MAH-CET Blood Relation Questions [Download PDF]

0
370
_Blood Relation Questions

MAH-CET Blood Relation Questions [Download PDF]

Here you can download a free Blood Relation questions PDF with answers for MAH MBA CET 2023 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2023 exam that you need to find the Blood Relation of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Blood Relation questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Blood Relation MCQ PDF for MBA-CET 2023 for free.

Download Blood Relation Questions for MAH-CET

Get MAH-CET 2023 Mocks At just Rs. 299

Question 1: Introducing a boy, I said, “His mother is the only daughter of my mother in law”. How am I related to the boy?

a) Brother

b) Father

c) Nephew

d) Brother-in-law

1) Answer (B)

Solution:

Only daughter of mother in law is wife.

According to the question,

Boy’s mother is the only daughter of the person’s mother in law.

$\Rightarrow$  Boy’s mother is the wife of the person.

$\therefore\ $The person is the father of the boy.

Hence, the correct answer is Option B

Question 2: Pointing to the photograph of Amit, Gagan said, ‘His sister’s mother’s husband is my daughter’s mother’s husband’s father.’ How is Amit related to Gagan?

a) Nephew

b) Father

c) Maternal uncle

d) Brother

2) Answer (D)

Solution:

According to the problem,

Amit’s sister’s mother’s husband is Gagan’s daughter’s mother’s husband’s father

Sister’s mother is mother. Daughter’s mother is wife.

$\Rightarrow$ Amit’s mother’s husband is Gagan’s wife’s husband’s father

Mother’s husband is Father. Wife’s husband is Gagan himself.

$\Rightarrow$ Amit’s father is Gagan’s father

$\therefore\ $Amit is the brother of Gagan

Hence, the correct answer is Option D

Question 3: A and B are the brothers of C. B is the son of D and E. D is the daughter of F. P is the father-in-law of E. Q is the son of F. What is the relationship of A to P?

a) Grandson

b) Son

c) Daughter

d) Father

3) Answer (A)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $A is the grandson of P.

Hence, the correct answer is Option A

Question 4: Introducing a boy, Ritika said, “He is the son of my father’s only son”. How is Ritika related to the boy’s mother?

a) Cousin

b) Sister

c) Aunt

d) Sister-in-law

4) Answer (D)

Solution:

According to the problem,

Boy is the son of Ritika’s father’s only son

$\Rightarrow$ Boy is the son of Ritika’s brother

The family tree is

$\therefore\ $Ritika is Sister-in-law of Boy’s mother

Hence, the correct answer is Option D

Question 5: Himmat is the husband of Kavita. Sharda is the daughter of Ravi whose wife is Ketaki. Kavita is Sharda’s sister. How is Ravi related to Himmat?

a) Brother

b) Father-in-law

c) Paternal Uncle

d) Father

5) Answer (B)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $Ravi is the Father-in-law of Himmat.

Hence, the correct answer is Option B

Question 6: G is the grandfather of S. B has only two sons E and F. A and B are the only sons of G. Who is the father of S?

a) A

b) B

c) E

d) F

6) Answer (A)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $A is the father of S

Hence, the correct answer is Option A

Question 7: B does not have a sister. A is the sister-in-law of B. D is the only brother of B, while B is unmarried. F is the father-in-law of D. K is the wife of F. How is K related to A?

a) Daughter

b) Mother

c) Sister

d) Mother in law

7) Answer (B)

Solution:

According to the problem, the family tree is

A is the sister-in-law of B, so A is either sister of B’s husband or A should be the wife of B’s brother. Since B is unmarried, A should be the wife of B’s brother D.

$\therefore\ $K is the mother of A

Hence, the correct answer is Option B

Question 8: Sheela introduced Rahul saying, “His sister is the single daughter of my mother’. How are Rahul and Sheela related to each other?’

a) Uncle – Niece

b) Cousins

c) Brother – Sister

d) Son – Mother

8) Answer (C)

Solution:

According to the problem, Rahul’s sister is the single daughter of Sheela’s mother.

Since Sheela is female, so single daughter of Sheela’s mother is Sheela.

$\Rightarrow$  Rahul’s sister is Sheela

Hence, the correct answer is Option C

Question 9: A + B means ‘A is the father of B’:
A – B means ‘A is the wife of B’,
A $\times$ B means ‘A is daughter of B’,
A $\div$ B means‘A is the son of B’.
If J $\times$ K + L $\div$ M, then how is M related to J?

a) Sister

b) Mother

c) Father

d) Brother

9) Answer (B)

Solution:

J $\times$ K means ‘J is the daughter of K’

K + L means ‘K is the father of L’

L $\div$ M means ‘L is the son of M’

The family tree for the above relations is

$\therefore\ $M is the mother of J

Hence, the correct answer is Option B

Question 10: P is the brother of Q. R is the daughter of Q. S is the sister of P. Q is sister of S. T is the brother of R. Who is the uncle of T?

a) P

b) Q

c) C

d) S

10) Answer (A)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $P is the uncle of T from the family tree

Hence, the correct answer is Option A

Question 11: Between the siblings A and B, one is a brother and the other a sister. B is the son of X. X is Y’s husband and O’s brother. How is A related to O?

a) Granddaughter

b) Cousin

c) Nephew

d) Niece

11) Answer (D)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $A is niece of O

Hence, the correct answer is Option D

Question 12: When Laxmi saw Mahesh, she said, “He is the son of the father-in-law of the father of my daughter”. How is Mahesh related to Laxmi?

a) Maternal Uncle

b) Son

c) Nephew

d) Brother

12) Answer (D)

Solution:

Father of Laxmi’s daughter means Laxmi’s husband.

