SNAP Coding and Decoding Questions PDF [Important]

0
2020
Coding and Decoding Questions
Coding and Decoding Questions

Coding and Decoding Questions for SNAP

Here you can download a free Coding and Decoding Questions PDF with answers for SNAP 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Coding and Decoding questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practising and includes detailed answers.

Download Coding and Decoding Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Question 1: ‘TQUS’ is related to ‘UPVR’ in the same way as ‘FIRE’ is related to

a) GHSD

b) GIRG

c) GIRF

d) GHRD

1) Answer (A)

Solution:

Given, TQUS is related to UPVR

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $FIRE is related to GHSD in the same way TQUS is related to UPVR

Hence, the correct answer is Option A

Question 2: In certain code language, ‘TELEVISION’ is written as ‘OPJTJWFMFU’. How will ‘REMOTE’ be written as in that language?

a) SFNPUF

b) PUPFNS

c) FUPNFS

d) ETOMER

2) Answer (C)

Solution:

Given, TELEVISION is written as OPJTJWFMFU in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $REMOTE is written as FUPNFS in the code language.

Hence, the correct answer is Option C

Question 3: In a certain code language, ‘TRAFFIC’ is written as ‘VTCHHKE’. How will ‘POLICE’ be written as in that language?

a) RQNKEG

b) RMNGEC

c) ONKHBD

d) RMIGEC

3) Answer (A)

Solution:

Given, TRAFFIC is written as VTCHHKE in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $POLICE is written as RQNKEG in the code language.

Hence, the correct answer is Option A

Question 4: In a certain code, ‘sky is blue’ is written as ‘815’ ; ‘blue and red’ is written as ‘725’; ‘Ram likes red’ is coded as ‘203’; ‘Sita and Ram’ is written as ‘379’. What will be the code for ‘Ram likes blue’?

a) 257

b) 512

c) 573

d) 503

4) Answer (D)

Solution:

In the code language,

‘sky is blue’ is written as ‘815’ ……….(1)

‘blue and red’ is written as ‘725’ …….(2)

‘Ram likes red’ is coded as ‘203’ …….(3)

‘Sita and Ram’ is written as ‘379’ …….(4)

Comparing (1) and (2), the code for ‘blue’ is ‘5’

Comparing (3) and (4), the code for ‘Ram’ is ‘3’

Comparing (2) and (3), the code for ‘red’ is ‘2’

From (3), the code for remaining word ‘likes’ is ‘0’

$\therefore\ $The code for ‘Ram likes blue’ is ‘503’

Hence, the correct answer is Option D

Question 5: In a certain code language, ‘WORKSHOP’ is written as ‘231518118191211’. How will ‘NOVEMBER’ be written as in that language?

a) 13172251325229

b) 14142251424228

c) 14152251425229

d) 11151251422227

5) Answer (C)

Solution:

Given, WORKSHOP is written as 231518118191211 in the code language.

WORKSHOP $\longrightarrow\ $ 23 15 18 11 8 19 12 11

The logic here is

W = 23 $\longrightarrow\ $ 23

O = 15 $\longrightarrow\ $ 15

R = 18 $\longrightarrow\ $ 18

K = 11 $\longrightarrow\ $ 11

S opposite is H $\longrightarrow\ $ H = 8 $\longrightarrow\ $ 8

H opposite is S $\longrightarrow\ $ S = 19 $\longrightarrow\ $ 19

O opposite is L $\longrightarrow\ $ L = 12 $\longrightarrow\ $ 12

P opposite is K $\longrightarrow\ $ K = 11 $\longrightarrow\ $ 11

For the first four letters of the word, value of the letters is coded. For the last four letters of the word, value of the opposite letters is coded.

Similarly,

N = 14 $\longrightarrow\ $ 14

O = 15 $\longrightarrow\ $ 15

V = 22 $\longrightarrow\ $ 22

E = 5 $\longrightarrow\ $ 5

M opposite is N $\longrightarrow\ $ N = 14 $\longrightarrow\ $ 14

B opposite is Y $\longrightarrow\ $ Y = 25 $\longrightarrow\ $ 25

E opposite is V $\longrightarrow\ $ V = 22 $\longrightarrow\ $ 22

R opposite is I $\longrightarrow\ $ I = 9 $\longrightarrow\ $ 9

$\therefore\ $NOVEMBER is written as 14152251425229 in the code language.

