Seating Arrangements Questions for IBPS-SO Set-2 PDF

0
293
Seating Arrangements questions for ibps so set-2 pdf
Seating Arrangements questions for ibps so set-2 pdf

Seating Arrangements Questions For IBPS-SO Set-2 PDF

Download important Seating Arrangements PDF based on previously asked questions in IBPS-SO and other Banking Exams. Practice Seating Arrangements for IBPS-SO Exam

Download Seating Arrangements questions PDF

5 IBPS SO Mocks For Rs. 117

Instructions: Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons – A, B, C, D, E, F, G, and H – are sitting around a circular table facing the center. Each one of them has a different profession viz., Doctor, Lawyer, Painter, Librarian, Architect, Engineer, Teacher and Accountant, but not necessarily in the same order.
A sits third to the right of F. Only one person sits between A and C. The accountant is sitting third to the right of C. The accountant is sitting to the immediate left of the Engineer. B is sitting to the immediate left of H. Three persons sit between B and Architect. D is an immediate neighbour of G. D is neither an Engineer nor an Architect. Only one person sits between the Librarian and Architect. Painter is to the immediate left of Teacher. D is not a Doctor. G is neither a Librarian nor a Lawyer. The lawyer is an immediate neighbour of Architect.

Question 1: What is the profession of D ?

a) Teacher

b) Architect

c) Painter

d) Engineer

e) Accountant

Question 2: Who amongst the following is a Doctor ?

a) C

b) B

c) G

d) A

e) H

Question 3: What is the position of Lawyer with respect to G ?

a) Third to the left

b) Third to the right

c) Fourth to the left

d) Fourth to the right

e) Second to the right

Take IBPS SO Mock Test

Free Banking Study Material – 15000 Solved Questions

Question 4: Who sit(s) exactly between the Engineer and Teacher ?

a) Architect and E

b) Doctor and Librarian

c) Painter and H

d) Accountant

e) C and Doctor

Question 5: Which of the following is Not True with respect to the given seating arrangement ?

a) E is an immediate neighbour of Librarian

b) G is a Doctor

c) Accountant is an immediate neighbour of Teacher

d) Lawyer sits third to the left of G

e) Doctor is sitting exactly between B and A

Instructions

<p “=””>Study the following information carefully and answer the given questions. <p “=””>Eight family members A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order. <p “=””>• F, the wife of D is sitting third to right of C.
• A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C. No male is an immediate neighbour of D.
• G sits second to left of D’s son. Only two persons sit between H and A’s brother. Neither C nor D is the brother of A.
• D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other.
• F is the mother of H. F is not an immediate neighbour of B and G.
• G is the sister of E.

Question 6: Who amongst the following is D’s son ?

a) E

b) G

c) A

d) B

e) Cannot be determined

Question 7: Who sits second to the left of G?

a) A’s brother

b) G’s mother

c) D

d) B’s father

e) A’s aunt

Question 8: How many people sit between A and his brother ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

Question 9: Who amongst the following sits exactly between H and F ?

a) D’s wife

b) D’s son

c) C

d) B

e) A

Get 790+ Mocks For Rs,100

Question 10: Who amongst the following is the brother of A ?

a) E

b) G

c) A

d) B

e) Cannot be determined

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons — E, F, G, H, W, X, Y and Z — are sitting in two parallel rows containing four persons each. E. F, G and H are sitting in row-1 facing north and W. X, Y and Z are sitting in row-2 facing south (but not necessarily in the same order.) Thus, each person sitting in row – 1 faces another person sitting in row – 2, Each of the two rows consists of one Doctor, one Engineer, one Pilot and one Scientist (but not necessarily in the same order).
• The Doctor of row-1 sits second to the right of H. X faces one of the immediate neighbours of H. Only one person sits between the X and the Scientist.
• The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E. Only one person sits between E and the Pilot.
• W sits second to the right of Z. Y does not face G. The Scientist of row-1 faces the Engineer of row – 2.
• G faces one of the immediate neighbours of the Doctor of row-2. The Doctor of row-2 does not sit at any of the extreme ends of the line. Z is not a Doctor.

