GK Capitals Questions for TISSNET

0
219
_ GK Capitals PDF

GK Capitals Questions for TISSNET

Download GK Capitals Questions for TISSNET PDF – TISSNET GK Capitals questions PDF by Cracku. Practice TISSNET solved GK Capitals Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the GK Capitals topic in the TISSNET exam. Top 20 very Important GK Capitals Questions for TISSNET based on asked questions in previous exam papers. Click on the link below to download the GK Capitals Questions for TISSNET 2023 Exam with detailed solutions.

Download GK Capitals Questions for TISSNET

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Question 1: Match the following countries with their capitals.
Country                   Capital
(P) Canada           (1) Helsinki
(Q) Tajikistan        (2) Nairobi
(R) Finland           (3) Dushanbe
(S) Kenya            (4) Copenhagen
(T) Denmark        (5) Ottawa

a) (P)-(5), (Q)-(3), (R)-(1), (S)-(2), (T)-(4)

b) (P)-(3), (Q)-(1), (R)-(4), (S)-(5), (T)-(2)

c) (P)-(4), (Q)-(1), (R)-(5), (S)-(2), (T)-(3)

d) (P)-(4), (Q)-(3), (R)-(5), (S)-(2), (T)-(1)

e) (P)-(3), (Q)-(5), (R)-(2), (S)-(1), (T)-(4)

1) Answer (A)

Solution:

Canada ⇒ Ottawa
Tajikistan ⇒ Dushanbe
Finland ⇒ Helsinki
Kenya ⇒ Nairobi
Denmark ⇒ Copenhagen
Hence, option a is the correct answer.

Question 2: ‘Stockholm’ is the capital of which of the following countries?

a) Mongolia

b) South Africa

c) El Salvador

d) Sweden

e) Zambia

2) Answer (D)

Solution:

‘Stockholm’ is the capital of Sweden.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: What is the capital of Tajikistan?

a) Yerevan

b) Riyadh

c) Beirut

d) Tbilisi

e) Dushanbe

3) Answer (E)

Solution:

The capital of Tajikistan is Dushanbe.
Hence, option e is the correct answer.

Question 4: What is the capital of ‘Morocco’?

a) Berne

b) Rabat

c) Caracas

d) Banjul

e) Kigali

4) Answer (B)

Solution:

Rabat is the capital of ‘Morocco’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: Which among the following is the capital of the country, Morocco?

a) Accra

b) Dublin

c) Rabat

d) Lima

e) Berne

5) Answer (C)

Solution:

Rabat is the capital of the country Morocco.

Question 6: Which of the following countries’ capital is ‘Suva’?

a) Gabon

b) Latvia

c) Fiji

d) Cyprus

6) Answer (C)

Solution:

‘Suva’ is the capital of Fiji.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: Which of the following is the capital of Congo?

a) Amsterdam

b) Ulaanbaatar

c) Brazzaville

d) Stockholm

e) San Salvador

7) Answer (C)

Solution:

Brazzaville is the capital of Congo.

Question 8: Match the following counties with their capital cities.
Country                 Capital
(a)Armenia            (i) Wellington
(b)Georgia             (ii) Yerevan
(c) New Zealand    (iii) Ankara
(d) Turkey              (iv) Tashkent
(e) Uzbekistan       (v) Tbilisi

a) (a)-(iii), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(i), (e)-(iv)

b) (a)-(ii), (b)-(v), (c)-(i), (d)-(iii), (e)-(iv)

c) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(v), (d)-(iii), (e)-(iv)

d) (a)-(iii), (b)-(v), (c)-(i), (d)-(ii), (e)-(iv)

8) Answer (B)

Solution:

Armenia ⇒ Yerevan
Georgia ⇒ Tbilisi
New Zealand ⇒ Wellington
Turkey ⇒ Ankara
Uzbekistan ⇒ Tashkent
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: What is the capital of Denmark?

a) Copenhagen

b) Malabo

c) Cairo

d) Monrovia

e) Zagreb

9) Answer (A)

Solution:

Copenhagen is the capital of Denmark.
Hence, option a is the correct answer.

Question 10: What is the capital of Spain?

a) Lisbon

b) Brussels

c) Madrid

d) Vienna

e) Paris

10) Answer (C)

Solution:

Madrid is the capital of Spain and currency is Euro.
Hence, option c is the correct answer.

Question 11: What is the capital of Zambia?

a) Yerevan

b) Zagreb

c) Sarajevo

d) Banjul

e) Lusaka

11) Answer (E)

Solution:

The capital of Zambia is Lusaka.
Hence, option e is the correct answer.

Question 12: What is the capital of Kenya?

a) Windhoek

b) Abuja

c) Lusaka

d) Nairobi

e) Niamey

12) Answer (D)

Solution:

Nairobi is the capital of Kenya.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: What is the capital of the Netherlands?

a) Cairo

b) Brussels

c) Prague

d) Damascus

e) Amsterdam

13) Answer (E)

Solution:

Amsterdam is the capital of the Netherlands and it’s currency is euro.
Hence, option e is the correct answer.

Question 14: What is the capital city of Nepal?

a) Tripoli

b) Kathmandu

c) Kuwait

d) Abuja

14) Answer (A)

Question 15: What is the capital of Mongolia?

a) Canberra

b) Ulaanbaatar

c) Yerevan

d) Vienna

15) Answer (B)

Question 16: What is the capital of Finland?

a) Thimphu

b) Bucharest

c) Helsinki

d) Zagreb

e) Mogadishu

16) Answer (C)

Solution:

Helsinki is the capital of Finland. Its currency is Euro.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: Helsinki is the capital of which country?

a) Finland

b) Switzerland

c) Japan

d) Afghanistan

17) Answer (A)

Question 18: What is the capital of Kyrgyzstan?

a) Nur-Sultan

b) Bishkek

c) Dushanbe

d) Baku

e) Yerevan

18) Answer (B)

Solution:

Bishkek is the capital of Kyrgyzstan. Its currency is som.
Hence, option b is the correct answer.

Question 19: Rabat is the capital of which country?

a) Morocco

b) Japan

c) Sweden

d) Namibia

19) Answer (A)

Question 20: What is the capital of Assam?

a) Kohima

b) Shillong

c) Dispur

d) Itanagar

20) Answer (C)

Solution:

Dispur is the capital of Assam.

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here