Important Questions of Blood Relation for MAH-CET

0
551
Blood Relation Questions

Important Questions of Blood Relation for MAH-CET

Here you can download a free Blood Relation questions PDF with answers for MAH MBA CET by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET exam that you need to find Blood Relation Tables answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Blood Relations questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Blood Relation Tables MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Blood Relation Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET Crash Course

Question 1: if’ AxB’ means B is the father of A and ‘A+B’ means A is the wife of B and A /B means A is the brother of B , then what is the relation of J with L in the ‘ J + H / R x L ‘.

a) Daughter

b) Daughter in law

c) Sister in law

d) Cannot determined

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Expression : J + H / R x L

J is the wife of H, and H is the brother of R.

Also, L is the father of R, => H is the son of L.

Thus, J is the daughter-in-law of L.

=> Ans – (B)

Question 2: Pointing to a boy, Meena said “He is the only grandson of my grandfather”. How is the boy related to Meena?

a) Brother

b) Cousin

c) Uncle

d) Data inadequate

e) None of these

2) Answer (D)

Solution:

The boy is only grandson of Meena’s grandfather.

Thus, the boy can be either Meena’s brother or cousin, hence data is inadequate.

=> Ans – (D)

Question 3: R is sister of M who is brother of H. D is mother of K who is brother of M. How is R related to D?

a) Sister

b) Daughter

c) Mother

d) Data inadequate

e) None of these

3) Answer (B)

Solution:

R,M,H and K are siblings, where R is female and M and K are males.

Gender of H is unknown. D is mother of K.

=> D is mother of R,M,H and K.

$\therefore$ R is the daughter of D.

=> Ans – (B)

Question 4: If ‘A * B’ means ‘A is father of B’, ‘A × B’ means ‘A is mother of A’ and ‘A # B’ means ‘A is husband of B’ then which of the following means ‘P is grandson of Q’ ?

a) Q # R × S * P

b) Q * N × P # R

c) Q * L # N × P

d) P # N × M * Q

e) None of these

4) Answer (B)

Solution:

(A) : Q # R × S * P = Q is husband of R, who is mother of S. S is father of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(B) : Q * N × P # R = Q is father of N, who is mother of P. P is husband of R, => P is grandson of Q.

(C) : Q * L # N × P = Q is father of L, who is husband of N. N is mother of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(D) : P # N × M * Q = P is husband of N, who is mother of M. M is father of Q. P is grandfather of Q.

=> Ans – (B)

Question 5: Pointing to the lady in the photograph, Mrinalini said, “Her son’s father is the only son-in-law of my mother”. How is Mrinalini related to the lady ?

a) Sister

b) Mother

c) Cousin

d) Aunt

e) None of these

5) Answer (E)

Solution:

Let the lady in the photograph be Mrs. $X$

X’s son’s father is X’s husband.

Only son-in-law of Mrinalini’s mother is Mrinalini’s husband.

These 2 are same people, => X is Mrinalini

Thus, Mrinalini is pointing to her own photograph.

=> Ans – (E)

Take Free MAH-CET mock tests here

Question 6: If ‘A × B’ means ‘B’ is father of ‘A’, ‘A + B’ means ‘A is wife of B’ and ‘ A ÷ B’ means ‘A is brother of B’, then what is the relation of J with L‘J + H ÷ R × L ?

a) Daughter

b) Daughter-in- law

c) Sister -in- law

d) Cannot be determined

e) None of these

6) Answer (B)

Solution:

Expression : J + H ÷ R × L

J is the wife of H, and H is brother of R.

L is father of R.

=> L is also father of H, who is husband of J.

=> J is daughter-in-law of L.

=> Ans – (B)

Question 7: B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D ?

a) Cousin

b) Son-in-law

c) Son

d) Nephew

e) None of these

7) Answer (C)

Solution:

E is mother-in-law of P, who is wife of B,

=> B is son of E, who is wife of D.

Q is the only grandson of E, => Q is son of B and P.

B is son of D.

