MAH-CET Directions Questions PDF [Most Important]

0
113
_ Directions Questions
_ Directions Questions

MAH-CET Directions Questions PDF [Most Important]

Here you can download a free Directions questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the answers to the given Directions questions. These questions will help you to practice and solve the Directions questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practising and includes detailed answers. Click on the below link to download the Directions MCQ PDF for MAH MBA CET 2022 for free.

Download Directions Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: Veena walked 5 m towards north, took a left turn and walked 7 m. She took a left turn again and walked 8 m before taking a left turn and walking 7 m. She then took a final left turn and walked 1 m before stopping. How far is Veena from the starting point?

a) 3m

b) 6 m

c) 4 m

d) 2 m

e) 7 m

1) Answer (D)

Solution:

Let Veena started from point A, walked 5 m towards north and reached point B.

Then he took a left turn and reached point C after walking 7 m and then after point D after another left turn of 8 m.

His final position is point F.

Thus, distance AF = 8 – 5 – 1 = 2 m

=> Ans – (D)

Instructions

Read the following information carefully and answer the questions given below :

Point B is 4 metres towards the North of point A.
Point E is 8 metres towards the East of point B.
Point C is 5 metres towards the East of point A.
Point D is 9 metres towards the West of point C.

Question 2: If a person walks 4 metres towards the South from point E and then walks after taking a right turn, which of the following points would he reach first?

a) A

b) B

c) C

d) D

e) None of these

2) Answer (C)

Solution:

Point B is 4 m towards the North of point A and point C is 5 m towards the East of point A.

Point E is 8 m towards the East of point B.

Point D is 9 m towards the West of point C, => D is 4 m west of point A.

If a person walks 4 m south of point E, he will reach 3 m to the east of C, thus, after taking right right he will first reach point C.

=> Ans – (C)

Question 3: How far should one walk from point A in order to reach point D?

a) 4 metres

b) 9 metres

c) 5 metres

d) 14 metres

e) 8 metres

3) Answer (A)

Solution:

Point B is 4 m towards the North of point A and point C is 5 m towards the East of point A.

Point E is 8 m towards the East of point B.

Point D is 9 m towards the West of point C, => D is 4 m west of point A.

Point D is 4 m to the west of point A.

=> Ans – (A)

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.
Point Q is 12 m to the east of Point P. Point T is 18 m to the south of Point Q. Sneha who is standing at Point T, walks 4m towards east, takes a left turn and walks 18m. She takes a right turn, walks for 3m and stops at Point V.

Question 4: How far and in which direction is Point Q with respect to Point V ?

a) 7m towards west

b) 16m towards east

c) 9m towards east

d) 15m towards east

e) 19 towards west

4) Answer (A)

Solution:

Point Q is 12 m to the east of Point P and Point T is 18 m to the south of Point Q.

Sneha walks 4 m towards east from point T, let she stops at point X

She takes a left turn from X and walks 18 m i.e., towards north, let she stops at point Y.

Finally, she walks 3 m towards east and reaches point V.

Point Q is (4 + 3) = 7 m to the west of point V.

=> Ans – (A)

Question 5: In which direction is Point T with respect to Point V ?

a) North-west

b) East

c) West

d) North

e) South-west

5) Answer (E)

Solution:

Point Q is 12 m to the east of Point P and Point T is 18 m to the south of Point Q.

Sneha walks 4 m towards east from point T, let she stops at point X

She takes a left turn from X and walks 18 m i.e., towards north, let she stops at point Y.

Finally, she walks 3 m towards east and reaches point V.

Clearly, point T is south west from point V.

=> Ans – (E)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below.
P is to the North of Q and S is to the East of P, who is to the South of W. T is to the West of P.

Question 6: W is in which direction with respect to T ?

a) North

b) North-East

c) South-West

d) West

e) None of these

6) Answer (B)

Solution:

P is to the North of Q and S is to the East of P.

P is to the South of W and T is to the West of P.

W is in north-east direction with respect to T.

=> Ans – (B)

Question 7: Who among the following is towards South of W and North of Q?

a) P

b) T

c) S

d) Q

e) None of these

7) Answer (A)

Solution:

P is to the North of Q and S is to the East of P.

P is to the South of W and T is to the West of P.

P is to the south of W and to the north of Q.

=> Ans – (A)

Instructions

Study the following information carefully to answer these questions.
A vehicle starts from point P and run 10 km towards North. It takes a right turn and runs 15 km. Now it runs 6 km after taking a left turn. Finally, it takes a left turn, runs 15 km and stops at point Q.

