Para Jumbles Questions for IBPS RRB and PO Prelims

0
80
_ Para Jumbles Questions
_ Para Jumbles Questions

Para Jumbles Questions for IBPS RRB and PO Prelims

Here you can download a free Para Jumbles questions PDF with answers for IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 exam that you need to find the Para Jumbles for the given questions. These questions will help you to do practice and solve the Para Jumbles questions in the IBPS PO and IBPS RRB PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Para Jumbles MCQ PDF for IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 for free.

Download Para Jumbles Questions for IBPS RRB and PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Instructions

Five sentences labelled as A, B, C, 1 and 2 are given below. Among them statements A, B and C are in the correct order. Identify the position of 1 and 2 so as to make a logically coherent paragraph.

Question 1: A)Ice cores drawn from Greenland, Antarctica, and tropical mountain glaciers show that Earth’s climate responds to changes in greenhouse gas levels.
B)Ancient evidence can also be found in tree rings, ocean sediments, coral reefs, and layers of sedimentary rocks.
C)This ancient, or paleoclimate, evidence reveals that current warming is occurring roughly ten times faster than the average rate of ice-age-recovery warming.
1)Carbon dioxide from human activity is increasing more than 250 times faster than it did from natural sources after the last Ice Age.
2)Increased carbon dioxide can cause ozone depletion resulting in climate change.

a) 1ABC2

b) 2ABC1

c) 12ABC

d) ABC12

e) 21ABC

1) Answer (D)

Solution:

Here the correct arrangement of the sentences to form a coherent passage is ABC12.

The paragraph thus formed is – ‘Ice cores drawn from Greenland, Antarctica, and tropical mountain glaciers show that Earth’s climate responds to changes in greenhouse gas levels. Ancient evidence can also be found in tree rings, ocean sediments, coral reefs, and layers of sedimentary rocks. This ancient, or paleoclimate, evidence reveals that current warming is occurring roughly ten times faster than the average rate of ice-age-recovery warming. Carbon dioxide from human activity is increasing more than 250 times faster than it did from natural sources after the last Ice Age. Increased carbon dioxide can cause ozone depletion resulting in climate change.’

Question 2: A) In addition to the direct impact of such transfers, the introduction of efficient and internationally competitive enterprises into an economy can also help foster it.
B)Fostering a more general, longer-term improvement in productivity by stimulating the adoption of improved technology and management in other sectors of the economy, in particular among local competitors and suppliers.
C)There are, however, a wide variety of institutional arrangements through which such transfers can be channeled.
1)Foreign direct investment can have a longer-term beneficial impact on a country’s development since it is generally directly linked to productive investment and also facilitates the transfer of technology and managerial and marketing skills, the diffusion of which can have substantial effects on productivity growth.
2)And alternatives to transfers through wholly- or majority-owned foreign affiliates may sometimes be better suited to the sensibilities of host countries.

a) 1ABC2

b) 2ABC1

c) 12ABC

d) ABC21

e) 21ABC

2) Answer (A)

Solution:

Here the correct arrangement of the sentences to form a coherent passage is 1ABC2.

The paragraph thus formed is – ‘Foreign direct investment can have a longer-term beneficial impact on a country’s development since it is generally directly linked to productive investment and also facilitates the transfer of technology and managerial and marketing skills, the diffusion of which can have substantial effects on productivity growth. In addition to the direct impact of such transfers, the introduction of efficient and internationally competitive enterprises into an economy can also help foster a more general, longer-term improvement in productivity by stimulating the adoption of improved technology and management in other sectors of the economy, in particular among local competitors and suppliers. There are, however, a wide variety of institutional arrangements through which such transfers can be channeled, and alternatives to transfers through wholly- or majority-owned foreign affiliates may sometimes be better suited to the sensibilities of host countries.’

