Most Important Questions PDF of Arithmetic MAH-CET

0
268
_Arithmetic Questions

Most Important Questions of Arithmetic MAH-CET

Here you can download a free Arithmetic questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Arithmetic of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Arithmetic questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Arithmetic MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Most Important Questions of Arithmetic MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Find out the approximate value in place of question mark.

Question 1: $7343.87\div16.98\div36.03+117.89\times26.02-156.04\times15.95 = (?)^{2}+7.889$

a) 24

b) 28

c) 20

d) 32

e) 36

1) Answer (A)

Solution:

Let’s assume ‘y’ in place of question mark.
$7343.87\div16.98\div36.03+117.89\times26.02-156.04\times15.95 = (y)^{2}+7.889$
Take approximate values.
$7344\div17\div36+118\times26-156\times16 = (y)^{2}+8$
$432\div36+3068-2496 = (y)^{2}+8$
$12+3068-2496 = (y)^{2}+8$
$584-8 = (y)^{2}$
$(y)^{2} = 576$
$(y)^{2} = 24^{2}$
y = 24
Hence, option a is the correct answer.

Question 2: $(37.91)^{3}-(49.031)^{2}+(9.01)^{4} = ?$

a) 51262

b) 54652

c) 65072

d) 68642

e) 59032

2) Answer (E)

Solution:

Take approximate values.
$= (38)^{3}-(49)^{2}+(9)^{4}$
$= 54872-2401+6561$
= 59032
Hence, option e is the correct answer.

Question 3: $55.55\% \text{ of } 683.76+7.69\% \text{ of } 195.043-14.94\times21.024 + ? = (11.013)^{2}$

a) 41

b) 29

c) 32

d) 49

e) 54

3) Answer (A)

Solution:

Let’s assume ‘y’ in place of question mark.
$55.55\% \text{ of } 683.76+7.69\% \text{ of } 195.043-14.94\times21.024 + y = (11.013)^{2}$
Take approximate values.
$\frac{5}{9}\times684 + \frac{1}{13}\times195-15\times21 + y = (11)^{2}$
$380 + 15 – 315 + y = 121$
80 + y = 121
y = 121-80 = 41
Hence, option a is the correct answer.

Question 4: $22.03\times(\sqrt{2308} + \sqrt[3]{17580} – \sqrt{3020}) = ?$

a) 344

b) 460

c) 382

d) 418

e) 496

4) Answer (D)

Solution:

$ = 22.03\times(\sqrt{2308} + \sqrt[3]{17580} – \sqrt{3020})$
Take approximate values.
$ = 22\times(\sqrt{2304} + \sqrt[3]{17576} – \sqrt{3025})$
$ = 22\times(48+26-55)$
$ = 22\times19$
= 418
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: $46.034\times11.93-163.8\div4.02-27.012\times16.89 = 13.041\times?$

a) 5

b) 6

c) 4

d) 7

e) 8

5) Answer (C)

Solution:

Let’s assume ‘y’ in place of question mark.
$46.034\times11.93-163.8\div4.02-27.012\times16.89 = 13.041\times y$
Take approximate values.
$46\times12-164\div4-27\times17 = 13y$
552-41-459 = 13y
13y = 52
y = 4
Hence, option c is the correct answer.

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर सन्निकट मान ज्ञात कीजिए।

Question 6: $\frac{19352.91+1789.11-10245.89}{12.03} – (?)^{2} = 30258\div41.01$

a) 1 1

b) 15

c) 17

d) 13

e) 9

6) Answer (D)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\frac{19352.91+1789.11-10245.89}{12.03} – (y)^{2} = 30258\div41.01$
अनुमानित मान लें।
$\frac{19353+1789-10246}{12} – (y)^{2} = 30258\div41$
$\frac{10896}{12} – (y)^{2} = 738$
$908 – (y)^{2} = 738$
$(y)^{2} = 908 – 738$
$(y)^{2} = 170$
$(y)^{2} = 13^{2} = 169$
वाई = 13
अत: विकल्प d सही उत्तर है।

Question 7: $9791\div5.98\div17.04 – 22.22\% \text{ of }1782 + 7.69\% \text{ of } 2366 + ? = -67\times2.02$

a) -24

b) -12

c) -16

d) -32

e) -38

7) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$9791\div5.98\div17.04 – 22.22\% \text{ of }1782 + 7.69\% \text{ of } 2366 + y = -67\times2.02$
अनुमानित मान लें।
$\frac{9792}{6\times17} – \frac{2}{9}\times1782 + \frac{1}{13}\times2366 + y = -67\times2$
96 – 396 + 182 + y = -134
-118 + वाई = -134
वाई = -134+118
वाई = -16
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 8: $71.42\% \text{ of } 1371.67 – 56.02\times56.99+(77.91)^{2} = ?$

a) 3872

b) 3416

c) 3628

d) 3040

e) 3284

8) Answer (A)