Question 8: Towards which direction was the vehicle moving before it stopped at point Q ?

a) North

b) East

c) South

d) West

e) North ­ West

8) Answer (D)

Solution:

The vehicle starts from P and run 10 km towards north, let it stop at R.

From R, it turns right and travels for 15 km before stopping at S.

From there it turns left for 6 km and stops at T.

Finally, it travels left for 15 km and stops at Q.

The vehicle was moving towards west before it stopped at point Q.

=> Ans – (D)

Question 9: How far is point Q with respect to point P ?

a) 16 km

b) 25 km

c) 4 km

d) 0 km

e) None of these

9) Answer (A)

Solution:

The vehicle starts from P and run 10 km towards north, let it stop at R.

From R, it turns right and travels for 15 km before stopping at S.

From there it turns left for 6 km and stops at T.

Finally, it travels left for 15 km and stops at Q.

Distance between point P and Q = 10 + 6 = 16 km

=> Ans – (A)

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.
Syne who is standing at point H, walks 11m towards east and reaches point R. She then takes a left turn and walks 7m to reach a point S. She takes a left turn, walks 5m and reaches point Q. Point G is 6m to the south of point H. Point B is 6m to the east of point G.

Question 10: In which direction is point G with respect to point R ?

a) South­west

b) North­west

c) East

d) West

e) South­east

10) Answer (A)

Solution:

On walking 11 m towards eaast from H, Syne reaches R, then after taking a left turn for 7 m, she reaches S.

She then takes a left turn and walk for 5 m and finally stopped at Q.

Also, point G is 6m to the south of point H and point B is 6m to the east of point G.

Point G is in south-west direction with respect to point R.

=> Ans – A

Question 11: How far and in which direction is point Q with respect to point B ?

a) 13 m towards north

b) 9 m towards north

c) 10 m towards south

d) 11 m towards south

e) 12 m towards east

11) Answer (A)

Solution:

On walking 11 m towards eaast from H, Syne reaches R, then after taking a left turn for 7 m, she reaches S.

She then takes a left turn and walk for 5 m and finally stopped at Q.

Also, point G is 6m to the south of point H and point B is 6m to the east of point G.

Point Q is in north direction from point B.

Distance = 6 + 7 = 13 m

=> Ans – (A)

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.
Marcus, who is standing at Point D, walks 11m towards south and reaches Point E. He then takes a left turn and walks 7m. He then takes a left turn, walks 5 m and reaches Point F. Point R is 18m to the east of Point F. Point S is 6m to the north of Point R.

Question 12: How far and in which direction is Point S with respect to Point D ?

a) 11m towards east

b) 11m towards west

c) 17m towards west

d) 17m towards east

e) 25m towards east

12) Answer (E)

Solution:

Point E is 11 m to the south of point D.

Marcus then takes left turn and walks for 7 m and reaches G.

Point F is 5 m to the north of G and R is 18 m to the east of F. Also, point S is 6m to the north of point R.

Point S is in east direction with respect to point D.

Distance = 7 + 18 = 25 m

=> Ans – (E)

Question 13: In which direction is Point R with respect to Point D ?

a) South-west

b) East

c) West

d) North

e) South-east

13) Answer (E)

Solution:

Point E is 11 m to the south of point D.

Marcus then takes left turn and walks for 7 m and reaches G.

Point F is 5 m to the north of G and R is 18 m to the east of F. Also, point S is 6m to the north of point R.

Point R is in south east direction with respect to point D.

=> Ans – (E)

Question 14: A person starts from his house and moves towards the market. He walks 40 metres towards south and takes a right turn. After walking 30 metres he takes a left turn and walks 20 metres. Finally he takes a left turn and reach the market after walking 30 metres. How far and in which direction is his house from the market ?

a) 60 metres, South

b) 60 metres, North

c) 70 metres. North

d) 70 metres, South

e) 90 metres, North

14) Answer (B)

Solution:

Let the person initially be at point H and then walks 40 metres south to reach point B.

He then takes right turn to reach C which is 30 metres apart. He takes left turn and walks for 20 metres to reach point D.

Finally, he again takes a left turn for 30 metres to reach the market M.