Question 3: A)Chocolate is a key ingredient in many foods such as milk shakes, candy bars, cookies and cereals.
B)It is ranked as one of the most favourite flavours in North America and Europe.
C)Despite its popularity, most people do not know the unique origins of this popular treat.
1)The process involves harvesting coca, refining coca to cocoa beans, and shipping the cocoa beans to the manufacturing factory for cleaning, coaching and grinding.
2)Chocolate is a product that requires complex procedures to produce.

a) 1ABC2

b) 2ABC1

c) 12ABC

d) ABC21

e) 21ABC

3) Answer (D)

Solution:

Here the correct arrangement of the sentences to form a coherent passage is ABC21.

The paragraph thus formed is – ‘Chocolate is a key ingredient in many foods such as milk shakes, candy bars, cookies and cereals. It is ranked as one of the most favourite flavours in North America and Europe. Despite its popularity, most people do not know the unique origins of this popular treat. Chocolate is a product that requires complex procedures to produce. The process involves harvesting coca, refining coca to cocoa beans, and shipping the cocoa beans to the manufacturing factory for cleaning, coaching and grinding.,

Instructions

For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd one out.

Question 4: 

a) Market Development is a 2-step process to tap the untapped market.

b) Most of the women go for marketing and shopping in their free time.

c) It begins with market research wherein a company does a segmentation analysis and short ists market segments which are worth pursuing.

d) It is an attempt to use the existing product or service to attract new customers.

e) The goal is to expand the reach or tap into a different segment or unexplored market.

4) Answer (B)

Solution:

Here all the sentences deal with the market development and way to grow development and can form a meaningful paragraph, except b, as option b which deals with women shopping.

Question 5: 

a) In order to survive, a species requires adequate food, water, shelter, space, and opportunities to reproduce.

b) In the United States the habitat destruction is a primary threat to the continued survival of species.

c) Live harmoniously with wild animals around your own home and when visiting public lands.

d) Without the existence of suitable habitat, a species will eventually face extinction.

e) So, these species are set aside to be protected for future generations.

5) Answer (C)

Solution:

Here all the sentences deal with the species and its habitual survival and can form a meaningful paragraph, except c, as option c is suggestive about living with wild animals.

Question 6: 

a) Cloud computing changed the way we think of computing infrastructure.

b) The way it computes the elements are connected together and their aggregate power put together to create a coherent, flexible, scalable computing system is of much greater significance.

c) We have seen more such intellectual energy put into designing orchestration infrastructure such as Kubernetes.

d) The cloud also allows us to use its elastic compute and memory resources to the extent needed.

e) A quantum computer harnesses some of the almost-mystical phenomena of quantum mechanics to deliver huge leaps forward in processing.

6) Answer (E)

Solution:

Here all the sentences are based on cloud computing and its effectiveness and can form a meaningful paragraph, except the sentence in option e which deals with quantum computers.

Instructions

Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.

A)It identifies where there is agreement in the scientific community on topics related to climate change, and where further research is needed.

B)The IPCC determines the state of knowledge on climate change, through the assessments.

C)But it does not conduct its own research.

D)The agreement reports are drafted and reviewed in several stages, thus guaranteeing objectivity and transparency.

E)As the reports are neutral, policy-relevant but not policy-prescriptive.

F)The assessment reports are a key input into the international negotiations to tackle climate change.

Question 7: What should be the logical and meaningful sequence of the sentence in the paragraph after rearrangement?

a) ABDCEF

b) BADCEF

c) EFADBC

d) CEFBAD

e) BAEFDC

7) Answer (B)

Solution:

After the rearrangement the correct sequence of the sentences is ‘BADCEF’.

So the meaningful paragraph – “The IPCC determines the state of knowledge on climate change, through the assessments. It identifies where there is agreement in the scientific community on topics related to climate change, and where further research is needed. The agreement reports are drafted and reviewed in several stages, thus guaranteeing objectivity and transparency. But it does not conduct its own research. As the reports are neutral, policy-relevant but not policy-prescriptive. The assessment reports are a key input into the international negotiations to tackle climate change.”

Hence option B is the correct answer.

Instructions

For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of a coherent paragraph and is the odd one out.

