SNAP Series Questions [Download PDF]

0
1276
_Series Questions PDF

SNAP Series Questions [Download PDF]

Series is an important topic in the Quant section of the SNAP Exam. You can also download this Free Series Questions for SNAP PDF (with answers) by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Series questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practicing.

Download Series Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

Answer the following questions based on the alphabet given below :
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Question 1: If the alphabets are written in reverse order after interchanging alphabets from ‘D to L’ with those from ‘R to Z’ respectively, which letter would be midway between W and E in the new order ?

a) Z

b) N

c) L

d) There is no such letter

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Alphabets : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

After interchanging alphabets from ‘D to L’ with those from ‘R to Z’ respectively, then :

= A B C R S T U V W X Y Z M N O P Q D E F G H I J K L

Letter which is midway between W and E = N

=> Ans – (B)

Question 2: What will come in the place of question (?) mark in the following series ?
GPW, GPUW, GIPUW, GIPSUW, ?

a) GIHPSUW

b) GIPQSUW

c) GIKPSUW

d) GIJPSUV

e) None of these

2) Answer (C)

Solution:

Series : GPW, GPUW, GIPUW, GIPSUW, ?

We are adding one letter from the back series, and similarly, adding one letter from the front side. 

Eg :- In 2nd term, U is added at the second last position and in the next term after that I is added at 2nd position from front. Thus, in the missing term, a new letter is added at 3rd position from front.

Thus, missing term = GIKPSUW

=> Ans – (C)

Question 3: If the letters of the word PRODUCTIVE which are at the odd numbered position in the English alphabet are picked up and rearranged in alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X and so on, beginning from left which letter will get substituted by W ?

a) No letter will get substituted by W

b) O

c) E

d) C

e) None of these

3) Answer (B)

Solution:

Word – PRODUCTIVE

Letters at odd numbered position in English alphabet = O,U,C,I,E

Arranging letters in alphabetical order = CEIOU

Substituting the letters, we get : ZYXWV

Thus, O will get substituted by W.

=> Ans – (B)

Question 4: In the following set of numbers if ‘1’ is added to the last digit of and then the order of digits is reversed ,which of the following will be the fourth if arranged in the ascending order 567 284 696 865 738

a) 567

b) 284

c) 696

d) 865

e) 738

4) Answer (A)

Solution:

Numbers : 567 284 696 865 738

If ‘1’ is added to the last digit, then numbers : 568 , 285 , 697 , 866 , 739

Now, order of digits is reversed, = 865 , 582 , 796 , 668 , 937

After arranging in ascending order = 582 , 668 , 796 , 865 , 937

Thus, 4th from left = $865\equiv567$

=> Ans – (A)

Question 5: How many such pairs of letters are there in the word PHYSICAL each of which has as many letters between them in the word as apperar in the English alphabets.

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

5) Answer (C)

Solution:

Word – ‘PHYSICAL’

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series

= (P,S) , (I,L)

=> Ans – (C)

Question 6: Four of the following are like in certain way on the basis of their positions in English alphabets and so form a group.which of the following does not belong to that group ?

a) HJG

b) PQN

c) DEB

d) TUR

e) KLI

6) Answer (A)

Solution:

(A) : H (+2 letters) = J (-3 letters) = G

(B) : P (+1 letter) = Q (-3 letters) = N

(C) : D (+1 letter) = E (-3 letters) = B

(D) : T (+1 letter) = U (-3 letters) = R

(E) : K (+1 letter) = L (-3 letters) = I

=> Ans – (A)

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Question 7: What should come next in the following letter series ?
AN CQ ET GW ?

a) JZ

b) IZ

c) IY

d) KA

e) LZ

7) Answer (B)

Solution:

Series : AN CQ ET GW ?

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : A (+2 letters) = C (+2 letters) = E (+2 letters) = G (+2 letters) = I

2nd letter : N (+3 letters) = Q (+3 letters) = T (+3 letters) = W (+3 letters) = Z

Thus, missing term = IZ

=> Ans – (B)

Question 8: Four of the following five are alike in a certain way (based on their positions of alphabets in the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) BFD

b) EIH

c) KOM

d) TXV

e) LPN

8) Answer (B)

Solution:

BCDEF = BFD (1st -5th-3rd)

KLMNO = KOM(1st -5th-3rd)

TUVWX = TXV (1st -5th-3rd)

LMNOP = LPN(1st -5th-3rd)

EFGHI = it should be EIG but it is given as EIH and hence this is the odd one out

Question 9: The sum of the squares of two odd numbers is 11570. The square of the smaller number is 5329. What is the other number?

a) 73

b) 75

c) 78

d) 79

e) 80

9) Answer (D)

Solution:

let the two numbers be a and b , where b is the smaller number

$(a)^2$ + $(b)^2$ = 11570

$(a)^2$ + 5329 = 11570

$(a)^2$ = 6241 = 79 x 79

a = 79

Hence option D is correct

Instructions

The following questions are based on five words given below: RAT ONE BUT AND SAW (The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)

