Error Correction Questions for SNAP 2022

0
686
SNAP_Error Correction Questions
Error Correction Questions

Error Correction Questions for SNAP

Grammar/Error correction is an important topic in the General English section of the SNAP Exam. These questions are not very tough if you understand the basic grammar rules. If you are not aware of the important grammar rules, you can check out these detailed videos on every SNAP topic. This article will look at important Error correction questions for SNAP. You can also download this free Error Correction Questions PDF (with answers) for SNAP 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Error Correction questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practising.

Download Error Correction Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

Following statements have given in different parts like (A),(B),(C),(D), and you need to identify which part of the sentence has the error .if no statement have the error you can give your answer (E).

Question 1: The report is candid in admitting (A) / that the investment by the government (B) / in healthy and family planning (C) / have been eroded considerably (D) No error(E)

a) A

b) B

c) C

d) D

e) E

1) Answer (D)

Solution:

In part D of the sentence, replace ”have been” with ”has been”.

Instructions

In these questions, read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark that part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

Question 2: During our visit to the hill station, we (a)/ came across signboards which read that (b)/ the area where we was (c)/ under observation by the neighbouring country. (d)/ No error(e)

a) During our visit to the hill station, we

b) came across signboards which read that

c) the area where we was

d) under observation by the neighbouring country

e) No error

2) Answer (C)

Solution:

‘We’ is plural and therefore should be followed by plural verb. So, ‘was’ is incorrect and it must be replaced with ‘were’.
Hence, option C is the correct answer.

Question 3: A lot of research has been (a)/ conducted on the field human (b)/ resources for understanding what creates (c)/ work culture in an organisation. (d)/ No error(e)

a) A lot of research has been

b) conducted on the field human

c) resources for understanding what creates

d) work culture in an organisation

e) No error

3) Answer (C)

Solution:

Part C contains the error. ‘to understand’ must have been used instead of ‘for understanding’. Since the statement that follows is in simple present tense, the usage of present continuous tense is inconsistent. Hence, C is the right answer.

Instructions

In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Question 4: Organic milk has (a) / higher omega-3 fat levels, (b)/ but probability not enough (c)/ to make a difference. (d)/ No error (e)

a) Organic milk has

b) higher omerga-3 fat levels

c) but probability not enough

d) to make a different

e) No error

4) Answer (C)

Solution:

The correct sentence is “Organic milk has higher omega-3 fat levels, but probably not enough to make a difference.”

Instructions

In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select No error’ as your answer. Ignore the error of punctuation, if any.

Question 5: Emerging economies are (a)/ dominating the news (b)/ but for (c)/ all the wrong reasons. (d)/ No error (e)

a) Emerging economies are

b) dominating the news

c) but for

d) all the wrong reasons

e) No error

5) Answer (E)

Solution:

Sentence is grammatically correct

Question 6: Consumers are constantly been (a)/ encouraged to take (b)/ advantage of the (c)/ lowered interest rates. (d)/ No error (e)

a) Consumers are constantly been

b) encouraged to take

c) advantage of the

d) lowered interest rates

e) No error

6) Answer (A)

Solution:

“been” is incorrect form of the verb used. It should be consumers are constantly being encouraged or simply consumers are constantly encouraged.

However if been is to be used, then correct sentence can also be consumers “have” constantly been instead of “are”

Download SNAP Previous Papers

Question 7: Skeptics worries that the devaluation (a)/ of the country’s currency is (b)/ a desperate move to (c) / bail out struggling exporters. (d)/ No error (e)

a) Skeptics worries that the devaluation

b) of the country’s currency is

c) a desperate move to

d) bail out struggling exporters

e) No error

7) Answer (A)

Solution:

“worries” is an incorrect form of the verb here. Skeptics “worry ” should be correct

Question 8: Many citizens are gravitating (a)/ towards the nation’s (b)/ second-largest State because it offer (c)/ ample job opportunities. (d)/ No error (e)

a) Many citizens are gravitating

b)

  • towards the nation’s

c) second-largest State because it offer

d)

  • ample job opportunities

e) No error

8) Answer (C)

Solution:

we use “verb+s ” form after it , so ” it offers” should come in place of ” it offer ”

Instructions

Choose the part of the sentence that contains a grammatical error. Choose option 5 if the sentence is grammatically correct as it is. Ignore errors in punctuation.

Question 9: We reached at (1) / the platform just as (2) / the train was (3) / pulling into the station. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

9) Answer (A)

Solution:

The verb “reached” should not be followed by the preposition “at”. Hence, the sentence should have been “We reached the platform just as the train was pulling into the station.”

