Weekly Important Current Affairs Questions (27th Feb 2023 to 5th Mar 2023)

0
215
WEEKLY CURRENT AFFAIRS QUESTIONS
WEEKLY CURRENT AFFAIRS QUESTIONS

Weekly Important Current Affairs Questions (27th Feb 2023 to 5th March 2023)

Download Important Current Affairs for MBA Exams TISSNET & CMAT Exams PDF – Important weekly current Affairs questions (27th Feb 2023 to 5th Mar 2023) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 40 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Weekly Current Affairs Q’s (27th Feb 2023 to 5th Mar 2023)

Join CMAT 2023 Crash Course

Question 1: India’s first robotic elephant for ritual duties is in Irinjadappilly Sree Krishna Temple. This temple is located in which of the following states?

a) Kerala

b) Tamil Nadu

c) Maharashtra

d) Karnataka

1) Answer (A)

Solution:

India’s first robotic elephant for ritual duties is in Irinjadappilly Sree Krishna Temple. This temple is located in Thrissur, Kerala.
Hence, option a is the correct answer.

Question 2: Who laid the foundation stone of North East’s first compressed biogas plant?

a) Narendra Modi

b) Sarbananda Sonowal

c) Nitin Gadkari

d) Himanta Biswa Sarma

2) Answer (D)

Solution:

Himanta Biswa Sarma laid the foundation stone of North East’s first compressed biogas plant.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: Who became the new brand ambassador of PepsiCo?

a) Tiger Shroff

b) Akshay Kumar

c) Ranveer Singh

d) Varun Dhawan

3) Answer (C)

Solution:

Ranveer Singh became the new brand ambassador of PepsiCo.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Who has become the new secretary general of FICCI?

a) Sanjiv Mehta

b) Arun Chawla

c) Ghanshyam Das Birla

d) Shailesh Pathak

4) Answer (D)

Solution:

Shailesh Pathak has become the new secretary general of FICCI.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Who won the best FIFA player of 2022?

a) Lionel Messi

b) Cristiano Ronaldo

c) Paul Pogba

d) Kylian Mbappe

5) Answer (A)

Solution:

Lionel Messi won the best FIFA player of 2022.
Hence, option a is the correct answer.

Question 6: Which of the following state government is planning to build India’s first marina?

a) Goa

b) Odisha

c) Karnataka

d) West Bengal

6) Answer (C)

Solution:

Karnataka state government is planning to build India’s first marina. It will be built in Byndoor, Udupi district, Karnataka.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: The World Book Fair 2023 was started in which of the cities?

a) Pune

b) Chandigarh

c) Kolkata

d) New Delhi

7) Answer (D)

Solution:

The World Book Fair 2023 was started in New Delhi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Who inaugurated 19th annual commonwealth parliamentary association conference in Sikkim?

a) Om Birla

b) Droupadi Murmu

c) Jagdeep Dhankhar

d) Narendra Modi

8) Answer (A)

Solution:

Om Birla inaugurated the 19th annual commonwealth parliamentary association conference in Sikkim (Gangtok).
Hence, option a is the correct answer.

Question 9: Youth 20 India Summit 2023 was hosted by Maharaja Sayajirao University. This university is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Punjab

c) Gujarat

d) West Bengal

9) Answer (C)

Solution:

Youth 20 India Summit 2023 was hosted by Maharaja Sayajirao University. This university is located in Gujarat.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: Ajanta Ellora international festival 2023 was held in ____________.

a) Pune

b) Mumbai

c) Nashik

d) Aurangabad

10) Answer (D)

Solution:

Ajanta Ellora international festival 2023 was held in Aurangabad, Maharashtra. New name of Aurangabad is Chhatrapati Sambhaji Nagar.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: What is the rank of India in International IP (Intellectual Property) Index 2023?

a) 42nd

b) 48th

c) 54th

d) 50th

11) Answer (A)

Solution:

The rank of India in International IP (Intellectual Property) Index 2023 is 42nd. It is released by the US Chambers of Commerce. US and UK are on the first and second places in this rank.
Hence, option a is the correct answer.

