Profit & Loss Questions for SSC GD PDF

0
440

Profit & Loss Questions For SSC GD PDF

SSC GD Constable Profit and Loss Question and Answers download PDF based on previous year question paper of SSC GD exam. 10 Very important Profit and Loss quantitative aptitude questions for GD Constable.

PROFIT & LOSS QUESTION FOR SSC PDF

GET 20 SSC GD MOCK FOR JUST RS.117

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Question 1: A shopkeeper purchased a TV for Rs.2,000 and a radio for Rs.750. He sells the TV at a profit of 20% and ther radio at a loss of 5%. The total loss or gain is

a) Gain Rs.353.50

b) Gain Rs.362.50

c) Loss Rs.332

d) Loss Rs.300

Question 2: A use worth Rs.1,50,000 is sold by X to Y at 5% profit. Y sells the house back to X at 2% loss. Then in the entire transaction:

a) X gains Rs.3150

b) X loses Rs.4350

c) X loses Rs.1350

d) X gains Rs.4350

Question 3: A trader sold an article at a gain of 20%. Had he purchased it for 40% more and sold for Rs 24 less, then he would have incurred a loss of 20%. What is the cost price (in Rs) of the article?

a) 150

b) 300

c) 450

d) 600

Question 4: By selling a table for Rs.2700 a man gets 10% loss, and than at what price (in Rs) should he sell to gain 33$\frac{1}{3}$%?

a) 3000

b) 3300

c) 3600

d) 4000

Question 5: A trader buys two articles for Rs 4000 each. While selling if he gains 12.5% on one and losses 20% on the other, then what will be the overall loss percentage?

a) 2.5

b) 3.75

c) 5

d) 5.25

SSC GD FREE PREVOIUS PAPERS

SSC GD FREE MOCK TEST 2019

Question 6: If a man were to sell his hand-cart for ₹720, he would lose 25%. At what price must he sell it to gain 25% ?

a) ₹960

b) ₹1152

c) ₹768

d) ₹1200

Question 7: By selling some goods at ₹31, a salesman loses 7% on his output. Find the percentage profit or loss. When he sells the same at ₹35.

a) Profit 5%

b) Loss 5 %

c) Loss 7 %

d) Profit 7 %

Question 8: Satish bought two articles at the same price. He sold one of them at 27% profit and one at 39% loss. What is his net profit/loss percentage?

a) 12% loss

b) 12% profit

c) 6% profit

d) 6% loss

Question 9: Ajay sold his bike to Raman at 10% profit. Raman sold that bike to Abir at 10% profit. Abir sold that bike to Sumi at 10%loss. If Sumi paid 10890 for the bike, how much did Raman pay for the bike?

a) Rs. 10000

b) Rs. 12100

c) Rs. 11000

d) Rs. 10900

Question 10: A merchant marks the price of his articles 20% above the cost price. If he allows 20% discount, then what is the profit or loss percentage?

a) 2% loss

b) 4% profit

c) 4% loss

d) No profit/loss

DOWNLOAD APP TO ACESS DIRECTLY ON MOBILE

Question 11: The marked price of an article is 60% more than its cost price. What maximum discount percentage can be offered by the shopkeeper to sell his article at no profit or no loss?

a) 37.5

b) 62.5

c) 50

d) 25

Question 12: Mukesh sells two shirts. The cost price of the first shirt is equal to the selling price of the second shirt. The first shirt is sold at a profit of 30% and the second shirt is sold at a loss of 30%. What is the ratio of the selling price of the first shirt to the cost price of the second shirt?

a) 91:100

b) 100:91

c) 31:50

d) 50:31

Question 13: Rahul professes to lose 16% on selling sugar and uses a weight of 680 gm instead of 1 kg. What is the total profit percentage?

a) 23.53

b) 16

c) 28.57

d) 19.24

Question 14: N professes to lose 25% on rice and uses a weight of 750 gm instead of 1 kg. What is the total profit or loss percentage?