Question 10: In spite of the warnings (1) / given by parents, (2) / the school did not do enough (3) / to keep their students safe. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

10) Answer (D)

Solution:

The school is a singular noun and hence we should use the singular pronoun “its” instead of “their”. Hence, the sentence should have been “In spite of the warnings given by parents, the school did not do enough to keep its students safe.”

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Question 11: When I met her (1) / at the engagement, (2) / I asked her not to (3) / dwell over her past. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

11) Answer (D)

Solution:

The correct preposition to use is “on” after “dwell”. Hence, the sentence should have been “When I met her at the engagement, I asked her not to dwell on her past”.

Question 12: While refereeing the match, (1) / he failed to point out the (2) / other team had (3) / an extra member on the ground. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

12) Answer (B)

Solution:

There should be a “that” after “point out”. Hence, the sentence should have been “While refereeing the match, he failed to point out that the other team had an extra member on the ground”.

Question 13: While designing interfaces (1) / for apps that will be (2) / used in developing countries, (3) / it’s better to use explicit controls. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

13) Answer (E)

Solution:

The sentence is grammatically correct. Hence, option E.

Instructions

Choose the part of the sentence that contains a grammatical error. Ignore errors in punctuation. Choose option 5 if there is no error.

Question 14: She spent the afternoon (1) / cleaning the study, (2) / dusting the shelves and (3) / arranged the books. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

14) Answer (D)

Solution:

The sentence has a parallelism error. The last verb should also have been in the -ing form. Hence, the sentence should have been “She spent the afternoon cleaning the study, dusting the shelves and arranging the books.”

Question 15: Had she started (1) / from home an hour earlier, (2) / she will have reached the (3) / convention centre on time. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

15) Answer (C)

Solution:

There is a tense consistency error in the sentence. It should have been “Had she started from home an hour earlier, she would have reached the convention centre on time.”

Question 16: The two politicians (1) / have the same stand (2) / with respect of (3) / gun safety laws and gay marriage. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

16) Answer (C)

Solution:

The phrase “with respect of” is incorrect. The correct idiom to use is either “in respect of” or “with respect to”. Hence, the sentence should have been “The two politicians have the same stand with respect to gun safety laws and gay marriage”.

Question 17: Each one of us (1) / are responsible for (2) / the mess we find (3) / ourselves in. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

17) Answer (B)

Solution:

Each is a singular noun and hence should be accompanied by the singular verb “is” instead of “are”. Hence, the sentence should be “Each one of us is responsible for the mess we find ourselves in.”

Question 18: He deserves all the (1) / praise he is receiving today (2) / because the company grew ten-fold (3) / between his tenure as the CEO. (4) / No Error (5)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

18) Answer (D)

Solution:

The fourth part has a preposition error. We use the preposition “during” to indicate a period of time like tenure. Hence, the sentence should have been “He deserves all the praise he is receiving today because the company grew ten-fold during his tenure as the CEO.”

Instructions

In each of these questions, a sentence with two words/group of words in ital is given. One of them or both may have certain error; You have to find out the correct word or group of words from among the three choices (A), (B) and (C) given which can replace the wrong word group of words to make the sentence as it is, mark (E).i.e., NCR(No Correction Required) as your answer.

Question 19: Our employees are so careful in their work that none has been so far found any error in their work.
A. very careful… have so far found
B. so careful…. has so far around
C. so efficient… have so far found

a) Only A

b) Only B

c) Only C

d) either (B) or (C)

e) NCR

19) Answer (B)

Solution:

So careful and so efficient are both correct in this context. In the original sentence, the present participle tense is used which is incorrect. None is singular and hence requires has. Answer B is correct.

Instructions

Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in ‘’bold’’ in the following sentence to make the sentence grammatically correct ? If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer.

Question 20: The police nabbed a notorious criminal who ‘’had been terrorising builders and extorted’’ money from them for the past two years.

a) was terrorising builders and extorted

b) had not been terrorised builders and extorted

c) had been terrorising builders and extorting

d) had terrorised builders and extorted

e) No correction required

20) Answer (C)

Solution:

The actions terrorise and extort happen at the same time starting at some point of time before in the past. Hence, they should have past perfect continuous tense. Hence, extorting is to be used.

So, these are some important error correction questions for the SNAP exam. Practice the questions well, and take a good number of mock tests & analyse them well.

Take SNAP Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here