Number Series Questions for MAH-CET [Download PDF]

0
452
MAH CET Number Series Questions PDF
MAH CET Number Series Questions PDF

Number Series Questions for MAH-CET [Download PDF]

Here you can download a free Numbers questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find Numbers of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Numbers questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Numbers MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Number Series Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

<p “=””>Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
972 682 189 298 751

Question 1: If one is added to the smaller odd number and one is subtracted from the higher odd number, which of the following will be obtained if the second digit of the higher number is subtracted from the second digit of the lower number so formed?

a) 6

b) 5

c) 4

d) 3

e) 2

1) Answer (C)

Solution:

Set : 972 , 682 , 189 , 298 , 751

Smaller odd number = 189 + 1 = 190

Higher odd number = 751 – 1 = 750

=> Difference = 9 – 5 = 4

=> Ans – (C)

Question 2: If in each number, second and the third digits are interchanged, what will be the sum of first digit of the smallest number and last digit of highest number ?

a) 7

b) 6

c) 9

d) 8

e) None of these

2) Answer (D)

Solution:

Set : 972 , 682 , 189 , 298 , 751

If 2nd and 3rd digits are interchanged,

Set : 927 , 628 , 198 , 289 , 715

Smallest number = 198

Highest number = 927

=> Sum = 1 + 7 = 8

=> Ans – (D)

Question 3: If in each number, all the three digits are arranged in descending order, which of the following will be the third highest number?

a) 972

b) 682

c) 189

d) 298

e) 751

3) Answer (A)

Solution:

Set : 972 , 682 , 189 , 298 , 751

If all digits are in descending order,

Set : 972 , 862 , 981 , 982 , 751

$\therefore$ 3rd highest number = 972

=> Ans – (A)

Question 4: If in each number, first and the last digits are interchanged, which of the following will be the third highest number ?

a) 972

b) 682

c) 189

d) 298

e) 751

4) Answer (B)

Solution:

Set : 972 , 682 , 189 , 298 , 751

If first and last digits are interchanged,

Set : 279 , 286 , 981 , 892 , 157

$\therefore$ 3rd highest number = 286 $\equiv$ 682

=> Ans – (B)

Question 5: If one is added to the lowest number and two is added to the highest number, what will be the difference between the second digit of the smallest number and third digit of the highest number ?

a) 5

b) 7

c) 9

d) 8

e) None of these

5) Answer (A)

Solution:

Set : 972 , 682 , 189 , 298 , 751

Lowest number = 189 + 1 = 190

Highest number = 972 + 2 = 974

=> Difference = 9 – 4 = 5

=> Ans – (A)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

<p “=””>Study the sets of numbers given, below and answer the questions, which follow:
489 541 654 953 783

Question 6: If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number?

a) 489

b) 541

c) 654

d) 953

e) 783

6) Answer (C)

Solution:

Numbers = 489 , 541 , 654 , 953 , 783

If the first and the last digits are interchanged,

=> New set = 984 , 145 , 456 , 359 , 387

Second highest number = 456 $\equiv$ 654

=> Ans – (C)

Question 7: Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

7) Answer (A)

Solution:

Numbers = 489 , 541 , 654 , 953 , 783

After adding 1 to each of the numbers,

=> New numbers = 490 , 542 , 655 , 954 , 784

1st digit of lowest number = 490

2nd digit of highest numbers = 954

$\therefore$ Difference = 5 – 4 = 1

=> Ans – (A)

Question 8: If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number?

a) 489

b) 541

c) 654

d) 953

e) 783

8) Answer (D)

Solution:

Numbers = 489 , 541 , 654 , 953 , 783

If the first and the second digits are interchanged,

=> New numbers = 849 , 451 , 564 , 593 , 873

3rd highest number = 593 $\equiv$ 953

=> Ans – (D)

Question 9: If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number?

a) Zero

b) 3

c) 1

d) 4

e) 2

9) Answer (B)

Solution:

Numbers = 489 , 541 , 654 , 953 , 783

If five is subtracted from each of the numbers,

=> New numbers = 484 , 536 , 649 , 948 , 778

2nd digit of second highest number = 778

2nd digit of highest number = 948

$\therefore$ Difference = 7 – 4 = 3

=> Ans – (B)

Question 10: If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number?

a) 489

b) 541

c) 654

d) 953

e) 783

10) Answer (B)

Solution:

Numbers = 489 , 541 , 654 , 953 , 783

If all the three digits are arranged in ascending order,

=> New numbers = 489 , 145 , 456 , 359 , 378

Lowest number = 145 $\equiv$ 541

=> Ans – (B)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here