Most Expected Reasoning Puzzles for IBPS RRB PO PDF

0
1060
Most Expected Reasoning Puzzles for IBPS RRB PO PDF
Most Expected Reasoning Puzzles for IBPS RRB PO PDF

Most Expected Reasoning Puzzles for IBPS RRB PO PDF

Download Top-15 Banking Exams Number Series Questions PDF. Banking Exams Number Series questions based on asked questions in previous exam papers very important for the Banking  exams.

Download Most Expected Reasoning Puzzles for IBPS RRB PO PDF

Get 35 IBPS RRB PO Mocks for Rs. 149

Download IBPS RRB PO Previous Papers PDF

Take a IBPS RRB PO free mock test

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :

Seven people N, K, T, B, M, W and R have their weekly offs on different days of the week i.e. Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday not necessarily in that order. Each of them has a liking for different cuisine i.e. Indian, Italian, Mexican, Chinese, Spanish, Continental and Thai, not necessarily in that order. K likes Thai food and gets his weekly off on Thursday. B likes Italian food and does not have off on Sunday. M has weekly off on Saturday and R has his weekly off on Tuesday. W likes continental food whereas the one who has weekly off on Monday likes Mexicancuisine. T does not like Spanish cuisine and has weekly off on Wednesday. The one who likes Indian food does not have a weekly off on Tuesday or Wednesday.

Question 1: Who has a weekly off on Friday ?

a) T

b) R

c) W

d) Data inadequate

e) None of these

Question 2: What cuisine does R like?

a) Continental

b) Indian

c) Italian

d) Spanish

e) None of these

Question 3: On which day N have weekly off?

a) Tuesday

b) Friday

c) Monday

d) Sunday

e) None of these

Question 4: Who likes Chinese cuisine?

a) T

b) B

c) R

d) N

e) None of these

Question 5: On which day does W have weekly off?

a) Monday

b) Sunday

c) Wednesday

d) Data inadequate

e) None of these

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Three ladies and four men are a group of friends i.e. R, M, T, S, L, W and Z. Each one has a different profession i.e. Lawyer, Travel Agent, Air-hostess, Doctor, Professor, Consultant and Jeweller and each one owns a different car i.e. Alto, Corolla, Santro, Lancer, Ikon, Scorpio and Esteem, not necessarily in that order. None of the ladies is a Consultant or a Lawyer. T is an Air-hostess and she owns an Ikon car. R owns a Scorpio. M is not a Doctor. L is a Jeweller and he owns Corolla. W is a Lawyer and does not own Alto. Z is a Consultant and owns Santro. The Doctor owns Esteem car whereas the Professor owns Scorpio. The Travel Agent owns an Alto. None of the ladies own a Scorpio.

Question 6: What car does S own?

a) Alto

b) Santro

c) Lancer

d) Esteem

e) None of these

Take a free mock test for IBPS-RRB-PO

Download IBPS RRB  PO Previous Papers PDF

Question 7: Who owns the car Lancer?

a) Z

b) M

c) W

d) Data inadequate

e) None of these

Question 8: What is the profession of R?

a) Professor

b) Travel Agent

c) Doctor

d) Data inadequate

e) None of these

Question 9: Who is the Doctor?

a) R

b) S

c) L

d) Data inadequate

e) None of these

Question 10: Who are the three ladies in the group?

a) T, R, L

b) T, M, S

c) W, T, M

d) Data inadequate

e) None of these

Take a free mock test for IBPS-RRB-PO

IBPS PO previous year papers

Instructions

Study the following information carefully to answer these questions.
Seven friends F, H, J, K, L, M and P are working in different cities viz. Chennai, Mumbai, Bangalore, Jaipur, Indore, Ahmedabad, Hyderabad not necessarily in the same order. Each one of them has a different profession viz. C.A., Doctor, Professor, Engineer, Banker, Lawyer and Architect not necessarily in the same order. H is a Lawyer and he works in Jaipur. K is a Doctor and he does not work in Chennai. The C.A. works in Mumbai. M works in Indore. Architect works in Hyderabad. L is a Banker and he works in Bangalore. F is an Engineer. J does not work in Mumbai.

Question 11: Who is an architect?

a) J

b) P

c) K

d) L

e) None of these

Question 12: Which of the following combinations of person, profession and city is definitely correct?

a) F – Engineer – Bangalore

b) K – Architect – Hyderabad

c) L – Banker – Mumbai

d) M – Professor – Jaipur

e) None is correct

Question 13: Who is working in Mumbai?

a) J

b) K

c) M

d) P

e) None of these

Question 14: Engineer works in which city?

a) Ahmedabad

b) Chennai

c) Mumbai

d) Bangalore

e) None of these

Question 15: Who is a professor?

a) P

b) J

c) M

d) M or J

e) None of these

Get Cracku Pass at Rs. 299 (790 mocks – 1 Year Validity)

Free Banking Preparation Preparation Videos

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

B has weekly off on Friday.

=> Ans – (E)

2) Answer (D)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

R likes Spanish cuisine.

=> Ans – (D)

3) Answer (C)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

N has weekly off on Monday.

=> Ans – (C)

4) Answer (A)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

T likes Chinese cuisine.

=> Ans – (A)

5) Answer (B)

K likes Thai and has weekly off on Thursday. M and R have weekly off on Saturday and Tuesday respectively.

B likes Italian and W likes continental. and T has weekly off on Wednesday.

Since, B does not have weekly off on Sunday, => B has weekly off on Friday.

=> W who likes continental has weekly off on Sunday.

Since, the one who likes Indian does not have weekly off on Tuesday and Wednesday, => The one who likes Indian has weekly off on Saturday and it is M.

