Classification Questions for SSC CHSL PDF

0
1480
Classification Questions for SSC CHSL PDF
Classification Questions for SSC CHSL PDF

Classification Questions for SSC CHSL PDF

For Previous year Classification Questions of SSC CHSL 2019-2020 Tier I exam download PDF. Go through the video of Repeatedly asked Classification Questions explanations most important for the CHSL exam.

Download Classification Questions for SSC CHSL PDF

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

Take a free mock test for SSC CHSL

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Instructions

In each of the following questions, find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Question 1: 

a) B S

b) E V

c) I Z

d) D X

Question 2: 

a) OKRA

b) ERKU

c) ANDI

d) PERU

Question 3: 

a) 1331

b) 191

c) 200

d) 808

Question 4: 

a) Legislator

b) Lawyer

c) Mayor

d) Governor

Question 5: 

a) 37

b) 120

c) 145

d) 50

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 6: 

a) Parallel

b) Acute

c) Obtuse

d) Right

Instructions

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Question 7: 

a) Square

b) Trapezium

c) Cylinder

d) Parallelogram

Question 8: 

a) Yacht

b) Submarine

c) Boat

d) Ship

Question 9: 

a) Autobiography

b) Malayalam

c) Intelligence

d) Dictionary

Question 10: 

a) MIGE

b) XTQO

c) RNKI

d) HDAY

Question 11: 

a) 42 : 4

b) 48 : 6

c) 32 : 2

d) 15 : 5

Question 12: 

a) Year 2012

b) Year 1998

c) Year 2005

d) Year 1997

Instructions

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Question 13: 

a) Screw driver

b) Spanner

c) Plier

d) Knife

Question 14: 

a) HCBG

b) LPOK

c) FMEL

d) RJIQ

Question 15: 

a) AZBY

b) CXDW

c) EVFU

d) TGSH

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

(A) : B (+17 letters) = S

(B) : E (+17 letters) = V

(C) : I (+17 letters) = Z

(D) : D (+20 letters) = X

=> Ans – (D)

2) Answer (D)

In the first three options, the first and last alphabets are both vowels, but this pattern is not observed in the last option, hence PERU is the odd one out.

=> Ans – (D)

3) Answer (A)

Among the given numbers, only 1331 is a perfect cube, hence it is the odd one out.

$1331=11^3$

=> Ans – (A)

4) Answer (B)

Legislator, mayor and governors are members of high authority of legislative body, hence a lawyer is the odd one out.

=> Ans – (B)

5) Answer (B)

If 1 is subtracted from each number, the number obtained is perfect square.

(A) : 37 – 1 = 36 = $6^2$

(B) : 120 – 1 = 119 = not a perfect square

(C) : 145 – 1 = 144 = $12^2$

(D) : 50 – 1 = 49 = $7^2$

=> Ans – (B)

6) Answer (A)

Acute, obtuse and right are properties of angles and triangles, while parallel is the property of pair of lines.

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

Square, trapezium and parallelogram are 2 dimensional figure, hence cylinder which is a 3-D figure is the odd one.

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

All except a submarine sail on the water, while a submarine is submerged into it, hence it is the odd one out.

=> Ans – (B)

9) Answer (B)

Malayalam is a language of Kerala, hence it is the odd one.

=> Ans – (B)

10) Answer (A)

(A) : M (-4 letters) = I (-2 letters) = G (-2 letters) = E

(B) : X (-4 letters) = T (-3 letters) = Q (-2 letters) = O

(C) : R (-4 letters) = N (-3 letters) = K (-2 letters) = I

(D) : H (-4 letters) = D (-3 letters) = A (-2 letters) = Y

=> Ans – (A)

11) Answer (A)

All the numbers except 42 are completely divisible by the second number, hence 42 : 4 is the odd one out.

=> Ans – (A)

12) Answer (A)

Among all the given options, only year 2012 is a leap year, hence it is the odd one.

=> Ans – (A)

13) Answer (D)

Apart from knife, all the objects are used in hardware shops.

=> Ans – (D)

14) Answer (C)

The pattern is that if the third and fourth letters and last and first letters are taken in that order, they are successive alphabets.

(A) : BC , GH

(B) : OP , KL

(C) : EM , LF    (not consecutive alphabets)

(D) : IJ , QR

=> Ans – (C)

15) Answer (D)

If we combine the first and third letters and fourth and second letters in that order, they form consecutive alphabets in English alphabetical series.

(A) : AB , YZ

(B) : CD , WX

(C) : EF , UV

(D) : TS , HG   (in reverse order)

=> Ans – (D)

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here