Syllogisms Questions for IBPS PO Prelims [PDF]

0
206
_Syllogisms Questions Questions
_Syllogisms Questions Questions

Syllogisms Questions for IBPS PO Prelims

Here you can download a free Syllogisms questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS PO Prelims 2022 exam that you need to find the Syllogisms for the given questions. These questions will help you to do practice and solve the Syllogisms questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Syllogisms MCQ PDF for IBPS PO Prelims 2022 for free.

Download Syllogisms Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Question 1: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some ball are not bat.
All red are colour.
Some bat are red.
Conclusions : i) Some ball are not red.
ii) Some colour are bat.

a) Only conclusion(i) follows.

b) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

c) No conclusion follows.

d) Only conclusion(ii) follows.

1) Answer (D)

Solution:

Conclusion : i) Some ball are not red.
There is no direct relation between ‘ball’ and ‘red’. So we cannot conclude anything. This conclusion does not follow.

Conclusion : ii) Some colour are bat.
From the above given diagram, this conclusion follows.

Only conclusion(ii) follows.
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some tea are coffee.
All milk is tea.
No tea is cold.
Conclusions : i) No milk is cold.
ii) Some coffee are not cold.

a) Only conclusion(i) follows.

b) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

c) No conclusion follows.

d) Only conclusion(ii) follows.

2) Answer (B)

Solution:

Conclusion : i) No milk is cold.
From the above given diagram, we can conclude that no ‘milk’ is ‘cold’.
Conclusion : ii) Some coffee are not cold.
From the above given diagram, we can conclude that some part of ‘tea’ which is ‘coffee’ is not ‘cold’.
Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some coffee are tea.
No coffee is milk.
Conclusions : (i) No tea is milk.
(ii) Some milk is not tea.
(iii) Some tea are coffee.

a) Only conclusion(iii) follows.

b) Only conclusion(ii) follows.

c) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

d) No conclusion follows.

3) Answer (A)

Solution:

Conclusion : (i) No tea is milk.
We cannot conclude anything about this. Thus the conclusion does not follow.

Conclusion : (ii) Some milk is not tea.
We cannot conclude anything about this. Thus the conclusion does not follow.

Conclusion : (iii) Some tea are coffee.
This conclusion follows. Because it is given in the statement.

Only conclusion(iii) follows.
Hence, option a is the correct answer.

Question 4: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : All sky are star.
Some star is big.
No big is sun.
Conclusions : (i) Some sky are big.
(ii) Some star are not sun.
(iii) No sun is star.

a) Only conclusion(iii) follows.

b) Only conclusion(ii) follows.

c) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

d) No conclusion follows.

4) Answer (B)

Solution:

Conclusion : (i) Some sky are big.
There is no direct relation between ‘sky’ and ‘big’. So we cannot conclude anything about this. Thus the conclusion does not follow.

Conclusion : (ii) Some star are not sun.
Some ‘star’ which are big are not sun. So this can be concluded from the given statements. Thus the conclusion follows.

Conclusion : (iii) No sun is star.
We cannot conclude anything about this. Thus the conclusion does not follow.

Only conclusion(ii) follows.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some milk is water.
All water is cold.
Conclusions : (i) Some cold are water.
(ii) Some milk is cold.

a) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

b) Only conclusion(i) follows.

c) Only conclusion(ii) follows.

d) Neither conclusion(i) nor conclusion(ii) follows.

5) Answer (A)

Solution:

Conclusion : (i) Some cold are water.
The above given conclusion is followed as per the statements.

Conclusion : (ii) Some milk is cold.
Some ’milk’ which is ’water’ is ’cold’. So the above given conclusion is followed as per the statements.

Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.
Hence, option a is the correct answer.

Question 6: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : All watch are clock.
Some watch are not time.
Conclusions : (i) Some time are not watch.
(ii) Some time are not clock.
(iii) Some clock are watch.
(iv) No watch is time.

a) Only conclusion(i) and conclusion(iv) follows.

b) Only conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

c) Only conclusion(iv) follows.

d) Only conclusion(iii) follows.

