Ratio and Proportion Questions for MAH-CET

0
128
_Ratio and Proportion Questions
_Ratio and Proportion Questions

Ratio and Proportion Questions for MAH-CET

Here you can download a free Ratio and Proportion questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Ratio and Proportion of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Ratio and Proportion questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Ratio and Proportion MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Ratio and Proportion Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: Six years ago Jagannath was twice as old as Badri if the ratio of their present age is 9:5 respectively .What is the difference between their present ages?

a) 24

b) 30

c) 50

d) Cannot determined

e) None of these

1) Answer (A)

Solution:

Let present age of Jagannath = $9x$ years

=> Badri’s present age = $5x$ years

According to ques, => $(9x-6)=2 \times (5x-6)$

=> $9x-6=10x-12$

=> $10x-9x=12-6$

=> $x=6$

$\therefore$ Difference between their present ages = $9x-5x=4x$

= $4 \times 6=24$

=> Ans – (A)

Question 2: An amount of Rs 1,25,000 is to be distributed among the Sudhir,Soni,Shakunthala in the respective ratio of 2 : 3 : 5.What will be the difference between Soni’s and Sudhir’s  Share?

a) 25000

b) 12500

c) 18750

d) 2500

e) None of these

2) Answer (B)

Solution:

Let amount received by Sudhir,Soni and Shakunthala be $2x,3x$ and $5x$ respectively.

=> Total amount = $(2x+3x+5x)=125,000$

=> $10x=125,000$

=> $x=\frac{125,000}{10}=12500$

$\therefore$ Difference between Soni’s and Sudhir’s  Share = $3x-2x=x = Rs.$ $12,500$

=> Ans – (B)

Question 3: A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 14 : 3. 25.5 litres of the mixture is taken out from the vessel and 2.5 litres of pure water and 5 litres of pure milk is added to the mixture. If the resultant mixture contains 20% water, what was the initial quantity of mixture in the vessel before the replacement? (in litres)

a) 51

b) 102

c) 68

d) 85

e) 34

3) Answer (C)

Solution:

Let the total quantity of mixture in the vessel initially = $17x$ litres

=> Quantity of milk = $\frac{14}{17} \times 17x = 14x$ litres

Quantity of water = $17x – 14x = 3x$ litres

Acc. to ques,

=> $\frac{14x – (\frac{14}{17} \times 25.5) + 5}{3x – (\frac{3}{17} \times 25.5) + 2.5} = \frac{80}{20}$

=> $\frac{14x – 21 + 5}{3x – 4.5 + 2.5} = \frac{4}{1}$

=> $\frac{14x – 16}{3x – 2} = \frac{4}{1}$

=> $14x – 16 = 12x – 8$

=> $14x – 12x = 16 – 8$

=> $x = \frac{8}{2} = 4$

$\therefore$ Initial quantity of mixture in the vessel before the replacement = $17 \times 4 = 68$ litres

Question 4: The perimeter of a rectangular field is 240 metre. The ratio between the length and breadth of the field is 8:7. Find the area of the field.

a) 3854 sq. m.

b) 3584 sq. m.

c) 3684 sq. m.

d) 3666 sq. m.

e) None of these

4) Answer (B)

Solution:

Let the length and breadth of the rectangular field be $8x$ m and $7x$ m respectively.

Perimeter = $2 (8x + 7x) = 240$

=> $15x = \frac{240}{2} = 120$

=> $x = \frac{120}{15} = 8$

$\therefore$ Area of field = $8x \times 7x = 56 x^2$

= $56 \times (8)^2 = 3584 m^2$

Question 5: If A’s salary is Rs. 10,000 less than B’s salary, B’s salary is 15,000 less than C’s salary and the sum of A, B and C’s salary Is Rs. 65,000, find the salary of A.

a) Rs. 10000

b) Rs. 12000

c) Rs. 15000

d) Rs. 25000

e) None of these

5) Answer (A)

Solution:

Let C’s salary = $Rs.$ $x$

=> B’s salary = $Rs.$ $(x-15,000)$

and A’s salary = $Rs.$ $(x-15,000-10,000)$ = $Rs.$ $(x-25,000)$

Sum of A, B and C’s salary = Rs. 65,000

=> $(x)+(x-15,000)+(x-25,000)=65,000$

=> $3x-40,000=65,000$

=> $3x=65,000+40,000=1,05,000$

=> $x=\frac{1,05,000}{3}=35,000$

$\therefore$ A’s salary = $(x-25,000)=35,000-25,000 = Rs.$ $10,000$

=> Ans – (A)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Question 6: An article is sold at a loss of 10%. Its cost price is Rs.800. A discount of 20% was offered on the labelled price while selling. What is the loss per cent at the labelled price ?

a) 10%

b) 15%

c) 20%

d) 25%

e) None of these

6) Answer (C)