Hence, the correct answer is Option C

Question 6: In a certain code language, ‘STAFF’ is written as ‘RTSUZBEGEG’. How will ‘ORDER’ be written as in that language?

a) NQRSCFDFRS

b) NPQSCEDFQS

c) OPQTCEDFQS

d) NPQSCEGFQT

6) Answer (B)

Solution:

Given, STAFF is written as RTSUZBEGEG in the code language

The logic here is

S $\longrightarrow$ RT

T $\longrightarrow$ SU

A $\longrightarrow$ ZB

F $\longrightarrow$ EG

F $\longrightarrow$ EG

The previous and next letter of the letter is coded in the code language.

Similarly,

O $\longrightarrow$ NP

R $\longrightarrow$ QS

D $\longrightarrow$ CE

E $\longrightarrow$ DF

R $\longrightarrow$ QS

$\therefore\ $ORDER is written as NPQSCEDFQS in the code language.

Hence, the correct answer is Option B

Download SNAP Previous Papers

Question 7: In a certain code language, VICTORY is written as XGERQPA. How will KINDLE be written as in that language?

a) MGPBNC

b) BEDRVH

c) IKLFJG

d) SOWNEQ

7) Answer (A)

Solution:

Given, VICTORY is written as XGERQPA in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $KINDLE is written as MGPBNC in the code language

Hence, the correct answer is Option A

Question 8: In a certain code language, PARK is coded as 6739, ROAD is coded as 3574, POND is coded as 6584 and LANE is coded as 2781. How will LORD be coded as in that language?

a) 2534

b) 7432

c) 5213

d) 5304

8) Answer (A)

Solution:

In the code language,

PARK is coded as 6739

P $\longrightarrow$ 6

A $\longrightarrow$ 7

R $\longrightarrow$ 3

K $\longrightarrow$ 9

ROAD is coded as 3574

R $\longrightarrow$ 3

O $\longrightarrow$ 5

A $\longrightarrow$ 7

D $\longrightarrow$ 4

POND is coded as 6584

P $\longrightarrow$ 6

O $\longrightarrow$ 5

N $\longrightarrow$ 8

D $\longrightarrow$ 4

LANE is coded as 2781

L $\longrightarrow$ 2

A $\longrightarrow$ 7

N $\longrightarrow$ 8

E $\longrightarrow$ 1

Particular values are assigned for different letters.

Similarly, LORD is coded as 2534 in the code language.

Hence, the correct answer is Option A

Question 9: In a certain code language, COBBLER is coded as 130 and TABLE is coded as 93. How will ALMIRAH be coded as in that language?

a) 125

b) 127

c) 129

d) 123

9) Answer (A)

Solution:

Given, COBBLER is coded as 130 and TABLE is coded as 93 in the code language

The logic here is

C opposite is X  $\longrightarrow\ $  X = 24

O opposite is L  $\longrightarrow\ $  L = 12

B opposite is Y  $\longrightarrow\ $  Y = 25

B opposite is Y  $\longrightarrow\ $  Y = 25

L opposite is O  $\longrightarrow\ $  O = 15

E opposite is V  $\longrightarrow\ $  V = 22

R opposite is I $\longrightarrow\ $  I = 9

COBBLER  $\longrightarrow\ $  XLYYOVI  $\longrightarrow\ $  (24 + 12 + 25 + 25 + 15 + 22 + 9) – 2 = 132 – 2 = 130

T opposite is G  $\longrightarrow\ $  G = 7

A opposite is Z  $\longrightarrow\ $  Z = 26

B opposite is Y  $\longrightarrow\ $  Y = 25

L opposite is O  $\longrightarrow\ $  O = 15

E opposite is V  $\longrightarrow\ $  V = 22

TABLE  $\longrightarrow\ $  GZYOV  $\longrightarrow\ $  (7 + 26 + 25 + 15 + 22) – 2 = 95 – 2 = 93

The code value is the difference of sum of the values of opposite letters and 2.