6) Answer (D)

Solution:

Conclusion : (i) Some time are not watch.
We cannot say about this conclusion. So it is not followed as per the given statements.

Conclusion : (ii) Some time are not clock.
We cannot say about this conclusion. So it is not followed as per the given statements.

Conclusion : (iii) Some clock are watch.
In the statement, it is given that “All watch are clock.”. So “Some clock are watch.” is definitely true and followed as per the given statements.

Conclusion : (iv) No watch is time.
We cannot say about this conclusion. So it is not followed as per the given statements. Only we can say that some watch is not time.

Only conclusion(iii) follows.
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some drivers are living in the city.
Ram is a driver.
Conclusions : (i) Ram is a rich person.
(ii) Ram is living in the city.

a) Only conclusion(ii) follows.

b) Only conclusion(i) follows.

c) Neither conclusion(i) nor conclusion(ii) follows.

d) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

7) Answer (C)

Solution:

From the above given statement, we cannot conclude that Ram is a rich person. Because nothing is mentioned about it. So conclusion(i) is not followed as per the given statements.
In the statement, it is given that Ram is a driver and some drivers are living in the city. So from this we cannot conclude that Ram is among those drivers who are living in the city. So conclusion(ii) is not followed as per the given statements.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: The statements given below are followed by some conclusions. Assume the below given statements are true and decide which of the following conclusions logically and definitely follow(s) from the information given in the statements.
Statements : Some apple are mango.
No mango is banana.
Conclusions : (i) Some apple are not banana.
(ii) Some banana are not apple.

a) Only conclusion(ii) follows.

b) Only conclusion(i) follows.

c) Neither conclusion(i) nor conclusion(ii) follows.

d) Both conclusion(i) and conclusion(ii) follows.

8) Answer (B)

Solution:

Conclusion : (i) Some apple are not banana.
Here some ‘mango’ which are ‘apple’ is not ‘banana’. So the above given conclusion is followed as per the given statements.

Conclusion : (ii) Some banana are not apple.
We cannot say about this conclusion. So it is not followed as per the given statements.

Only conclusion(i) follows.
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: In the following Questions, Some statements are given followed by conclusions. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements.
Statements:
All car are bike.
No bike is cycle.
Some cycle are train.
Conclusions:
i) No train is car.
ii) Some train is not bike.

a) Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follow.

b) Only Conclusion (i) follow.

c) Only Conclusion (ii) follow.

d) None follow.

9) Answer (C)

Solution:

i) No train is car.
We cannot say about this conclusion definitively. So this conclusion is false.

ii) Some train is not bike.
Here some train which are cycle is not bike. So this conclusion will follow.

So only Conclusion (ii) follow.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: In the following Questions, Some statements are given followed by conclusions. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements.
Statements:
Some copy are book.
All books are pen.
No pen is pencil
Conclusions:
i) Some copy are not pencil.
ii) Some pen are book.

a) Only conclusion (i) follows.

b) Only conclusion (ii) follows.

c) Both conclusion (i) and conclusion (ii) follow.

d) Neither conclusion (i) nor conclusion (ii) follow.

10) Answer (C)

Solution:

From the above-given statements, we can draw a Venn diagram which is given below.

Conclusion i) Some copy are not pencil.
Some copy which are book is not pencil. So conclusion “Some copy are not pencil.” is true.
Conclusion ii) Some pen are book.
In the statement, “All books are pen.” is given. So “Some pen are book.” will be true.
So Both conclusion (i) and conclusion (ii) follow.
Hence, option c is the correct answer.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
Statements:
All mouse are keyboard.
Some keyboard are monitor.
Conclusions:
i) Some mouse are monitor.
ii) No monitor is mouse.
iii) Some keyboard are mouse.

a) Either conclusion (i) or conclusion (ii) follow.

b) Only conclusion (iii) follow.

c) Conclusion (iii) and either conclusion (i) or conclusion (ii) follow.

d) None of these.