Question 12: LLaMA(Large Language Model Meta AI) model was launched by which of the following companies?

a) Alphabet

b) Microsoft Corporation

c) Meta

d) Amazon

12) Answer (C)

Solution:

LLaMA(Large Language Model Meta AI) model was launched by Meta.
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: Who won Qatar open title 2023?

a) Daniil Medvedev

b) Dan Evans

c) Alexander Zverev

d) Andy Murray

13) Answer (A)

Solution:

Daniil Medvedev won Qatar open title 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 14: Which of the following country won the ICC Women’s T20 World Cup 2023?

a) South Africa

b) New Zealand

c) Australia

d) Sri Lanka

14) Answer (C)

Solution:

Australia won the ICC Women’s T20 World Cup 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: Who won the Marconi Prize 2023?

a) Elon Musk

b) Tim Berners-Lee

c) Larry Page

d) Hari Balakrishnan

15) Answer (D)

Solution:

Hari Balakrishnan won the Marconi Prize 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: Which of the following will become the first foreign university to establish a campus in India?

a) University of Toronto, Canada

b) Massachusetts Institute of Technology, US

c) Deakin University, Australia

d) University of Cambridge, UK

16) Answer (C)

Solution:

Deakin University, Australia will become the first foreign university to establish a campus in India. It will be built in GIFT City(Gujarat International Financial Tec City). Wollongong University of Australia will also a campus in India.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: Godrej Industries appointed which of the following as the CEO of chemical business from 1st march 2023?

a) Vishal Sharma

b) Adi Godrej

c) Jamshyd Godrej

d) Tanya Dubash

17) Answer (A)

Solution:

Godrej Industries appointed Vishal Sharma as the CEO of chemical business from 1st march 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 18: Who became the new principal director general of Press Information Bureau in march 2023?

a) Keerti Tiwari

b) Ritu Raj Puri

c) Pramod Sharma

d) Rajesh Malhotra

18) Answer (D)

Solution:

Rajesh Malhotra became the new principal director general of Press Information Bureau in march 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: Who launched the grievance appellate committee to ensure safe internet?

a) Meenakashi Lekhi

b) Rajeev Chandrasekhar

c) Ashwini Kumar Choubey

d) Dr. Jitendra Singh

19) Answer (B)

Solution:

Rajeev Chandrasekhar (Minister of State for Electronics and IT) launched the grievance appellate committee to ensure safe internet.
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: Who won the Carabao cup 2023 title?

a) Manchester United

b) Cambridge United

c) Newcastle United

d) Oxford United

20) Answer (A)

Solution:

Manchester United won the Carabao cup 2023 title. This cup is also known as EFL Cup.
Hence, option a is the correct answer.

Question 21: As per the Brand Finance 2023 rankings, Which of the following is the second strongest telecom brand in the world?

a) Swisscom

b) Bharti Airtel

c) Reliance Jio

d) Etisalat

21) Answer (C)

Solution:

As per the Brand Finance 2023 rankings, Reliance Jio is the second strongest telecom brand in the world. Swisscom is the strongest telecom brand in the world.
Hence, option c is the correct answer.

Question 22: Which of the following statement is/are true about ‘Pusa Krishi Vigyan Mela 2023’?
(i) It was organized by the Indian Agricultural Research Institute.
(ii) It was held in New Delhi.
(iii) It was inaugurated by Narendra Singh Tomar.
(iv) It was a three day event.

a) Only (i), (ii) and (iv)

b) Only (ii), (iii) and (iv)

c) Only (i) and (iii)

d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

22) Answer (D)

Solution:

All the given statements about ‘Pusa Krishi Vigyan Mela 2023’ are true.
Hence, option d is the correct answer.

