Arithmetic Questions for NMAT – Download PDF

0
682
NMAT Arithmetic Questions PDF
NMAT Arithmetic Questions PDF

 Arithmetic Questions for NMAT:

Download Arithmetic Questions for NMAT PDF – NMAT Classification questions pdf by Cracku. Top 10 very important Arithmetic Questions for NMAT based on asked questions in previous exam papers.

Download NMAT Arithmetic Questions for NMAT

Join NMAT 2022 Crash Course

Take NMAT mock test

Question 1: The denominator of a fraction is 2 more than thrice it’s numerator.If the numerator as well as denominator are increased by one,the fraction becomes ⅓ .what was that the original fraction?

a) 2/8

b) 3/11

c) 4/14

d) 5/17

e) Cannot be determined

Question 2: What should come in place of the question marks in the following equations?
$\frac{?}{24}=\frac{72}{\sqrt{?}}$

a) 12

b) 16

c) 114

d) 144

e) None of these

Question 3: A number gets reduced to its one third when 48 is subtracted from it.What is two third of that Number?

a) 24

b) 72

c) 36

d) 48

e) None of these

Question 4: $(299.99999)^{3}$ =?

a) 270,00,000

b) 9,000,000,000

c) 180,000

d) $2.7\times10^{7}$

e) 270,00,00

Question 5: The sum of three consecutive number is given .What is difference between first and third number?

a) 1

b) 3

c) Either 1 or 2

d) 2

e) None of these

Get 5 NMAT Mocks for Rs. 499

Question 6: What will be come in the place of question mark?
$0.001+9.909\times1.01\div0.1$

a) 99.0819

b) 100.0819

c) 100.091

d) 100.0919

e) None of these

Question 7: What value should come in the question mark
$4275\div496\times(21^{2})$=?

a) 3795

b) 3800

c) 3810

d) 3875

e) 3995

Question 8: if $78^{2}$ is subtracted from the square of a number, the obtained answer is 6460. What is that number?

a) 109

b) 111

c) 113

d) 115

e) none of these

Question 9: What is the least number to be added to 4321 to make it a perfect square?

a) 32

b) 34

c) 36

d) 38

e) none of these

Question 10: The product of two successive natural numbers is 8556 .What is the smaller number?

a) 89

b) 94

c) 90

d) 92

e) none of these

Join 14K MBA Aspirants Telegram Group

Download Highly Rated MBA preparation App

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

Let the numerator = $x$

=> Denominator = $(3x+2)$

Fraction = $\frac{x}{3x+2}$

If the numerator as well as denominator are increased by one

=> $\frac{x+1}{3x+2+1}=\frac{1}{3}$

=> $\frac{x+1}{3x+3}=\frac{1}{3}$

=> $3x+3=3x+3$

It cannot be solved, thus $x$ can take any value and the fraction can be 2/8 , 3/11 , 4/14 ,….

=> Ans – (E)

2) Answer (D)

Expression : $\frac{?}{24}=\frac{72}{\sqrt{?}}$

=> $(?)^{(1+\frac{1}{2})}= 72 \times 24$

=> $(?)^{\frac{3}{2}} = 1728 = 12^3$

Multiplying exponents by $(\frac{2}{3})$ on both sides

=> $(?)^{(\frac{3}{2} \times \frac{2}{3})}= (12)^{(3 \times \frac{2}{3})}$

=> $(?)=12^2=144$

=> Ans – (D)

3) Answer (D)

Let the number be $x$

According to ques, => $x-48=\frac{x}{3}$

=> $3x-144=x$

=> $3x-x=2x=144$

=> $x=\frac{144}{2}=72$

$\therefore$ $(\frac{2}{3})^{rd}$ of number = $\frac{2}{3} \times 72$

= $2 \times 24 = 48$

=> Ans – (D)

4) Answer (A)

Expression : $(299.99999)^{3}$ =?

$\approx (300)^3$

= $2,70,00,000$

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

Let the 3 consecutive numbers be $(x-1),(x),(x+1)$

Difference between first and third number = $(x+1)-(x-1)$

= $(x-x)+(1+1)=2$

=> Ans – (D)

6) Answer (B)

Expression : $0.001+9.909\times1.01\div0.1$

= $0.001 + \frac{9.909 \times 1.01}{0.1}$

= $0.001 + (10.00809 \times 10)$

= $0.001 + 100.0809 = 100.0819$

7) Answer (B)

Expression = $4275\div496\times(21^{2})$=?

= $\frac{4275}{496} \times 441$

= $8.62 \times 441 = 3801.42$

$\approx 3800$

8) Answer (E)

Let the number be $x$

According to ques,

=> $x^2-78^2=6460$

=> $x^2=6460+6084$

=> $x=\sqrt{12544}=112$

=> Ans – (E)

9) Answer (E)

We need to find the approximate value of $\sqrt{4321} \approx$ 65.73

We find that $65^2=4225$ < $4321$ and $66^2=4356$ > $4321$

So the least number to be added = 4356 – 4321 = 35

$\therefore$ 35 can be added to 4321 to make it a perfect square.

=> Ans – (E)

10) Answer (D)

Let the successive natural numbers be $(x),(x+1)$

Product = $x(x+1)=8556$

=> $x^2+x-8556=0$

=> $x^2+93x-92x-8556=0$

=> $x(x+93)-92(x+93)=0$

=> $(x+93)(x-92)=0$

=> $x=-93,92$

$\because$ The numbers are natural, thus $x \neq -93$

$\therefore$ Smaller number = $x=92$

=> Ans – (D)

Get 5 NMAT Mocks for Rs. 499

Join NMAT 2022 Crash Course

We hope these Arithmetic Questions for NMAT pdf for the NMAT exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here