House is in the north direction from the market, distance HM = 40 + 20 = 60 metres

=> Ans – (B)

Question 15: Point A is 30 metres to the east of point B. Point C is 10 metres to the south of Point A. Point D is 15 metres to the west of Point C. Point E is exactly in the middle of the Points D and F. Points D, E and F lie in a straight line. The length of the line DEF is 20 metres. Point F is to the north of Point D. Point G is 15 metres to the east of Point F. How far and in which direction is Point G from Point A ?

a) 10 metres, South

b) 15 metres. North

c) 10 metres, North

d) 15 metres, South

e) 10 metres, East

15) Answer (C)

Solution:

Point D is 15 metres to the west of Point C and point F is to the north of Point D.

Point E is exactly in the middle of the Points D and F, => E is 10 metres to the north of D and 10 metres o the south of F.

E also lies exactly between B and A.

Point G is 15 metres to the east of Point F.

Point G is in north direction from point A, distance AG = 10 metres

=> Ans – (C)

Instructions

Read the following information and answer the given questions.
Point U is 35 m to the west of Point W. Point W is 20 m to the south of Point H. Point H is 25 m to the east of Point S. Shubham is standing at point Z which is 40 m to the south of Point S. He, starts walking towards east and walks for 30 m. He takes a left turn and stops at Point K after walking for 20 m.

Question 16: How far and in which direction is Point W with respect to Point K ?

a) 10 m towards North

b) 10 m towards West

c) 5 m towards East

d) 5 m towards West

e) 15 m towards East

16) Answer (D)

Solution:

Point U is 35 m to the west of Point W and Point W is 20 m to the south of Point H. Also, point H is 25 m to the east of Point S.

Shubham is standing at point Z which is 40 m to the south of Point S.

He then starts walking towards east and walks for 30 m and reaches point Y and finally stops at point K.

W is in west direction with respect to point K, distance WK = 30 – 25 = 5 m

=> Ans – (D)

Question 17: If Shubham walks for 15 m towards west from his final position to reach point V, how much distance will he have to cover in order to reach Point U ?

a) 30 m

b) 15 m

c) 35 m

d) 25 m

e) 20 m

17) Answer (D)

Solution:

Point U is 35 m to the west of Point W and Point W is 20 m to the south of Point H. Also, point H is 25 m to the east of Point S.

Shubham is standing at point Z which is 40 m to the south of Point S.

He then starts walking towards east and walks for 30 m and reaches point Y and finally stops at point K.

Distance UK = 10 + 30 = 40 m

If Shubham walks for 15 m towards west from K to reach point V

=> Distance between UV = 40 – 15 = 25 m

=> Ans – (D)

Instructions

Read the following information and answer the given questions.

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north. He then takes a right turn and walks for 15m. He makes a left turn and stops at Point M after walking for 20m.
Point K is 30m to the west of Point M.
Point K is 45m to the north of Point J.
Point J is 10m to the east of Point L.

Question 18: If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, in which direction will she have to walk in order to reach Point M ?

a) Northwest

b) East

c) Southeast

d) Northeast

e) North

18) Answer (D)

Solution:

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north and stops at point P.

He then takes right turn for 15 m to reach point N and finally left turn to reach point M after walking 20 m.

Point K is 30m to the west of Point M and Point K is 45m to the north of Point J and Point J is 10m to the east of Point L.

If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, then she has to walk in the North-east direction to reach point M.

=> Ans – (D)

Question 19: How far and in which direction is Point E with respect to Point L ?

a) 30 m towards West

b) 25 in towards East

c) 20 in towards East

d) 20 m towards West

e) 25m towards West

19) Answer (B)

Solution:

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north and stops at point P.

He then takes right turn for 15 m to reach point N and finally left turn to reach point M after walking 20 m.

Point K is 30m to the west of Point M and Point K is 45m to the north of Point J and Point J is 10m to the east of Point L.

Point E is in east direction with respect to point L and distance LE = 10 + 15 = 25 m

=> Ans – (B)

Question 20: A person starts walking from his home towards his friend’s place. He walks for 25m towards West. He takes a 90° right turn and walks for 20m. He again takes a 90° right turn, and walks for 10m. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn. Turning 90° towards his right, he walks for 15m to reach his friend’s place. How far and in which direction is the friend’s place from his home ?

a) 30m towards East

b) 30m towards North

c) 40m towards South

d) 30m towards South

e) 40m towards North

20) Answer (B)

Solution:

He starts from point H and walks for 25m towards West and reaches G. He takes a 90° right turn and walks for 20m to reach C.

He again takes a 90° right turn, and walks for 10m and reaches point D. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn towards North to reach point E.

Finally turning 90° towards his right, he walks for 15m to reach his friend’s place F.

His friend’s house is in the north direction from his house. Distance = 20 + 10 = 30 m

=> Ans – (B)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here