Question 23: Which of the following statements are true about ‘Raisina Dialogue 2023’?
(i) It was inaugurated by Narendra Modi.
(ii) The theme of 2023 for this dialogue is ‘Provocation, Uncertainty, Turbulence: Lighthouse in the Tempest’.
(iii) It was held in Chandigarh.
(iv) It was the eighth edition of the event.

a) Only (i), (ii) and (iv)

b) Only (ii), (iii) and (iv)

c) Only (i) and (iii)

d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

23) Answer (A)

Solution:

Here statements (i), (ii) and (iv) are true. Statement (iii) is not true.
It was held in New Delhi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 24: Who has been elected as the new President of Nigeria in march 2023?

a) Yemi Osinbajo

b) Femi Gbajabiamila

c) Bola Tinubu

d) Olukayode Ariwoola

24) Answer (C)

Solution:

Bola Tinubu has been elected as the new President of Nigeria in march 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 25: Which of the following countries launched ‘Chip 4’ talk to ensure a stable supply of semiconductors?
(i) North Korea
(ii) South Korea
(iii) Japan
(iv) China
(v) India
(vi) US
(vii) Taiwan

a) (i), (iii), (v), (vii)

b) (ii), (iii), (iv), (vi)

c) (i), (iii), (iv), (vi)

d) (ii), (iii), (vi), (vii)

25) Answer (D)

Solution:

Japan, US, South Korea, Taiwan launched ‘Chip 4’ talk to ensure a stable supply of semiconductors.
Hence, option d is the correct answer.

Question 26: Which of the following country won the GSMA Government Leadership Award 2023?

a) China

b) Japan

c) India

d) Singapore

26) Answer (C)

Solution:

India won the GSMA Government Leadership Award 2023. In Mobile World Congress Barcelona, it was declared.
Hence, option c is the correct answer.

Question 27: Windsor Framework is an agreement between the _________________.

a) European Union and United Kingdom

b) North Atlantic Treaty Organization and United States

c) United States and United Kingdom

d) European Union and North Atlantic Treaty Organization

27) Answer (A)

Solution:

Windsor Framework is an agreement between the European Union and the United Kingdom.
Hence, option a is the correct answer.

Question 28: Hekani Jakhalu and Salhoutuonuo Kruse became the first women MLAs of which of the following states in march 2023?

a) Meghalaya

b) Nagaland

c) Tripura

d) Sikkim

28) Answer (B)

Solution:

Hekani Jakhalu and Salhoutuonuo Kruse became the first women MLAs of Nagaland in march 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 29: NASA Crew-6 mission was launched by _________.

a) SpaceX

b) Boeing

c) Astra Space

d) Blue Origin

29) Answer (A)

Solution:

NASA Crew-6 mission was launched by SpaceX.
Hence, option a is the correct answer.

Question 30: The Supreme Court of India formed an expert committee to look into the Hindenburg report on Adani Group. Who is the head of this committee?

a) Pankaj Mithal

b) Manoj Misra

c) Abhay Manohar Sapre

d) Sanjay Karol

30) Answer (C)

Solution:

The Supreme Court of India formed an expert committee to look into the Hindenburg report on Adani Group. Abhay Manohar Sapre (Former Judge of the Supreme Court of India) is the head of this committee. The other members of the committee are O P Bhatt, J P Devadhar, Nandan Nilekani, K V Kamath and Somashekhar Sundaresan.
Hence, option c is the correct answer.

Question 31: Who was chosen as the Business Standard Banker of the Year 2022?

a) Sumant Kathpalia

b) Sandeep Bakhshi

c) Uday Kotak

d) Sashidhar Jagdishan

31) Answer (D)

Solution:

Sashidhar Jagdishan (MD & CEO of HDFC Bank) was chosen as the Business Standard Banker of the Year 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 32: The first B2B Global Conference & Expo on traditional medicine was inaugurated by which of the following person in Guwahati?

a) Sarbananda Sonowal

b) Piyush Goyal

c) Nitin Gadkari

d) Himanta Biswa Sarma

32) Answer (A)

Solution:

The first B2B Global Conference & Expo on traditional medicine was inaugurated by Sarbananda Sonowal in Guwahati.
Hence, option a is the correct answer.

Question 33: Which of the following ministries got Porter Prize 2023?

a) Ministry of Social Justice and Empowerment

b) Ministry of Road Transport and Highways

c) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

d) Ministry of Health and Family Welfare

33) Answer (D)

Solution:

Ministry of Health and Family Welfare got Porter Prize 2023 for COVID-19 management. Porter Prize was announced at The India Dialog organized by IFC (Institute for Competitiveness) and Stanford University.
Hence, option d is the correct answer.

