Synonyms and Antonyms Questions for CMAT

0
583
Synonyms and Antonyms Questions

Synonyms and Antonyms Questions for CMAT

Download Synonyms and Antonyms Questions for CMAT PDF – CMAT Synonyms and Antonyms Questions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Synonyms and Antonyms Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Synonyms and Antonyms topic in the CMAT exam. Top 20 very Important Synonyms and Antonyms Questions for CMAT based on asked questions in previous exam papers. Click on the link below to download the Synonyms and Antonyms Questions for CMAT PDF with detailed solutions.

Download Synonyms and Antonyms Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Select the most appropriate synonym of the given word.
Inclement

a) Pleasant

b) Dignified

c) Wonderful

d) Stormy

1) Answer (D)

Solution:

The word inclement means ‘(of the weather) unpleasantly cold or wet’ so the synonym is stormy.

Question 2: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Mellow

a) Medium

b) Hard

c) Shiny

d) Soft

2) Answer (B)

Solution:

Mellow means soft or calm so the antonym is hard.

Question 3: Select the most appropriate synonym of the given word.
EXASPERATE

a) Infuriate

b) Appreciate

c) Imitate

d) Desperate

3) Answer (A)

Solution:

Synonym of exasperate – Infuriate, incense, anger, annoy, irritate

Instructions

Select the most appropriate antonym of the given word.

Question 4: SALIENT

a) negligible

b) prominent

c) striking

d) clear

4) Answer (A)

Solution:

Salient means prominent or important, so the antonym is negligible.

Question 5: Select the synonym of ‘splayed’

a) nimble

b) jade

c) frayed

d) spread

5) Answer (D)

Solution:

‘Splay’ means to spread things apart. Hence, option D is the correct answer.

Question 6: Choose the antonym of analogue

a) correlate

b) cognate

c) dialogue

d) difference

6) Answer (D)

Solution:

‘Analogue’ means a person or a thing seen as comparable to another.

So out of the given options ‘difference’ must be the antonym of ‘analogue’.

Hence, option D is the right choice.

Question 7: Select the synonym of purge

a) evacuate

b) pressurize

c) thrust

d) float

7) Answer (A)

Solution:

‘Purge’ means to get rid of something. Option A – ‘evacuate’ also means the same thing.

Question 8: Select the antonym of demure

a) humble

b) bold

c) coy

d) sober

8) Answer (B)

Solution:

‘Demure’ means ‘shy and reserved’.

‘Coy’ means ‘pretending to be shy’. ‘Sober’ means ‘not under the influence of alcohol’.

Therefore, ‘bold’ is the word opposite in meaning to ‘demure’. Hence, option B is the right answer.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here