Time and Work Questions for SSC MTS PDF

0
5128
Time and Work Questions for SSC MTS PDF
Time and Work Questions for SSC MTS PDF

Time and Work Questions for SSC MTS PDF

Download Top-10 SSC MTS Time and Work Questions PDF. SSC MTS questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC MTS Exam.

Download Time and Work Questions for SSC MTS PDF

Get 780+ mocks – just Rs. 100. Enroll here

Take a free mock test for SSC MTS

Download SSC MTS Previous Papers

Question 1: Akka can bake 100 cakes in 20 hours, Akka and Tai together can bake 75 cakes in 10 hours. How many cakes Tai can bake in 20 hours?

a) 25

b) 50

c) 30

d) 75

Question 2: Mandeep works 3 times as fast as Sampat. If Sampat can complete a job alone in 60 days, then in how many days can they together finish the job?

a) 7 days

b) 4 days

c) 5 days

d) 15 days

Question 3: Akhilesh is two times as good a workman as Bansi and therefore is able to finish a job in 39 days less than Bansi. Working together, they can do it in

a) 13 days

b) 24 days

c) 26 days

d) 12 days

Question 4: P and Q can do a project in 12 and 12 days respectively. In how many days can they complete 50% of the project if they work together?

a) 6 days

b) 3 days

c) 18 days

d) 1.5 days

SSC MTS PREVIOUS PAPERS

SSC MTS Study Material (FREE Tests)

Question 5: A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 5 days, then what fraction of work is left?

a) 2/9

b) 3/10

c) 5/12

d) 1/4

Question 6: Manoj can do a piece of work in 42 hours. If he is joined by Jayashree who is 100% more efficient, in what time they will finish the work together?

a) 7 hours

b) 3.5 hours

c) 14 hours

d) 2.5 hours

Question 7: Mahmood can do a piece of work in 40 hours. If he is joined by Janaki who is 50% more efficient, in what time will they together finish the work?

a) 2 hours

b) 6 hours

c) 16 hours

d) 3 hours

Question 8: Munni can bake 70 cakes in 7 hours, Munni and Guddi together can bake 90 cakes in 6 hours. How many cakes Guddi can bake in 10 hours?

a) 100

b) 50

c) 125

d) 25

SSC MTS FREE MOCK TEST

FREE SSC MATERIAL – 18000 FREE QUESTIONS

Question 9: Meghnad can do a piece of work in 45 hours. If he is joined by Jayshri, who is 50% more efficient, in what time will they together finish the work?

a) 9 hours

b) 6 hours

c) 12 hours

d) 18 hours

Question 10: Jaikishen can do a piece of work in 15 hours. If he is joined by Jhanvi who is 50% more efficient, in what time will they together finish the work?

a) 6 hours

b) 12 hours

c) 3 hours

d) 9 hours

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC MTS Important Q&A PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Cakes baked by Akka in 1 hour = $\frac{100}{20} = 5$

Cakes baked by Akka and Tai together in 1 hour = $\frac{75}{10} = 7.5$

=> Cakes baked by Tai in 1 hour = 7.5 – 5 = 2.5

$\therefore$ Cakes baked by Tai in 20 hours = 20 $\times$ 2.5 = 50

=> Ans – (B)

2) Answer (D)

Let total work to be done = 60 units

Sampat can complete a job alone in 60 days

=> Sampat’s efficiency = $\frac{60}{60} = 1$ unit/day

Also, Mandeep works 3 times as fast as Sampat

=> Mandeep’s efficiency = $3 \times 1=3$ units/day

(Sampat+Mandeep)’s 1 day’s work together = 1 + 3 = 4 units/day

$\therefore$ Time taken by them to finish the job together = $\frac{60}{4} = 15$ days

=> Ans – (D)

3) Answer (C)

Ratio of times taken by Akhilesh and Bansi = 1 : 2

The time difference is (2 – 1) 1 day while Bansi take 2 days and Akhilesh takes 1 day.

If difference of time is 1 day, Bansi takes 2 days.