a) 5.25% profit

b) 12.5% profit

c) No profit/loss

d) 5.25% loss

Question 15: If 60% of total articles are sold at a loss of 50% and remaining articles are sold at a profit of 50%, then what will be the overall loss percentage?

a) 20

b) 15

c) 25

d) 10

FREE SSC PRACTICE SET (DAILY TESTS)

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Cost price of TV = Rs. 2000

Profit % = 20%

=> Selling price of TV = $2000+(\frac{20}{100}\times2000)$

= $2000+400=Rs.$ $2400$

Similarly, selling price of radio = $750-(\frac{5}{100}\times750)$

= $750-37.5=Rs.$ $712.5$

Thus, total cost price = $(2000+750)=Rs.$ $2750$

and total selling price = $(2400+712.5)=Rs.$ $3112.5$

$\therefore$ Gain = $3112.5-2750=Rs.$ $362.50$

=> Ans – (B)

2) Answer (A)

In the first transaction :

Cost price for X = Rs. 1,50,000

Profit % = 5%

=> Selling price for X = Cost price of Y = $1,50,000+(\frac{5}{100}\times1,50,000)$

= $1,50,000+7500=Rs.$ $1,57,500$

In the second transaction :

Cost price for Y = Rs. 1,57,500

Loss % = 2%

=> Selling price for Y = Cost price of X = $1,57,500-(\frac{2}{100}\times1,57,500)$

= $1,57,500-3150=Rs.$ $1,54,350$

$\therefore$ Total profit for X = $1,57,500-1,54,350=Rs.$ $3150$

=> Ans – (A)

3) Answer (B)

Let cost price of article = Rs. $100x$

Profit % = 20%

=> Selling price = $100x+(\frac{20}{100}\times100x)$

= $100x+20x=Rs.$ $120x$

Now, new cost price = $100x+(\frac{40}{100}\times100x)$

= $100x+40x=Rs.$ $140x$

Also, new selling price = Rs. $(120x-24)$

=> Loss % = $\frac{140x-(120x-24)}{140x}\times100=20$

=> $\frac{20x+24}{7x}=\frac{20}{5}$

=> $20x+24=4\times7x$

=> $28x-20x=24$

=> $x=\frac{24}{8}=3$

$\therefore$ Cost price = $100\times3=Rs.$ $300$

=> Ans – (B)

4) Answer (D)

Selling price = Rs. 2700 and loss % = 10%

=> Cost price = $\frac{2700}{(100-10)}\times100$

= $30\times100=Rs.$ $3000$

Profit % = $33\frac{1}{3}=\frac{100}{3}\%$

$\therefore$ Selling price = $3000+(\frac{100}{3\times100}\times3000)$

= $3000+1000=Rs.$ $4000$

=> Ans – (D)

5) Answer (B)

Cost price of each article = Rs. 4000

Profit % on one article = 12.5%

=> Selling price of first article = $4000+(\frac{12.5}{100}\times4000)$

= $4000+500=Rs.$ $4500$

Similarly, selling price of second article = $4000-(\frac{20}{100}\times4000)$

= $4000-800=Rs.$ $3200$

Thus, total cost price = $4000+4000=Rs.$ $8000$

Total selling price = $4500+3200=Rs.$ $7700$

$\therefore$ Overall loss % = $\frac{(8000-7700)}{8000}\times100$

= $\frac{300}{80}=3.75\%$

=> Ans – (B)

6) Answer (D)

Selling price = Rs. 720

Loss % = 25%

=> Cost price = $\frac{720}{(100-25)}\times100$

= $720\times\frac{4}{3}=Rs.$ $960$

Profit % = 25%

=> Selling price = $960+(\frac{25}{100}\times960)$

= $960+240=Rs$ $1200$

=> Ans – (D)

 

 

7) Answer (A)

Selling price = Rs. 31 and loss % = 7%

=> Cost price = $\frac{31}{(100-7)}\times100$

= $\frac{3100}{93}=Rs.$ $\frac{100}{3}$

If selling price = Rs. 35

=> Profit % = $\frac{35-\frac{100}{3}}{\frac{100}{3}}\times100$

= $\frac{(105-100)}{100}\times100=5\%$

=> Ans – (A)

