Pie chart questions for Railways PDF

0
150
Pie chart questions for Railways PDF
Pie chart questions for Railways PDF

Pie chart questions for Railways PDF

Download Top-15 RRB Group-D Pie chart questions and answers PDF. RRB Group – D Pie chart questions and answers based on asked questions in previous exam papers very important for the Railway Group-D exam.

Download Pie chart questions for Railways PDF

Download Time and Work question and answers for Railway Exams PDF

Download RRB Group-D Previous Papers PDF

Take a RRB Group-D free mock test

Instructions

The pie chart shows the breakup of expenditure of a software company for the year 2017. Study the diagram and answer the following questions.

Expenditure in (lakhs)

 

Question 1: The second highest expenditure is for which item ?

a) Taxes

b) Human resources

c) Training

d) Travel

Question 2: What is the total expenditure (in Rs lakhs) ?

a) 2000

b) 1800

c) 2250

d) 2100

Question 3: The measure of the central angle of the sector representing Training is ________ degrees.

a) 27

b) 30

c) 33

d) 24

Question 4: Expenditure on Outsourcing and Infrastructure constitute what percent of total expenditure?

a) 33.3%

b) 12.5%

c) 15%

d) 10%

Instructions

The pie chart shows the investments made by 7 partners in a business. Study the diagram and answer the following questions.

Investment (in Rs. Lakhs)

Question 5: Which partner has made the second highest investment?

a) B

b) C

c) D

d) E

Question 6: What is the total investment (in Rs lakhs) in the business?

a) 400

b) 350

c) 300

d) 250

RRB Group D previous year papers

Daily Free RRB Online Test

Question 7: The measure of the central angle of the sector representing investment of partner E is ________ degrees.

a) 60

b) 36

c) 50

d) 72

Question 8: If the business makes Rs. 45 lakh profit which is distributed between the partners how much does C get (in Rs lakhs)?

a) 3

b) 2

c) 1.5

d) 2.5

Instructions

The pie chart shows the breakup of expenditure of a mining company for the year 2017. Study the diagram and answer the following questions.

 

Question 9: The second highest expenditure is for which item?

a) Labour

b) Storage

c) Legal

d) Machine Lease

Question 10: What is the total expenditure (in Rs lakhs)?

a) 1200

b) 900

c) 1000

d) 1150

RRB Group D previous year papers

Daily Free RRB Online Test

Question 11: The measure of the central angle of the sector representing Machine Lease is ________ degrees.

a) 70

b) 78.26

c) 80

d) 90

Question 12: Expenditure on Legal and Research constitute what percent of total expenditure?

a) 10%

b) 12%

c) 7.5%

d) 21.74%

Instructions

The pie chart shows the breakup of expenditure of a manufacturing company for the year 2017. Study the diagram and answer the following questions.

 

Question 13: The second highest expenditure is for which item ?

a) Labour

b) Power

c) Raw material

d) Rent

Question 14: What is the total expenditure (in Rs lakhs) ?

a) 900

b) 1800

c) 2000

d) 1000

Question 15: The measure of the central angle of the sector representing Taxes is ________ degrees.

a) 40

b) 20

c) 60

d) 30

RRB Group D previous year papers

Daily Free RRB Online Test

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

The second highest expenditure is for Taxes = Rs. 450 lakhs

=> Ans – (A)

2) Answer (A)

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 450 + 500 + 150 + 400 + 200 + 250 + 50

= 2000

=> Ans – (A)

3) Answer (A)

Expenditure in training (in Rs lakhs) = 150

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 450 + 500 + 150 + 400 + 200 + 250 + 50 = 2000

=> Required central angle = $\frac{150}{2000}\times360^\circ$

= $\frac{3}{4}\times36=27^\circ$

=> Ans – (A)

4) Answer (B)

Expenditure on Outsourcing and Infrastructure (in Rs lakhs) = 50 + 200 = 250

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 450 + 500 + 150 + 400 + 200 + 250 + 50 = 2000

=> Required % = $\frac{250}{2000}\times100=12.5\%$

=> Ans – (B)

5) Answer (D)

E has made the second highest investment = Rs. 60 lakhs

=> Ans – (D)

RRB Group-D Important Questions (download PDF)

General Science Notes for RRB Exams (PDF)

6) Answer (C)

Total investment (in Rs lakhs) in the business

= 20 + 50 + 10 + 40 + 60 + 20 + 100

= 300

=> Ans – (C)

7) Answer (D)

Investment of partner E (in Rs lakhs) = 60

Total investment (in Rs lakhs) in the business

= 20 + 50 + 10 + 40 + 60 + 20 + 100 = 300

=> Required central angle = $\frac{60}{300}\times360^\circ$

= $\frac{360^\circ}{5}=72^\circ$

=> Ans – (D)

8) Answer (C)

Investment of partner C (in Rs lakhs) = 10

Total investment (in Rs lakhs) in the business

= 20 + 50 + 10 + 40 + 60 + 20 + 100 = 300

=> % investment of C = $\frac{10}{300}\times100=\frac{10}{3}\%$

Profit = Rs. 45 lakhs

$\therefore$ C’s share (in Rs lakhs) = $\frac{10}{3\times100}\times45$

= $\frac{45}{30}=1.5$

=> Ans – (C)

9) Answer (D)

The second highest expenditure is for Machine Lease = Rs. 250 lakhs

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 300 + 250 + 150 + 200 + 200 + 50

= 1150

=> Ans – (D)

11) Answer (B)

Expenditure in Machine Lease (in Rs lakhs) = 250

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 300 + 250 + 150 + 200 + 200 + 50 = 1150

=> Required central angle = $\frac{250}{1150}\times360^\circ$

= $\frac{5\times360^\circ}{23}=78.26^\circ$

=> Ans – (B)

12) Answer (D)

Expenditure on Legal and Research (in Rs lakhs) = 200 + 50 = 250

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 300 + 250 + 150 + 200 + 200 + 50 = 1150

=> Required % = $\frac{250}{1150}\times100$

= $\frac{500}{23}=21.739\equiv21.74\%$

=> Ans – (D)

13) Answer (C)

The second highest expenditure is for Raw material and Logistics = Rs. 350 lakhs

=> Ans – (C)

14) Answer (B)

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 150 + 350 + 450 + 200 + 50 + 350 + 250

= 1800

=> Ans – (B)

15) Answer (D)

Expenditure in taxes (in Rs lakhs) = 150

Total expenditure (in Rs lakhs)

= 150 + 350 + 450 + 200 + 50 + 350 + 250 = 1800

=> Required central angle = $\frac{150}{1800}\times360^\circ$

= $\frac{150}{5}=30^\circ$

=> Ans – (D)

DOWNLOAD APP FOR RRB FREE MOCKS

We hope this Pie chart questions and answers PDF for RRB Group-D Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here