# Percentage Questions for IBPS PO and IBPS RRB Prelims

Download Percentage Questions for IBPS PO and IBPS RRB Prelims

**Question 1:Â **Suresh gave 17.39% of his monthly income to his wife and spent 31.57% of the remaining amount for household expenses. Out of the remaining amount he gave 15.38% to the charity. Again from the remaining amount he gave 18.18% to his friend. Finally if Suresh is left with ___ then monthly income of Suresh is ___ .

Which of the following values can fill in the blanks appropriately?

i) 10035, 25645

ii) 8991, 22977

iii) 16083, 41101

iv) 14085, 35995

a)Â Only (ii) and (iv)

b)Â Only (i) and (iv)

c)Â All (i), (ii), (iii) and (iv)

d)Â Only (i), (ii) and (iv)

e)Â Only (ii), (iii) and (iv)

**1)Â AnswerÂ (C)**

**Solution:**

Suresh gave 17.39% of his monthly income to his wife.

Let the monthly income of Suresh = 23p

Amount given to his wife = $\frac{4}{23}\times$23p = 4p

Amount remaining = 23p – 4p = 19p

Suresh spent 31.57% of the remaining amount for household expenses.

Amount spent for household expenses = $\frac{6}{19}\times$19p = 6p

Amount remaining = 19p – 6p = 13p

Out of the remaining amount he gave 15.38% to charity.

Amount given charity = $\frac{2}{13}\times$13p = 2p

Amount remaining = 13p – 3p = 11p

Again from the remaining amount he gave 18.18% to his friend.

Amount given to friend = $\frac{2}{11}\times$11p = 2p

Final amount remaining = 11p – 2p = 9p

Ratio of the final amount remaining with Suresh and his monthly income respectively = 9p : 23p

= 9 : 23

**i) 10035, 25645
**Ratio of the final amount remaining with Suresh and his monthly income respectively = 10035 : 25645

= 9 : 23

Given values satisfy the condition of the question.

**ii) 8991, 22977
**Ratio of the final amount remaining with Suresh and his monthly income respectively = 8991 : 22977

= 9 : 23

Given values satisfy the condition of the question.

**iii) 16083, 41101
**Ratio of the final amount remaining with Suresh and his monthly income respectively = 16083 : 41101

= 9 : 23

Given values satisfy the condition of the question.

**iii) 14085, 35995
**Ratio of the final amount remaining with Suresh and his monthly income respectively = 14085 : 35995

= 9 : 23

Given values satisfy the condition of the question.

Hence, the correct answer is Option C

**Question 2:Â **If $(x+5) \text{ of } 11.11\% = y \text{ of } 12.5\% -10$ and $(x-25) = 75\% \text{ of } (y-40)$, then find out the value of $40\% of (y-x)$.

a)Â 39

b)Â 51

c)Â 28

d)Â 13

e)Â None of the above

**2)Â AnswerÂ (E)**

**Solution:**

$(x+5) \text{ of } 11.11\% = y \text{ of } 12.5\% – 10$

$(x+5)\times\frac{1}{9} = y\times\frac{1}{8} – 10$

$(x+5) = y\times\frac{9}{8} – 90$

$x = y\times\frac{9}{8} – 90 -5$

$x = y\times\frac{9}{8} – 95$ Eq.(i)

$(x-25) = 75\% \text{ of } (y-40)$

$(x-25) = \frac{3}{4} \times (y-40)$

Put the value of â€˜xâ€™ in the above equation from Eq.(i).

$(y\times \frac{9}{8}-95-25)=\frac{3}{4}\times (y-40)$

After solving the above equation, y = 240.

Put the value of â€˜yâ€™ in Eq.(i).

$x = 240\times\frac{9}{8} – 95$

x = 270-95

= 175

value of $40\% of (y-x)$ = $40\% of (240-175)$

= 40% of 65

= 26

Hence, option e is the correct answer.

