Number System Questions for SSC CHSL set-3 pdf

0
139
Number System Questions for SSC CHSL Set-3 PDF
Number System Questions for SSC CHSL Set-3 PDF

Number System Questions for SSC CHSL set-3 pdf

Download SSC CHSL Number System Questions with answers Set-3 PDF based on previous papers very useful for SSC CHSL Exams. Top-10 Very Important Questions for SSC Exam

Download Number System Questions for SSC CHSL set-3 pdf

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

Take a free mock test for SSC CHSL

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Question 1: Sum of four times a fraction and 6 times its reciprocal is 11. What is the fraction?

a) 3/4

b) 4/3

c) 4/7

d) 7/4

Question 2: What is the remainder when 6729 is divided by 35?

a) 11

b) 7

c) 9

d) 13

Question 3: A positive fraction is greater than its reciprocal by 72/77. What is the fraction?

a) 7/11

b) 11/7

c) 4/7

d) 7/4

Question 4: What least number must be added to 4131, so that the sum is completely divisible by 19?

a) 10

b) 11

c) 9

d) 12

Question 5: The sum of a number and 4 times its reciprocal is 5. What is the number?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 6: The sum of a fraction and 7 times its reciprocal is 11/2. What is the fraction?

a) 7/2

b) 2/7

c) 3/4

d) 4/3

Question 7: What is the sum of all prime numbers between 60 and 80?

a) 272

b) 284

c) 351

d) 414

Question 8: After deducting 12% from a certain sum and then deducting 25% from the remainder, 2508 is left, then what is the initial sum?

a) 3500

b) 3450

c) 3970

d) 3800

Question 9: For what value of X, 211X will be a perfect square?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 9

Question 10: How many numbers are there from 300 to 700 which are divisible by 2, 3 and 7?

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Let that fraction be $\frac{1}{x}$

$4 \times \frac{1}{x} + 6x = 11$

$\Rightarrow (4+6x^{2}) = 11 \times x$

$\Rightarrow 6x^{2}-11x+4 = 0$

$\Rightarrow(x-\frac{8}{6})(x-\frac{3}{6})=0$

$\Rightarrow x = 4/3 or 1/2$

$\Rightarrow \text{fraction} = \frac{1}{x} = 3/4 \text(or) 2$

so the answer is option A.

2) Answer (C)

35*192 = 6720 is the least nearest multiple of 35.

The remainder when 6729 is divided by 35 = 6729 – 6720 = 9

so the answer is option C.

3) Answer (B)

Let the fraction be $x$

According to ques,

=> $x-\frac{1}{x}=\frac{72}{77}$

=> $\frac{x^2-1}{x}=\frac{72}{77}$

=> $77x^2-77=72x$

=> $77x^2-72x-77=0$

=> $77x^2-121x+49x-77=0$

=> $11x(7x-11)+7(7x-11)=0$

=> $(7x-11)(11x+7)=0$

=> $x=\frac{11}{7},\frac{-7}{11}$

$\because x$ is positive, => $x=\frac{11}{7}$

=> Ans – (B)

4) Answer (B)

Factorizing 4131 = 19 $\times$ 217 + 8

Thus, on dividing 4131 by 19, the remainder is 8

$\therefore$ The number that must be added to 4131 so that the sum obtained is completely divisible by 19

= 19 – 8 = 11

=> Ans – (B)

5) Answer (A)

Let the fraction be $x$

According to ques,

=> $x+\frac{4}{x}=5$

=> $\frac{x^2+4}{x}=5$

=> $x^2+4=5x$

=> $x^2-5x+4=0$

=> $x^2-x-4x+4=0$

=> $x(x-1)-4(x-1)=0$

=> $(x-1)(x-4)=0$

=> $x=1,4$

=> Ans – (A)

6) Answer (A)

Let the fraction be $x$

According to ques,

=> $x+\frac{7}{x}=\frac{11}{2}$

=> $\frac{x^2+7}{x}=\frac{11}{2}$

=> $2x^2+14=11x$

=> $2x^2-11x+14=0$

=> $2x^2-4x-7x+14=0$

=> $2x(x-2)-7(x-2)=0$

=> $(x-2)(2x-7)=0$

=> $x=2,\frac{7}{2}$

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

Sum of all prime numbers between 60 and 80

= 61 + 67 + 71 + 73 + 79

= 351

=> Ans – (C)

8) Answer (D)

Let initial sum = $100x$

After deducting 12%, sum left = $\frac{(100-12)}{100}\times100x=88x$

Similarly, after deducting 25%, sum left = $\frac{75}{100}\times88x=66x$

According to ques,

=> $66x=2508$

=> $x=\frac{2508}{66}=38$

$\therefore$ Initial sum = $100\times38=3800$

=> Ans – (D)

9) Answer (C)

We know that $(45)^2=2025$

So, the next number = $(46)^2=2116$

Thus, X is replaced by 6

=> Ans – (C)

10) Answer (C)

L.C.M.(2,3,7) = 42

=> Numbers from 300 to 700 which are divisible by 42 are = 336,378,420,…,672

This is an AP with first term = $a=336$ and common difference = $d=42$

Let number of terms = $n$

=> Last term = $a+(n-1)d=672$

=> $336+(n-1)42=672$

=> $(n-1)42=672-336=336$

=> $n-1=\frac{336}{42}=8$

=> $n=8+1=9$

=> Ans – (C)

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

We hope this Number System Questions of set-3 pdf for SSC CHSL Exam preparation is so helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here