IBPS PO Prelims Coding and Decoding Questions PDF [Most Important]

0
46
_ Coding-Decoding Questions
_ Coding-Decoding Questions

IBPS PO Prelims Coding and Decoding Questions PDF [Most Important]

One Coding and Decoding is one of the key topics in the IBPS PO Prelims exam. Here you can download free Coding and Decoding questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Coding and Decoding questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which includes the answers in detail. Click on the below link to download the Coding and Decoding Usage MCQ questions PDF for IBPS PO Prelims 2022 for Free.

Download Coding and Decoding Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Question 1: If CHANGE is coded as 6108424 and MODIFY is coded as 535932, then what is the code for VISUAL?

a) 598268

b) 598686

c) 578486

d) 578888

1) Answer (B)

Solution:

The pattern followed here is :

Reverse(opposite) of the place values of each letter’s digits are added.

  • CHANGE ⇒ XSZMTV ⇒ 24 19 26 13 20 22 ⇒ 6108424
  • MODIFY ⇒ NLWRUB ⇒ 14 12 23 18 21 2 ⇒ 535932
  • VISUAL ⇒ ERHFZO ⇒ 5 18 8 6 26 15 ⇒ 598686

Hence, option b is the correct answer.

Question 2: If WATER is coded as 335 and MILK is coded as 180, then what is the code for JUICE?

a) 225

b) 250

c) 240

d) 275

2) Answer (C)

Solution:

Sum of the place values will be multiplied by the number of letters within the word.
WATER ⇒ 23+1+20+5+18 ⇒ $5\times67$ = 335
MILK ⇒ 13+9+12+11 ⇒ $4\times45$ = 180
JUICE ⇒ 10+21+9+3+5 ⇒ $5\times48$ = 240
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: In a certain code language SOFTWARE is coded as 1561518192023, then what is the code for DIVISION?

a) 499915141922

b) 499195151922

c) 499914151922

d) 499195141922

3) Answer (C)

Solution:

The pattern followed here is :

First all the letters will be placed in alphabetical order from left to right and after that their place values will be written accordingly.
SOFTWARE ⇒ AEFORSTW ⇒ 1561518192023

Similarly,

DIVISION ⇒ DIIINOSV ⇒ 499914151922
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: In a certain code language WASTE is coded as 280 and MINIMUM is coded as 70, then what is the code for ENERGY?

a) 255

b) 270

c) 240

d) 225

4) Answer (B)

Solution:

The pattern followed here is :

Difference between the sum of place values of vowels and consonants will be multiplied by 5.
WASTE ⇒ 23 1 19 20 5 ⇒ (23+19+20)-(1+5) = 62-6 ⇒ 5×56 = 280
MINIMUM ⇒ 13 9 14 9 13 21 13 ⇒ (13+14+13+13)-(9+9+21) = 53-39 = 5×14 = 70

Similarly,

ENERGY ⇒ 5 14 5 18 7 25 ⇒ (14+18+7+25)-(5+5) = 64-10 = 5×54 = 270
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: In a certain code language ENTER is coded as 25701002590, then what is the code for SHIFT?

a) 95454030100

b) 95403030100

c) 95453040100

d) 95404530100

5) Answer (D)

Solution:

The pattern followed here is :

Place value of each letter is multiplied by 5 and wrttten as it is :

ENTER ⇒ 5 14 20 5 18 ⇒ (5×5) (14×5) (20×5) (5×5) (18×5) = 25701002590

Similarly,

SHIFT ⇒ 19 8 9 6 20 ⇒ (19×5) (8×5) (9×5) (6×5) (20×5) = 95404530100
Hence, option d is the correct answer.

Question 6: In a certain code language MARKET is coded as 250712 and SEGMENT is coded as 2352758, then what is the code for CONTROL?

a) 1432343

b) 1437243

c) 1472343

d) 1473243

6) Answer (C)

Solution:

The pattern followed here is :

First write the given word in reverse order. After that convert the place values of those which are in double digit into a single digit by taking the difference.
MARKET ⇒ TEKRAM ⇒ 20 5 11 18 1 13 ⇒ 250712
SEGMENT ⇒ TNEMGES ⇒ 20 14 5 13 7 5 19 ⇒ 2352758

Similarly,

CONTROL ⇒ LORTNOC ⇒ 12 15 18 20 14 15 3 ⇒ 1472343
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: In a certain code language YOUTH is coded as 46, then what is the code for CIVIL?