11) Answer (C)

Solution:

From the above-given statements, we can make a venn diagram which is given below.

Conclusion i) Some mouse are monitor.
Conclusion ii) No monitor is mouse.
In Conclusion i) and Conclusion ii) either or case is generating. Because here we don’t have direct information about ‘monitor’ and ‘mouse’. If ‘some’ is possible between them. Then ‘no’ is not possible and vice versa.
Conclusion iii) Some keyboard are mouse.
This conclusion is definitely true. Because in the statement “All mouse are keyboard.” is given.

So Conclusion (iii) and either conclusion (i) or conclusion (ii) follow.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
Statements:
I. No Red is Blue
II. Some Red are Green
III. All Yellow are Red
Conclusions:
I. Some Yellow are not Blue
II. No Green is Yellow
III. Some Yellow are Green

a) Only Conclusion I follows

b) Either Conclusion II or Conclusion III follows

c) Both Conclusion I and III follow

d) Only Conclusion I and Either Conclusion II or Conclusion III follow

12) Answer (D)

Solution:

The following Venn diagram can be drawn using given statements.

From the above Venn diagram, No Yellow is Blue and hence Some Yellow is not Blue is also true.
Since there is no direct relationship between Yellow and Green, we cannot say that Some Yellow are Green or No Green is Yellow individually.

Either of the two conclusions are true at a single time.

Therefore, Only Conclusion I and Either II or III follow.

Question 13: In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
Statements:
I. Some Mobiles are Laptops
II. Some Tablets are not Mobiles
Conclusions:
I. No Laptop is Tablet
II. Some Mobiles not being Tablets is a possibility
III. No Tablet is a Mobile

a) Only Conclusion II follows

b) Either Conclusion I or Conclusion III follows

c) Both Conclusions I and II follows

d) Only Conclusion II and Either Conclusion I or Conclusion III follows

13) Answer (A)

Solution:

The following Venn diagram can be drawn using the given statements.

Since there is no direct relationship between Laptop and Tablet, No Tablet is Laptop cannot be concluded.
Since it cannot be concluded that All Mobiles are Tablets, Some Mobiles not being Tablets is possible.
From the above Venn diagram, No Tablet is Mobile is possible but cannot be concluded.
Therefore, Only Conclusion II follows.

Instructions

In the following Questions, Some statements are given followed by conclusions. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements.

Question 14: Statements: Some red are green.
Some white are red.
All white are yellow.
Conclusions:
i) Some yellow are green.
ii) No yellow is green.

a) Only Conclusion (i) follow.

b) Only Conclusion (ii) follow.

c) Either Conclusion (i) or Conclusion (ii) follow.

d) Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follow.

14) Answer (C)

Solution:

From the given statements a venn diagram can be drawn which is given below.

Conclusion i) Some yellow are green.
In the above venn diagram, we have no direct relation between ‘yellow’ and ‘green’. So we cannot say about it.

Conclusion ii) No yellow is green.
In the above venn diagram, we have no direct relation between ‘yellow’ and ‘green’. So we cannot say about it.

Here Both Conclusions is making Either or case. Where if we want to make Conclusion (i) possible, Then Conclusion (ii) will be false. Similarly if we want to make Conclusion (ii) possible, Then Conclusion (i) will be false. So it will make either or case.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: Statements: Some buses are cars.
All cars are trucks.
All trucks are tractor.
No tractor is train.
Conclusions:
i) Some buses are tractor.
ii) Some buses are not train.

a) Only Conclusion (i) follow.

b) Only Conclusion (ii) follow.

c) Either Conclusion (i) or Conclusion (ii) follow.

d) Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follow.

15) Answer (D)

Solution:

From the given statements a venn diagram can be drawn which is given below.

Conclusion i) Some buses are tractor.
In the above given venn diagram, It is clearly visible. So it’s true.

Conclusion ii) Some buses are not train.
In the above given venn diagram, That part of ‘buses’ which is interacting with “cars, trucks, tractor“ is not train. So it’s true.

