SSC CGL Figure Counting Questions PDF

0
3217
SSC CGL Figure Counting Questions PDF
SSC CGL Figure Counting Questions PDF

SSC CGL Figure Counting Questions PDF:

Download SSC CGL Figure Counting questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CGL exams. 25 Very important Figure Counting objective questions for SSC exams.

Download SSC CGL Figure Counting Questions PDF

Take a free SSC CGL mock test

Question 1: How many triangles are there in this figure?

 

a) 10

b) 12

c) 14

d) 16

Question 2: How many triangles are  there in the given figure?

 

a) 12

b) 11

c) 10

d) 15

Question 3: How many triangles are there in this figure ?

a) 12

b) 16

c) 9

d) 8

Question 4: How many triangles are there in this geometric figure?

a) 12

b) 16

c) 18

d) 20

Question 5: How many triangles are there in the following figure?

 

a) 18

b) 13

c) 9

d) 5

SSC CGL Previous Papers Download PDF

SSC CGL Free Mock Test

Question 6: How many triangles are there in the question figure?

 

a) 6

b) 10

c) 12

d) 16

Question 7: How many triangles are there in the following figure?

 

a) 12

b) 16

c) 10

d) 20

Question 8: How many triangles are there in the given figure ?

a) 29

b) 38

c) 40

d) 35

Question 9: How many triangles are there in the given figure ?

a) 32

b) 34

c) 37

d) 40

Question 10: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 24

b) 30

c) 28

d) 29

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Question 11: How many triangles are there in the given figure.

 

a) 14

b) 15

c) 17

d) 18

Question 12: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 8

b) 10

c) 12

d) 14

Question 13: How many triangles are there in the given figure ?

a) 12

b) 13

c) 15

d) 18

Question 14: How many triangles are there in the given figure.

 

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Question 15: How many triangles are there in the given figure?

 

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

SSC CGL Free Mock Test

Question 16: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 14

b) 15

c) 16

d) 19

Question 17: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 16

b) 20

c) 22

d) 24

Question 18: How many triangles are there in the given figure ?

a) 11

b) 12

c) 13

d) 15

Question 19: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Question 20: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 12

b) 13

c) 15

d) 18

100+ Free GK Tests for SSC Exams

Download Free GK PDF

Question 21: How many triangles are there in the given figure

 

a) 20

b) 23

c) 24

d) 26

Question 22: How many triangles are there in this given figure

a) 8

b) 9

c) 10

d) 12

Question 23: How many triangles are there in the given figure?

 

a) 18

b) 19

c) 20

d) 21

Question 24: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 28

b) 36

c) 40

d) 48

Question 25: How many triangles are there in the given figure ?

 

a) 38

b) 44

c) 46

d) 54

1500+ Free SSC Questions & Answers

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Small triangles = 8

Triangles formed by 2 triangles = 2

Triangles formed by 2 triangles and one trapezium = 2

Larger triangles = 2

Thus, total triangles = 8 + 2 + 2 + 2 = 14

=> Ans – (C)

2) Answer (B)

3) Answer (B)

Small triangles = (AEF, AEG, GDH, CFH), (IEK, IFL, JLH, JKG), (IOK, IOL, JOL, KOJ)

Big triangles = IKL, JKL, IJK, IJL

Thus, total triangles = 16

=> Ans – (B)

4) Answer (C)

Smaller triangles = (ABC) , (ACD) , (ADE) , (FGJ) , (GHJ) , (HIJ)

Triangles made by combination of 2 triangles = (ABD) , (ACE) , (AFG) , (AGH) , (AHI) , (FHJ) , (GIJ)

Triangles made by combination of 3 triangles = (ABE) , (FIJ)

Triangles made by combination of 4 triangles = (AFH) , (AGI)

Triangles made by combination of 6 triangles = (AFI)

Thus, total triangles = 18

=> Ans – (C)

5) Answer (A)

6) Answer (D)

Small triangles = 6

Triangles made by combining 2 small triangles = 3

Triangles made by combining 3 small triangles = 6

Large triangles = 1

So, total = 6 + 3 + 6 + 1 = 16

=> Ans – (D)

7) Answer (D)

Smaller triangles = 12

Triangles formed with 2 triangles = 4

Larger triangles (combining triangles at the centre) = 4

Thus, total triangles = 12 + 4 + 4 = 20

=> Ans – (D)

8) Answer (C)

9) Answer (C)

10) Answer (D)

Free SSC Daily Practice Set

11) Answer (C)

12) Answer (C)

Smaller triangles = 6

Triangles formed by combination of 3 triangles = 2

Larger triangles (at the diagonals) = 4

Thus, total triangles = 6 + 2 + 4 = 12

=> Ans – (C)

13) Answer (C)

Smaller triangles = 7

Triangles formed at diagonals of smaller square = 4

Triangles formed at diagonals of larger square = 4

Thus, total triangles = 7 + 4 + 4 = 15

=> Ans – (C)

14) Answer (C)

Larger triangles = 3

Triangles formed with color combination (blue+red) , (red) and (red+yellow) = 3

Thus, total triangles = 3 + 3 = 6

=> Ans – (C)

15) Answer (B)

Smaller triangles = 6

Triangles formed with combination of 2 triangles = 2

Triangles formed with combination of 3 triangles = 2

Larger triangle = 1

Thus, total triangles = 6 + 2 + 2 + 1 = 11

=> Ans – (B)

16) Answer (B)

17) Answer (C)

18) Answer (C)

Smaller triangles = 6

Triangles at the diagonal of the square = 4

Triangles formed by combining 2 triangles (at the right) = 1

Triangles formed by combining 1 triangles and 1 quadrilateral (at the bottom) = 1

Triangles formed by combining 3 triangles = 1

Thus, total triangles = 6 + 4 + 1 + 1 + 1 = 13

=> Ans – (C)

19) Answer (C)

20) Answer (C)

21) Answer (A)

22) Answer (B)

Small triangles = 5

Triangles formed by combination of 2 triangles = 3

Triangles formed by combination of 3 triangles = 1

Thus, total triangles = 5 + 3 + 1 = 9

=> Ans – (B)

23) Answer (C)

24) Answer (B)

25) Answer (B)

SSC Free Previous Papers App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here