If difference of time is 39 days, Bansi takes = $\frac{2}{1} \times 39 = 78$ days

So, Akhilesh takes 39 days

Akhilesh’s 1 day’s work = $\frac{1}{39}$

Bansi’s 1 day’s work = $\frac{1}{78}$

(Akhilesh + Bansi)’s 1 day’s work together = $\frac{1}{39} + \frac{1}{78} = \frac{3}{78} = \frac{1}{26}$

$\therefore$ Akhilesh and Bansi together can do the work in = 26 days

=> Ans – (C)

4) Answer (B)

Let total work to be done = 12 units

P can complete the work alone in 12 days

=> P’s efficiency = $\frac{12}{12} = 1$ unit/day

Q can complete the work alone in 12 days

=> Q’s efficiency = $\frac{12}{12} = 1$ unit/day

(P + Q)’s 1 day’s work = 1 + 1 = 2 units/day

=> 50% of the work = $\frac{50}{100} \times 12 = 6$ units

$\therefore$ Time taken by them together to complete 50% of the work = $\frac{6}{2} = 3$ days

=> Ans – (B)

5) Answer (C)

Let total work to be done = 60 units

A’s efficiency = $\frac{60}{15} = 4$ units/day

B’s efficiency = $\frac{60}{20} = 3$ units/day

(A + B)’s 1 day’s work together = 4 + 3 = 7 units/day

Now, work done by them together in 5 days = $5 \times 7 = 35$ units

=> Work left = 60 – 35 = 25 units

$\therefore$ Fraction of work that is left = $\frac{25}{60} = \frac{5}{12}$

=> Ans – (C)

6) Answer (C)

Let total work to be done = 42 units

Manoj’s efficiency = $\frac{42}{42} = 1$ unit/hr

Jayashree is 100% more efficient, => Jayashree’s efficiency = $1 + \frac{100}{100} \times 1 = 2$ units/hr

(Manoj + Jayashree)’s 1 day’s work together = 1 + 2 = 3 units/hr

$\therefore$ Time taken by Manoj and Jayashree together to finish the work = $\frac{42}{3} = 14$ hours

=> Ans – (C)

7) Answer (C)

Let total work to be done = 80 units

Mahmood’s efficiency = $\frac{80}{40} = 2$ units/hr

Janaki is 50% more efficient than Mahmood, => Janaki’s efficiency = $\frac{150}{100} \times 2 = 3$ units/hr

=> Mahmood and Janaki 1 day’s work = 2 + 3 = 5 units/hr

$\therefore$ Time taken by them to finish the work together = $\frac{80}{5} = 16$ hours

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

Cakes baked by Munni in 1 hour = $\frac{70}{7} = 10$

Cakes baked by Munni and Guddi together in 1 hour = $\frac{90}{6} = 15$

=> Cakes baked by Guddi in 1 hour = 15 – 10 = 5

$\therefore$ Cakes baked by Guddi in 10 hours = 10 $\times$ 5 = 50

=> Ans – (B)

9) Answer (D)

Let total work to be done = 90 units

Meghnad’s efficiency = $\frac{90}{45} = 2$ units/hr

Jayshri is 50% more efficient than Meghnad, => Jayshri’s efficiency = $\frac{150}{100} \times 2 = 3$ units/hr

=> Meghnad and Jayshri 1 day’s work = 2 + 3 = 5 units/hr

$\therefore$ Time taken by them to finish the work together = $\frac{90}{5} = 18$ hours

10) Answer (A)

Let total work to be done = 30 units

Jaikishen’s efficiency = $\frac{30}{15} = 2$ units/hr

Jhanvi is 50% more efficient, => Jhanvi’s efficiency = $\frac{150}{100} \times 2 = 3$ units/hr

Jaikishen and Jhanvi 1 hour’s work = 2 + 3 = 5 units/hr

=> Time taken by them to finish the work together = $\frac{30}{5} = 6$ hours

Get 780+ mocks – just Rs. 100. Enroll here

FREE SSC MTS MOCK TEST SERIES

FREE SSC STUDY MATERIAL

We hope this Time and Work  Questions PDF for SSC MTS Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here