Similarly,

A opposite is Z  $\longrightarrow\ $  Z = 26

L opposite is O  $\longrightarrow\ $  O = 15

M opposite is N  $\longrightarrow\ $  N = 14

I opposite is R  $\longrightarrow\ $  R = 18

R opposite is I  $\longrightarrow\ $  I = 9

A opposite is Z  $\longrightarrow\ $  Z = 26

H opposite is S  $\longrightarrow\ $  S = 19

The code value for ALMIRAH is (26 + 15 + 14 + 18 + 9 + 26 + 19) – 2 = 127 – 2 = 125

$\therefore\ $ALMIRAH is coded as 125 in the code language

Hence, the correct answer is Option A

Question 10: If in a coded language ‘ORAL’ is written as ‘1518112’, then in the same coded language, ‘WRITTEN’ will be written as:

a) 231892020514

b) 221891919514

c) 231892020614

d) 221792020514

10) Answer (A)

Solution:

Given, ORAL is written as 1518112 in the code language

The logic here is

O = 15

R = 18

A = 1

L = 12

The corresponding value of letters is coded in the code language.

Similarly,

W = 23

R = 18

I = 9

T = 20

T = 20

E = 5

N = 14

$\therefore\ $ WRITTEN is written as 231892020514 in the code language

Hence, the correct answer is Option A

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Question 11: In certain code language, GOGGLE is written as IMIENC. How will PENCIL be written as in that language?

a) RCPAKJ

b) RGPEKN

c) NCLAGJ

d) NGLEGN

11) Answer (A)

Solution:

Given, GOGGLE is written as IMIENC in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore$ PENCIL is written as RCPAKJ in the code language

Hence, the correct answer is Option A

Question 12: In a certain code language, ‘WARDEN’ is written as ‘SJIWFB’. How will ‘OFFICE’ be written as in that language?

a) JGNKKS

b) KHNJJT

c) JHOKKU

d) JHNKKT

12) Answer (D)

Solution:

Given,  WARDEN is written as SJIWFB in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $OFFICE is written as JHNKKT in the code language

Hence, the correct answer is Option D

Question 13: In a certain code language, ‘SHARP’ is written as ’73’. How will ‘AUDIT’ be written as in the same language?

a) 80

b) 72

c) 76

d) 84

13) Answer (A)

Solution:

Given, SHARP is written as 73 in the code language

The logic here is

S opposite is H  $\longrightarrow\ $  H = 8

H opposite is S  $\longrightarrow\ $  S = 19

A opposite is Z  $\longrightarrow\ $  Z = 26

R opposite is I  $\longrightarrow\ $  I = 9

P opposite is K  $\longrightarrow\ $  K = 11

SHARP  $\longrightarrow\ $  HSZIK $\longrightarrow\ $  8 + 19 + 26 + 9 + 11 = 73

The code is the sum of the values of the opposite letters.

Similarly,

A opposite is Z  $\longrightarrow\ $  Z = 26

U opposite is F  $\longrightarrow\ $  F = 6

D opposite is W  $\longrightarrow\ $  W = 23

I opposite is R  $\longrightarrow\ $  R = 18

T opposite is G  $\longrightarrow\ $  G = 7

The code for AUDIT is 26 + 6 + 23 + 18 + 7 = 80

$\therefore\ $AUDIT is written as 80 in the code language

Hence, the correct answer is Option A

Question 14: In a certain code language, MENTION is written as NEITNOM. How will PATTERN be written as in that language?

a) LSOIANN

b) RESWNDU

c) DOEECTS

d) NAETTRP

14) Answer (D)

Solution:

Given, MENTION is written as NEITNOM in the code language

The logic here is

Letters are interchanged and remained same alternatively in the code language as shown above

Similarly,

$\therefore\ $PATTERN is written as NAETTRP in the code language

Hence, the correct answer is Option D

Question 15: In certain code language, BOOK is coded as 139 and PEN is coded as 302. How will COPY be coded as in that language?

a) 2547

b) 167

c) 2822

d) 279

15) Answer (C)

Solution:

Given, BOOK is coded as 139 and PEN is coded as 302 in the code language

K + B = 13 and K – B = 9

P + N = 30 and P – N = 2

The code for word is the combination of sum and difference of values of first and last letters of the word.