**Question 3:Â **Ketan spent 41.67% of his monthly salary on house rent. Out of the remaining, he spent 20% on food. Out of the remaining, he spent 10% on education. After that the remaining amount was invested in FD and MF in the ratio of 7:5 respectively. If the amount spent on education by him is Rs. 4480, then find out the difference between the amount spent on house rent and the amount invested on FD from his monthly salary.

a)Â Rs. 15240

b)Â Rs. 18640

c)Â Rs. 16480

d)Â Rs. 12680

e)Â None of the above

**3)Â AnswerÂ (C)**

**Solution:**

Letâ€™s assume the monthly salary of Ketan is 12z.

Ketan spent 41.67% of his monthly salary on house rent.

Amount spent on house rent = 12z of (5/12) = 5z

Out of the remaining, he spent 20% on food.

Amount spent on food = (12z-5z) of 20%

= 7z of 20%

= 1.4z

Out of the remaining, he spent 10% on education.

Amount spent on education = (7z-1.4z) of 10%

= 5.6z of 10%

= 0.56z

If the amount spent on education by him is Rs. 4480.

0.56z = 4480

**z = 8000
**After that the remaining amount was invested in FD and MF in the ratio of 7:5 respectively.

Amount invested on FD = 5.04z of (7/12)

= 2.94z

Difference between the amount spent on house rent and the amount invested on FD from his monthly salary = 5z – 2.94z

= 2.06z

Put the value of â€˜zâ€™ in the equation.

= $2.06\times8000$

= Rs. 16480

Hence, option c is the correct answer.

**Question 4:Â **The monthly savings of A is 58.33% less than the monthly expenditure of B. The monthly income of A is 25% more than the monthly income of B. If the monthly savings of B is Rs. 760 and the sum of the monthly expenditure of A and B together is Rs. 2490, then find out the difference between the monthly income of A and B.

a)Â Rs. 500

b)Â Rs. 200

c)Â Rs. 300

d)Â Rs. 400

e)Â None of the above

**4)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

The monthly savings of A is 58.33% less than the monthly expenditure of B.

Letâ€™s assume the monthly expenditure of B is 12y.

monthly savings of A = (5/12) of 12y = 5y

The monthly income of A is 25% more than the monthly income of B.

Letâ€™s assume the monthly income of B is 4z.

monthly income of A = 5z

monthly expenditure of A = (5z-5y)

monthly savings of B = (4z-12y)

The monthly savings of B is Rs. 760.

(4z-12y) = 760

z-3y = 190

z = (190+3y) Eq.(i)

The sum of the monthly expenditure of A and B together is Rs. 2490.

(5z-5y)+12y = 2490

(5z+7y) = 2490

Put Eq.(i) in the above equation.

$5\times(190+3y)+7y = 2490$

950+15y+7y = 2490

15y+7y = 2490-950 = 1540

22y = 1540

y = 70

Put the value of â€˜yâ€™ in Eq.(i).

z = (190+210) = 400

Difference between the monthly income of A and B = (5z-4z) = 400

Hence, option d is the correct answer.

**Question 5:Â **The ratio of income of Rahul and Amit is 9:13 respectively. The ratio of savings and expenditure of Amit is 6:7 respectively. If the savings of Amit is 20% more than the savings of Rahul, then the expenditure of Amit is how much percent more or less than the expenditure of Rahul?

a)Â 75% less

b)Â 25% more

c)Â 25% less

d)Â 75% more

e)Â None of the above

**5)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

The ratio of income of Rahul and Amit is 9:13 respectively.

Let the income of Rahul and Amit are 9p and 13p respectively.

The ratio of savings and expenditure of Amit is 6:7.

Let the savings and expenditure of Amit are 6q and 7q respectively.

Income of Amit = 13p

$\Rightarrow$ 6q + 7q = 13p

$\Rightarrow$ 13q = 13p

$\Rightarrow$ q = pâ€¦â€¦..(1)

The savings of Amit is 20% more than the savings of Rahul.

