Number Series Tricks For IBPS PO Examination

0
859
NUMBER SERIES Tricks FOR IBPS PO Examination
NUMBER SERIES Tricks FOR IBPS PO Examination

Number Series Tricks For IBPS PO Examination | How To Solve Number Series

Questions on number series are common in most of the competitive Exams. General these questions are based on numerical sequences that follow some logical rules based on arithmetic concepts.

One specific series is given based on that analyse the pattern of the series. Then find the next number in sequence based on the same rule.

IBPS PO Free Mock Test

Generally, there are 3 types of questions asked from the number series:

  1. A number series is given in which a number is wrongly placed. You find the wrong number

Eg:) 216 163 120 72 24

a)216  b)163  c)72 d)24

Logic: 24*1=24

24*3=72

24*5=120

24*7=168

24*9=216

Answer: b

280 IBPS Mocks for Rs. 299 – Enroll Now

Practice 15000 Free Solved Questions for Baking Exams 

  1. A numerical series is given Which a number is missing. You find out the missing number.

Eg:) 31, 37, 41, 43, 47, 51, 53

a) 53   b) 51   c) 47  d) 43

Answer:) b

  1. A complete numerical series followed by incomplete numerical series. You need to solve the incomplete series in the same pattern in which the given complete numerical series.

Eg:) 9  11  13  15  17

2   4   6    8    ?

Answer:)  10

Logic : 9*1+2=11

11*1+2=13

13*1+2=15

Same way: 2*1+2=4

4*1+2=6

6*1+2=8

8*1+2=10 

IBPS PO Previous papers

Practice Puzzles with solutions for Bank exams

Different Type Of Number Series Important Rules 

 

  1. ) Series consist of perfect square 
    eg:) 2  6  15  31  56  (?)
    a) 85    b)89     c)92    d)  81 

Logic: difference between the two numbers is perfect square. this is the example of missing number series
6-2=4=2*2

15-6=9=3*3

31-15=4*4

Answer 😉 option (c)

  1. ) Series consist of cube addition and subtraction

179, 180, 172, 199, 135    (?)

  1. a) 236    b) 272    c) 240   d) 256   e) 260

Logic: 180-179= +(1*1*1)

180-172= -(2*2*2)

199-172= +(3*3*3)

Answer:) Option (e)

3.) Series consist of Perfect cube

1   9  36  100   (?)

a) 265   b)250   c)245   d)225

Logic: 9-1=(2*2*2)

36-9=(3*3*3)

100-36=(4*4*4)

225=(225-100)=125=(5*5*5)

Answer: Option (d)

Important Questions for IBPS PO (Download PDF)

4.) Alternate series

11  1   13  3   17  ?

a) 6   b)5    c)7    d)9

logic: alternate number with prime numbers

Series of alternate prime numbers:   

1   3  5  7

11 13 17 19

Answer:) option (b)

5.) Addition number series

1   5  9  13  ( ? )
a)18  b)21  c) 25  d)17

Logic : difference between the numbers is “+4”

Answer:) Option (d)

6.) Subtraction number series

100  90  80  70  ( ? )
a)60  b)30   c)40  d)50

Logic: difference between the series is “-10”
Answer :)option (a)

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions

7.) Multiple number series

1    2   8   64   (?)

A)1124    b)1024   c)1056    d)1058

Logic:  1*2=2

2*4=8

8*8=64

64*16=1024

Answer:) b

8.) Division number series

100  50   25  12.5  (?)

Logic: 100/2=50

50/2= 25

25/2=12.5

12.5/2=6.25

9.)Geometric number series

5   45  405    (?)

A)33805    b)3564   c)33758  d)33804

Logic: each number multiple by “9”

5*9=45

45*9=405

405*9=3645

3645*9=33805

Practice Puzzles with solutions for Bank exams

10.) Series consisting of primary numbers

22     33   46   63   (?)

A)84   b)82    c)86    d) 89

Logic: adding prime numbers

22+11=33

33+13=46

46+17=63

63+19=82

Answer:) Option(b)

11.) Mixed Series

1   4   10  22  (?)

A)44   b)45   c)46  d)47

Logic: *2+2

1*2+2=4

4*2+2=10

10*2+2=22

22*2+2=46

Answer;) Option(c)

This section is the easiest topic in the exam and any candidate easily gain the  marks in the exam. Practise different type of questions and you can get easily 5 mask.we think this blog helps you to solve the number series Questions quickly. All the best for your exam.

IBPS PO Previous papers

Highly Rated IBPS PO Preparation App

Want a free guidance for Bank Exams from Experts,Whatsapp ‘Banking Job’ to 7661025557

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here