Since, T does not like Spanish, => R likes Spanish and T likes Chinese.

The arrangement :

W has weekly off on Sunday.

=> Ans – (B)

6) Answer (D)

There are 3 females and 4 males in the group.

T is female as the word she is used. She is an air hostess and owns Ikon car.

Similarly, L, a male is a Jeweler and owns Corolla.

R owns Scorpio and W and Z are lawyer and consultant respectively.

Also, none of the ladies owns Scorpio and none is either lawyer or consultant

=> Females in the group are : M,T,S and rest are males.

Since, M is not a doctor, => S is a doctor who owns Esteem.

Since, W does not own alto, => M owns Alto and is a Travel agent.

The remaining car Lancer is owned by W. The arrangement :

S owns Esteem.

=> Ans – (D)

7) Answer (C)

There are 3 females and 4 males in the group.

T is female as the word she is used. She is an air hostess and owns Ikon car.

Similarly, L, a male is a Jeweler and owns Corolla.

R owns Scorpio and W and Z are lawyer and consultant respectively.

Also, none of the ladies owns Scorpio and none is either lawyer or consultant

=> Females in the group are : M,T,S and rest are males.

Since, M is not a doctor, => S is a doctor who owns Esteem.

Since, W does not own alto, => M owns Alto and is a Travel agent.

The remaining car Lancer is owned by W. The arrangement :

W owns Lancer.

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

There are 3 females and 4 males in the group.

T is female as the word she is used. She is an air hostess and owns Ikon car.

Similarly, L, a male is a Jeweler and owns Corolla.

R owns Scorpio and W and Z are lawyer and consultant respectively.

Also, none of the ladies owns Scorpio and none is either lawyer or consultant

=> Females in the group are : M,T,S and rest are males.

Since, M is not a doctor, => S is a doctor who owns Esteem.

Since, W does not own alto, => M owns Alto and is a Travel agent.

The remaining car Lancer is owned by W. The arrangement :

R is a professor.

=> Ans – (A)

9) Answer (B)

There are 3 females and 4 males in the group.

T is female as the word she is used. She is an air hostess and owns Ikon car.

Similarly, L, a male is a Jeweler and owns Corolla.

R owns Scorpio and W and Z are lawyer and consultant respectively.

Also, none of the ladies owns Scorpio and none is either lawyer or consultant

=> Females in the group are : M,T,S and rest are males.

Since, M is not a doctor, => S is a doctor who owns Esteem.

Since, W does not own alto, => M owns Alto and is a Travel agent.

The remaining car Lancer is owned by W. The arrangement :

S is the doctor.

=> Ans – (B)

10) Answer (B)

There are 3 females and 4 males in the group.

T is female as the word she is used. She is an air hostess and owns Ikon car.

Similarly, L, a male is a Jeweler and owns Corolla.

R owns Scorpio and W and Z are lawyer and consultant respectively.

Also, none of the ladies owns Scorpio and none is either lawyer or consultant

=> Females in the group are : M,T,S and rest are males.

Since, M is not a doctor, => S is a doctor who owns Esteem.

Since, W does not own alto, => M owns Alto and is a Travel agent.

The remaining car Lancer is owned by W. The arrangement :

The three ladies in the group = M,T,S

=> Ans – (B)

11) Answer (A)

H is a lawyer and works in Jaipur, K is a doctor.

L is a Banker and he works in Bangalore and F is an Engineer.

J does not work in Mumbai and M works in Indore.

=> P is a C.A. and works in Mumbai.

Similarly, J is an architect who works in Hyderabad, => M is a professor

Since, K does not work in Chennai, => F works in Chennai. The arrangement :

J is an architect.

=> Ans – (A)

12) Answer (E)

H is a lawyer and works in Jaipur, K is a doctor.

L is a Banker and he works in Bangalore and F is an Engineer.

J does not work in Mumbai and M works in Indore.

=> P is a C.A. and works in Mumbai.

Similarly, J is an architect who works in Hyderabad, => M is a professor

Since, K does not work in Chennai, => F works in Chennai. The arrangement :

Clearly, none is correct.

=> Ans – (E)

13) Answer (D)

H is a lawyer and works in Jaipur, K is a doctor.

L is a Banker and he works in Bangalore and F is an Engineer.

J does not work in Mumbai and M works in Indore.

=> P is a C.A. and works in Mumbai.

Similarly, J is an architect who works in Hyderabad, => M is a professor

Since, K does not work in Chennai, => F works in Chennai. The arrangement :

P is working in Mumbai.

=> Ans – (D)

14) Answer (B)

H is a lawyer and works in Jaipur, K is a doctor.

L is a Banker and he works in Bangalore and F is an Engineer.

J does not work in Mumbai and M works in Indore.

=> P is a C.A. and works in Mumbai.

Similarly, J is an architect who works in Hyderabad, => M is a professor

Since, K does not work in Chennai, => F works in Chennai. The arrangement :

F, the engineer works in Chennai.

=> Ans – (B)

15) Answer (C)

H is a lawyer and works in Jaipur, K is a doctor.

L is a Banker and he works in Bangalore and F is an Engineer.

J does not work in Mumbai and M works in Indore.

=> P is a C.A. and works in Mumbai.

Similarly, J is an architect who works in Hyderabad, => M is a professor

Since, K does not work in Chennai, => F works in Chennai. The arrangement :

M is a professor.

=> Ans – (C)

Get 35 IBPS RRB PO Mocks for Rs. 149

DOWNLOAD APP FOR RRB FREE MOCKS

We hope this Reasoning Puzzles Questions for IBPS RRB PO  will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here