So both the Conclusions follow.
Hence, option d is the correct answer.

Instructions

In the following Questions, Some statements are given followed by conclusions. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements.

Question 16: Statements:
All laptops are computers.
Some computers are desktops.
Conclusions:
i) Some laptops are desktops.
ii) Some computers are laptops.

a) Only Conclusion (ii) follow.

b) Only Conclusion (i) follow.

c) Both the Conclusion (i) and (ii) follow.

d) None of the Conclusion follow

16) Answer (A)

Solution:

From the given statements a venn diagram can be drawn which is given below.

Conclusion i) Some laptops are desktops.
From the above venn diagram, we cannot say about it. So it is not true.

Even according to other possibility some laptops may be desktop but that’s not always true so conclusion i) is not true

Conclusion ii) Some computers are laptops.
From the above venn diagram, we can say that this statement true.

Hence, option a is the correct answer.

Question 17: Statements:
Some mangoes are banana.
No banana is carrot.
Some carrots are onion.
Conclusions:
i) Some onion are not banana.
ii) Some mango is not carrot.
iii) Some banana is onion.

a) Either Conclusion (i) or Conclusion (iii).

b) Only Conclusion (i) and Conclusion (ii) follow.

c) All Conclusions follow.

d) Only Conclusion (ii) and Conclusion (iii) follow.

17) Answer (B)

Solution:

From the given statements a venn diagram can be drawn which is given below.

Conclusion i) Some onion are not banana.
From the above venn diagram, we can say that this statement true.

Conclusion ii) Some mango is not carrot.
From the above venn diagram, we can say that this statement true.

Conclusion iii) Some banana is onion.
From the above venn diagram, we cannot say about it. So it is not true.

Hence, option b is the correct answer.

Instructions

In the following questions, some statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Question 18: Statements:
Statement I: All Cylinders are Cubes
Statement II: All Cuboids are Cubes
Conclusions:
Conclusion I: Some Cylinders are Cuboids
Conclusion II: No Cylinder is a Cuboid

a) Only Conclusion I follows

b) Both Conclusions I and II follow

c) Either Conclusion I or Conclusion II follows

d) Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

18) Answer (C)

Solution:

The following Venn diagram can be drawn using given statements.

There is no direct relationship between Cylinder and Cuboid.
Hence, Either Some Cubes can be Cuboid or No Cube can be a Cuboid.
Therefore, Either Conclusion I or Conclusion II follows.

Instructions

In the following questions, two statements are given each followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Question 19: Statements:
I: No Asteroid is a Star
II: All Asteroids are Planets
Conclusions:
I: Some Planets are Stars
II: No Star is an Asteroid
III: No Planet is a Star

a) Only II and Either I or III follows

b) Both I and II follows

c) Both II and III follows

d) Only I follows

19) Answer (A)

Solution:

the following venn diagram can be represented from the given information

Some Planets are Stars and No Planet is star cannot be said as there is no direct relationship between Planets and Stars. Either Some Planets are Stars or No Planet is Star.
Hence, Either I or III follows.

No Star is an Asteroid is true as shown in the above Venn diagram.

Therefore, Only II and Either I or III follows.

Question 20: Statements:
I: Some Garden is Planet
II: Some Planet are not Earth
Conclusions:
I: All Earth being Planet is a possibility
II: Some Planet is Garden
III: All Earth are Garden

a) Only Conclusion I follows

b) Both Conclusions I and II follow

c) Only Conclusion III follows

d) None of the Conclusions follow

20) Answer (B)

Solution:

The following Venn diagram can be drawn using given statements two possibility which can be possible are given below

fig.1

All Earth are Planet is possible as shown in the figure.2 above.

Here, The a portion of Planet cannot be Earth. Hence, Conclusion I is true.

Some Planet is Garden is true as shown in the figures hence conclusion II is true
Since there is no direct relationship between Earth and Garden, All Earth are Garden cannot be said and hence conclusion III cannot be concluded.

Therefore, Both I and II follow.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here