Let the savings of Rahul = t

Savings of Amit = $\frac{120}{100}$t

$\Rightarrow$ 6q = $\frac{6}{5}$t

$\Rightarrow$ t = 5q

$\Rightarrow$ t = 5p

Savings of Rahul = t = 5p

Expenditure of Rahul = Income of Rahul – Savings of Rahul

= 9p – 5p

= 4p

Expenditure of Amit = 7q = 7p

Required percentage = $\frac{7p-4p}{4p}\times$100

= $\frac{3p}{4p}\times$100

= 75% more

Hence, the correct answer is Option D

**Question 6:Â **A man spent 20% of his monthly income on house rent. Out of the remaining amount he spent 22% for shopping. Out of the remaining amount one fourth was spent on food and the remaining amount was saved. If the amount spent on shopping was â‚¹9504, then what was the amount saved by the man?

a)Â â‚¹26732

b)Â â‚¹27892

c)Â â‚¹24382

d)Â â‚¹25272

e)Â None of the above

**6)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

Let the monthly income of man = p

Man spent 20% of his monthly income on house rent.

Remaining amount after spending on house rent = 80% of p

= $\frac{80}{100}$p

Amount spent on shopping was â‚¹9504.

22% of $\frac{80}{100}$p = 9504

$\frac{22}{100}\times\frac{80}{100}$p = 9504

p = â‚¹54000

Amount saved by the man = 54000 of (100-20)% of (100-22)% of (3/4)

= 54000 of 80% of 78% of (3/4)

= 54000$\times\frac{80}{100}\times\frac{78}{100}\times\frac{3}{4}$

= â‚¹25272

Hence, the correct answer is Option D

**Question 7:Â **A is 25% less than B 14.28% more than C. If the sum of A and C is 195, then find out the value of B.

a)Â 180

b)Â 120

c)Â 150

d)Â 90

e)Â Cannot be determined

**7)Â AnswerÂ (B)**

**Solution:**

Letâ€™s assume the value of C is 7y.

A is 25% less than B 14.28% more than C.

Value of B = (8/7) of 7y = 8y

Value of A = 8y of 75% = 6y

If the sum of A and C is 195.

6y+7y = 195

13y = 195

y = 15

value of B = 8y = 120

Hence, option b is the correct answer.

**Question 8:Â **In 2010, the number of bears in the zoo was increased by 35% and next year these were decreased by 16.67%. Now the number of bears in the zoo is 405, then find out the 20% of the number of bears in the zoo two years ago.

a)Â 66

b)Â 54

c)Â 60

d)Â 78

e)Â None of the above

**8)Â AnswerÂ (E)**

**Solution:**

Letâ€™s assume the number of bears in the zoo two years ago is â€˜yâ€™.

y of (100+35)% of (100-16.67)% = 405

$y\times1.35\times\frac{5}{6} = 405$

6.75y = 2430

y = 360

20% of the number of bears in the zoo two years ago = 20% of 360

= 72

Hence, option e is the correct answer.

**Question 9:Â **The price of icecream has increased by 40%. Lekha has decided to spend only 4% more than what he initially did on buying icecream. What is the percentage decrease in Lekha’s rice consumption?

a)Â 19%

b)Â 60%

c)Â 15%

d)Â 30%

e)Â 25%

**9)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

Let the initial price of icecream be Rs. 100 per unit and Lekha’s consumption be 10 units.