Question 8: 

a) Since India has partial capital account convertibility, this implies that private foreign denominated debt also needs to be met by either private export earnings or India’s forex reserves.

b) The economic growth is directly related to the privatisation of public sectors completely.

c) India’s sovereign foreign denominated debt is met through India’s forex reserves.

d) A negative correlation between sovereign credit rating and the stress test amongst selected countries with partial capital account convertibility in India’s sovereign credit ratings cohort.

e) India is rated much lower as compared to its stress test estimate of -2.8, which is third highest in its cohort.

8) Answer (B)

Solution:

Here all the sentences combine together to form a passage which talks about India’s sovereign foreign denominated debt except b, which talks about privatisation of public sectors.

Question 9: 

a) Last week’s incident has kindled memories of 2013 when the raging waters of the Rishi Ganga claimed more than 5,000 lives in the Kedarnath Valley.

b) In ecologically fragile zones, natural disasters often become signposts in local public memory.

c) Other than the scale of damage, the two tragedies are different in another notable respect.

d) In the four days preceding the flash floods of 2013, the Kedarnath Valley had received inordinate amounts of rainfall.

e) India is a country with unity in diversity whether it is about language or the geographical regions.

9) Answer (E)

Solution:

Here all the sentences combine together to form a passage which talks about the flood in the valley except e, which talks about unity in diversity of the country.

Question 10: 

a) New way of thinking and new ideologies are always appreciated.

b) Hegel advances a very interesting theory, which considers contradictions as natural.

c) Hegel’s absolute idealism tries to arrive at an all-encompassing theory to bridge the finite with the infinite.

d) He proclaims that, only the whole is real and hence all particular facts and concepts are incomplete and only partially true.

e) This is contrary to the traditional philosophical views, which considered contradictions as problematic, and something they need to be necessarily avoided.

10) Answer (A)

Solution:

Here all the sentences combine together to form a passage which talks about Hegel’s absolute idealism except a, which talks about new ideologies.
Here sentence B and D are linked sentence as sentence B talks about Hegel’s theory and sentence D has an pronoun ‘he’, which can link both the sentence, so sentences B and D forms a pair.
Even sentence B talks about contradiction as natural and sentence E says on the contrary contradiction being problematic, so even B and E forms a pair and they entirely are talking about Hegel’s absolute idealism.

So thus the passage formed is : – “Hegel’s absolute idealism tries to arrive at an all-encompassing theory to bridge the finite with the infinite. He proclaims that, only the whole is real and hence all particular facts and concepts are incomplete and only partially true. Hegel advances a very interesting theory, which considers contradictions as natural. This is contrary to the traditional philosophical views, which considered contradictions as problematic, and something they need to be necessarily avoided.”

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: 

a) Gender-responsive budgeting in India was adopted in 2005 and since then, there have been steady budgetary allocations to different programmes specific to women and in women-related programmes, which are usually part of the gender budget statement of the annual budget documents.

b) This year has also not been an exception.

c) Women empowerment programmes are really good and essential for the country.

d) It is in this backdrop that we look at the provisions made for women in this budget.

e) However, it will be important to note that the pandemic year witnessed hardships for women in terms of food and nutrition security, a crisis of employment and livelihood opportunities, increased burden of unpaid work on women and also increased incidence of violence.

11) Answer (C)

Solution:

Here all the sentences combine together to form a passage which talks about women is this budget except c, which talks about Women empowerment programmes.

Question 12: 

a) The state government has even resisted the Centre’s strictures against several such ventures while underlining the importance of hydroelectricity to Uttarakhand’s energy security and economy.

b) A liberalised economy has brought in new charms, given rise to aspirations, altered the vocabulary of well-being, and made some of the earlier challenges more difficult like re-establishment of nature.

c) Uttarakhand is dotted with more than 50 hydel power projects operational, under construction and proposed units which environmental experts contend compromises the carrying capacity of this fragile region.

d) Uttarakhand is one of the spiritual cities of India and also the city hosts the evening Ganga Aarti, a spiritual gathering on the sacred Ganges River.

e) The energy industry and a large section of the state’s political leadership, in contrast, link these projects to “development” opportunities.

