MAH-MBA CET Quant Sequences Questions [PDF]

0
432
[shortlink to="https://cracku.in/mah-mba-cet-mock-test" color="blue" css_class=""]Take MAH-CET Mock Tests[/shortlink] [shortlink to="https://cracku.in/cat-online-coaching" color="red" css_class=""]Enroll to CAT 2023 course[/shortlink]

MAH-MBA CET Quant Sequences Questions [PDF]

Here you can download a free Sequences questions PDF with answers for MAH MBA CET 2023 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2023 exam that you need to find the Sequences of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Sequences questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Sequences MCQ PDF for MBA-CET 2023 for free.

Download Sequences Questions for MAH-CET

Get MAH-CET 2023 Mocks At just Rs. 299

Instructions

Following are based on the English alphabets.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z.

Question 1: If the letters from T to Z are interchanged in opposite direction by the letter A to G in such way that A takes the positions of T and so on ,then which will be the third letter to the right of 18th letter from left?

a) Y

b) U

c) B

d) C

e) None of these

1) Answer (C)

Solution:

3rd letter to the right of 18th letter from left.

= (18 + 3) = 21st letter from left = U

In the changed sequence, TUVWXYZ changes to ABCDEFG, hence B comes in place of U.

=> Ans – (C)

Question 2: If first 6 letters shall be written in opposite order,then next 6 letters shall be written in opposite direction.At the end Y will be interchanged by Z then which will be the fourth letter to the left of 13th letter from right?

a) J

b) H

c) I

d) O

e) None of these

2) Answer (C)

Solution:

4th to the left of 13th from right.

= (13 + 4) = 17th from right = 10th from left = J

Now, in the changed sequence, GHIJKL becomes LKJIHG. Thus I takes the place of J.

=> Ans – (C)

Question 3: What will come in the question mark in the following series?
DGK GKP ? PVC

a) GKV

b) KPV

c) PVZ

d) KPU

e) None of these

3) Answer (B)

Solution:

Series : DGK GKP ? PVC

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : D (+3 letters) = G (+4 letters) = K (+5 letters) = P

2nd letter : G (+4 letters) = K (+5 letters) = P (+6 letters) = V

3rd letter : K (+5 letters) = P (+6 letters) = V (+7 letters) = C

Thus, missing term = KPV

=> Ans – (B)

Question 4: In certain code ‘PENCIL’ is written as ‘RCTAMJ’ ,then what is the code for ‘BROKEN’ in that Language?

a) SPFLIM

b) SVFLIN

c) FVSMGL

d) FPSMIL

e) None of these

4) Answer (E)

Solution:

The first three letters of the word are reversed. Thus PENCIL becomes NEPCIL.

Now add 4 to odd-positioned letter and subtract 2 from even-positioned ones.

Similarly, BROKEN becomes ORBKEN, then :

=> Ans – (E)

Question 5: How many pair of letters are there in the word NURSING which have as many as letters between them in the Alphabet?

a) One

b) Three

c) Five

d) Six

e) None of these

5) Answer (B)

Solution:

Word – NURSING

There are 3 pairs of letters which have as many as letters between them in the Alphabet.

= (U,S) , (R,S) , (I,G)

=> Ans – (B)

Question 6: If in the word FLOURISH ,all the vowels are first arranged alphabetically and then all the consonants are arranged and then all the vowels are replaced by previous letters and all consonants are replaced by the next letter from the English alphabets ,which of the following will be the third from the right end?

a) I

b) S

c) M

d) V

e) None of these

6) Answer (C)

Solution:

Arrange all the vowels and then consonants from left.

IOUFHLRS

Now all the vowels are replaced with previous letters and all the consonants are replaced by next letter.

HNTGIMST

Now third letter from right is M.

Hence, C is the correct answer.

Question 7: How many such 6s are there in the following number series, each of which is immediately preceded by 1 or 5 and immediately by 3 or 9?
2 6 3 7 5 6 4 2 9 6 1 3 4 1 63 9 1 5 6 9 2 3 1 6 5 4 3 2 1 9 6 7 1 6 3

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) None of these

7) Answer (D)

Solution:

6’s which are immediately preceded by 1 or 5 and immediately by 3 or 9 = (1/5) (6) (3/9)

2 6 3 7 5 6 4 2 9 6 1 3 4 1 6 3 9 1 5 6 9 2 3 1 6 5 4 3 2 1 9 6 7 1 6 3

Thus, there are three such 6’s.

=> Ans – (D)

Question 8: How many such 7s are there in the following number sequence each of which is immediately preceded by 5 and not immediately followed by 8?
2  3   5   7   8   9   3   4   5   7    6    1   9   3   5   7   4   8   3   2   5   7   8   8  9   2  5

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

8) Answer (C)

Solution:

7’s which are immediately preceded by 5 and not immediately followed by 8 : (5) (7) (not 8)

2  3   5   7   8   9   3   4   5   7    6    1   9   3   5   7   4   8   3   2   5   7   8   8  9   2  5

Thus, there are two such 7’s.

