Top-20 SSC CGL Odd Man Out Questions

0
460
Top 20 SSC CGL Odd Man Out Questions
Top-20 SSC CGL Odd Man Out Questions

SSC CGL “Odd Man Out” Questions

Download Top-20 questions on Odd Man Out for SSC CGL exam 2020. Most important Odd Man Out Questions based on asked questions in previous exam papers for SSC CGL exam.

Download Top-20 SSC CGL Odd Man Out Questions

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Take a free SSC CGL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 1: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Niece

b) Nephew

c) Aunt

d) Sister

Question 2: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) AE

b) IO

c) UA

d) GH

Question 3: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 17

b) 23

c) 29

d) 33

Question 4: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 7214

b) 3618

c) 3519

d) 9436

Question 5: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Narora

b) Rawatbhata

c) Tarapur

d) Bhilai

Question 6: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) AIO

b) OEU

c) UIO

d) BOI

Question 7: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 5611

b) 5492

c) 8750

d) 9911

Question 8: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 289

b) 484

c) 784

d) 1331

Question 9: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Singareni

b) Raniganj

c) Jharia

d) Narora

Question 10: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) ZBD

b) JLN

c) QSU

d) NOP

Join Exam Preparation Telegram Group

Question 11: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 1356

b) 5497

c) 8764

d) 9943

Question 12: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 79

b) 59

c) 53

d) 75

Question 13: Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Jawaharlal Nehru

b) Manmohan Singh

c) Lal Bahadur Shastri

d) Rajendra Prasad

Question 14: Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) ABC

b) MNO

c) DEF

d) QRT

Question 15: Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 6260

b) 8411

c) 9413

d) 5612

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Question 16: Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 926

b) 122

c) 225

d) 491

Question 17: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Joule

b) Ohm

c) Watt

d) Magnetic Field

Question 18: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) BGF

b) FDH

c) BAE

d) CDE

Question 19: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 2197

b) 3375

c) 4099

d) 2744

Question 20: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 794

b) 576

c) 668

d) 992

More SSC CGL Important Questions and Answers PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Niece, aunt and sister are all females while nephew is a male, hence nephew is the odd one out.

=> Ans – (B)

2) Answer (D)

Apart from GH, all other pairs constitutes of vowels, hence GH is the odd one out.

=> Ans – (D)

3) Answer (D)

Apart from 33, all are prime numbers, hence 33 which is a composite number is the odd one out.

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

Apart from 3519, all are even numbers, hence 3519 is the odd one out.

=> Ans – (C)

5) Answer (D)

Except Bhilai other three are nuclear power plants, hence Bhilai is the odd one out.

=> Ans – (D)

6) Answer (D)

The letters BOI contains a consonant, while all other options contain only vowels, hence BOI is the odd one out.

=> Ans – (D)

7) Answer (A)

Apart from 5611, sum of digits of all other numbers is 20, hence 5611 is the odd one out.

=> Ans – (A)

8) Answer (D)

$1331=(11)^3$, all other numbers are not perfect cube numbers, hence 1331 is the odd one out.

=> Ans – (D)

9) Answer (D)

Except Narora other three are coalfields, hence Narora is the odd one out.

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

(A) : Z (+2 letters) = B (+2 letters) = D

(B) : J (+2 letters) = L (+2 letters) = N

(C) : Q (+2 letters) = S (+2 letters) = U

(D) : N (+1 letter) = O (+1 letter) = P

=> Ans – (D)

Free SSC Preparation Videos

11) Answer (A)

Apart from 1356, sum of digits of other numbers is 25, hence 1356 is the odd one out.

=> Ans – (A)

12) Answer (D)

Apart from 75, all other are prime numbers, hence 75 is the odd one out.

=> Ans – (D)

13) Answer (D)

Except Rajendra Prasad others were former prime ministers of India, hence Rajendra Prasad is the odd one out.

=> Ans – (D)

14) Answer (D)

(A) : A (+1 letter) = B (+1 letter) = C

(B) : M (+1 letter) = N (+1 letter) = O

(C) : D (+1 letter) = E (+1 letter) = F

(D) : Q (+1 letter) = R (+2 letters) = T

=> Ans – (D)

15) Answer (C)

Apart from 9413, sum of digits of other numbers is 14, hence 9413 is the odd one out.

=> Ans – (C)

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

18000+ Questions – Free SSC Study Material

16) Answer (C)

$225=(15)^2$, all other numbers are not perfect Square numbers, hence 225 is the odd one out.

=> Ans – (C)

17) Answer (D)

Except magnetic field, all are S.I. units, hence magnetic field is the odd one out.

=> Ans – (D)

18) Answer (D)

Only the letters in the last option are consecutive alphabets according to the English alphabetical order, hence CDE is the odd one.

=> Ans – (D)

19) Answer (C)

$2197=(13)^3$, $3375=(15)^3$ and $2744=(14)^3$, but 4099 is not a perfect cube, hence it is the odd one out.

=> Ans – (C)

20) Answer (B)

$576=(24)^2$, all other numbers are not perfect square numbers, hence 576 is the odd one out.

=> Ans – (B)

Join Exam Preparation Telegram Group

Download SSC Preparation App

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here