8) Answer (D)

Let the CP of each article be Rs. 100x
Then, total CP = 100x * 2 = 200x
SP of the article sold at 27% profit = Rs. 127x
SP of the article sold at 39% loss = Rs. 61x
Total SP of both articles = Rs. (127x + 61x) = Rs. 188x
Since CP > SP, we can say that Satish incurred loss in this transaction.
Net loss incurred = Rs. (200x – 188x) = Rs. 12x
Net profit % = $\frac{12x}{200x}\times 100$ = 6%.
Therefore, option D is the right answer.

9) Answer (C)

Let the CP of bike be Rs. 100x
SP for Ajay = CP for Raman = Rs 100x + 10% profit = Rs. 110x
SP for Raman = CP for Abir = Rs. 110x + 10% profit = Rs. 121x
SP for Abir = CP for Sumi = Rs. 121x + 10% loss = Rs. 108.9x
It is given that,
108.9x = 10890
=>x = 100
CP for Raman = Rs. 110x = Rs. 11000
Hence, option C is the correct answer.

10) Answer (C)

Let cost price = Rs. $100x$

=> Marked price = $100x+(\frac{20}{100}\times100x)=Rs.$ $120x$

Discount % = 20%

=> Selling price = $120x-(\frac{20}{100}\times120x)=Rs.$ $96x$

$\because$ Selling price < Cost price, thus loss % = $\frac{(100x-96x)}{100x}\times100=4\%$

=> Ans – (C)

11) Answer (A)

Let cost price = Rs. $100x$

Markup % = 60%

=> Marked price = $100x+(\frac{60}{100}\times100x)=Rs.$ $160x$

To have no profit/loss, => Selling price = Rs. $100x$

$\therefore$ Discount % = $\frac{(160x-100x)}{160x}\times100$

= $\frac{600}{16}=37.5\%$

=> Ans – (A)

12) Answer (A)

Let cost price of 1st shirt = Rs. $100x$

Profit % = 30%

=> Selling price of 1st shirt = $100x+(\frac{30}{100}\times100x)=Rs.$ $130x$

Also, selling price of 2nd shirt = Rs. $100x$

Loss % = 30%

=> Cost price of 2nd shirt = $\frac{100x}{(100-30)}\times100=Rs.$ $\frac{1000x}{7}$

$\therefore$ Required ratio = $\frac{130x}{\frac{1000x}{7}}$

= $(13\times7):100=91:100$

=> Ans – (A)

13) Answer (A)

Let cost price of 1 kg sugar = Rs. 1000 (1 gm sugar cost Re. 1)

=> Cost price of 1 kg sugar (680 gm in reality) = Rs. 680

Selling price after 16% loss of 1 kg sugar = $1000-(\frac{16}{100}\times1000)=Rs.$ $840$

$\therefore$ Profit % = $\frac{(840-680)}{680}\times100$

= $\frac{400}{17}=23.529\equiv23.53\%$

=> Ans – (A)

14) Answer (C)

Let cost price of N = Rs. 1000/kg = Re. 1/gm

Loss % = 25%

=> Selling price = Rs. 750/750 gm = Re. 1/gm

Since, both the cost price and selling price are equal, thus N has no profit or loss.

=> Ans – (C)

15) Answer (D)

Let total articles = 100 and price of all the articles = Rs. 100

Number of articles sold at 50% loss = $\frac{60}{100}\times100=60$

Selling price of these articles = $60-(\frac{50}{100}\times60)$

= $60-30=Rs.$ $30$

Similarly, selling price of (remaining 40) articles sold at 50% profit = $40+(\frac{50}{100}\times40)$

= $40+20=Rs.$ $60$

Thus, net selling price = Rs. 90

$\therefore$ Overall loss % = $\frac{(100-90)}{100}\times100=10\%$

=> Ans – (D)

TAKE A FREE SSC GD MOCK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here