=> Ans – (C)

Question 8: Pointing to the lady in the photograph, Seema said, “Her son’s father is the son-inlaw of my mother”. How is Seema related to the lady ?

a) Sister

b) Mother

c) Herself

d) Aunt

e) Either sister or herself

8) Answer (E)

Solution:

Let the lady in the photograph be Mrs. $X$

X’s son’s father is X’s husband.

Son-in-law of Seema’s mother is X’s husband.

=> Seema and the lady are either sister or herself.

=> Ans – (E)

Question 9: L is the daughter of K. L is married to D. B is the son of D. F is married to B. How is D related to F?

a) Father-in-law

b) Mother-in-law

c) Cannot be determined

d) Father

e) Mother

9) Answer (A)

Solution:

L is the daughter of K. L is married to D, => D is the husband of L.

B is the son of D and F is married to B, => B is the son of D and L and F is the wife of B.

Thus, D is the father-in-law of F.

=> Ans – (A)

Question 10: B is the father of Q. B has only two children. Q is the brother of R. R is the daughter of P. A is the granddaughter of P. S is the father of A. How is S related to Q?

a) Son

b) Son-in-law

c) Brother

d) Brother-in-law

e) None of these

10) Answer (D)

Solution:

B is the father of Q and Q is the brother of R. Also, R is the daughter of P

=> B is husband of P and their children are Q(male) and R(female).

A is the granddaughter of P and S is the father of A

=> S is husband of R and their daughter is A.

S is married to Q’s sister, => S is brother-in-law of Q.

=> Ans – (D)

Question 11: A said to B that B’s mother was the mother-in-law of A’s mother. How is A’s mother related to B’s mother ?

a) Daughter-in-law

b) Mother-in-law

c) Sister

d) Aunt

e) None of these

11) Answer (A)

Solution:

B’s mother was the mother-in-law of A’s mother, => B is the father of A.

Hence, A’s mother is the daughter-in-law of B’s mother.

=> Ans – (A)

Question 12: If A is the brother of B, C is the sister of A, D is the brother of E, E is the daughter of B, F is the father of C. who is the uncle of D ?

a) A

b) C

c) B

d) None of these

e) Can’t be determined

12) Answer (A)

Solution:

A is the brother of B and C is the sister of A, => A (male) , B and C (female) are siblings.

D is the brother of E and E is the daughter of B, => D (male) and E (female) are the children of B.

F is the father of C, => F is the father of A, B and C.

Thus, A is the uncle of D.

=> Ans – (A)

Question 13: X’s mother is the mother-in-law of the father of Z. Z is the brother of Y while X is the father of M. How is X related to Z ?

a) Paternal uncle

b) Maternal uncle

c) Cousin

d) Grandfather

e) Brother-in-law

13) Answer (B)

Solution:

X is the father of M, => X is male.

X’s mother is the mother-in-law of the father of Z, => The father of Z is married to X’s sister.

Thus, X is the brother of Z’s mother, hence X is the maternal uncle of Z.

=> Ans – (B)

Question 14: Introducing Sarita, Meena said, “She is the only daughter of my father’s only daughter”. How is Meena related to Sarita ?

a) Niece

b) Cousin

c) Aunt

d) Data Inadequate

e) None of these

14) Answer (E)

Solution:

Meena’s father’s only daughter = Meena herself

Now Sarita is the daughter of Meena

=> Meena is Sarita’s mother.

=> Ans – (E)

Question 15: Pointing to a photograph Shubha said, “he is the only grandson of my mother’s father”. How is the man in photograph related to Shubha?

a) Cousin

b) Brother

c) Uncle

d) Cannot be determined

e) None of these

15) Answer (B)

Solution:

Shubha’s mother’s father = Shubha’s grandfather

Now, the man is the only grandson of Shubha’s grandfather.

=> The man is Shubha’s brother.