Solution:

= $71.42\% \text{ of } 1371.67 – 56.02\times56.99+(77.91)^{2}$
अनुमानित मान लें।
= $\frac{5}{7}\times1372 – 56\times57+(78)^{2}$
= 980 – 3192 + 6084
= 3872
अत: विकल्प a सही उत्तर है।

Question 9: $\sqrt{7060}+\sqrt[3]{13814}-\sqrt{5178} = ?\times4.04$

a) 8

b) 1 1

c) 9

d) 12

e) 7

9) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\sqrt{7060}+\sqrt[3]{13814}-\sqrt{5178} = y \times4.04$
अनुमानित मान लें।
$\sqrt{7056}+\sqrt[3]{13824}-\sqrt{5184} = y \times4$
$\sqrt{7056}+\sqrt[3]{13824}-\sqrt{5184} = 4y$
84+24-72 = 4y
4y = 36
वाई = 9
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 10: $34.96\times17.98-1295\div9.08+(7.95)^{3} = ?$

a) 906

b) 842

c) 804

d) 998

e) 1080

10) Answer (D)

Solution:

= $34.96\times17.98-1295\div9.08+(7.95)^{3}$
अनुमानित मान लें।
= $35\times18-1296\div9+(8)^{3}$
= 630-144+512
= 998
अत: विकल्प d सही उत्तर है।

Instructions

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर क्या आयेगा ?

Question 11: $\sqrt{4400\text{ of } 45\%-11\times4+43\times4+8} – \sqrt{89\times16+5\times?} = 2\times?$

a) 5

b) 4

c) 6

d) 3

e) 7

11) Answer (B)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\sqrt{4400\text{ of } 45\%-11\times4+43\times4+8} – \sqrt{89\times16+5\times y} = 2\times y$
$\sqrt{4400\times\frac{45}{100}-44+172+8} – \sqrt{1424+5y} = 2y$
$\sqrt{1980-44+172+8} – \sqrt{1424+5y} = 2y$
$\sqrt{2116} – \sqrt{1424+5y} = 2y$
$46 – \sqrt{1424+5y} = 2y$
$46 – 2y = \sqrt{1424+5y}$
दोनों तरफ चौकोर।
$(46 – 2y)^{2} = 1424+5y$
$2116-184y+4y^{2} = 1424+5y$
$4y^{2}-189y+2116-1424 = 0$
$4y^{2}-189y+692 = 0$
$4y^{2}-(173+16)y+692 = 0$
$4y^{2}-173y-16y+692 = 0$
वाई(4y-173)-4(4y-173) = 0
(4y-173) (y-4) = 0
y = 4, $\frac{173}{4}$
अत: विकल्प b सही उत्तर है।

Question 12: 194708-46825-105863+29571 = ?-360913+148270

a) 242834

b) 242348

c) 284234

d) 282348

e) 284324

12) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
194708-46825-105863+29571 = वाई-360913+148270
71591 = y-212643
वाई = 212643+71591
= 284234
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 13: $6912\div24\div48+(?+3)\times8+6\times9 = (?)^{2}$

a) 14

b) 15

c) 12

d) 13

e) 10

13) Answer (A)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$6912\div24\div48+(y+3)\times8+6\times9 = (y)^{2}$
$\frac{6912}{24\times48}+8y+24+54 = (y)^{2}$
$6+8y+24+54 = (y)^{2}$
$y^{2}-8y-84 = 0$
$y^{2}-(14-6)y-84 = 0$
$y^{2}-14y+6y-84 = 0$
$y(y-14)+6(y-14) = 0$
$(y-14) (y+6) = 0$
$y = 14, -6$
अत: विकल्प A सही उत्तर है।