Solution:

Let labelled price of the item = $Rs. 100x$

Discount % = 20%

=> Selling price = $100x-\frac{20}{100} \times 100x = Rs. 80x$

Cost price = Rs. 800

Loss % = $\frac{800-80x}{800} \times 100=10$

=> $\frac{800-80x}{8}=10$

=> $100-10x=10$

=> $10x=100-10=90$

=> $x=\frac{90}{10}=9$

Thu, labelled price = $100 \times 9 = Rs. 900$

and Selling price = $80 \times 9 = Rs. 720$

$\therefore$ Loss % at labelled price = $\frac{900-720}{900} \times 100$

= $\frac{180}{9}=20\%$

=> Ans – (C)

Question 7: One fourth of two-fifth of 30% of a number x is equal to 15. Find 20% of the same number.

a) 100

b) 120

c) 105

d) 80

e) None of these

7) Answer (A)

Solution:

According to ques,

=> $\frac{1}{4} \times \frac{2}{5} \times \frac{30}{100} \times x=15$

=> $\frac{3x}{100}=15$

=> $x=15 \times \frac{100}{3}=500$

$\therefore$ 20% of $x$ = $\frac{20}{100} \times 500$

= $20 \times 5=100$

=> Ans – (A)

Question 8: Three girls start jogging from the same point around a circular track and each one completes one round in 24 seconds, 36 seconds and 48 seconds respectively. After how much time will they meet at one point?

a) 2 minutes, 20 seconds

b) 2 minutes, 24 seconds

c) 4 minutes, 12 seconds

d) 3 minutes, 36 seconds

e) None of these

8) Answer (B)

Solution:

Time after which they will meet at one point is the L.C.M. of the time taken by each girl

Prime factorization of :

24 = $2^3 \times 3$

36 = $2^2 \times 3^2$

48 = $2^4 \times 3$

L.C.M. (24,36,48) = $2^4 \times 3^2 = 144$

$\therefore$ They will meet after 144 seconds = 2 min 24 sec

=> Ans – (B)

Question 9: If the Numerator of the fraction is increased by the 600% and Denominator is increased by 200 %  The resulting fraction is $2\frac{4}{5}$ . Then what is the original Fraction ?

a) $\frac{4}{7}$

b) $\frac{13}{12}$

c) $\frac{11}{12}$

d) $\frac{6}{5}$

e) None of these

9) Answer (D)

Solution:

Let the numerator = $x$ and denominator = $y$

If numerator is increased by 600%, => New numerator = $7x$

Similarly, new denominator = $3y$

=> Fraction = $\frac{7x}{3y} = 2\frac{4}{5}$

=> $\frac{7x}{3y}=\frac{14}{5}$

=> $\frac{x}{y} = \frac{14}{5} \times \frac{3}{7}$

=> $\frac{x}{y}=\frac{6}{5}$

=> Ans – (D)

Question 10: Prerna decided to donate 15% of her salary to an orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 1,896 which was 80% of what she had decided earlier. How much is Prerna’s salary?

a) Rs. 18,500

b) Rs. 10,250

c) Rs. 15,800

d) Cannot be determined

e) None of these

10) Answer (C)

Solution:

Let Prerna’s salary = $Rs.100x$

Amount which Prerna decided to donate = $\frac{15}{100} \times 100x=Rs.15x$

Amount which she actually donated = Rs. 1896

According to ques,

=> $\frac{80}{100} \times 15x=1896$

=> $\frac{4}{5} \times 15x=1896$

=> $12x=1896$

=> $x=\frac{1896}{12}=158$

$\therefore$ Prerna’s salary = $100 \times 158=Rs.$ $15,800$

=> Ans – (C)

Question 11: The respective ratio between the monthly salaries of Rene and Som is 5 : 3. Out of her monthly salary Rene gives ${1 \over 6}$th as rent, ${1 \over 5}$th to her mother, 30% as her education loan and keeps 25% aside for miscellaneous expenditure. Remaining Rs. 5000 she keeps as savings. What is Som’s monthly salary?

a) Rs. 21000

b) Rs. 24000

c) Rs. 27000

d) Rs. 36000

e) Rs. 18000

11) Answer (D)

Solution:

Let monthly salary of Rene = $Rs. 1500x$

=> Monthly salary of Som = $Rs. 900x$

Amount given as rent by Rene = $\frac{1}{6} \times 1500x = 250x$

Amount given by Rene to her mother = $\frac{1}{5} \times 1500x = 300x$

Amount for loan = $\frac{30}{100} \times 1500x = 450x$

Amount kept aside = $\frac{25}{100} \times 1500x = 375x$

=> Amount left = $1500x – (250x + 300x + 450x + 375x) = 5000$

=> $1500x – 1375x = 125x = 5000$

=> $x = \frac{5000}{125} = 40$

$\therefore$ Som’s salary = $900 \times 40 = Rs. 36,000$

Question 12: A and B started a business with initial investments in the respective ratio of 18 : 7. After four months from the start of the business, A invested Rs. 2000 more and B invested Rs. 7000 more. At the end of one year, if the profit was distributed among them in the ratio of 2 : 1 respectively, what was the total initial investment with which A and B started the business?

