Direct and Indirect Speech Questions for SSC CHSL and MTS

0
374
Direct & Indirect Speech Questions
Direct & Indirect Speech Questions

Direct and Indirect Speech Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download SSC CHSL & MTS 2022 – important SSC CHSL & MTS Direct and Indirect Speech Questions PDF by Cracku. Very Important SSC CHSL & MTS 2022 and These questions will help your SSC CHSL & MTS preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Direct and Indirect Speech Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

Question 1: The girls said, “we were walking 8 km each day to reach the camp site.”

a) The girls said that they had walked 8km each day to reach the camp site.

b) The girls said had walked 8 km each day to reach the camp site.

c) The girls said that they would be walking 8km each day to reach camp site

d) The girls said that they walked 8km each day to reach the camp site

1) Answer (A)

Solution:

The girls said that they had walked 8km each day to reach the camp site.

Question 2: Suraj said, “I am going to visit my old friend tomorrow.”

a) Suraj said that he was going to visit his old friend the next day.

b) Suraj said that he would visit his old friend tomorrow.

c) Suraj said he wanted to visit his old friend tomorrow.

d) Suraj said that he might visit his old friend the next day.

2) Answer (A)

Solution:

Suraj said that he was going to visit his old friend the next day.

Question 3: Ashish requested his sister to pass the salt.

a) Ashish said, “sister, give the salt.”

b) Ashish said, “sister, please pass the salt.”

c) Ashish said, “sister, let’s pass the salt.”

d) Ashish said, “sister, let the salt pass.”

3) Answer (B)

Solution:

Ashish said, “sister, please pass the salt.”

Question 4: Suman said to Poonam, “whom were you speaking to over the phone?”

a) Suman asked Poonam whom she had been speaking to over the phone.

b) Suman asked Poonam whom she has been speaking to over the phone.

c) Suman asked Poonam that who was over the phone.

d) Poonam asked Suman that who was talking to her over the phone.

4) Answer (A)

Solution:

Suman asked Poonam whom she has been speaking to over the phone.

Question 5: The students respectfully wished their teacher good morning.

a) “Good morning”, said students.

b) “Good morning ma’am”, said the students to the teacher.

c) “Good morning, Sir”, said the students to the teacher.

d) “Good morning teacher”, said the students to their teacher.

5) Answer (D)

Solution:

“Good morning, Sir”, said the students to the teacher.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Ankit said that Nitin loved cricket.

a) Ankit said, “Nitin loves cricket.”

b) Ankit said, “Nitin loved cricket.”

c) Ankit says, “Nitin loved cricket.”

d) Ankit says, “Nitin loves ciricket.”

6) Answer (A)

Solution:

Ankit said, “Nitin loves cricket.”

Question 7: He asked, “Is the chairman coming to the meeting?”

a) He asked that the chairman was coming to the meeting.

b) He asked if the chairman will coming to the meeting.

c) He asked if the chairman is coming to the meeting.

d) He asked if the chairman was coming to the meeting.

7) Answer (D)

Solution:

He asked if the chairman was coming to the meeting.

Question 8: Akansha told Isha, “What a beautiful dress you are wearing!”

a) Akansha exclaimed that Isha was wearing a beautiful dress.

b) Akansha exclaimed that Isha is wearing a beautiful dress.

c) Akansha exclaimed that is a beautiful the dress.

d) Akansha told Isha that was a beautiful dress.

8) Answer (A)

Solution:

Akansha exclaimed that Isha was wearing a beautiful dress.

Question 9: Rohan said, “I shall be 25 tomorrow.”

a) Rohan said that he would be 25 tomorrow.

b) Rohan said that he should be 25 the following day.

c) Rohan said that he shall be 25 tomorrow.

d) Rohan said that he would be 25 the following day.

9) Answer (D)

Solution:

Rohan said that he should be 25 the following day.

Question 10: He said “sister, please cook me something nice today.”

a) He requested his sister to cook him something nice that day.

b) He told his sister to cook him something nice today.

c) He ordered his sister to cook him something nice that day.

d) He asked his sister if she could cook him something nice that day.

10) Answer (A)

Solution:

He asked his sister if she could cook him something nice that day.

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here