According to the problem,

Mahesh is the son of father-in-law of Laxmi’s husband

$\Rightarrow$  Mahesh is the son of father of Laxmi

$\Rightarrow$  Mahesh is the brother of Laxmi

Hence, the correct answer is Option D

Question 13: In a family, Mr. and Mrs. Gajanan have five daughters and each daughter has one brother. How many persons are there in the family?

a) 6

b) 5

c) 8

d) 9

13) Answer (C)

Solution:

Given, each daughter has one brother

According to the problem,

Mr. and Mrs. Gajanan have only one son and he is the brother of five daughters.

$\therefore\ $Number of persons in the family (Father + Mother + 5 daughters + 1 son) = 1 + 1 + 5 + 1 = 8

Hence, the correct answer is Option C

Question 14: Pointing to a photograph, Mohan said, “The person who is standing with my mother in the photograph is the only son of my father’. How is the person related to Mohan?

a) Nephew

b) Mohan himself

c) Cousin

d) Father

14) Answer (B)

Solution:

According to the problem,

The person who is standing with Mohan’s mother is the only son of Mohan’s father. Since Mohan is male and his father has only one son, the person in the photograph with his mother is Mohan himself.

Hence, the correct answer is Option B

Question 15: Introducing a lady, Raman said, “She is the wife of my father’s father-in-law”. How is the lady related to Raman?

a) Maternal aunt

b) Maternal grandmother

c) Mother in law

d) Paternal grandmother

15) Answer (B)

Solution:

Father’s father-in-law is Mother’s Father

Mother’s Father is the Maternal grandfather

According to the Problem,

Lady is the wife of Raman’s Maternal grandfather

$\therefore\ $Lady is the Maternal grandmother of Raman

Hence, the correct answer is Option B

Question 16: Pointing to the photograph of a boy, Vikas said, “His father’s mother, Sunitha, is my wife’s sister’s mother”. How is Sunitha related to Vikas?

a) Mother-in-law

b) Maternal aunt

c) Maternal grandmother

d) Mother

16) Answer (A)

Solution:

Given, Sunitha is Vikas wife’s sister’s mother

$\Rightarrow$ Sunitha is mother of Vikas’s wife

$\therefore\ $Sunitha is Mother-in-law of Vikas

Hence, the correct answer is Option A

Question 17: A is husband of M who is sister-in-law of N. N is daughter of R and U. M is daughter-in-law of U. How A is related to U?

a) Father

b) Son

c) Brother-in-law

d) Brother

17) Answer (B)

Solution:

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $A is the son of U

Hence, the correct answer is Option B

Question 18: Introducing Shikha, Arvind said, “The only daughter of her mother is my son’s wife”. How is Arvind related to Shikha?

a) Mother

b) Father-in-Law

c) Father

d) Uncle

18) Answer (B)

Solution:

From the statement, Shikha is female and the only daughter of her mother represents Shikha. So Arvind said that Shikha is his son’s wife.

$\therefore\ $Arvind is Father-in-Law of Shikha

Hence, the correct answer is Option B

Question 19: A $+$ B means ‘A is the mother of B’;
A $-$ B means ‘A is the sister of B’;
A $\times$ B means ‘A is the son of B’;
A $\div$ B means ‘A is the father of B’.
If, K $+$ U $-$ T $\times$ R $\div$ M, then how is K related to M?

a) Wife

b) Mother

c) Sister

d) Maternal grand mother

19) Answer (B)

Solution:

K $+$ U means K is the mother of U

U $-$ T means U is the sister of T

T $\times$ R means T is the son of R

R $\div$ M means R is the father of M

According to the problem, the family tree is

$\therefore\ $K is the mother of M

Hence, the correct answer is Option B

Question 20: $A \times B$ means ‘A is the wife of B’;
$A \div B$ means ‘A is the father of B’.
Which of the following expression means ‘R’ is the paternal grandfather of ‘S’?

a) $J \times S \div R \times U$

b) $R \div J \div S \times U$

c) $S \times U \times R \div J$

d) $S \div U \times J \div R$

20) Answer (B)

Solution:

By Trial and error method,

Option A

The family tree is

Option B

The family tree is

Here R is the paternal grandfather of S

Hence, the correct answer is Option B

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2023 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here