SSC CHSL Repeatedly Asked Reasoning Questions (With Video Explanations) PDF

0
1256
SSC CHSL Reasoning Repeated Questions
SSC CHSL Reasoning Repeated Questions

SSC CHSL Reasoning Previous Repeatedly asked Questions With Video Explanations PDF

For Previous year Quant questions of SSC CHSL 2018 Tier I exam download PDF. Go through the video of Repeatedly asked Reasoning questions explanations.

Download SSC CHSL Repeatedly Asked Reasoning Questions PDF

10 SSC CHSL Mocks for Rs . 117

Take a free mock test for SSC CHSL

Download SSC CHSL Previous Papers

More SSC CHSL Important Questions and Answers PDF

Watch the video here (If not loaded below)

Download SSC CHSL Repeatedly Asked Reasoning Questions PDF

Question 1: In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
Grandmother : Female : : ? : ?

a) Father : Male

b) Male : Son

c) Mother : Sister

d) Uncle : Aunt

Question 2: In the following question, select the related number from the given alternatives.
695 : 659 : : 839 : ?

a) 392

b) 984

c) 931

d) 893

Question 3: In the following question, select the related letter/letters from the given alternatives.
CPR : ERT : : DQS : ?

a) FSU

b) FTU

c) ESV

d) ETV

Question 4: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

a) White – Colour

b) Blue – Colour

c) Yellow – Orange

d) Black – Colour

Question 5: In the following question, four number pairs are given. The number on left side of (-) is related to the number on the right side of (-) with some Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given options.

a) 3 – 6

b) 5 – 10

c) 7 – 12

d) 9 – 18

SSC CHSL PREVIOUS PAPERS

SSC CHSL Study Material (FREE Tests)

Question 6: In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.

a) SUWX

b) EGIK

c) LNPR

d) TVXZ

Question 7: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Whimper
2. Where
3. Wherever
4. Wedding
5. Wednesday

a) 54231

b) 45231

c) 25134

d) 35241

Question 8: In the following question, select the missing number from the given series.
54, 51, 48, 45, 42, ?

a) 38

b) 36

c) 40

d) 39

Question 9: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
PRQ, NPO, LNM, ?, HJI

a) IJK

b) KMK

c) JLK

d) JJK

Question 10: Six family members Pankaj, Gopi, Chetan, Dinesh, Akash and Vyom are standing around a circular table. Gopi is between Vyom and Chetan. Pankaj is between Akash and Dinesh. Vyom is to the immediate right of Dinesh. Who is opposite to Dinesh?

a) Pankaj

b) Chetan

c) Vyom

d) Gopi

SSC CHSL FREE MOCK TEST

FREE SSC STUDY MATERIAL

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Expression = Grandmother : Female : : ? : ?

Second is the gender of the first person, i.e. a grandmother is a female.

Similarly, father is always a male.

=> Ans – (A)

2) Answer (D)

Expression = 695 : 659 : : 839 : ?

The pattern followed is that the first digit remains same and the rest two are swapped.

Eg :- 6 95 -> 6 59

Similarly, ‘3’ and ‘9’ of 839 will be swapped, => 839 : 893

=> Ans – (D)

3) Answer (A)

Expression = CPR : ERT : : DQS : ?

The pattern followed is :

Similarly, for DQS : FSU

=> Ans – (A)

4) Answer (C)

First is the name of colour, i.e. white, blue and black are all names of colours, hence Yellow – Orange is the odd one out.

=> Ans – (C)

5) Answer (C)

The second number is double the first number.

(A) : $3\times2=6$

(B) : $5\times2=10$

(C) : $7\times2=14\neq12$

(D) : $9\times2=18$

=> Ans – (C)

FREE SSC CHSL MOCK TEST SERIES

 

6) Answer (A)

(A) : S (+2 letters) = U (+2 letters) = W (+1 letter) = X

(B) : E (+2 letters) = G (+2 letters) = I (+2 letters) = K

(C) : L (+2 letters) = N (+2 letters) = P (+2 letters) = R

(D) : T (+2 letters) = V (+2 letters) = X (+2 letters) = Z

=> Ans – (A)

7) Answer (B)

As per the order of dictionary :

= Wedding -> Wednesday -> Where -> Wherever -> Whimper

$\equiv$ 45231

=> Ans – (B)

8) Answer (D)

3 is subtracted from all the numbers.

54 – 3 = 51

51 – 3 = 48

48 – 3 = 45

45 – 3 = 42

42 – 3 = 39

=> Ans – (D)

9) Answer (C)

Expression : PRQ, NPO, LNM, ?, HJI

The consecutive letters in all the terms follow the pattern :

1st letter : P (-2 letters) = N (-2 letters) = L (-2 letters) = J (-2 letters) = H

2nd letter : R (-2 letters) = P (-2 letters) = N (-2 letters) = L (-2 letters) = J

3rd letter : Q (-2 letters) = O (-2 letters) = M (-2 letters) = K (-2 letters) = I

Thus, missing term = JLK

=> Ans – (C)

10) Answer (B)

Vyom is to the immediate right of Dinesh.

Pankaj is between Akash and Dinesh, => Pankaj will sit to the immediate left of Dinesh

Gopi is between Vyom and Chetan. Thus, final arrangement is :

$\therefore$ Chetan is opposite to Dinesh.

=> Ans – (B)

DOWNLOAD APP TO ACESSES DIRECTLY ON MOBILE

SSC CHSL Important Q&A PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here