Active and Passive Voice Questions for SSC CHSL and MTS

0
381
Active and Passive Voice Questions
Active and Passive Voice Questions

Active and Passive Voice Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download SSC CHSL & MTS 2022 – important SSC CHSL & MTS Active and Passive Voice Questions PDF by Cracku. Very Important SSC CHSL & MTS 2022 and These questions will help your SSC CHSL & MTS preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Active and Passive Voice Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in
Passive/Active Voice.

Question 1: They say that there are living beings on Jupiter.

a) They say that Jupiter has living beings.

b) It is said that there are people living on Jupiter.

c) On Jupiter, there are living beings.

d) It is said that there are living being on Jupiter.

1) Answer (B)

Solution:

It is said that there are people living on Jupiter.

Question 2: Do you expect your parents to come from Dubai today?

a) Did your parents come today from Dubai?

b) Where your parents expected to come from Dubai today?

c) Are you expecting your parents to come from Dubai today?

d) Do your parents expected to come today from Dubai?

2) Answer (C)

Solution:

Are you expecting your parents to come from Dubai today?

Question 3: I promised my husband that I will cook food for him.

a) A promise was made by me to my husband that food will be cooked by me.

b) Food will be cooked by me was a promise I made to my husband.

c) I promised my husband that food will be cooked by me.

d) My husband wanted a promise from me that I will cook the food.

3) Answer (A)

Solution:

Food will be cooked by me was a promise I made to my husband.

Question 4: Has somebody broken the gate?

a) Have the gate been broken?

b) Had the gate been broken by somebody?

c) Has the gate been broken by somebody?

d) Has been the gate broken?

4) Answer (C)

Solution:

Has the gate been broken by somebody?

Question 5: The hospital was damaged by the earthquake which caused havoc to other buildings as well.

a) The earthquake damaged the hospital and other buildings.

b) The earthquake damaged other buildings.

c) The earthquake caused havoc to the hospital.

d) The earthquake damaged the hospital besides causing havoc to other buildings.

5) Answer (D)

Solution:

The earthquake damaged the hospital besides causing havoc to other buildings.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: She presented me a bouquet on my 27th birthday.

a) A bouquet is presented to me on my 27th birthday by her.

b) I was presented on my 27th birthday a bouquet by her.

c) I was presented a bouquet on my 27th birthday by her.

d) I will be presented a bouquet on my 27th birthday by her.

6) Answer (C)

Solution:

I was presented a bouquet on my 27th birthday by her.

Instructions

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Question 7: He will have to do the work sincerely.

a) The work will have to be done sincerely by him.

b) The work will have been done sincerely by him.

c) The work is being done sincerely by him.

d) Sincerely the work has been done by him.

7) Answer (A)

Solution:

The work is being done sincerely by him.

Question 8: Where do you keep the newspapers?

a) Where are the newspapers kept by you?

b) Where were the newspapers kept?

c) Where have the newspapers being kept?

d) Have you kept the news papers?

8) Answer (A)

Solution:

Where have the newspapers being kept?

Question 9: The old man touched and patted the cow.

a) The cow was patted and touched by the old man.

b) The cow patted and touched the old man.

c) The cow was so touched by the old man patting him.

d) The patted cow touched the old man.

9) Answer (A)

Solution:

The cow was patted and touched by the old man.

Question 10: She has learnt the answer by heart.

a) The answer by her was learnt by heart.

b) The answer has been learnt by heart by her.

c) The answer was learnt by her by heart.

d) The answer is learnt by heart by her.

10) Answer (B)

Solution:

The answer has been learnt by heart by her.

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 11: Abhishek knew that his own life was unjust.

a) It was known to Abhishek that his own life was unjust.

b) It was known to Abhishek that his own life had been unjust.

c) It was known by Abhishek that life unjust.

d) It was known by Abhishek that life was unjust.

11) Answer (A)

Solution:

It was known to Abhishek that his own life had been unjust.

Question 12: A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

The teacher should check the homework.

a) The homework should be checked by the teacher.

b) The homework is checked by the teacher.

c) The teacher is responsible for checking homework.

d) The homework will be checked by the teacher.

12) Answer (A)

Solution:

The homework should be checked by the teacher.

Question 13: A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

The people considered him as an outcast.

a) He was an outcast for the people.

b) He is considered by the people as an outcast.

c) He was consider as an outcast by the people.

d) He was considered as an outcast by the people.

13) Answer (D)

Solution:

The given sentence is in simple past tense and is in active voice. So, its passive voice will also be in the simple past tense. The subject ‘the people’ will become object and object ‘him’ will become subject keeping the tense same.
Hence, option D is the correct answer.

Download SSC CHSL  Previous Papers PDF

Question 14: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
The painter painted the entire bungalow.

a) The entire bungalow is painted by the painter.

b) Painting of the entire bungalow was done by the painter.

c) The entire bungalow was painted by the painter.

d) Painting of the entire bungalow is done by the painter.

14) Answer (C)

Solution:

The entire bungalow was painted by the painter. In the passive voice, ‘was painted’ is used because the sentence is in simple past tense.

Question 15: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
He mailed his application for a new job.

a) The application for a new job is mailed by him.

b) The application for a new job was mailed by him.

c) He is the mailer of the application for a new job.

d) He was the mailer of the application for a new job.

15) Answer (B)

Solution:

The sentence is in past tense. Was should be used in passive voice. Thus, the right usage is ‘The application for a new job was mailed by him’.

Question 16: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
The labourers paved the entire stretch of the road.

a) The entire stretch of the road is paved by the labourers.

b) Paving of the entire stretch of the road was done by the labourers.

c) The entire stretch of the road was paved by the labourers.

d) Paving of the entire stretch of the road is done by the labourers.

16) Answer (C)

Solution:

The passive voice of the given statement is – “The entire stretch of the road was paved by the labourers.”

Question 17: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Jayesh has sent the email.

a) The email has had been sent by Jayesh.

b) The email has been sent by Jayesh.

c) The email was sent by Jayesh.

d) The email was send by Jayesh.

17) Answer (B)

Solution:

When we change from active to passive voice, there should be no change in the tense of the sentence. The given sentence is in present perfect tense. Hence, on changing, it should continue to be in present perfect tense. Thus, “has been sent” is the correct form of the verb. Therefore option B is correct.

Instructions

In Following questions ,a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Question 18: The Principal has granted him a scholarship.

a) A scholarship has granted to him by the Principal

b) He has been granted a scholarship by the Principal

c) He has granted a scholarship by the Principal

d) A scholarship was granted to him by the Principal

18) Answer (B)

Solution:

For changing a sentence into its passive voice, the subject-object will be interchanged and the third verb form of the verb will be used while changing the present perfect tense into present perfect continuous tense.

Question 19: People speak English all over the world.

a) English is spoken all over the world

b) English was spoken all over the world

c) English was spoken by people

d) English is spoken by people

19) Answer (A)

Solution:

The sentence is in the simple present form and is taking a universal statement so the use of ”by” will make no sense. Rest, all changes are done accordingly i.e. subject-object will be interchanged followed by the third form of the verb.

Question 20: He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination.

a) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination

b) His teacher congratulated him for his success in the examination

c) His teacher congratulated him on his success

d) His teacher congratulated him

20) Answer (A)

Solution:

The given sentence is in the passive form so, in its active voice, the sentence will be changed to simple past tense and subject-object will be changed.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here