âˆ´ Initial amount spent = 100 Ã— 10 = Rs. 1,000

New price of icecream = 140% of 100 = Rs. 140 and new total amount spent = 104% of 1000 = Rs. 1,040

therefore , the new consumption will beÂ $\ \frac{\ 1040}{150}$ = 6.93 (let us take approximate value as 7)

Decrease in consumption =Â 3 units

% decreaseÂ Â =$\ \frac{\ 3}{10}\times\ 100$ = 30%

Hence answer is option d

**Question 10:Â **Three students has birthday on same day they receivedÂ Â 126, 786 and 986 giftsÂ respectively from their friendsÂ Â What percentage of the total giftsÂ did the person with more giftsÂ get?

a)Â 52%

b)Â 55%

c)Â 75%

d)Â 90%

e)Â 80%

**10)Â AnswerÂ (A)**

**Solution:**

Total number of gifts = (126+786+986) = 1898

Required percentage =Â Â $\ \frac{\ 986}{1898}\times\ 100$

=> 51.95% which is approximately 52%

hence answer is option a

**Question 11:Â **If 35% of a number P is 82 less than the 45% of a number Q and the sum of numbers P & Q is 1320, then find out the sum of the 55% of P and 25% of Q.

a)Â 546

b)Â 568

c)Â 584

d)Â 522

e)Â None of the above

**11)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

35% of P = 45% of Q – 82

0.35P = 0.45Q – 82 Eq.(i)

Sum of numbers P & Q is 1320.

P+Q = 1320

Q = 1320-P Eq.(ii)

Put Eq.(ii) in Eq.(i).

0.35P = 0.45(1320-P) – 82

0.35P = 594-0.45P – 82

0.35P+0.45P = 594 – 82

0.8P = 512

P = 640

Put the value of P in Eq.(ii).

Q = 1320-640 = 680

Sum of the 55% of P and 25% of Q = 55% of 640 + 25% of 680

= 352+170

= 522

Hence, option d is the correct answer.

**Question 12:Â **The present population of a village P is 19683. The population of the village P increases by 11.11% every year. After 4 years, out of the total population of village P, 67.3% are adults and the rest are children. Out of the total number of adults, 30% are female while out of the total number of children, 60% are female. Find the total number of male(children+adults) after 4 years.

a)Â 16486

b)Â 17156

c)Â 18057

d)Â 16874

e)Â None of these

**12)Â AnswerÂ (C)**

**Solution:**

Present population of the village P = 19683.

11.11% = $\dfrac{1}{9}$

Population of P after 4 years = $19683\times\dfrac{10}{9}\times\dfrac{10}{9}\times\dfrac{10}{9}\times\dfrac{10}{9}$

$=30000$

Total number of adults = 67.3% of 30000 = 20190.

Total number of children = 30000-20190 = 9810.

Number of male adults = (100-30)% of 20190 = 70% of 20190 = 14133.

Number of male children = (100-60)% of 9810 = 40% of 9810 = 3924.

Total number of male children and adults together = 14133+3924 = 18057.

**Question 13:Â **The population of a village M increases by 12.5% every year. After 4 years, the population of villageÂ M will be 465831. Out of the present population of village M, 25% are females and the remaining are males. Out of the female population, 43.75% are children while out of the male population, 58.33% are children. Find the total number of adults in the village M at present.

a)Â 124786

b)Â 131776

c)Â 134786

d)Â 142784

e)Â None of these

**13)Â AnswerÂ (B)**

**Solution:**

After 4 years, the population of M = 465831.

Present population of M = $465831\times\dfrac{9}{8}\times\dfrac{9}{8}\times\dfrac{9}{8}\times\dfrac{9}{8}$

$=290816$

Number of females = 25% of 290816.

Number of adult females = (100-43.75)% of 25% of 290816 = $\dfrac{9}{16}\times\dfrac{1}{4}\times290816 = 40896$.

Number of males = 75% of 290816.

Number of adult males = (100-58.33)% of 75% of 290816 = $\dfrac{5}{12}\times\dfrac{3}{4}\times290816 = 90880$.

Total number of adults = 40896+90880 = 131776.

