SNAP Seating Arrangement Questions PDF [Important]

0
1157
_Seating Arrangement Questions Questions
_Seating Arrangement Questions Questions

Seating Arrangement Questions for SNAP

Seating Arrangement is an important topic in the Seating Arrangement section of the SNAP Exam. You can also download this free Seating Arrangement Questions PDF (with answers) for SNAP 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Seating Arrangement questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practising.

Download Seating Arrangement Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the following the questions

Eight friends J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circle table facing the center. J is not the neighbour of N. L is the third to right of K. Q is second to the left of N, who is the next to the right of L. O is not the neighbour of N or K and is to the immediate left of the P.

Question 1: Who is to immediate left of Q?

a) P

b) L

c) Q

d) J

e) None of these

1) Answer (D)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

Clearly, J is to the immediate left of Q.

=> Ans – (D)

Question 2: Who is to the immediate right of K

a) J

b) P

c) Q

d) Cannot determined

e) None of these

2) Answer (A)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

J is to the immediate right of K.

=> Ans – (A)

Question 3: Which of the following groups of has the first person sitting between the other two persons

a) PKJ

b) LQJ

c) QNL

d) LMN

e) None of these

3) Answer (E)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

(A) : P does not sit between K & J.

(B) : L does not sit between Q & J.

(C) : Q does not sit between N & L.

(D) : L does not sit between M & N.

=> Ans – (E)

Question 4: Which of the following pair of persons represents O ‘s neighbours?

a) L&N;

b) P&K;

c) M&P;

d) N&P;

e) None of these

4) Answer (C)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

M & P are O’s neighbours.

=> Ans – (C)

Question 5: Which of the following is the correct position of L?

a) To the immediate right of the N

b) To the immediate right of Q

c) To the immediate LEFT of the J

d) To the immediate LEFT of the Q

e) None of these

5) Answer (B)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

Clearly, L is to the immediate right of Q.

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends — J, K, L, M, N, 0, P and Q — are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some of them are facing outside. (i.e. in a direction opposite to the centre.)
Facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa. Facing the opposite direction means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
Immediate neighbours facing the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
• Only one person sits between K and 0. Q sits third to the right of 0.
• M sits to the immediate right of Q. Q faces outside.
• L sits second to the left of P. P is not an immediate neighbour of 0.
• L faces a direction opposite to that of 0. Immediate neighbours of L face opposite directions.
• J sits third to the left of N. J is not an immediate neighbour of P nor K.
• M and J face a direction same as that of N.

Question 6: Who amongst the following are immediate neighbours of P?

a) M, N

b) K, M

c) J, Q

d) N, K

e) Q, N

6) Answer (D)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

Clearly, N and K are immediate neighbours of P.

=> Ans – (D)

Download SNAP Previous Papers

Question 7: What is L’s position with respect to N?

a) Immediate right

b) Second to the right

c) Third to the right

d) Third to the left

e) Immediate left

7) Answer (C)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

L is sitting third to the right of N.

=> Ans – (C)

Question 8: Which of the following is not true regarding K as per the given arrangement?

a) N is an immediate neighbour of K.

b) All the given options are true

c) Only three persons sit between K and M.

d) L sits to the immediate left of K.

e) K faces outside.

8) Answer (A)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

N is not an immediate neighbour of K.

=> Ans – (A)

Question 9: Who among the following sit exactly between Q and O when counted from the right of Q?

a) P,J

b) M, P

c) L, K

d) N, L

e) J, M

9) Answer (E)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

When counted from right of Q, only 2 persons sit between Q & O, i.e. J and M.

=> Ans – (E)

Question 10: Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) KL

b) QM

c) PQ

d) NJ

e) QL

10) Answer (B)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

Apart from QM, all the persons in other options face same direction.

=> Ans – (B)

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons — E, F, G, H, W, X, Y and Z — are sitting in two parallel rows containing four persons each. E. F, G and H are sitting in row-1 facing north and W. X, Y and Z are sitting in row-2 facing south (but not necessarily in the same order.) Thus, each person sitting in row – 1 faces another person sitting in row – 2, Each of the two rows consists of one Doctor, one Engineer, one Pilot and one Scientist (but not necessarily in the same order).
• The Doctor of row-1 sits second to the right of H. X faces one of the immediate neighbours of H. Only one person sits between the X and the Scientist.
• The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E. Only one person sits between E and the Pilot.
• W sits second to the right of Z. Y does not face G. The Scientist of row-1 faces the Engineer of row – 2.
• G faces one of the immediate neighbours of the Doctor of row-2. The Doctor of row-2 does not sit at any of the extreme ends of the line. Z is not a Doctor.

Question 11: If Y and X interchange their places, so do H and Z, then who amongst the following will face E?

a) Y

b) H

c) F

d) W

e) Other than those given as options

11) Answer (B)

Solution:

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

Currently, Z is facing E, if Z and H interchange their positions, then H will face E.

=> Ans – (B)

Question 12: Which of the given statements is true with respect to the given arrangement?

a) G is a Scientist.

b) Y sits to the immediate right of X.

c) F and Z face each other.

d) None of the given statements is true

e) The Engineer of one row faces the Doctor of another row.

12) Answer (A)

Solution:

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

Clearly, G is a scientist.

=> Ans – (A)

Question 13: Which of the following represent both the immediate neighbours of Y?

a) Z and the Scientist of row-2

b) X and the Engineer of row-2

c) W and the Doctor of row-2

d) X and the Pilot of row-2

e) W and the Pilot of row-2

13) Answer (E)

Solution:

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

The immediate neighbors of Y are = W (doctor) and Z (pilot).