Question 11: Which of the following represents the people sitting at extreme ends of both the lines?

a) F, H and X, Y

b) F, H and Z, W

c) G, E and Z, X

d) E, H and X, Z

e) G, E and W, Y

Question 12: Who amongst the following sits to the immediate left of Pilot of row-1?

a) H

b) The Doctor of row-1

c) The Engineer of row – 1

d) G

e) F

200+ Banking Previous Papers (Download PDF)

Question 13: Which of the following represent both the immediate neighbours of Y?

a) Z and the Scientist of row-2

b) X and the Engineer of row-2

c) W and the Doctor of row-2

d) X and the Pilot of row-2

e) W and the Pilot of row-2

Question 14: Which of the given statements is true with respect to the given arrangement?

a) G is a Scientist.

b) Y sits to the immediate right of X.

c) F and Z face each other.

d) None of the given statements is true

e) The Engineer of one row faces the Doctor of another row.

Question 15: If Y and X interchange their places, so do H and Z, then who amongst the following will face E?

a) Y

b) H

c) F

d) W

e) Other than those given as options

Free Banking Study Material (15000 Solved Questions)

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

A sits third to the right of F and only one person sits between A and C, => Let C sits second to the right of A.

Accountant is sitting third to the right of C, => F is the accountant.

Accountant is sitting to the immediate left of Engineer, => Th engineer is sitting to the immediate right of F.

B is sitting to the immediate left of H and three persons sit between B and Architect, => B sits opposite Architect and to the immediate right of F.

Lawyer is an immediate neighbour of Architect, => Lawyer sits to the immediate left of architect.

D is an immediate neighbour of G and D is neither an Engineer nor an Architect.

D is a painter.

=> Ans – (C)

2) Answer (E)

A sits third to the right of F and only one person sits between A and C, => Let C sits second to the right of A.

Accountant is sitting third to the right of C, => F is the accountant.

Accountant is sitting to the immediate left of Engineer, => Th engineer is sitting to the immediate right of F.

B is sitting to the immediate left of H and three persons sit between B and Architect, => B sits opposite Architect and to the immediate right of F.

Lawyer is an immediate neighbour of Architect, => Lawyer sits to the immediate left of architect.

D is an immediate neighbour of G and D is neither an Engineer nor an Architect.

H is a doctor.

=> Ans – (E)

3) Answer (A)

A sits third to the right of F and only one person sits between A and C, => Let C sits second to the right of A.

Accountant is sitting third to the right of C, => F is the accountant.

Accountant is sitting to the immediate left of Engineer, => Th engineer is sitting to the immediate right of F.

B is sitting to the immediate left of H and three persons sit between B and Architect, => B sits opposite Architect and to the immediate right of F.

Lawyer is an immediate neighbour of Architect, => Lawyer sits to the immediate left of architect.

D is an immediate neighbour of G and D is neither an Engineer nor an Architect.

E (lawyer) sits third to the left of G.

=> Ans – (A)

4) Answer (D)

A sits third to the right of F and only one person sits between A and C, => Let C sits second to the right of A.

Accountant is sitting third to the right of C, => F is the accountant.

Accountant is sitting to the immediate left of Engineer, => Th engineer is sitting to the immediate right of F.

B is sitting to the immediate left of H and three persons sit between B and Architect, => B sits opposite Architect and to the immediate right of F.

Lawyer is an immediate neighbour of Architect, => Lawyer sits to the immediate left of architect.

D is an immediate neighbour of G and D is neither an Engineer nor an Architect.

The person who sits between B (engineer) and G (teacher) is F (accountant).

=> Ans – (D)

5) Answer (B)

A sits third to the right of F and only one person sits between A and C, => Let C sits second to the right of A.

Accountant is sitting third to the right of C, => F is the accountant.

Accountant is sitting to the immediate left of Engineer, => Th engineer is sitting to the immediate right of F.

B is sitting to the immediate left of H and three persons sit between B and Architect, => B sits opposite Architect and to the immediate right of F.

Lawyer is an immediate neighbour of Architect, => Lawyer sits to the immediate left of architect.

D is an immediate neighbour of G and D is neither an Engineer nor an Architect.

The only false statement is that G is a Doctor.

=> Ans – (B)

6) Answer (D)

F, the wife of D is sitting third to right of C, => D is male and F is female.

A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C, => D sits second to the left of C and A (male) sits to the immediate right of F.

No male is an immediate neighbour of D and G sits second to left of D’s son, => D’s son sits to the immediate right of C and G sits to the immediate right of D, and hence is a female.

Only two persons sit between H and A’s brother and neither C nor D is the brother of A, => H sits to the immediate left of D (hence is a female) and A’s brother, i.e. E sits to the immediate left of F.

D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other, => B is D’s son and C is his wife.

Also, G is the sister of E (given).