12) Answer (D)

Solution:

Here all the sentences combine together to form a passage which talks about use of energy industry and environment issues except d, which talks about the beauty of Uttarakhand.

Instructions

For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd one out.

Question 13: 

a) NASA is committed to providing all categories of small businesses an opportunity to participate in both NASA prime contracts and subcontracts.

b) The SWAP instrument will measure interactions of Pluto with the solar wind and the stream of fast charged particles flowing from the Sun.

c) The incredible distance of Pluto from the Sun required the SWAP team to build the largest-aperture instrument ever used to measure the solar wind.

d) The atmospheric gases that escape Pluto’s weak gravity leave the planet as neutral atoms and molecules.

e) These atoms and molecules are ionized by ultraviolet sunlight.

13) Answer (A)

Solution:

Here all the sentences deal with SWAP instrument and Pluto, except a, which deals with NASA and its commitment for small businesses.

Question 14: 

a) For women students and first-generation learners, the challenges of higher education are intensified manifold.

b) The linking of an institutional administration that keenly receives and values students as growing adults with valid positions.

c) Apart from some belonging to the aspiring middle and upper classes, most young women have to fight fierce battles with tradition and patriarchy in their families to set their feet outside home.

d) Male or female, most first-generation learners enter the university feeling lost.

e) The sense of confusion is enhanced as they experience being at the receiving end of the rural urban and caste spectrum.

14) Answer (B)

Solution:

Here all the sentences deal with women students and first-generation learners are their issues, except b, which deals with linking if an institutional administration.

Question 15: 

a) Chennai-based Bank, which has a network of 563 branches and deposits of Rs 20,973 crore, has undergone a steady decline,with continuous losses over the last three years eroding the bank’s net-worth.

b) It was also experiencing continuous withdrawal of deposits and low levels of liquidity.

c) In the banking and financial sector inflation and deflation affect many of its aspects.

d) The bank has not been able to raise adequate capital to address these issues.

e) The bank posted a net loss of Rs 397 crore in the September quarter of FY21,as against a loss of Rs 112 crore in the June quarter.

15) Answer (C)

Solution:

Here all the sentences deal with the Chennai-based bank and its deposits and issues, except c, as option c deals with inflation and deflation in the banking system.

Question 16: 

a) Meanwhile, finance minister Nirmala Sitharaman said banks need to promote only RuPay cards.

b) Currency markets were mostly steady save for the kiwi, which climbed half a percent to a 19-month high after the Reserve Bank of New Zealand kept rates on hold

c) The market has shown a steady growth as Pfizer is in talks with the Indian government to sell its covid-19 vaccine candidate, which it believes has the potential to be an important part of the early vaccine response.

d) Following the same mechanism, in principle, other functional groups can be added to the glycine backbone, resulting in the formation of different other things.

e) And she believes that with the card network becoming global, it is not necessary for Indian customers to be offered other cards.

16) Answer (D)

Solution:

Here all the sentences deal with the market and reasons for its growth, except d, as option d deals with glycine backbone and its formation.

Question 17: 

a) The RBI has allowed up to ₹5 lakh withdrawal in cases of medical emergencies.

b) The same applies if depositors want to pay fees for higher education for themselves or their dependents in India or abroad.

c) Once the merger with DBS Bank India goes through, RBI would lift these restrictions.

d) The Reserve Bank of India has taken several measures to minimize issues that depositors could face due to the moratorium.

e) Central Bank passes the Bank regularities Act 2020 and with this, All shareholders are wiped out, and the shares will go to zero.

17) Answer (E)

Solution:

Here all the sentences are based on RBI actions to minimize the depositors’ issue and merger, except the sentence in option e which deals with share.

Instructions

Five sentences A, B, C, D and E are given below, among which only three have been arranged in sequence and two sentences must be interchanged so that the five sentences can together form a meaningful paragraph.