a) 72

b) 88

c) 76

d) 80

7) Answer (D)

Solution:

The pattern followed here is :

Sum of the place value of the reverse alphabets :

YOUTH ⇒ BLFGS ⇒ 2+12+6+7+19 = 46
Similarly,

CIVIL ⇒ XRERO ⇒ 24+18+5+18+15 = 80
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: In a certain code language SCAN is coded as 33 and PRINT is coded as 72, then what is the code for MICRO?

a) 61

b) 53

c) 59

d) 65

8) Answer (B)

Solution:

The pattern followed here is :

Number of letters in the word is subtracted from the sum of the place values of the letters.
SCAN ⇒ 19+3+1+14 = 37-4 = 33
PRINT ⇒ 16+18+9+14+20 = 77-5 = 72

Similarly,

MICRO ⇒ 13+9+3+18+15 = 58-5 = 53
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: In a certain code language ASSET is coded as 7228826, then what is the code for ROUND?

a) 23132619

b) 21332619

c) 23136129

d) 21336129

9) Answer (C)

Solution:

The pattern followed here is :

First the alphabet of a word is written in reverse order, then place value of the reverse alphabet is written as it is :

ASSET ⇒ TESSA ⇒ GVHHZ ⇒ 7228826
Similarly,

ROUND ⇒ DNUOR ⇒ WMFLI ⇒ 23136129
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: In a certain code language SATURDAY is coded as 2132223206327, then what is the code for TRADITIONAL?

a) 2220361122111716314

b) 2220341122111713614

c) 2220361122117116314

d) 2220341122117116314

10) Answer (A)

Solution:

The pattern followed here is :

Addition of 2 in the Place value of each alphabet in a word as written as it is :

SATURDAY ⇒ 19 1 20 21 18 4 1 25 ⇒ (19+2) (1+2) (20+2) (21+2) (18+2) (4+2) (1+2) (25+2) ⇒ 2132223206327

Similarly,

TRADITIONAL ⇒ 20 18 1 4 9 20 9 15 14 1 12 ⇒ (20+2) (18+2) (1+2) (4+2) (9+2) (20+2) (9+2) (15+2) (14+2) (1+2) (12+2) ⇒ 2220361122111716314
Hence, option a is the correct answer.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: In a certain code language FLOW is coded as 63675161, then what is the code for TASK?

a) 2035977

b) 2039555

c) 2039577

d) 2035955

11) Answer (C)

Solution:

The Pattern followed here is :

Place value of the letters in the word is multiplied by consecutive odd number from the beginning with 1.

FLOW ⇒ 6 12 15 23 ⇒ (6×1) (12×3) (15×5) (23×7) = 63675161

Similarly,

TASK ⇒ 20 1 19 11 ⇒ (20×1) (1×3) (19×5) (11×7) = 2039577
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: In a certain code language FAMILY is coded as 30 and PROFIT is coded as 39, then what is the code for LAPTOP?

a) 38

b) 26

c) 22

d) 34

12) Answer (B)

Solution:

First each of the letter’s place values will be converted into a single digit, then after their digit sum will be done.
FAMILY ⇒ 6 1 13 9 12 25 ⇒ 6+1+4+9+3+7 = 30
PROFIT ⇒ 16 18 15 6 9 20 ⇒ 7+9+6+6+9+2 = 39
LAPTOP ⇒ 12 1 16 20 15 16 ⇒ 3+1+7+2+6+7 = 26
Hence, option b is the correct answer.

Question 13: In a certain code language PAGE is coded as 316 and LOCK is coded as 268, then what is the code for FORM?

a) 248

b) 250

c) 236

d) 224

13) Answer (D)

Solution:

Sum of the place values of the opposite letters of the word is multiplied by 4.
PAGE ⇒ KZTV ⇒ 11+26+20+22 ⇒ 79×4 = 316
LOCK ⇒ OLXP ⇒ 15+12+24+16 ⇒ 67×4 = 268
FORM ⇒ ULIN ⇒ 21+12+9+14 ⇒ 56×4 = 224
Hence, option d is the correct answer.