a) Rs. 50,000

b) Rs. 25,000

c) Rs. 1,50,000

d) Rs. 75,000

e) Rs. 1,25,000

12) Answer (A)

Solution:

Let amount invested by A = $Rs. 18x$

=> Amount invested by B = $Rs. 7x$

After four months from the start of the business, A invested Rs. 2000 more and B invested Rs. 7000 more

Thus, ratio of profit received by A : B

= $[(18x \times 4) + (18x + 2000) \times 8] : [(7x \times 4) + (7x + 7000) \times 8]$

= $(72x + 144x + 16000) : (28x + 56x + 56000)$

= $(216x + 16000) : (84x + 56000) = (54x + 4000) : (21x + 14000)$

Acc. to ques, => $\frac{54x + 4000}{21x + 14000} = \frac{2}{1}$

=> $54x + 4000 = 42x + 28000$

=> $54x – 42x = 12x = 28000 – 4000 = 24000$

=> $x = \frac{24000}{12} = 2000$

$\therefore$ Total initial investment = $18x + 7x = 25x$

= $25 \times 2000 = Rs. 50,000$

Question 13: A vessel contains 100 litres mixture of milk and water in the respective ratio of 22 : 3. 40 litres of the mixture is taken out from the vessel and 4.8 litres of pure milk and pure water each is added to the mixture. By what percent is the quantity of water in the final mixture less than the quantity of milk?

a) 78${1 \over 2}$

b) 79${1 \over 6}$

c) 72${5 \over 6}$

d) 76

e) 77${1 \over 2}$

13) Answer (B)

Solution:

Quantity of milk in vessel = $\frac{22}{25} \times 100 = 88$ litres

=> Quantity of water = $100 – 88 = 12$ litres

40 litres of the mixture is taken out, i.e., $\frac{40}{100} = (\frac{2}{5})^{th}$

=> Milk left = $88 – \frac{2}{5} \times 88 = 52.8$ litres

Water left = $12 – \frac{2}{5} \times 12 = 7.2$ litres

Now, 4.8 lires of milk and water are added.

=> Quantity of milk in the vessel = 52.8 + 4.8 = 57.6 litres

Quantity of water in the vessel = 7.2 + 4.8 = 12 litres

$\therefore$ Required % = $\frac{57.6 – 12}{57.6} \times 100$

= $\frac{475}{6} = 79 \frac{1}{6} \%$

Question 14: Jar A has 60 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 2 : 1. Jar B which had 40 litres of mixture of milk and water was emptied into jar A, as a result in jar A, the respective ratio of milk and water became 13 : 7. What was the quantity of water in jar B?

a) 8 litres

b) 15 litres

c) 22 litres

d) 7 litres

e) 1 litre

14) Answer (B)

Solution:

Jar A has 60 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 2 : 1

=> Quantity of milk in Jar A = $\frac{2}{3} \times 60 = 40$ litres

Quantity of water in Jar A = $60 – 40 = 20$ itres

Let quantity of water in Jar B = $x$ litres

=> Quantity of milk in Jar B = $(40 – x)$ litres

Acc. to ques, => $\frac{40 + (40 – x)}{20 + x} = \frac{13}{7}$

=> $560 – 7x = 260 + 13x$

=> $13x + 7x = 560 – 260$

=> $20x = 300$

=> $x = \frac{300}{20} = 15$ litres

Question 15: Jar A has 36 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 5 : 4. Jar B which had 20 litres of mixture of milk and water, was emptied into jar A, and as a result in jar A, the respective ratio of milk and water becomes 5: 3. What was the quantity of water in jar B?

a) 5 litres

b) 3 litres

c) 8 litres

d) 2 litres

e) 1 litre

15) Answer (A)

Solution:

Jar A has 36 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 5 : 4

=> Quantity of milk in Jar A = $\frac{5}{9} \times 36 = 20$ litres

Quantity of water in Jar A = $36 – 20 = 16$ itres

Let quantity of water in Jar B = $x$ litres

=> Quantity of milk in Jar B = $(20 – x)$ litres

Acc. to ques, => $\frac{20 + (20 – x)}{16 + x} = \frac{5}{3}$

=> $120 – 3x = 80 + 5x$

=> $5x + 3x = 120 – 80$

=> $8x = 40$

=> $x = \frac{40}{8} = 5$ litres

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here