A) It supports the government agenda of sustainable growth while emerging as an integral part of the solution to meet the nation’s energy needs and an essential player for energy security.
B)Solar energy based decentralized and distributed applications have benefited millions of people in Indian villages by meeting their cooking, lighting and other energy needs in an environment friendly manner.
C)The social and economic benefits include reduction in drudgery among rural women and girls engaged in the collection of fuel wood from long distances and cooking in smoky kitchens, minimization of the risks of contracting lung and eye ailments, employment generation at village level, and ultimately, the improvement in the standard of living and creation of opportunity for economic activities at village level.
D)Further, the solar energy sector in India has emerged as a significant player in the grid connected power generation capacity over the years.
E)There has been a visible impact of solar energy in the Indian energy scenario during the last few years.

Question 18: After the rearrangement of sentences which of the following is the correct sequence of sentences in the meaningful paragraph?

a) ABCED

b) EBCDA

c) BACDE

d) ABCDE

e) None of the above

18) Answer (B)

Solution:

Here the correct sequence of the sentences to make the paragraph meaningful is EBCDA.

The meaningful paragraph is – ‘There has been a visible impact of solar energy in the Indian energy scenario during the last few years.Solar energy based decentralized and distributed applications have benefited millions of people in Indian villages by meeting their cooking, lighting and other energy needs in an environment friendly manner.The social and economic benefits include reduction in drudgery among rural women and girls engaged in the collection of fuel wood from long distances and cooking in smoky kitchens, minimization of the risks of contracting lung and eye ailments, employment generation at village level, and ultimately, the improvement in the standard of living and creation of opportunity for economic activities at village level. Further, the solar energy sector in India has emerged as a significant player in the grid connected power generation capacity over the years. It supports the government agenda of sustainable growth, while emerging as an integral part of the solution to meet the nation’s energy needs and an essential player for energy security.’

Hence the correct answer is option b.

Question 19: After forming a meaningful paragraph, which of the following is the LAST sentence in the meaningful paragraph?

a) A

b) B

c) C

d) D

e) E

19) Answer (A)

Solution:

Here the correct sequence of the sentences to make the paragraph meaningful is EBCDA.

The meaningful paragraph is – ‘There has been a visible impact of solar energy in the Indian energy scenario during the last few years.Solar energy based decentralized and distributed applications have benefited millions of people in Indian villages by meeting their cooking, lighting and other energy needs in an environment friendly manner.The social and economic benefits include reduction in drudgery among rural women and girls engaged in the collection of fuel wood from long distances and cooking in smoky kitchens, minimization of the risks of contracting lung and eye ailments, employment generation at village level, and ultimately, the improvement in the standard of living and creation of opportunity for economic activities at village level. Further, the solar energy sector in India has emerged as a significant player in the grid connected power generation capacity over the years. It supports the government agenda of sustainable growth, while emerging as an integral part of the solution to meet the nation’s energy needs and an essential player for energy security.’

Hence the correct answer is option a.

Question 20: After forming a meaningful paragraph, which of the sentences can follow A?
I)Solar Energy has assessed the Country’s solar potential of about 748 GW assuming 3% of the waste land area to be covered by Solar PV modules.
II)The Government of India with active participation from States to promote ecological sustainable growth while addressing India’s energy security challenges.

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Either I or II

e) Neither I nor II

20) Answer (A)

Solution:

Here the correct sequence of the sentences to make the paragraph meaningful is EBCDA.

The meaningful paragraph is – ‘There has been a visible impact of solar energy in the Indian energy scenario during the last few years.Solar energy based decentralized and distributed applications have benefited millions of people in Indian villages by meeting their cooking, lighting and other energy needs in an environment friendly manner.The social and economic benefits include reduction in drudgery among rural women and girls engaged in the collection of fuel wood from long distances and cooking in smoky kitchens, minimization of the risks of contracting lung and eye ailments, employment generation at village level, and ultimately, the improvement in the standard of living and creation of opportunity for economic activities at village level. Further, the solar energy sector in India has emerged as a significant player in the grid connected power generation capacity over the years. It supports the government agenda of sustainable growth, while emerging as an integral part of the solution to meet the nation’s energy needs and an essential player for energy security.’

Hence the correct answer is option a.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here