Number Series Questions For SSC Stenographer PDF

0
1973
Number Series Questions For SSC Stenographer PDF
Number Series Questions For SSC Stenographer PDF

Number Series Questions For SSC Stenographer PDF:

Download Number Series Questions For SSC Stenographer PDF. Practice Important Number Series Questions and Answers for Competitive Exams  based on asked questions in previous papers.

Number Series Questions For SSC Stenographer PDF

Free Mock Test for SSC Stenographer

Get All SSC/RRB/Banking @ Just Rs. 200

Question 1: Based on the given data, estimate the number of ‘Television­buyers’ for the year 1990.
1982 1984 1986 1988 1990
447 458 489 540 ?

a) 611
b) 591
c) 571
d) 601

Question 2: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
144, 256, 400, ?

a) 441
b) 576
c) 625
d) 289

Question 3: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
5, 7.5, 12.5, 22.5, ?

a) 42.5
b) 42
c) 44
d) 43.5

Question 4: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
60, 121, 243, ?

a) 480
b) 487
c) 484
d) 486

Question 5: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
4, 13, 40, 121, ?

a) 350
b) 360
c) 364
d) 362

Free SSC Material – 18000 Free Questions

Question 6: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
12, 60, 240, 720, ?

a) 1440
b) 1420
c) 1400
d) 1480

Question 7: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
122, 197, 290, ?

a) 399
b) 400
c) 401
d) 402

Question 8: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
80, 130, 190, 260, ?

a) 350
b) 340
c) 300
d) 320

Question 9: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
30, 60, 360, 3600, ?

a) 48500
b) 50500
c) 50400
d) 40800

Question 10: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
4, 9, 25, 64, 169, ?

a) 441
b) 225
c) 289
d) 256

SSC Stenographer Previous Papers PDF

Question 11: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
14, 22, 33, 47, 64, ?

a) 81
b) 84
c) 92
d) 94

Question 12: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
12, 24, 72, 288, ?

a) 1440
b) 3250
c) 3025
d) 2025

Question 13: A series is given with on​_e term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
13, 21, 48, 112, ?

a) 237
b) 280
c) 255
d) 290

Question 14: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

17, 27, 42, 62,?

a) 82
b) 87
c) 81
d) 84

Question 15: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
11, 13, 17, 19, ?

a) 22
b) 23
c) 29
d) 31

300+ SSC Free Practice Set

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Number of television Buyers in 1982 = 447
Number of Television buyers in 1984 = 458 (447+11)
Number of Television buyers in 1986 = 489 (458+ 11 +20)
Number of Television buyers in 1988 = 540 (489 + 11 +20 +20 )
Number of Television buyers in 1990 = 611 (540 + 11 +20 +20 + 20 )

2) Answer (B)

The pattern followed is :

Thus, $24^2=576$

=> Ans – (B)

3) Answer (A)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 42.5

=> Ans – (A)

4) Answer (B)

The pattern followed is :
60 ×2 + 1 = 121
121 ×2 + 1 = 243243 ×2 + 1 = 487
=> Ans – (B)

5) Answer (C)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 364

=> Ans – (C)

6) Answer (A)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 1440

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

The pattern followed is :

$(11)^2+1$ = 122

$(14)^2+1$ = 197

$(17)^2+1$ = 290

$(20)^2+1$ = 401

=> Ans – (C)

8) Answer (B)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 340

=> Ans – (B)

9) Answer (C)

Expression : 30, 60, 360, 3600, ?

Thus, missing number = 50400

=> Ans – (C)

10) Answer (A)

The pattern followed is :

Here 2+3=5 , 3+5=8 , 5+8=13 , 8+13=21

Thus, missing number = 441

=> Ans – (A)

11) Answer (B)

The pattern followed is :

Thus, missing number = 84

=> Ans – (B)

12) Answer (A)

Consecutive integers are multiplied.

12 $\times2$ = 24

24 $\times3$ = 72

72 $\times4$ = 288

288 $\times5$ = 1440

=> Ans – (A)

13) Answer (A)

Cubes of consecutive natural numbers are added.

13 $+2^3$ = 21

21 $+3^3$ = 48

48 $+4^3$ = 112

112 $+5^3$ = 237

=> Ans – (A)

14) Answer (B)

Multiples of 5 are added.

17 + 10 = 27

27 + 15 = 42

42 + 20 = 62

62 + 25 = 87

=> Ans – (B)

15) Answer (B)

2 and 4 are alternatively added in the given numbers.

11 + 2 = 13

13 + 4 = 17

17 + 2 = 19

19 + 4 = 23

=> Ans – (B)

Free Mock Test for SSC Stenographer

Highly Rated SSC Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here