Question 14: In a certain code language FACE is coded as 1241840 and MILTON is coded as 263672160150168, then what is the code for PRIME?

a) 32752401450

b) 32725401450

c) 32725410450

d) 32752401540

14) Answer (C)

Solution:

The pattern followed here is :

FACE ⇒ 6 1 3 5 ⇒ (6×2) (1×4) (3×6) (5×8) ⇒ 1241840
MILTON ⇒ 13 9 12 20 15 14 ⇒ (13×2) (9×4) (12×6) (20×8) (15×10) (14×12) ⇒ 263672160150168

Similarly,

PRIME ⇒ 16 18 9 13 5 ⇒ (16×2) (18×4) (9×6) (13×8) (5×10) ⇒ 32725410450
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: In a certain code language PLASTIC is coded as 1994162366 and LIGHT is coded as 15610523, then what is the code for HOMEWORK?

a) 11121622621218

b) 11121266212218

c) 11121266221218

d) 11121622612218

15) Answer (D)

Solution:

The pattern followed here is :

PLASTIC ⇒ 16 12 1 19 20 9 3 ⇒ (16+3) (12-3) (1+3) (19-3) (20+3) (9-3) (3+3) = 1994162366
LIGHT ⇒ 12 9 7 8 20 ⇒ (12+3) (9-3) (7+3) (8-3) (20+3) = 15610523

Similarly,

HOMEWORK ⇒ 8 15 13 5 23 15 18 11 ⇒ (8+3) (15-3) (13+3) (5-3) (23+3) (15-3) (18+3) (11-3) = 11121622612218
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: If in a certain code language, DANCER is coded as 33 and TENURE is coded as 21, then what is the code for GLASS?

a) 56

b) 48

c) 52

d) 44

16) Answer (A)

Solution:

The difference between the sum of place values of vowels and consonants within the word.
DANCER ⇒ (DNCR)-(A+E) = (4+14+3+18)-(1+5) = 39-6 = 33
TENURE ⇒ (TNR)-(UEE) = (20+14+18)-(21+5+5) = 52-31 = 21
GLASS ⇒ (GLSS)-(A) = (7+12+19+19)-1 = 57-1 = 56
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: If in a certain code language, NOTEBOOK is coded as 52015141115152 and LAUGHTER is coded as 721112185208, then what is the code for REGIONAL?

a) 975218111415

b) 975128111415

c) 975181211415

d) 975282111215

17) Answer (C)

Solution:

NOTEBOOK ⇒ ETONKOOB ⇒ 52015141115152
LAUGHTER ⇒ GUALRETH ⇒ 721112185208
REGIONAL ⇒ IGERLANO ⇒ 975181211415
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: If in a certain code language, DIGITAL is coded as 2854353660224 and ACCOUNT is coded as 7181560632820, then what is the code for FREEDOM?

a) 421082520123013

b) 421052822301013

c) 421052523201013

d) 421082822305013

18) Answer (A)

Solution:

DIGITAL ⇒ 4 9 7 9 20 1 12 ⇒ (4×7) (9×6) (7×5) (9×4) (20×3) (1×2) (12×1) = 2854353660224
ACCOUNT ⇒ 1 3 3 15 21 14 20 ⇒ (1×7) (3×6) (3×5) (15×4) (21×3) (14×2) (20×1) = 7181560632820
FREEDOM ⇒ 6 18 5 5 4 15 13 ⇒ (6×7) (18×6) (5×5) (5×4) (4×3) (15×2) (13×1) = 421082520123013
Hence, option a is the correct answer.

Question 19: If in a certain code language, CHANGE is coded as 46 and FOUND is coded as 68, then what is the code for GRAPH?

a) 54

b) 42

c) 58

d) 46

19) Answer (C)

Solution:

CHANGE ⇒ 3+8+1+14+7+5 = 38 ⇒ 38+8 = 46
FOUND ⇒ 6+15+21+14+4 = 60 ⇒ 60+8 = 68
GRAPH ⇒ 7+18+1+16+8 = 50 ⇒ 50+8 = 58
Hence, option c is the correct answer.

Question 20: If in a certain code language, GARDEN is coded as 554917 and EUROPE is coded as 576935, then what is the code for ALPHABET?

a) 22517831

b) 25218731

c) 25218371

d) 22517381

20) Answer (B)

Solution:

GARDEN ⇒ NEDRAG ⇒ 14 5 4 18 1 7 ⇒ 554917
EUROPE ⇒ EPORUE ⇒ 5 16 15 18 21 5 ⇒ 576935
ALPHABET ⇒ TEBAHPLA ⇒ 20 5 2 1 8 16 12 1 ⇒ 25218731
Hence, option b is the correct answer.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here