SSC CHSL Repeatedly Asked Quant Questions (With Video Expalantions) PDF

0
1678
SSC CHSL Most Repeated Questions
SSC CHSL Most Repeated Questions

SSC CHSL Quant Previous Repeatedly asked Questions With Video Explanations PDF

For Previous year Quant questions of SSC CHSL 2018 Tier I exam download PDF. Go through the video of Repeatedly asked Quant questions explanations.

Download Quant Questions for of SSC CHSL 4th March 2018 PDF

10 SSC CHSL Mocks for Rs . 117

Take a free mock test for SSC CHSL

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Watch the video here (If not loaded below)

Download SSC CHSL Repeatedly Asked Questions

Question 1: The simple interest on a sum for 8 years is Rs 47500. The rate of interest for the first 5 years is 10% per annum and for the next 3 years is 15% per annum. What is the value (in Rs) of sum?

a) 50000

b) 60000

c) 45000

d) 62500

Question 2: Selling price of a chair is Rs 1386. If loss percentage is 23%, then what is the cost price (in Rs) of chair?

a) 1600

b) 1800

c) 1900

d) 1067

Question 3: Marked price of a computer is Rs 48000 and discount is 13%. What is additional discount (in percentage) should be offered to the customer to bring the price of computer to Rs 39672?

a) 10

b) 5

c) 8

d) 9

Question 4: Which of the following statement is/are true ?
I. $\sqrt{144}\times\sqrt{36}<\sqrt[3]{125}\times\sqrt{121}$
II.$\sqrt{324}+\sqrt{49}>\sqrt[3]{216}\times\sqrt{9}$

a) Only I

b) Only II

c) Neither I nor II

d) Both I and II

Question 5: Pipe X can fill a tank in 20 hours and Pipe Y can fill the tank in 35 hours. Both the pipes are opened on alternate hours. Pipe Y is opened first, then in how much time (in hours) the tank will be full?

a) 269/11

b) 280/11

c) 179/7

d) 172/7

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 6: A train is moving at the speed of 54 km/hr. How many seconds it will take to cover a distance of 450 metres?

a) 60

b) 30

c) 45

d) 36

Instructions

The bar graph shows average marks scored in a 100 marks Science exam by students of 7 divisions of Standard X. Study the diagram and answer the following questions.

Average Science Marks

Division

Question 7: Which division scored the second lowest marks?

a) F

b) B

c) G

d) D

Question 8: What is the ratio of average marks scored by Division D to Division A?

a) 4 : 5

b) 5 : 4

c) 4 : 7

d) 7 : 4

Question 9: Marks of division F were lesser than that of Division C by _________

a) 35%

b) 47.25%

c) 45%

d) 43.75%

Question 10: If all students of Division A lost 5 marks each for indiscipline then their new average marks would decrease by how much?

a) 5%

b) 11.11%

c) 6.67%

d) 10%

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Let the sum = Rs. $100x$

Rate of interest for first 5 years = 10% and for next 3 years = 15%

=> Simple interest = $\frac{P\times R\times T}{100}$

=> $(\frac{100x\times 10\times5}{100})+(\frac{100x\times15\times3}{100})=47500$

=> $50x+45x=47500$

=> $x=\frac{47500}{95}=500$

$\therefore$ Sum = $100\times500=Rs.$ $50,000$

=> Ans – (A)

2) Answer (B)

Selling price = Rs. 1386

Loss % = 23%

=> Cost price = $\frac{1386}{(100-23)}\times100$

= $\frac{126}{7}\times100=Rs.$ $1800$

=> Ans – (B)

3) Answer (B)

Marked price of computer = Rs. 48,000 and discount = 13%

=> Selling price = $48,000-(\frac{13}{100}\times48,000)$

= $48000-6240=Rs.$ $41,760$

Final selling price = Rs. 39,672

=> Additional discount % = $\frac{(41760-39670)}{41760}\times100$

= $\frac{2090}{417.6}\approx5\%$

=> Ans – (B)

4) Answer (B)

I : $\sqrt{144}\times\sqrt{36}<\sqrt[3]{125}\times\sqrt{121}$

L.H.S. = $12\times6=72$

R.H.S. = $5\times11=55$

Thus, L.H.S. > R.H.S.

II : $\sqrt{324}+\sqrt{49}>\sqrt[3]{216}\times\sqrt{9}$

L.H.S. = $18+7=25$

R.H.S. = $6\times3=18$

Thus, L.H.S. > R.H.S., which is correct.

$\therefore$ Only II is correct.

=> Ans – (B)

FREE SSC CHSL MOCK TEST SERIES

5) Answer (C)

Let capacity of tank = L.C.M. (20,35) = 140 litres

Pipe X can fill the tank in 20 hours, => X’s efficiency = $\frac{140}{20}=7$ l/hr

Similarly, Y’s efficiency = $\frac{140}{35}=4$ l/hr

Pipes Y and X are alternatively opened, => Tank filled in 2 hours = $4+7=11$ litres

Multiplying both sides by 12, we get => Tank filled in $24$ hours = $132$ litres

Now, its Y’s turn to be opened, it will 4 more litres, => In $25$ hours = $136$ litres

Thus, the remaining tank is filled by pipe X in $\frac{4}{7}$ hours

=> Total time = $25+\frac{4}{7}=\frac{179}{7}$ hours

=> Ans – (C)

6) Answer (B)

Speed of train = 54 km/hr = $(54\times\frac{5}{18})=15$ m/s

Let time taken to cover 450 m = $t$ seconds

Using, time = distance/speed

=> $t=\frac{450}{15}=30$ seconds

=> Ans – (B)

7) Answer (C)

Marks when arranged in ascending order are : $45<50<60<65<75,75<80$

Corresponding division is : $F,G,D,B,A,E,C$

Thus, G division scored second lowest marks.

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

Average marks scored by Division D = 60

Average marks scored by Division A = 75

=> Required ratio = $\frac{60}{75}=4:5$

=> Ans – (A)

9) Answer (D)

Marks scored by Division F = 45

Marks scored by Division C = 80

=> Required % = $\frac{(80-45)}{80}\times100$

= $\frac{35\times5}{4}=43.75\%$

=> Ans – (D)

10) Answer (C)

Current average marks of all students of Division A = 75

If all students of Division A lost 5 marks each, then new average marks = 75-5 = 70

=> Required % decrease = $\frac{(75-70)}{75}\times100$

= $\frac{100}{15}=6.67\%$

=> Ans – (C)

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here