Cumulative DI for CAT

0
3532
Cumulative DI for CAT
Cumulative DI for CAT

Cumulative DI questions are a common type of Data Interpretation (DI) questions in the Data Interpretation and Logical Reasoning (LRDI) section of the CAT exam. These questions require a good understanding of how to interpret and analyze data presented in a cumulative format. To help CAT aspirants prepare for this topic, we are offering a collection of Cumulative DI Questions for CAT. In this article, we will provide you with the most important cumulative DI questions to prepare for the CAT exam with detailed solutions. By studying these questions, aspirants can improve their proficiency in solving cumulative DI-related problems and increase their chances of securing a higher score in the LRDI section of the CAT exam.

 

Enroll For CAT 2023 Online Course

Download the CAT Verbal Ability PDFs/Ebooks and all Quantitative aptitude questions PDF.

Instructions:

The following table gives the number of rooms in different hotels in Mumbai and the cost of building each one of them. Note that all the projects started in 1997

Note: All projects start in 1997.

Question 1:

Which of the following had the least cost per room?

a) Lokhandwala Group
b) Raheja Group
c) IHCL
d) ITC

Question 2:

Which of the following has the maximum number of rooms per crore of rupees?

a) IHCL
b) Raheja Group
c) Lokhandwala Group
d) ITC

Question 3:

Assume that the cost of the project is incurred in the year of completion; interest is charged at the rate of 10% per annum. What is the cost incurred for projects completed in 1998?

a) Rs. 475 crore
b) Rs. 500 crore
c) Rs. 522.5 crore
d) Rs. 502.5 crore

Question 4:

Assume that the cost of the project is incurred in the year of completion; interest is charged at the rate of 10% per annum. What is the cost incurred for projects completed in 1999?

a) Rs. 1,282.6 crore
b) Rs. 1,270 crore
c) Rs. 1,805.1 crore
d) Rs. 1,535 crore

Question 5:

What is the approximate cost incurred for projects completed by 2000?

a) Rs. 1,785
b) Rs. 2,140
c) Rs. 2,320
d) None of these

Take a free CAT mock test

Answers and Solutions for Cumulative DI for CAT:

Solutions:

1) Answer (A)

The cost per room equals (total cost)/(total rooms)
To calculate the least cost per room, we have to only check IHCL and Lokhandwala Group. A simple inspection will remove all other companies as they have more cost and lesser rooms than either of the two.
Cost per room of IHCL = 275/600 = 45.83 lakhs
Cost per room of Lokhandwala = 225/536 = 41.97 lakhs.
Hence, the cost per room is least for Lokhandwala Group.

2) Answer (C)

For the above answer, the ratio of number of rooms to the cost should be maximum. It is maximum for lokhandwala group which is 536/225 = 2.38

3) Answer (C)

Total cost in 1997 = 250 + 225 = 475 Crores.
These projects were completed in 1998 => Interest for 1 year must be added to the cost.
Interest = $$\frac{475*1*10}{100}$$ = 47.5 Crores
Total Amount = 475 + 47.5 = 522.5 Crores.

Download Free CAT previous solved papers PDFs

4) Answer (A)

Total cost of projects that were completed in 1999 is 275 + 235 + 250 + 300 = Rs 1060 Crores.
Interest for 2 years must also be added to this cost => $$1060(1+(0.1))^2$$ = 1060 * 1.21 = Rs 1282.6 Crores

5) Answer (A)

All the projects are completed by 2000. Hence, we need to add the costs of all the projects.
On adding all the costs we get Rs 1785 Crores.

Highly rated free CAT app

Enroll For CAT 2023 Online Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here