B is D’s son.

=> Ans – (D)

7) Answer (B)

F, the wife of D is sitting third to right of C, => D is male and F is female.

A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C, => D sits second to the left of C and A (male) sits to the immediate right of F.

No male is an immediate neighbour of D and G sits second to left of D’s son, => D’s son sits to the immediate right of C and G sits to the immediate right of D, and hence is a female.

Only two persons sit between H and A’s brother and neither C nor D is the brother of A, => H sits to the immediate left of D (hence is a female) and A’s brother, i.e. E sits to the immediate left of F.

D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other, => B is D’s son and C is his wife.

Also, G is the sister of E (given).

H (G’s mother) sits second to the left of G.

=> Ans – (B)

8) Answer (B)

F, the wife of D is sitting third to right of C, => D is male and F is female.

A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C, => D sits second to the left of C and A (male) sits to the immediate right of F.

No male is an immediate neighbour of D and G sits second to left of D’s son, => D’s son sits to the immediate right of C and G sits to the immediate right of D, and hence is a female.

Only two persons sit between H and A’s brother and neither C nor D is the brother of A, => H sits to the immediate left of D (hence is a female) and A’s brother, i.e. E sits to the immediate left of F.

D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other, => B is D’s son and C is his wife.

Also, G is the sister of E (given).

Only F sit between A and his brother (E).

=> Ans – (B)

9) Answer (E)

F, the wife of D is sitting third to right of C, => D is male and F is female.

A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C, => D sits second to the left of C and A (male) sits to the immediate right of F.

No male is an immediate neighbour of D and G sits second to left of D’s son, => D’s son sits to the immediate right of C and G sits to the immediate right of D, and hence is a female.

Only two persons sit between H and A’s brother and neither C nor D is the brother of A, => H sits to the immediate left of D (hence is a female) and A’s brother, i.e. E sits to the immediate left of F.

D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other, => B is D’s son and C is his wife.

Also, G is the sister of E (given).

A sits exactly between H and F.

=> Ans – (E)

10) Answer (A)

F, the wife of D is sitting third to right of C, => D is male and F is female.

A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C, => D sits second to the left of C and A (male) sits to the immediate right of F.

No male is an immediate neighbour of D and G sits second to left of D’s son, => D’s son sits to the immediate right of C and G sits to the immediate right of D, and hence is a female.

Only two persons sit between H and A’s brother and neither C nor D is the brother of A, => H sits to the immediate left of D (hence is a female) and A’s brother, i.e. E sits to the immediate left of F.

D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other, => B is D’s son and C is his wife.

Also, G is the sister of E (given).

E is the brother of A.

=> Ans – (A)

11) Answer (C)

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

In row-1, the person at ends = G,E and in row-2 = X,Z

=> Ans – (C)

12) Answer (D)

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

In row-1, the person who is sitting to the immediate left of H (pilot) = G (scientist)

=> Ans – (D)

13) Answer (E)

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

The immediate neighbors of Y are = W (doctor) and Z (pilot).

=> Ans – (E)

14) Answer (A)

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

Clearly, G is a scientist.

=> Ans – (A)

15) Answer (B)

In row-1, E,F,G & H are sitting facing north while W,X,Y & Z are sitting in row-2 facing south.

The Doctor of row-1 sits second to the right of H.

Case 1 : H sits at extreme left end of row 1.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits opposite to the person who is immediate right of H and Scientist in row -2 sits at extreme left end.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits at extreme right end of row-2 and Z to the immediate left of X. Only position left in row-2 is extreme left end, which is now filled by Y being the scientist. The arrangement is :

But doctor of row(II) does not sit at end and Z is also not the doctor. Thus, this case is not possible.


Case 2 : H sits at second from left end of row-1, => Doctor sits at extreme right end in this row.

Also, X faces one of the immediate neighbours of H, => X sits at extreme right end of row-2 and the scientist sits second to the left of X.

Now, The one who faces the Scientist of row – 2 is an immediate neighbour of E, => E is doctor in row-1 sitting at extreme right and H is the pilot.

W sits second to the right of Z, => W sits to the immediate left of X and Z to the extreme left end of row-2. Only position left in row-2 is occupied by Y being the scientist.

Since, Y and G does not sit opposite to each other, => G sits at extreme left end of row-1.

The arrangement is :

Currently, Z is facing E, if Z and H interchange their positions, then H will face E.

=> Ans – (B)

Download High Rated Free Preparation App

Daily Free Banking Online Test

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here