**Question 14:Â **Four natural numbers P, Q, R, and S are given such that their total sum is equal to 7700. If Q is increased by 36.36% then it will become 30/11 times of the sum of P and S. If Q is decreased by 8.33% it will become 11 times the difference between P andÂ S (Considering P>S). Find the value of S if S is 100% more of R?

a)Â 990

b)Â 1000

c)Â 880

d)Â 2000

e)Â Canâ€™t be determined

**14)Â AnswerÂ (B)**

**Solution:**

ATQ,

P+Q+R+S = 7700 —————(i)

If Q is increased by 36.36% then it will become 30/11 times of the sum of P and S i.e 36.36% = 4/11, so, if it is increased by 36.36% i.e. 1+ 4/11 = 15/11.

15/11Q= 30/11(P+S)

Q=2(P+S) ———(ii)

If Q is decreased by 8.33% it will become 11 times the difference of P, and S i.e. 8.33% = 1/12

11/12 Q = 11 (P-S)

Q = 12(P-S) ————(iii)

From eq (i) and (ii), we get

2(P+S) = 12(P-S) ——–(iiib)

Now using eq (iii) in the above eq.,we get,

5P= 7S —(iv)

Again using eq (ii) in the above eqn, we get,

Q = 2(7S/5+S)

Q = 24S/5

Q = 4.8S ——(v)

S is 100% more of R

S= 2R —-(vi)

So, from eq (i), we get,

P+Q+R+S = 2000

7S/5+24S/5+S/2+S = 7700

From eq (iiib), we get

S = 1000.

**Question 15:Â **In an essay writing class a boy writes a 6 page long essay with 25 lines in each page and 21 characters in each line. If he writes the same content in a different notebook with 20 lines in each page and 15 characters in each line, then the required numbers of pages to write the same essay will be how much percent more or less than the previous notebook?

a)Â 11%

b)Â 111%

c)Â 83.33%

d)Â 66.67%

e)Â None of the above

**15)Â AnswerÂ (E)**

**Solution:**

According to the question,

6 x 25 x 21 = 20 x 15 x number of pages, solving this we get,

Number of pages = 10.5

So number of pages required = 10.5 pages

Difference = 10.5 – 6 = 4.5

Percentage increase = $\frac{4.5}{6} \times 100$ = 75% more.

Hence (E)

**Question 16:Â **A person spends 12.5% of his monthly income on a house loan. Out of his remaining monthly salary, he spends 16.67% on clothes. He distributes the remaining salary to his wife and his son in the ratio 5:2 respectively. His wife spends 20% of the amount obtained by her and saves the rest. His son invests 10% of the amount obtained by him in mutual funds and saves the rest. If the difference between the amount saved by his wife and his son is Rs.4543, then find the amount spent by him on clothes.

a)Â Rs.2171

b)Â Rs.2469

c)Â Rs.2631

d)Â Rs.2891

e)Â None of these

**16)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

Let the monthly salary of the person be Rs.48x.

Amount spent on house loan = 12.5% of 48x = Rs.6x.

Remaining salary = 48x-6x = Rs.42x.

Amount spent on clothes = 16.67% of 42x = $\dfrac{1}{6}\times42x = Rs.7x$.

Remaining salary = Rs.42x-7x = Rs.35x.

Amount obtained by his wife = $\dfrac{5}{7}\times35x = Rs.25x$.

Amount spent by his wife = 20% of Rs.25x = Rs.5x.

Amount saved by his wife = Rs.25x – Rs.5x = Rs.20x.

Amount obtained by his son = $\dfrac{2}{7}\times35x = Rs.10x$

Amount invested in mutual funds = 10% of Rs.10x = Rs.x.

Amount saved = Rs.10x-x = Rs.9x.

Given, 20x – 9x = 4543

11x = 4543

x = 413.

Hence, The amount spent on clothes = Rs.7x = Rs.2891.