Similarly, for COPY

Y + C = 28 and Y – C = 22

$\therefore\ $COPY is coded as 2822 in the code language

Hence, the correct answer is Option C

Question 16: In a certain code language, DEAF is written as ‘HJGM’. How will CALM be written as in that language?

a) E B X Y

b) F B X Y

c) G F R T

d) G C Y Z

16) Answer (C)

Solution:

Given, DEAF is written as HJGM in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $CALM is written as GFRT in code language

Hence, the correct answer is Option C

Question 17: In a certain code language, ‘MARINE’ is written as ‘IRMVEQ’. How will ‘BEAUTY’ be written as in that language?

a) CIGZYD

b) CDOPLY

c) CXYEIF

d) CJHZE

17) Answer (C)

Solution:

Given, MARINE is written as IRMVEQ in the code language

The logic here is

Similarly,

$\therefore\ $BEAUTY is written as CXYEIF in the code language

Hence, the correct answer is Option C

Question 18: In a certain code language, ‘SURGEON’ is written as ‘5-3-6-17-19-9-10’ then how will ‘DENTIST’ be written in the same code language?

a) 19-18-10-4-15-5-4

b) 23-22-13-7-18-8-7

c) 20-19-10-4-15-6-5

d) 20-19-10-4-15-5-4

18) Answer (D)

Solution:

Given, ‘SURGEON’ is written as ‘5-3-6-17-19-9-10’

The logic here is

S = 19 $\longrightarrow\ $ 24 – 19 = 5

U = 21 $\longrightarrow\ $ 24 – 21 = 3

R = 18 $\longrightarrow\ $ 24 – 18 = 6

G = 7 $\longrightarrow\ $ 24 – 7 = 17

E = 5 $\longrightarrow\ $ 24 – 5 = 19

O = 15 $\longrightarrow\ $ 24 – 15 = 9

N = 14 $\longrightarrow\ $ 24 – 14 = 10

The assigned value in the code language is the difference of 24 and respective value of letter.

Similarly,

D = 4 $\longrightarrow\ $ 24 – 4 = 20

T= 20 $\longrightarrow\ $ 24 – 20 = 4

I = 9 $\longrightarrow\ $ 24 – 9 = 15

$\therefore\ $DENTIST is written as 20-19-10-4-15-5-4 in the code language.

Hence, the correct answer is Option D

Question 19: In a certain code language, STAR is coded as 55 and CUT is coded as 42. How will ‘PEN’ be coded as in that language?

a) 51

b) 68

c) 55

d) 63

19) Answer (A)

Solution:

Given, STAR is coded as 55 and CUT is coded as 42 in the code language.

The logic here is

S opposite is H $\longrightarrow\ $ H = 8

T opposite is G $\longrightarrow\ $ G = 7

A opposite is Z $\longrightarrow\ $ Z = 26

R opposite is I $\longrightarrow\ $ I = 9

STAR $\longrightarrow\ $ (8 + 7 + 26 + 9) + 5 = 50 + 5 = 55

C opposite is X $\longrightarrow\ $ X = 24

U opposite is F $\longrightarrow\ $ F = 6

T opposite is G $\longrightarrow\ $ G = 7

CUT $\longrightarrow\ $ (24 + 6 + 7) + 5 = 37 + 5 = 42

The code value is the sum of values of opposite letters and 5.

Similarly,

P opposite is K $\longrightarrow\ $ K = 11

E opposite is V $\longrightarrow\ $ V = 22

N opposite is M $\longrightarrow\ $ M = 13

PEN $\longrightarrow\ $ (11 + 22 + 13) + 5 = 46 + 5 = 51

$\therefore\ $PEN is coded as 51 in the code language.

Hence, the correct answer is Option A

Question 20: In a certain code language, ‘APRICOT’ is written as ‘GLXRIKZ’ then how will ‘ORANGE’ be written in the same code language ?

a) LIZMTV

b) VTNZHM

c) VTMZIL

d) LHZMSV

20) Answer (C)

Solution:

Given, APRICOT is written as GLXRIKZ in the code language

The logic here is

The opposite letters are coded as shown in the above pattern.

Similarly,

$\therefore\ $ORANGE is written as VTMZIL in the code language.

Hence, the correct answer is Option C

Take SNAP Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here