Expected Reasoning Questions for SSC CHSL 2020 set-2 PDF

0
354
Expected Reasoning Questions for SSC CHSL 2020 set-2 PDF
Expected Reasoning Questions for SSC CHSL 2020 set-2 PDF

Expected Reasoning Questions for SSC CHSL 2020 set-2 PDF

Download SSC CHSL Expected Reasoning questions with answers set-2 PDF based on previous papers very useful for SSC CHSL Exams. Top-20 Very Important Polity Questions for SSC Exams.

Download Expected Reasoning Questions for SSC CHSL 2020 set-2 PDF

Take a free mock test for SSC CHSL

Question 1: Mr. A travelled from a point ‘X’ straight towards east at a distance 80 m. He turned to his right and walked 40 m. He again turned to his right and again walked 80 m. He then turned his left and walked 20 m and took left and again walked 80m. Now he turned towards his left and walked 60 m and stopped. How far and in which direction is he from the starting point ‘X’ ?

a) 80 m towards North

b) 60 m towards East

c) 80 m towards West

d) 80 m towards East

Question 2: Select the odd number-pair from the given alternatives.

a) 36-145

b) 16-63

c) 91-363

d) 64-255

Question 3: In each of the following questions, a series is given, with one/two term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ZbYa XdWc VfUe ?

a) TgSh

b) ThSg

c) ThSi

d) ShTg

Question 4: In a row of students Ganesh is 7th from one extreme and 11th from the other. Find the total numbers of students in the row.

a) 17

b) 18

c) 19

d) 20

Question 5: Six games are kept one on top of the other. Uno is just above Snakes & Ladders. The Monopoly is between Ludo and Chess. Carrom is between Uno and Ludo. Which game is between the Carrom and Monopoly games?

a) Uno

b) Chess

c) Carrom

d) Ludo

Instructions

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?

Question 6: 9 ? 3 ? 6 ? 8 ? 4

a) +, ×, < and ×

b) ÷, +, > and +

c) -, ×, = and ×

d) ×, +, < and ×

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

Question 7: 69 ? 3 ? 2 ? 9 ? 3

a) ÷, -, > and ×

b) ÷, +, < and ×

c) ÷, -, = and ×

d) ×, +, < and ×

Instructions

In the following 5 questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Question 8: HIJ, PQR, DEF, ?VW

a) N

b) H

c) U

d) J

Question 9: If 5Δ1 = 40, 9Δ9 = 0 and 7Δ1 = 60, then find the value of 4Δ9 = ?

a) 80

b) -30

c) -50

d) -90

Question 10: If 6@16 = 11, 2@14 = 8 and 8@8 = 8, then find the value of 10@18 = ?

a) 4

b) 6

c) 12

d) 14

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 11: GJT, IMR, KPP, MSN, ?

a) PUL

b) OVL

c) OUK

d) PVM

Question 12: In a row of buses, Punjab is at 19th position from the right end. Raftaar is 23 places to the left from Punjab and is at the exact centre of row. How many buses are between Raftaar bus and bus standing at the left end?

a) 44

b) 42

c) 40

d) 43

Question 13: A certain number is divided into two parts such that 5 times the first part added to 11 times the second part makes 7 times the whole. The ratio of the first part to the second part is

a) 2:1

b) 5:11

c) 1:2

d) 2:3

Question 14: In the following figure, square represents Professors, triangle represents  Social Workers, circle represents Dieticians and rectangle represents  Men. Which set of letters represents Dieticians who are not men?

a) A,D

b) B,C

c) E, G,H

d) A,B,C,D,E,G,H

Question 15: In a row of people Manu is 7th from bottom end of row. Shrey is 10 ranks above Manu. If Shrey is 8th from top end, then how many people are there in this row?

a) 25

b) 26

c) 24

d) 23

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Question 16: In a class of 45 students, a boy is ranked 20th When two boys joined, his rank was dropped by one. What is his new rank from the end?

a) 27th

b) 26th

c) 25th

d) 28th

Question 17: From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
Obliterate

a) Lobe

b) Treat

c) Rate

d) Life

Question 18: From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
Government

a) Got

b) Over

c) Need

d) Norm

Question 19: A is B’s wife’s husband’s brother. C and D are sisters of B. How is A related to C ?

a) Brother

b) Sister-in-law

c) Wife

d) Sister

Question 20: Mrs. Lata was 3 times as old as her son 8 years ago. Their total age is 64 years now. How old (in years) is Mrs. Lata now?

a) 48

b) 12

c) 36

d) 44

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Mr. A started from point X and travelled 80 m towards east, his entire movement is shown by :

Thus, his final position is 80 m towards East from his starting point.

=> Ans – (D)

2) Answer (A)

Except the first option, the numbers are of the form $n:4n-1$

(A) : $(4\times36)-1=143\neq145$

(B) : $(4\times16)-1=63$

(C) : $(4\times91)-1=363$

(D) : $(4\times64)-1=255$

=> Ans – (A)

3) Answer (B)

Series : ZbYa XdWc VfUe ?

In the above series, the capital letters are written in reverse order starting from the end, and the small letters are written sequentially according to the English alphabetical series alternatively.

Thus, before VU, we have = TS

and after ef, we have = hg  (order changed)

Thus, missing term = ThSg

=> Ans – (B)

4) Answer (A)

As Ganesh is 7th from one extreme end (say left end), number of students to his left will be ‘6’ and also,

He is 11th from other end (say right end), number of students to his right will be ’10’.