**Question 17:Â **If number A is 37.5% of B and B is 50% of C.Then A will be how much percent of C?

a)Â 0.625%

b)Â 6.25%

c)Â 62.5%

d)Â 18.75%

e)Â None of the above

**17)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

ATQ,

A = 37.5/100 B

A = 3/8Â B —-(a)

B = 50/100 C

Or

B = Â½ C —–(b)

Putting the value of B in eq (a)

A = 3/8 x (Â½ C)

A = 3/16 C

So, in percentage

$A = (\dfrac{3}{16} \times 100) of C$

A = 18.75% of C.

**Question 18:Â **The population of village A in 2010 is 16384. In 2011, the population of the village A decreased by 12.5% and in 2012, it increased by 12.5% as compared to 2011. In 2013, it again decreased by 12.5% and in 2014, it again increased by 12.5%. The population of another village B in 2010 is 43923. In 2011, the population of the village B increased by 9.09% and in 2012, it decreased by 9.09%. In 2013, it again increased by 9.09% and in 2014, it again decreased by 9.09%. Find the difference between the population of villages A and B in 2014.

a)Â 24384

b)Â 17364

c)Â 27324

d)Â 21464

e)Â None of these

**18)Â AnswerÂ (C)**

**Solution:**

Population of village A in 2010 = 16384.

Population of village A in 2014 = (100-12.5)% of (100+12.5)% of (100-12.5)% of (100+12.5)% of 16384.

$=\dfrac{7}{8}\times\dfrac{9}{8}\times\dfrac{7}{8}\times\dfrac{9}{8}\times16384 = 15876$.

Population of village B in 2010 = 43923.

Population of village B in 2014 = (100+9.09)% of (100-9.09)% of (100+9.09)% of (100-9.09)% of 43923.

$=\dfrac{12}{11}\times\dfrac{10}{11}\times\dfrac{12}{11}\times\dfrac{10}{11}\times43923 = 43200$.

Hence, Difference = 43200 – 15876 = 27324.

**Question 19:Â **The ratio between the first and third numbers is 3:1 respectively and the second number is 44.44% more than the first number. The sum of the second and third numbers is 1216. Find out the fourth number which is 83.33% of the first number.

a)Â 660

b)Â 540

c)Â 630

d)Â 570

e)Â None of the above

**19)Â AnswerÂ (D)**

**Solution:**

The ratio between the first and third numbers is 3:1 respectively.

Letâ€™s assume the first and third numbers are 9y and 3y respectively.

The second number is 44.44% more than the first number.

Second number = (13/9) of 9y = 13y

The sum of the second and third numbers is 1216.

13y+3y = 1216

16y = 1216

y = 76

First number = 9y = $9\times76$ = 684

Fourth number = 83.33% of 684

= â…š of 684

= 570

Hence, option d is the correct answer.

**Question 20:Â **A person spends 20% of his monthly salary on house rent. Out of the remaining, he spends 15% on food. Out of the remaining salary, he spends 25% on travel. He spends 33.33% of the remaining salary on clothes and distributes the remaining salary to his two sons equally. If each son got Rs.1581, then find the amount spent on house rent.

a)Â Rs.1860

b)Â Rs.1720

c)Â Rs.1240

d)Â Rs.1450

e)Â None of these

**20)Â AnswerÂ (A)**

**Solution:**

Let his monthly salary be Rs.100x.

Amount spent on house rent = 20% of 100x = Rs.20x.

Remaining salary = 100x-20x = Rs.80x.

Amount spent on food = 15% of 80x = Rs.12x.

Remaining salary = 80x-12x = Rs.68x.

Amount spent on travel = 25% of 68x = Rs.17x.

Remaining salary = 68x-17x = Rs.51x.

Amount spent on clothes = 33.33% of 51x = Rs.17x.

Remaining salary = 51x-17x = Rs.34x.

Amount obtained by each son = Rs.17x.

Given, 17x = 1581 â‡’ x = 93.

Amount spent on house rent = $20\% of 100\times93 = 20\% of 9300 = Rs.1860$.