=> Ans – (B)

Question 16: D is brother of K. M is sister of K. T is father of R who is brother of M. F is mother of K. At least how many sons does T and F have?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Data inadequate

e) None of these

16) Answer (D)

Solution:

D is brother of K. M is sister of K. Also, R is brother of M.

=> D(male), M(female), R(male) and K are siblings.

F is mother of K and T is father of R

=> T is husband of F.

We do not know the gender of K, hence T and F can either have 2 or 3 sons.

=> Ans – (D)

Question 17: Pointing to a woman Nirmal said, “She is the daughter of my wife’s grandfather’s only child”. How is the woman related to Nirmal ?

a) Wife

b) Sister-in-law

c) Sister

d) Data inadequate

e) None of these

17) Answer (D)

Solution:

Nirmal’s wife’s grandfather’s only child = Either Nirmal’s father-in-law of mother-in-law

Thus, the given data is inadequate, so we cannot find the relation.

=> Ans – (D)

Question 18: Read the following information carefully and answer the question which follows : A is the brother of B. B is the sister of T. T is the mother of P. If it is provided that R is the grandfather of P, how would T be related to R ?

a) Daughter

b) Granddaughter

c) Sister

d) Wife

e) Daughter or Daughter-in-law

18) Answer (E)

Solution:

A is the brother of B. B is the sister of T. T is the mother of P.

=> A (male), B (female) and T (female) are siblings.

Also, R is the grandfather of P, => R can be either paternal or maternal grandfather of P.

Thus, T is either daughter or daughter-in-law of R.

=> Ans – (E)

Question 19: T is the father of M and P. P is the only daughter of V. M is married to N. A and B are children of M. How is V related to B ?

a) Grandmother

b) Uncle

c) Aunt

d) Sister

e) Grandfather

19) Answer (A)

Solution:

T is the father of M and P. P is the only daughter of V.

=> T is the husband of V and P is the sister of M.

M is married to N. A and B are children of M.

Thus, V is grandmother of B.

=> Ans – (A)

Question 20: S is mother of T. T is husband of J. N is son of J. Z is father-in-law of J. K is brother of N. How K is related to Z ?

a) Son

b) Brother

c) Nephew

d) Uncle

e) None of these

20) Answer (E)

Solution:

S is mother of T. T is husband of J. N is son of J.

Z is father-in-law of J, => Z is T’s father.

Also, K is brother of N.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

Thus, K is grandson of Z.

=> Ans – (E)

Question 21: Pointing to a girl, Mihir said “She is the only daughter of my grandfather’s only child”. How is the girl related to Mihir ?

a) Daughter

b) Niece

c) Sister

d) Data inadequate

e) None of these

21) Answer (C)

Solution:

Mihir’s grandfather has only one child, so that child must be either father or mother of mihir.

the girl in the photo is the only daughter of mihir’s father or mother.

so that girl must be the sister of Mihir.

Question 22: Pointing to a girl, Mr. Arun said, “She is the daughter of my mother’s only child”. How is the girl related to Mr. Arun ?

a) Sister

b) Mother

c) Cousin

d) Daughter

e) Cannot be determined

22) Answer (D)

Solution:

‘My mother’s only child’ will be me, as in this case Mr. Arun itself.

Now, the girl is the daughter of that only child,

=> The girl is Mr. Arun’s daughter.

Question 23: How is Ram’s mother’s niece’s father related to Ram?

a) Son

b) nephew

c) Cousin

d) Uncle.

e) Grandson

23) Answer (D)

Solution:

Ram’s mother’s niece is Ram’s cousin. Her father is Ram’s uncle.

Question 24: Pointing towards a senior citizen, Ravi said, “This is my niece’s paternal grandmother’s sister-in-law.” How is Ravi related to the senior citizen?

a) brother

b) nephew

c) grandson

d) son-in-law

e) None of the above

24) Answer (E)

Solution:

Ravi’s niece’s paternal grandmother is Ravi’s sister-in-law’s mother. Her sister-in-law is Ravi’s sister-in-law’s aunt. So, Ravi is the nephew-in-law of the senior citizen.

