Mensuration Questions for SSC-CPO Set-2 PDF

0
408
Mensuration Questions for SSC CPO Set-2 PDF
Mensuration Questions for SSC CPO Set-2 PDF

Mensuration Questions for SSC-CPO Set-2 PDF

Download SSC CPO Mensuration Questions with answers set-2 PDF based on previous papers very useful for SSC CPO exams. Very important Mensuration Questions for SSC exams.

Download Mensuration Questions for SSC CPO Set-2 PDF

10 SSC CPO Mocks for Rs. 117

Take a free mock test for SSC CPO

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 1: The circumference of a circle is 88 cm. Find its radius (in cm).

a) 28

b) 15

c) 14

d) 30

Question 2: The volume of a hemisphere is 19404 cm3. Find its diameter (in cm).

a) 42

b) 21

c) 84

d) 63

Question 3: If the perimeter of a semicircle is 36 cm, then find its area (in $cm^{2}$)

a) 154

b) 35

c) 77

d) 70

Question 4: The lengths of the two diagonals of a rhombus are 7 cm and 24 cm. Find the length of its perimeter (in cm).

a) 25

b) 100

c) 75

d) 50

Question 5: Find the total surface area (in $cm^{2}$) of a right circular cone of diameter 21 cm and slant height 11 cm.

a) 467.5

b) 384

c) 724

d) 709.5

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 6: Calculate the area (in $cm^{2}$) of a circle of radius 17.5 cm.

a) 1925

b) 962.5

c) 809.5

d) 1619

Question 7: The area of an equilateral triangle is 25√3 $cm^{2}$. Find its side (in cm).

a) 10

b) 5

c) 20

d) 30

Question 8: Find the total surface area $(in cm^2)$ of a cuboid of length, breadth and height of 10.5 cm, 8 cm and 9 cm respectively.

a) 607

b) 767

c) 769

d) 501

Question 9: The length of the diagonal and the breadth of a rectangle is 26 cm and 10 cm respectively. Calculate its area $(in cm^2)$

a) 480

b) 96

c) 240

d) 192

Question 10: Find the total surface area (in cm²) of a right circular cylinder of diameter 42 cm and height 14 cm.

a) 4488

b) 4250

c) 4010

d) 4620

Free SSC Practice Tests

200+ Free GK Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Let radius of circle = $r$ cm

=> Circumference = $2\pi r=88$

=> $2\times\frac{22}{7}\times r=88$

=> $r=88\times\frac{7}{44}$

=> $r=2\times7=14$ cm

=> Ans – (C)

2) Answer (A)

Let radius of hemisphere = $r$ cm

Volume of hemisphere = $\frac{2}{3}\times\pi r^3$

=> $\frac{2}{3}\times\frac{22}{7}\times(r)^3=19404$

=> $(r)^3=19404\times\frac{21}{44}$

=> $(r)^3=441\times21$

=> $r=\sqrt[3]{21\times21\times21}=21$ cm

$\therefore$ Diameter = $2\times21=42$ cm

=> Ans – (A)

3) Answer (C)

Let radius of semi circle = $r$ cm

=> Perimeter of semi circle = $\pi r+2r=36$

=> $r(\frac{22}{7}+2)=36$

=> $r(\frac{22+14}{7})=36$

=> $r=36\times\frac{7}{36}=7$ cm

$\therefore$ Area of semi-circle = $\frac{1}{2} \pi r^2$

= $\frac{1}{2}\times\frac{22}{7}\times(7)^2$

= $11\times7=77$ $cm^2$

=> Ans – (C)

4) Answer (D)

Given : ABCD is a rhombus and AC = 24 cm and BD = 7 cm

To find : Perimeter of ABCD

Solution : Diagonals of a rhombus bisect each other at right angle.

=> BE = $\frac{7}{2}=3.5$ cm and AE = $\frac{24}{2}=12$ cm

Thus, in right $\triangle$ AEB,

=> $(AB)^2=(AE)^2+(BE)^2$

=> $(AB)^2=(12)^2+(3.5)^2$

=> $(AB)^2=144+12.25=156.25$

=> $AB=\sqrt{156.25}=12.5$ cm

$\therefore$ Perimeter of rhombus ABCD = $4\times12.5=50$ cm

=> Ans – (D)

5) Answer (D)

Radius of cone, $r=\frac{21}{2}=10.5$ cm and slant height, $l=11$ cm

Total surface area of cone = $\pi r(l+r)$

= $\frac{22}{7}\times10.5\times(10.5+11)$

= $33\times21.5=709.5$ $cm^2$

=> Ans – (D)

6) Answer (B)

Radius of circle = $r=17.5$ cm

=> Area = $\pi r^2$

= $\frac{22}{7}\times17.5\times17.5$

= $22\times2.5\times17.5=962.5$ $cm^2$

=> Ans – (B)

7) Answer (A)

Let side of equilateral triangle = $s$ cm

=> Area = $\frac{\sqrt3}{4} s^2=25\sqrt3$

=> $\frac{s^2}{4}=25$

=> $s^2=25\times4=100$

=> $s=\sqrt{100}=10$ cm

=> Ans – (A)

8) Answer (D)

Length, $l=10.5$ cm, breadth, $b=8$ cm and height, $h=9$ cm

Total surface area of cuboid = $2(lb+bh+hl)$

= $2[(10.5\times8)+(8\times9)+(9\times10.5)]$

= $2\times(84+72+94.5)$

= $2\times250.5=501$ $cm^2$

=> Ans – (D)

9) Answer (C)

Let the length of rectangle = $l$ cm and breadth, $b=10$ cm

=> Diagonal, $d^2=l^2+b^2$

=> $l^2=(26)^2-(10)^2$

=> $l^2=676-100=576$

=> $l=\sqrt{576}=24$ cm

$\therefore$ Area = $24\times10=240$ $cm^2$

=> Ans – (C)

10) Answer (D)

Height of cylinder, $h=14$ cm and radius, $r=\frac{42}{2}=21$ cm

Total surface area of cylinder = $2\pi r(r+h)$

= $2\times\frac{22}{7}\times21\times(21+14)$

= $132\times35=4620$ $cm^2$

=> Ans – (D)

SSC CPO Free Mock Tests

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Mensuration Set-2 PDF Questions for SSC CPO Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here