=> Ans – (C)

Question 9: Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (it the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both
‘A > I’ as well as ‘V ≥ T’ definitely hold true?
A_V_I_C_T

a) >, =, ≤, >

b) ≥, ≤, >, =

c) >, ≥, ≥, =

d) ≤, =, >, ≥

e) ≥, <, ≤, =

9) Answer (C)

Solution:

For, A > I in A _ V _ I, the two blank spaces must have at least one ‘greater than (>)’ symbol.

Thus,options (b),(d),(e) are ruled out.

For, V $\geq$ T in V _ I _ C _ T, we need to have at least one ‘greater than equal to ($\geq$)’ and rest by ‘equal (=)’ symbol.

Thus, (a) is also ruled out.

Now, to check the third option, => A > V ≥ I ≥ C = T

Here, A > I and V ≥ T

=> Ans – (C)

Question 10: Which of the given expression is definitely true if the expression` Q > U < I ≤ E = T ≥ S ‘is definitely true?

a) Q ≥ T

b) U < T

c) E ≥ S

d) E ≥ Q

e) I > S

10) Answer (B)

Solution:

Expression : Q > U < I ≤ E = T ≥ S

(A) : Q ≥ T     (False)

(B) : U < T     (True)

(C) : E ≥ S     (False, not definitely true)

(D) : E ≥ Q     (False)

(E) : I > S      (False)

=> Ans – (B)

Instructions

Answer the questions given below referring to the following arrangement :
J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Question 11: How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed a consonant?

a) One

b) Two

c) Three

d) More than three

e) None

11) Answer (E)

Solution:

Symbols which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant.

Thus, we need to find : (number) (symbol) (consonant)

There is no such sequence in the given series.

=> Ans – (E) : none of these

Question 12: How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol ?

a) None

b) Two

c) Four

d) Three

e) None of these

12) Answer (D)

Solution:

Numbers which are immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol.

Such numbers are : J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Thus there are 3 such numbers.

=> Ans – (D)

Question 13: If the above series is re-arranged in the reverse order, which will be the eleventh element to the left to the sixteenth element from the left end ?

a) J

b) 6

c) B

d) <

e) None of these

13) Answer (C)

Solution:

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

If the above series is re-arranged in the reverse order, series :

4 Q A < B 6 $ M = D 5 K @ C O 7 N I # 2 L P 3 R * J

16th element from left end = 7

11th element to the left of 7 = B

=> Ans – (C)


Method II : Instead of reversing the sequence, we can reverse the direction in question, i.e. we have to find 11th element to the right of 16th element from right end of the original series, answer will come out to B.

Question 14: What will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

a) D K C

b) 5 @ O

c) D K @

d) = 5 @

e) None of these

14) Answer (A)

Solution:

Series : P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

PRJ : R is second to the left of P and J is second to the left of R.

For the next sequence that start with ‘#’, we go third to the left of first letter of previous sequence.

#L3 : L is second to the left of # and 3 is second to the left of L.

Now, again we go 3rd to the right of # and the next sequence will start with 7.

Similarly, after @ON, the next sequence = D K C

=> Ans – (A)

Question 15: Four of the following live are alike in a certain way as regards their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) 2 3 #

b) O I C

c) K 0 5

d) # P I

e) B $ <

15) Answer (E)

Solution:

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

The pattern followed is : the third letter is to the immediate right of first letter and the middle letter is  3rd to the left of first letter.

Similar pattern is observed in all the options except B $ < where the middle letter is second to the left of first letter.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

Question 16: What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
T 7 E , Y#4 , @VA ?

a) KM©

b) % K M

c) % 1 M

d) K 1 0

e) None of these

16) Answer (D)

Solution:

Series : T 7 E , Y#4 , @VA ?

T 7 E : The middle letter is to the immediate right of first letter and the third letter is second to the right of middle letter.

Then the first letter of second sequence is third to the right of third letter of previous sequence.

Y # 4 : # is to the immediate right of Y and 4 is second to the right of #.

Thus, after @ V A, next sequence = K 1 0

=> Ans – (D)

Question 17: How many such consonants are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

17) Answer (B)

Solution:

Number of consonants which are immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol,

Thus, we need to find : (number) (consonant) (symbol)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There is only 1 such consonant.

=> Ans – (B)

Question 18: Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) H E 7

b) 2 4 #

c) K 5 M

d) 3 K 8

e) F V A

18) Answer (E)

Solution:

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

H E 7 : The pattern is that the middle letter is second to the right of last letter, and the first letter is second to the left of last letter.

Similar pattern is observed in 24# , K5M , 3K8 but not in FVA.

=> Ans – (E)

Question 19: How many such vowels are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

19) Answer (C)

Solution:

Pairs of vowels which are immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol

Thus, we need to find : (number) (vowel)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There are only 2 such vowels.

=> Ans – (C)

Question 20: Which of the following is the fifth to the left of the fourteenth from the left end of the above arrangement ?

a) #

b) W

c) Y

d) K

e) None of these

20) Answer (A)

Solution:

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

14th element from left end = @

5th to the left of @ = #

=> Ans – (A)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2023 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here