Question 14: $6\frac{12}{13}+9\frac{5}{13}-4\frac{7}{26}-3\frac{9}{52} = 5+3\frac{?}{?-7}$

a) 42

b) 55

c) 50

d) 35

e) इनमे से कोई भी नहीं

14) Answer (E)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$6\frac{12}{13}+9\frac{5}{13}-4\frac{7}{26}-3\frac{9}{52} = 5+3\frac{y}{y-7}$
$(6+9-4-3)(\frac{12}{13}+\frac{5}{13}-\frac{7}{26}-\frac{9}{52}) = 8\frac{y}{y-7}$
$8(\frac{48}{52}+\frac{20}{52}-\frac{14}{52}-\frac{9}{52}) = 8\frac{y}{y-7}$
$8(\frac{68}{52}-\frac{23}{52}) = 8\frac{y}{y-7}$
$8\frac{45}{52} = 8\frac{y}{y-7}$
वाई = 45
अत: विकल्प E सही उत्तर है।

Question 15: $225\% \text{ of } ? + 76^{2} = 89^{2} – 76\times28 + (\sqrt{4})^{6}$

a) 32

b) 36

c) 44

d) 48

e) इनमे से कोई भी नहीं

15) Answer (B)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$225\% \text{ of } y + 76^{2} = 89^{2} – 76\times28 + (\sqrt{4})^{6}$
$\frac{225}{100}\times y + 76^{2} = 89^{2} – 76\times28 + 64$
$2.25y + 5776 = 7921 – 2128 + 64$
$2.25y + 5776 = 5857$
2.25y = 5857-5776
2.25y = 81
वाई = 36
अत: विकल्प b सही उत्तर है।

Question 16: $35\% \text{ of } 4600+\frac{\sqrt{3136}}{(7)^{2}} = ? + 17\times26$

a) $1183\frac{1}{7}$

b) $1177\frac{1}{7}$

c) $1169\frac{1}{7}$

d) $1191\frac{1}{7}$

e) इनमे से कोई भी नहीं

16) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$35\% \text{ of } 4600+\frac{\sqrt{3136}}{(7)^{2}} = y + 17\times26$
$\frac{35}{100}\times4600+\frac{\sqrt{3136}}{(7)^{2}} = y + 17\times26$
$\frac{35}{100}\times4600+\frac{56}{49} = y + 442$
$1610+\frac{8}{7} = y + 442$
$1610+\frac{8}{7}-442 = y$
$1168+\frac{8}{7} = y$
$y = 1169\frac{1}{7}$
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Instructions

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर क्या आयेगा ?

Question 17: $(27)^{(5^{2}\times?\div20-1.5\times2)} + 1296 = (5\times9)^{2}$

a) 4

b) 6

c) 3

d) 5

e) इनमे से कोई भी नहीं

17) Answer (A)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$(27)^{(5^{2}\times y \div20-1.5\times2)} + 1296 = (5\times9)^{2}$
$(27)^{(5^{2}\times\frac{y}{20} -1.5\times2)} + 1296 = (45)^{2}$
$(27)^{(25\times\frac{y}{20} – 3)} + 1296 = 2025$
$(27)^{(25\times\frac{y}{20} – 3)} = 2025-1296$
$(27)^{(5\times\frac{y}{4} – 3)} = 729$
$(27)^{(5\times\frac{y}{4} – 3)} = (27)^2$
अब यहां आधार संख्या 27 वही है। तो दोनों की शक्ति बराबर होगी।
तो $(5\times\frac{y}{4} – 3) = 2$
1.25y-3 = 2
1.25y = 3+2
1.25y = 5
वाई = 4
अत: विकल्प a सही उत्तर है।

Question 18: $\frac{7}{?}\div\frac{19}{3}\div\frac{49}{76}\times\frac{?+4}{3} = \frac{5}{7}$

a) 24

b) 16

c) 12

d) 18

e) इनमे से कोई भी नहीं

18) Answer (B)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\frac{7}{y}\div\frac{19}{3}\div\frac{49}{76}\times\frac{y+4}{3} = \frac{5}{7}$
$\frac{7}{y}\times\frac{3}{19}\times\frac{76}{49}\times\frac{y+4}{3} = \frac{5}{7}$
$\frac{1}{y}\times\frac{4}{1}\times (y+4) = 5$
4y+16 = 5y
5y-4y = 16
वाई = 16
अत: विकल्प b सही उत्तर है।