Question 34: The International Yoga Festival 2023 was held in which of the following cities?

a) Dehradun

b) Haridwar

c) Rishikesh

d) Nainital

34) Answer (C)

Solution:

The International Yoga Festival 2023 was held in Rishikesh, Uttarakhand.
Hence, option c is the correct answer.

Question 35: The 7th International Dharma Dhamma Conference was inaugurated by _________________.

a) Droupadi Murmu

b) Narendra Modi

c) Jagdeep Dhankhar

d) Amit Shah

35) Answer (A)

Solution:

The 7th International Dharma Dhamma Conference was inaugurated by Droupadi Murmu in Bhopal.
Hence, option a is the correct answer.

Question 36: Who became the new president of Vietnam in March 2023?

a) Phạm Minh Chính

b) Vuong Dinh Hue

c) Nguyen Phu Trong

d) Vo Van Thuong

36) Answer (D)

Solution:

Vo Van Thuong became the new president of Vietnam in March 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 37: Who has been honoured with the ‘Player of the Year award’ by Asian Chess Federation in march 2023?

a) Rameshbabu Praggnanandhaa

b) D Gukesh

c) Magnus Carlsen

d) Arjun Erigaisi

37) Answer (B)

Solution:

D Gukesh has been honoured with the ‘Player of the Year award’ by Asian Chess Federation in march 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 38: ‘Catch the Rain 2023’ campaign was launched by ____________ in New Delhi.

a) Narendra Modi

b) Jagdeep Dhankhar

c) Droupadi Murmu

d) Gajendra Singh Shekhawat

38) Answer (C)

Solution:

‘Catch the Rain 2023’ campaign was launched by Droupadi Murmu in New Delhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 39: As per ‘The Wealth Report 2023’ released by property consultant Knight Frank, what is the rank of Mumbai globally in price growth in luxury housing?

a) 37th

b) 45th

c) 40th

d) 32nd

39) Answer (A)

Solution:

As per ‘The Wealth Report 2023’ released by property consultant Knight Frank, The rank of Mumbai globally in price growth in luxury housing is 37th.
Hence, option a is the correct answer.

Question 40: The 26th Chief Justice of India passed away in March 2023. What is his name?

a) Kamal Narain Singh

b) Lalit Mohan Sharma

c) Jagdish Sharan Verma

d) Aziz Mushabber Ahmadi

40) Answer (D)

Solution:

Aziz Mushabber Ahmadi was the 26th Chief Justice of India who passed away in March 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 41: Which of the following statements are true?
(i) The 4th edition of the National Youth Parliament Festival was held in New Delhi.
(ii) The theme of National Youth Parliament Festival 2023 is ‘Ideas for a Better tomorrow: India for the World’.
(iii) The objective of NYPF (National Youth Parliament Festival) is to hear the voice of youth who will join various careers in upcoming years including public services.

a) Only (i) and (ii)

b) Only (ii) and (iii)

c) Only (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

41) Answer (D)

Solution:

All the given statements are true.
Hence, option d is the correct answer.

Question 42: Who released ‘The Book of Bihari Literature’?

a) Tejashwi Yadav

b) Samir Kumar Mahaseth

c) Chirag Paswan

d) Nitish Kumar

42) Answer (B)

Solution:

Samir Kumar Mahaseth released ‘The Book of Bihari Literature’. It was edited by Abhay Kumar.
Hence, option b is the correct answer.

Question 43: Which of the following statements are true about ‘National Safety Day’?
(i) The theme of National Safety Day 2023 is ‘Our Aim – Zero Harm’.
(ii) It is observed annually on 8th March.
(iii) It was founded by Ministry of Labour and Employment.

a) Only (i) and (ii)

b) Only (i) and (iii)

c) Only (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

43) Answer (B)

Solution:

Here statement (i) and (iii) are true. But statement (ii) is not true.
It is observed annually on 4th March.
Hence, option b is the correct answer.

Join CMAT 2023 Crash Course

👉 Montly Current Affairs Videos

January 2023:

December 2022:

 

November 2022:

October 2022:

September 2022:

August 2022:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here