=> Ans – (E)

Question 14: Who amongst the following sits to the immediate left of Pilot of row-1?

a) H

b) The Doctor of row-1

c) The Engineer of row – 1

d) G

e) F

14) Answer (D)

Solution:

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

In row-1, the person who is sitting to the immediate left of H (pilot) = G (scientist)

=> Ans – (D)

Question 15: Which of the following represents the people sitting at extreme ends of both the lines?

a) F, H and X, Y

b) F, H and Z, W

c) G, E and Z, X

d) E, H and X, Z

e) G, E and W, Y

15) Answer (C)

Solution:

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

In row-1, the person at ends = G,E and in row-2 = X,Z

=> Ans – (C)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions giver. below.
Eight persons E, F, G, H, W X, Y and Z are sitting in two parallel rows containing four persons each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. E, F, G and H are sitting in row-1 facing north and W, X, Y and Z are sitting in row-2 facing south. (but not necessarily in the same order.) Thus, each person sitting in row-1 faces another persons sitting in row-2 Each of the two rows consists of the one Professor, one Leader, one Technician and one Doctor (but not necessarily in the same order).
• The Doctor of row-1 sits second to the right of H. E is an immediate neighbour of H. E faces the Leader of row-2.
• X sits to the immediate right of the Leader. X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1. The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line.
• W sits second to the left of Y. Z does not face G. F faces the Professor of row-2. In both the rows, onlye one person sits between the Professor and the Technician. W is not a Doctor.

Question 16: Which of the following represent the people sitting at extreme ends of both the lines ?

a) F, H and Z, W

b) G, H and X, Y

c) E, H and Y, Z

d) G, F and Z, Y

e) G, F and W, Y

16) Answer (D)

Solution:

H sits second from the left end of row 1 and the doctor sits second to the right of H, i.e. extreme right end of row-1.

E faces the leader of row-2 and the leader is not at an end since X sits to its right, => E sits to the immediate right of H and opposite to the leader of row-2.

X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1 and The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line

=> E is the professor.

Y sits at extreme right end of row-2 and W sits second to the left of it.

Since, Z does not face G, => Z faces F and G sits at extreme left end of row-1. Z is the professor.

In both the rows, only one person sits between the Professor and the Technician, => X and G are technician.

Person sitting at ends are = G,F and Y,Z

=> Ans – (D)

Question 17: If E and X interchange their places and so do G and Z, then who amongst the following will face W ?

a) X

b) Other than those given as options

c) A

d) Z

e) H

17) Answer (A)

Solution:

H sits second from the left end of row 1 and the doctor sits second to the right of H, i.e. extreme right end of row-1.

E faces the leader of row-2 and the leader is not at an end since X sits to its right, => E sits to the immediate right of H and opposite to the leader of row-2.

X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1 and The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line

=> E is the professor.

Y sits at extreme right end of row-2 and W sits second to the left of it.

Since, Z does not face G, => Z faces F and G sits at extreme left end of row-1. Z is the professor.

In both the rows, only one person sits between the Professor and the Technician, => X and G are technician.

Currently, W is sitting opposite to E, if E and X interchange their position, then X will sit opposite to W.

=> Ans – (A)

Question 18: Which of the given statements is true with respect to the given arrangement?

a) None of the given statements is true

b) Y sits to the immediate right of Z.

c) The Technician of one row faces the Doctor of another row.

d) Y and H face each other

e) H is a Technician

18) Answer (C)

Solution:

H sits second from the left end of row 1 and the doctor sits second to the right of H, i.e. extreme right end of row-1.

E faces the leader of row-2 and the leader is not at an end since X sits to its right, => E sits to the immediate right of H and opposite to the leader of row-2.

X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1 and The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line

=> E is the professor.

Y sits at extreme right end of row-2 and W sits second to the left of it.

Since, Z does not face G, => Z faces F and G sits at extreme left end of row-1. Z is the professor.

In both the rows, only one person sits between the Professor and the Technician, => X and G are technician.

Clearly, technician of row-1 faces the doctor of row-2.

=> Ans – (C)

Question 19: Who amongst the following sits to the immediate left of the Leader of row-1?

a) The Professor of row-1

b) F

c) H

d) G

e) No one

19) Answer (D)

Solution:

H sits second from the left end of row 1 and the doctor sits second to the right of H, i.e. extreme right end of row-1.

E faces the leader of row-2 and the leader is not at an end since X sits to its right, => E sits to the immediate right of H and opposite to the leader of row-2.

X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1 and The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line

=> E is the professor.

Y sits at extreme right end of row-2 and W sits second to the left of it.

Since, Z does not face G, => Z faces F and G sits at extreme left end of row-1. Z is the professor.

In both the rows, only one person sits between the Professor and the Technician, => X and G are technician.

G sits to the immediate left of the leader of row-1.

=> Ans – (D)

Question 20: Which of the following represent both the immediate neighbours of W ?

a) X and the Leader of row-2

b) Y and the Technician of row-2

c) Y and the Doctor of row-2

d) X and the Professor of row-2

e) Z and the Doctor of row-2

20) Answer (D)

Solution:

H sits second from the left end of row 1 and the doctor sits second to the right of H, i.e. extreme right end of row-1.

E faces the leader of row-2 and the leader is not at an end since X sits to its right, => E sits to the immediate right of H and opposite to the leader of row-2.

X faces one of the immediate neighbours of the Professor of row-1 and The Professor of row-1 does not sit at any of the extreme ends of the line

=> E is the professor.

Y sits at extreme right end of row-2 and W sits second to the left of it.

Since, Z does not face G, => Z faces F and G sits at extreme left end of row-1. Z is the professor.

In both the rows, only one person sits between the Professor and the Technician, => X and G are technician.

Immediate neighbors of W are X (technician) and Z (professor).

=> Ans – (D)

Take SNAP Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here