Question 19: $\frac{240\% \text{ of } ? + 76\times18 – 52\times12}{4} = 41\times4+?$

a) 60

b) 45

c) 55

d) 50

e) इनमे से कोई भी नहीं

19) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\frac{240\% \text{ of } y + 76\times18 – 52\times12}{4} = 41\times4 + y$
$\frac{2.4y + 1368 – 624}{4} = 164 + y$
2.4y + 1368 – 624 = 656 + 4y
2.4y + 744 = 656 + 4y
4y-2.4y = 744-656
1.6y = 88
वाई = 55
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 20: $2856\div17\div2^{3}\div7\times28+350\% \text{ of } 72 = ?-7^{3}+19\times18$

a) 337

b) 339

c) 340

d) 338

e) 336

20) Answer (A)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$2856\div17\div2^{3}\div7\times28+350\% \text{ of } 72 = y-7^{3}+19\times18$
$\frac{2856}{17\times2^{3}\times7}\times28 + \frac{350}{100}\times72 = y-343+342$
$\frac{2856}{17\times8\times7}\times28 + 252 = y-343+342$
$3\times28 + 252 = y-343+342$
84 + 252 = y-343+342
336 = y-1
वाई = 336+1
= 337
अत: विकल्प a सही उत्तर है।

Question 21: $\frac{852\times648\times(\frac{2}{3})^{4}}{12\times9\times 2^{5}} = ?$

a) $\frac{278}{9}$

b) $\frac{262}{9}$

c) $\frac{284}{9}$

d) $\frac{256}{9}$

e) $\frac{298}{9}$

21) Answer (C)

Solution:

= $\frac{852\times648\times(\frac{2}{3})^{4}}{12\times9\times 2^{5}}$
= $\frac{852\times648\times2^{4}}{12\times9\times 32\times{3}^{4}}$
= $\frac{852\times648\times16}{12\times9\times 32\times81}$
= $\frac{71\times36}{81}$
= $\frac{284}{9}$
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 22: $28\frac{3}{10}+15\frac{2}{5}-17\frac{1}{10} = ?\frac{3}{\frac{?-1}{5}}$

a) 24

b) 28

c) 30

d) 32

e) इनमे से कोई भी नहीं

22) Answer (E)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$28\frac{3}{10}+15\frac{2}{5}-17\frac{1}{10} = y \frac{3}{\frac{y-1}{5}}$
$(28+15-17)[\frac{3}{10}+\frac{2}{5}-\frac{1}{10}] = y \frac{3}{\frac{y-1}{5}}$
$26[\frac{2}{10}+\frac{2}{5}] = y \frac{3}{\frac{y-1}{5}}$
$26\frac{3}{5} = y \frac{3}{\frac{y-1}{5}}$
तो y = 26
अत: विकल्प ई सही उत्तर है।

Question 23: $\sqrt[3]{19\times25-31\times144\div2+16\times13+?\times17+15^{3}} = 14$

a) 56

b) 48

c) 54

d) 42

e) इनमे से कोई भी नहीं

23) Answer (C)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$\sqrt[3]{19\times25-31\times144\div2+16\times13+y \times17+15^{3}} = 14$
$\sqrt[3]{475-31\times72+208+17y+3375} = 14$
$\sqrt[3]{475-2232+208+17y+3375} = 14$
475-2232+208+17y+3375 = 2744
1826+17वाई = 2744
17y = 2744-1826
17y = 918
वाई = 54
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 24: $(2\times?)^{2}-477+21^{3}-6^{4} = 98^{2}$

a) 19

b) 17

c) 21

d) 25

e) इनमे से कोई भी नहीं

24) Answer (E)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$(2\times y)^{2}-477+21^{3}-6^{4} = 98^{2}$
$(2y)^{2}-477+9261-1296 = 9604$
$(2y)^{2}+7488 = 9604$
$(2y)^{2} = 9604-7488$
$4y^{2} = 2116$
$y^{2} = 529$
$y^{2} = 23^{2}$
वाई = 23
अत: विकल्प ई सही उत्तर है।

Question 25: 1495+45692-28610-? = 29013-7692

a) -2672

b) -2744

c) -2868

d) -2536

e) इनमे से कोई भी नहीं

25) Answer (B)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
1495+45692-28610-y = 29013-7692
18577-वाई = 21321
वाई = 18577-21321
= -2744
अत: विकल्प b सही उत्तर है।

Question 26: $54\% \text{ of } 650 + 9^{3} – 246\div6 + ? = 1730$

a) 687

b) 655

c) 663

d) 691

e) इनमे से कोई भी नहीं

26) Answer (D)

Solution:

प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर ‘y’ मान लेते हैं।
$54\% \text{ of } 650 + 9^{3} – 246\div6 + y = 1730$
$\frac{54}{100}\times650 + 729 – 41 + y = 1730$
351 + 729 – 41 + y = 1730
1039 + y = 1730
वाई = 1730-1039
= 691
अत: विकल्प d सही उत्तर है।

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here