Arithmetic Questions for MAH-CET

0
532
_Arithmetic Questions
_Arithmetic Questions

Here you can download a free Arithmetic questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find Arithmetic answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Arithmetic questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Arithmetic MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Arithmetic Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: 5 1/8 of 208 + 786 = 2000 – ?

a) 112

b) 148

c) 184

d) 124

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Expression : 5 1/8 of 208 + 786 = 2000 – ?

=> $\frac{41}{8} * 208 + 786 = 2000 – ?$

=> $1066 + 786 = 2000 – ?$

=> $? = 2000 – 1852 = 148$

Question 2: $546 + 222 \times 9 \div 6 = ?$

a) 982

b) 997

c) 879

d) 839

e) None of these

2) Answer (C)

Solution:

Expression : $546 + 222 \times 9 \div 6 = ?$

= $546 + \frac{222 \times 9}{6}$

= $546 + 37 \times 9$

= $546 + 333 = 879$

Question 3: The difference between 56% of a number and 41% of the same number is 660. What is 8% of that number ?

a) 321

b) 336

c) 345

d) 358

e) None of these

3) Answer (E)

Solution:

Let the number be $100x$

Acc to ques,

=> $(\frac{56}{100} * 100x) – (\frac{41}{100} * 100x) = 660$

=> $56x – 41x = 660$

=> $x = \frac{660}{15} = 44$

$\therefore$ 8% of the number = $\frac{8}{100} * 100x = 8 * x$

= 8 * 44 = 352

Question 4: What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question ?
$45.709 \div 11.342 \times 6.667 = ?$

a) 88

b) 46

c) 112

d) 56

e) 27

4) Answer (E)

Solution:

Expression : $45.709 \div 11.342 \times 6.667 = ?$

= $\frac{44}{11} \times 7$

= $4 \times 7 = 28$

$\approx$ 27

Question 5: If $(58)^{2}$ is added to the square of a number, the answer so obtained is 5668. What is the number ?

a) 56

b) 33

c) 47

d) 51

e) None of these

5) Answer (E)

Solution:

Let the number be $x$

Acc to ques,

=> $58^2 + x^2 = 5668$

=> $x^2 = 5668 – 3364$

=> $x = \sqrt{2304} = 48$

Thus, Ans – (E)

Take Free MAH-CET mock tests here

Question 6: which number should replace both the question marks (?) in the following equation ?
$\frac{?}{188}=\frac{47}{?}$

a) 88

b) 124

c) 66

d) 94

e) None of these

6) Answer (D)

Solution:

Expression : $\frac{?}{188}=\frac{47}{?}$

=> $?^2 = 188 \times 47$

=> $? = \sqrt{4 \times 47 \times 47}$

=> $? = 2 \times 47 = 94$

Question 7: if $9^{3}$ is subtracted from the square of a number ,the answer so obtained is 567 .What is the number?

a) 36

b) 28

c) 42

d) 48

e) none of these

7) Answer (A)

Solution:

Let the number be $x$

According to ques,

=> $x^2-9^3=567$

=> $x^2=567+729=1296$

=> $x=\sqrt{1296}=36$

=> Ans – (A)

Question 8: What is the 333 times 131

a) 46323

b) 43623

c) 43290

d) 42597

e) None of these

8) Answer (B)

Solution:

Expression : $333 \times 131$

= $3 \times 111 \times 131$

= $3 \times 14541 = 43623$

=> Ans – (B)

Question 9: The product of two successive natural numbers is 8556 .What is the smaller number?

a) 89

b) 94

c) 90

d) 92

e) none of these

9) Answer (D)

Solution:

Let the successive natural numbers be $(x),(x+1)$

Product = $x(x+1)=8556$

=> $x^2+x-8556=0$

=> $x^2+93x-92x-8556=0$

=> $x(x+93)-92(x+93)=0$

=> $(x+93)(x-92)=0$

=> $x=-93,92$

$\because$ The numbers are natural, thus $x \neq -93$

$\therefore$ Smaller number = $x=92$

=> Ans – (D)

Question 10: What is the least number to be added to 4321 to make it a perfect square?

a) 32

b) 34

c) 36

d) 38

e) none of these

10) Answer (E)

Solution:

We need to find the approximate value of $\sqrt{4321} \approx$ 65.73

We find that $65^2=4225$ < $4321$ and $66^2=4356$ > $4321$

So the least number to be added = 4356 – 4321 = 35

$\therefore$ 35 can be added to 4321 to make it a perfect square.

=> Ans – (E)

Question 11: if $78^{2}$ is subtracted from the square of a number, the obtained answer is 6460. What is that number?

a) 109

b) 111

c) 113

d) 115

e) none of these

11) Answer (E)

Solution:

Let the number be $x$

According to ques,

=> $x^2-78^2=6460$

=> $x^2=6460+6084$

=> $x=\sqrt{12544}=112$

=> Ans – (E)

Question 12: What value should come in the question mark
$4275\div496\times(21^{2})$=?

a) 3795

b) 3800

c) 3810

d) 3875

e) 3995

12) Answer (B)

Solution:

Expression = $4275\div496\times(21^{2})$=?

= $\frac{4275}{496} \times 441$

= $8.62 \times 441 = 3801.42$

$\approx 3800$

Question 13: What will be come in the place of question mark?
$0.001+9.909\times1.01\div0.1$

a) 99.0819

b) 100.0819

c) 100.091

d) 100.0919

e) None of these

13) Answer (B)

Solution:

Expression : $0.001+9.909\times1.01\div0.1$

= $0.001 + \frac{9.909 \times 1.01}{0.1}$

= $0.001 + (10.00809 \times 10)$

= $0.001 + 100.0809 = 100.0819$

Question 14: The sum of three consecutive number is given .What is difference between first and third number?

a) 1

b) 3

c) Either 1 or 2

d) 2

e) None of these

14) Answer (D)

Solution:

Let the 3 consecutive numbers be $(x-1),(x),(x+1)$

Difference between first and third number = $(x+1)-(x-1)$

= $(x-x)+(1+1)=2$

=> Ans – (D)

Question 15: $(299.99999)^{3}$ =?

a) 270,00,000

b) 9,000,000,000

c) 180,000

d) $2.7\times10^{7}$

e) 270,00,00

15) Answer (A)

Solution:

Expression : $(299.99999)^{3}$ =?

$\approx (300)^3$

= $2,70,00,000$

=> Ans – (A)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here