Total number of students = 6 + 1 + 10 = 17.

Hence, option A is the correct answer.

5) Answer (D)

Uno is just above Snakes & Ladders and Carrom is between Uno and Ludo, => Carrom is just below Ludo and just above Uno.

The Monopoly is between Ludo and Chess, => Monopoly is just above Ludo and Chess is at the top.

Thus, Ludo is between the Carrom and Monopoly games.

=> Ans – (D)

6) Answer (A)

Expression : 9 ? 3 ? 6 ? 8 ? 4

(A) +, ×, < and ×

$\equiv9+3\times6<8\times4$

L.H.S. = $9+(3\times6)=27$

R.H.S. = $8\times4=32$

It is correct because L.H.S. < R.H.S.

=> Ans – (A)

7) Answer (B)

Expression = 69 ? 3 ? 2 ? 9 ? 3

(A) ÷, -, > and ×

$\equiv69\div3-2>9\times3$

L.H.S. = $\frac{69}{3}-2=21$

R.H.S. = $9\times3=27$

But L.H.S. < R.H.S.

(B) ÷, +, < and ×

$\equiv69\div3+2<9\times3$

L.H.S. = $\frac{69}{3}+2=25$

R.H.S. = $9\times3=27$

It is correct because L.H.S. < R.H.S.

=> Ans – (B)

8) Answer (C)

Series : HIJ, PQR, DEF, ?VW

The above series consists of 3 consecutive letters from the English alphabetical series, i.e. HIJ, PQR and DEF.

So, the letter that comes before V is U.

Thus, UVW

=> Ans – (C)

9) Answer (C)

Given : 5Δ1 = 40, 9Δ9 = 0 and 7Δ1 = 60

If we replace ‘Δ’ with ‘-‘, and multiply the difference by 10, we get the desired result.

Eg :- $(5-1)\times10=40$

and $(9-9)\times10=0$ and $(7-1)\times10=60$

Similarly, $(4-9)\times10=-50$

=> Ans – (C)

10) Answer (D)

Given : 6@16 = 11, 2@14 = 8 and 8@8 = 8

If we replace ‘@’ with ‘+’, and divide the sumby 2, we get the desired result.

Eg :- $\frac{6+16}{2}=11$

and $\frac{2+14}{2}=8$ and $\frac{8+8}{2}=8$

Similarly, $\frac{10+18}{2}=14$

=> Ans – (D)

11) Answer (B)

Series : GJT, IMR, KPP, MSN, ?

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : G (+2 letters) = I (+2 letters) = K (+2 letters) = M (+2 letters) = O

2nd letter : J (+3 letters) = M (+3 letters) = P (+3 letters) = S (+3 letters) = V

3rd letter : T (-2 letters) = R (-2 letters) = P (-2 letters) = N (-2 letters) = L

Thus, missing term : OVL

=> Ans – (B)

12) Answer (C)

Position of Punjab’s bus from right end = 19th

=> Position of Raftaar’s bus from right end = 19 + 23 = 42nd

Since, Raftaar’s bus is also at the centre, => Number of buses between Raftaar bus and bus standing at the left end (eliminating these two buses)

= $42-2=40$

=> Ans – (C)

13) Answer (A)

Let the number be x and divided into ‘a’ and ‘x-a’

According to the given question,

5a + 11(x – a) = 7x

5a + 11x – 11a = 7x

4x = 6a (or) x = (3/2)a ……..(1)

Ratio between first part and second part,

a : $\frac{3}{2}$a – a

a : a($\frac{3}{2}$ – 1)

a : a($\frac{1}{2}$)

2:1

Hence, option A is the correct answer.

14) Answer (C)

Dieticians who are not men are represented by yellow region = E + G + H

=> Ans – (C)

15) Answer (C)

Manu’s position from bottom end = 7th

=> Shreya’s position from bottom end = 7 + 10 = 17th

Also, Shreya’s position from top end = 8th

$\therefore$ Total number of people = (17+8) – 1 = 24

=> Ans – (C)

16) Answer (A)

In a class of 45 students, a boy is ranked 20th When two boys joined,

The rank of the boy dropped by 1, i.e New rank is 21st

Total students =45+2 =47

His new rank from the end:

47 – 21 + 1

47 – 20 =27 th

Option A is correct.

17) Answer (D)

The word OBLITERATE does not contain any ‘F’, thus the term Life cannot be formed.

=> Ans – (D)

18) Answer (C)

The word GOVERNMENT does not contain any ‘D’, thus the term Need cannot be formed.

=> Ans – (C)

19) Answer (A)

B’s wife’s husband’s is B himself.

=> A and B are brothers.

It is given that C and D are sisters of B, => A(male), B(male), C(female) and D(female) are siblings.

$\therefore$ A is the brother of C.

=> Ans – (A)

20) Answer (D)

Let Mrs. Lata’s age = $x$ years

=> Son’s age = $(64-x)$ years

According to ques,

=> $3(64-x-8)=(x-8)$

=> $3(56-x)=x-8$

=> $168-3x=x-8$

=> $3x+x=168+8$

=> $4x=176$

=> $x=\frac{176}{4}=44$ years

=> Ans – (D)

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

We hope this Expected Reasoning Questions set-2 pdf for SSC CHSL 2020 Exam preparation is so helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here