Question 10: If the given words are arranged alphabetically from left to right then which one ofthe following will be fourth from left.

a) RAT

b) ONE

c) BUT

d) AND

e) SAW

10) Answer (A)

Solution:

the given words are  RAT ONE BUT AND SAW

arranging alphabetically

AND BUT ONE RAT SAW

and hence fourth word from left side = RAT

Question 11: If the first letter of every word is changed with successive letter then how many meaningful word will be formed:

a) One

b) two

c) three

d) four

e) five

11) Answer (B)

Solution:

Words : RAT ONE BUT AND SAW

If the first letter of every word is changed with successive letter, then new words :

SAT , BNE , CUT , BND , TAW

Only 2 meaningful word will be formed.

=> Ans – (B)

Question 12: If in the given words only consonants are changed with their successive letters and vowels are kept same then in how many words the vowel same or different will come twice or more than two times?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

12) Answer (E)

Solution:

Words : RAT ONE BUT AND SAW

If only consonants are changed with their successive letters and vowels are kept same , then new words :

SAU , OOE , CUU , AOE , TAX

Thus, in 4 words thus formed the vowel same or different will come twice or more than two times.

=> Ans – (E)

Question 13: If in each of the given words, each alphabet is changed to the next letter in to English alphabetical series, in how many words thus formed have the consonants changed to vowels?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) Five

13) Answer (D)

Solution:

Words : RAT ONE BUT AND SAW

If each alphabet is changed to the next letter in to English alphabetical series, then new words :

SBU , POF , CVU , BOE , TBX

Thus, in 4 words thus formed the consonants have changed to vowels.

=> Ans – (D)

Question 14: If the digits in the number 79246358 are arranged in descending order from left to right, what will be the difference between the digits which are third from the right and second from the left in the new arrangement?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

e) 5

14) Answer (D)

Solution:

Number – ‘79246358’

If the digits are arranged in descending order from left to right, new number = 98765432

Difference between the digits which are third from the right and second from the left = $8-4=4$

=> Ans – (D)

Question 15: How many such pairs of letters are there in the word FORMATION each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical order?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

15) Answer (D)

Solution:

Word – ‘FORMATION’

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series.

= (O,M) , (O,N) , (F,N)

=> Ans – (d)

Question 16: If each of the vowels in the word GOLIATHS is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series, and then the alphabets so formed are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following will be sixth from the left of the new arrangement thus formed?

a) S

b) P

c) G

d) J

e) F

16) Answer (B)

Solution:

Word – ‘GOLIATHS’

If each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter in English alphabetical series, then new word – ‘FPKJBSGR’

Word after arranging in alphabetical order = ‘BFGJKPRS’

6th from the leftt end = P

=> Ans – (B)

Question 17: How many such pairs of letters are there in the word WONDERS, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

a) One

b) Two

c) Three

d) More than three

e) None

17) Answer (D)

Solution:

Word – ‘WONDERS’

There are 4, i.e. more than three pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series.

= (O,N) , (D,E) , (R,S) , (W,R)

=> Ans – (D)

Question 18: Which of the following will come next in the following series ?
0 9 0 1 9 0 1 2 9 0 1 2 3 9 0 1 2 3 4 9 0 1 2 3 4 5 9 0 1 2 3 4 5

a) 0

b) 6

c) 9

d) 7

e) 4

18) Answer (B)

Solution:

Series : 0 9 0 1 9 0 1 2 9 0 1 2 3 9 0 1 2 3 4 9 0 1 2 3 4 5 9 0 1 2 3 4 5

The pattern followed is that whole numbers are written in increasing order and at the end ‘9’ is appended.

Eg :- 0 9 , 01 9 , 012 9 , 0123 9 , 01234 9 , 012345 9

Thus, next number after 5 will be = 6

=> Ans – (B)

Question 19: What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?
9 10 24 81 340 ?

a) 1376

b) 1780

c) 1570

d) 1725

e) None of these

19) Answer (D)

Solution:

The pattern followed is :

9 $\times1+1^2$ = 10

10 $\times2+2^2$ = 24

24 $\times3+3^2$ = 81

81 $\times4+4^2$ = 340

340 $\times5+5^2$ = 1725

=> Ans – (D)

Question 20: Which of the following will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the English alphabetical order ?
ZA BY XC DW ?

a) VF

b) EU

c) UE

d) EV

e) VE

20) Answer (E)

Solution:

Series : ZA BY XC DW ?

The pattern followed is that alphabets starting from end are written in alternate order to those of starting from top

= (Z)A , B(Y) , (X)C , D(W)

Thus, next term = VE

=> Ans – (E)

Enroll to SNAP & NMAT 2022 Crash Course

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here