Question 25: If A+B means ‘A is the sister of B’, $A\times$B means ‘A is the wife of B’, A$\div$B means ‘A is the father of B’ and A-B means ‘A is the brother of B’, then which of the following expresses the relationship that ‘T is the daughter of P’ ?

a) $P\times$Q$\div$ R+S-T

b) $P\times$Q$\div$ R-T+S

c) $P\times$Q$\div $R+T-S

d) $P\times$Q$\div $R+S+T

e) None of these

25) Answer (B)

Solution:

$P\times$Q$\div$ R-T+S means P is the wife of Q and Q is father of R and R is the brother of T and T is the sister of S.

So, P is the mom and Q is the dad of R, T and S.

Hence (b) is the correct answer.

Question 26: Pointing to Mukesh, Seema says ‘’He is the only grandchild of my father’’. How is Seema related to Mukesh ?

a) Mother

b) Aunt

c) Grandmother

d) Data inadequate

e) None of these

26) Answer (D)

Solution:

Seema could be the mother or the aunt of the child. So, the data given in the question in insufficient to answer the question. Option d) is the correct answer.

Question 27: Read the following information carefully and answer the question which follows:If ‘A $ \times$ B’ means ‘A is the father of B’.
If ‘A $+$ B’ means ‘A is daughter of B’
If ‘A $\div$ B’ means ‘A is son of B’.
If ‘A $-$ B’ means ‘A is sister of B’.
What will come in the place of the question mark, to establish that P is the son-in-law of S in the expression ; ‘P $\times$ Q $+$ R $-$ T ? S

a) $+$

b) $\times$

c) $-$

d) $\div$

e) Either $+$ or $\div$

27) Answer (E)

Solution:

In the expression : P $\times$ Q $+$ R $-$ T ? S

P is the father of Q and Q is the daughter of R, => R is wife of P

Also, R is sister of T.

So, in order for P to be son in law of S, T must be the child of S

Now, both ‘+’ and ‘$\div$‘ will fulfill the above condition because :

In case of ‘+’, T is the daughter of S and in case of ‘$\div$‘ , T is the son of S.

So, in both cases, P is son-in-law of S.

Ans – (E)

Instructions

Study the following information carefully to answer these questions.
‘A $ B’ means ‘A is wife of B’
‘A # B’ means ‘A is son of B’
‘A % B’ means ‘A is father of B’
‘A * B’ means ‘A is sister of B’

Question 28: Which of the following expression represent the relationship ‘R is mother of J’ ?

a) M*J#K$R

b) M*R$K%J

c) J#R#T

d) R$K%M$J

e) None of these

28) Answer (B)

Solution:

(A) : M*J#K$R = M is the sister of J, who is son of K. K is the wife of R

=> R is father of J

(B) : M*R$K%J = M is sister of R, who is wife of K. K is father of J

=> R is mother of J

(C) : J#R#T = J is son of R, who is son of T

=> R is father of J

(D) : R$K%M$J = R is wife of K, who is father of M. M is wife of J.

=> R is mother-in-law of J.

Ans – (B)

Question 29: In H*T#F%L, how is H related to L ?

a) Cousin

b) Brother

c) Sister

d) Cannot be determined

e) None of these

29) Answer (C)

Solution:

In H*T#F%L

H is sister of T, who is son of F.

F is father of L, => H(female), T(male) & L are siblings.

=> H is sister of L

Question 30: Which of the following expressions represents the relationship ‘T is the brother of H’ ?

a) H*T%K

b) T*H%K

c) H#K%T

d) H*K%T

e) None of these

30) Answer (A)

Solution:

(A) : H*T%K = H is sister of T and T is father of K, => T is male

=> T is brother of H

(B) : T*H%K = T is sister of H, who is father of K

=> T is sister of H

(C) : H#K%T = H is the son of K and K is also father of T, => gender of T is unknown

=> T can be either brother or sister of H

(D) : H*K%T = H is sister of K, who is father of T

=> T is either nephew or niece of H

Ans – (A)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here