Grammar Questions for MAH-CET [Download PDF]

0
110
Grammar Questions PDF
Grammar Questions

Grammar Questions for MAH-CET [Download PDF]

Here you can download a free Grammar questions PDF with answers for MAH MBA CET by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET exam that you need to find Grammar answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Grammar questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Grammar MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Grammar Questions for MAH-CET PDF

Enroll to MAH-CET Crash Course

Instructions

In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There is an error in three part of the sentence and only one part is correct. You have to choose the part as your answer.

Question 1: A long table was spread on the center (A)/ of the great dining-hall from the palace (B)/ and the splendor of the decoration were (C)/ acknowledged to be the most magnificent seen (D)/ that any of the guests had ever seen. (E)

a) A long table was spread on the center

b) of the great dining-hall from the palace

c) and the splendor of the decoration were

d) that any of the guests had ever seen.

e) All are incorrect

1) Answer (E)

Solution:

‘On’ in A must be replaced with ‘in’ for A to be correct.
The hall is ‘of the palace’ and not ‘from the palace’.
Since the decoration is singular, ‘were’ in C must be replaced with ‘was’.
The thing that one sees is ‘sight’. Hence, ‘seen’ in D must be replaced with ‘sight’.
Hence, option E is the right choice.

Question 2: Both the shaggy man and Dorothy looking (A)/ grave and anxious, for they (B)/ were sorrow that such (C)/ a misfortunately had overtaken (D)/ servants in white aprons. (E)

a) Both the shaggy man and Dorothy looking

b) grave and anxious, for they

c) were sorrow that such

d) a misfortunately had overtaken

e) All are incorrect

2) Answer (B)

Solution:

The sentence is in past tense, so ‘looking’ in A must be replaced with ‘looked’.
In C adjective form of ‘sorrow’ must be used. Hence, ‘sorrowful’ must replace ‘sorrow’ for C to be correct.
‘Misfortunately’ in D must be replaced with ‘misfortunate’ in D.
Hence, option B is the correct answer.

Question 3: The captain led them with (A)/ many rooms, were richly dressed kings (B)/ were sitting on beautiful chairs and (C)/ sipped tea, which was being passed around by (D)/ servants in white aprons. (E)

a) The captain led them with

b) many rooms, were richly dressed kings

c) were sitting on beautiful chairs and

d) sipped tea, which was being passed around by

e) All are incorrect

3) Answer (C)

Solution:

One leads others ‘through’ rooms and not ‘with’. Thus, A is incorrect.
‘Were’ in B must be replaced with ‘where’ as the room is a place.
Since the tense is present continuous, ‘sipped’ in D must be replaced with ‘sipping’.
Part C is correct.
Hence, the answer is option C.

Question 4: If the present instructions (A)/ the individual are required (B)/ to linking id proof (C)/ from mobile number (D)/ to open a new account. (E)

a) If the present instructions

b) the individual are required

c) to linking id proof

d) from mobile number

e) All are incorrect

4) Answer (E)

Solution:

‘As per the’ must replace ‘If’ in A for the part to be correct.
Since ‘are’ is used in B, ‘individuals’ and not ‘individual’ must be used.
‘To linking’ in C is incorrect instead ‘to link’ must be used.
One links something ‘with’ other thing. So ‘from’ in D must be replaced with ‘with’.
Hence, option E is the correct choice.

Question 5: I asked him what trade could be (A)/ so dreadful as the one he following, (B)/ where he ran the continnual peril of his life, (C)/ nothing alone from wind and sea, (D)/ but by the horrid cruelty of his masters. (E)

a) I asked him what trade could be

b) so dreadful as the one he following,

c) where he ran the continnual peril of his life,

d) nothing alone from wind and sea,

e) All are incorrect

5) Answer (A)

Solution:

Since the sentence is in past tense, ‘following’ in B must be replaced with ‘followed’.
In C, the spelling of ‘continnual’ is incorrect. It must be replaced with ‘continual’.
‘Nothing alone’ in D does not fit in. It must be replaced with ‘not alone’.
Part A is correct.
Hence, option A is the correct choice.

Question 6: Nobody, except these (A)/ happily gifted individuals (B)/ which can see but one (C)/ aspects of an intricate infinitude, (D)/ imagines any simple solution. (E)

a) Nobody, except these

b) happily gifted individuals

c) which can see but one

d) aspects of an intricate infinitude,

e) All are incorrect

6) Answer (B)

Solution:

‘These’ in A must be replaced with ‘those’ as it is the plural form of ‘that’ and ‘these’ is the plural form of ‘this’.
Since ‘individuals’ is used ‘which’ in C must be replaced with ‘who’.
With ‘but one’ in C, ‘aspect’ must be used in D.

Hence, option B is the right choice.

Question 7: I certainly did not (A)/ begin to realized (B)/ one of most important aspect (C)/ of this questions until I (D)/ reached the land of opportunities. (E)

a) I certainly did not

b) begin to realized

c) one of most important aspect

d) of this questions until I

e) reached the land of opportunities.

7) Answer (A)

Solution:

Usage of ‘to realized’ in B is incorrect and must be ‘to realize’.
Usage of ‘of’ is C is redundant.
If ‘this’ is used in D, then ‘question’ must be used instead of ‘questions’.
A is correct.
Hence, option A is the correct answer.

Question 8: I am full aware of (A)/ the generous, the nobility (B)/ of sentiment who underlies (C)/ the German objection to (D)/ any hindrance to immigration. (E)

a) I am full aware of

b) the generous, the nobility

c) of sentiment who underlies

d) the German objection to

e) All are incorrect

8) Answer (D)

Solution:

The adverb form ‘fully’ must be used in part A.
The ‘generous.. of sentiment’ in B is incorrect instead ‘generousity’ must be used.
‘Sentiment’ is not a person, so ‘who’in C must be replaced with ‘which’.
D is correct and must be the right choice.

Question 9: Let me tried now (A)/ and make some sort (B)/ off general picture of the (C)/ India nation as it impresses (D)/ itself upon me. (E)

a) Let me tried now

b) and make some sort

c) off general picture of the

d) India nation as it impresses

e) All are incorrect

9) Answer (B)

Solution:

Since the sentence is in the present tense, the use of ‘tried’ in A is incorrect and must be replaced with ‘try’.
Use of ‘off’ in C is incorrect and instead ‘of’ must be used.
In part D ‘Indian nation’ must be used instead of ‘India nation’.
Part B is correct.
Hence, option B is the correct choice.

Question 10: The materials factors (A)/ on a nation’s future (B)/ are subordinate factors, (C)/ they had present (D)/ advantages or disadvantages. (E)

a) The materials factors

b) on a nation’s future

c) are subordinate factors

d) they had present

e) All are incorrect

10) Answer (C)

Solution:

‘In’ is used to denote a moment enclosed in time. While ‘on’ is used with specific days or date. Thus, ‘on’ in part B is incorrect and must be replaced with ‘in’.
The ‘materials’ in part A must be singular.
The use of ‘had’ in part D is not incorrect.
Only part C is right.
Hence, option C is the correct choice.

Instructions

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Take Free MAH-CET mock tests here

Question 11: The oldest religion to which we have clear and authentic account is probably the pure monotheism held by the Jews.
I. for which
II. of which
III. by which

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

11) Answer (D)

Solution:

The sentence is talking about a religion for which we have an authentic account. ‘To’ is incorrectly used in the sentence. Both ‘for’ and ‘of’ will make a meaningful sentence. Hence, option D is the correct answer.

Question 12: If you look at a Map of the World, you will see, in the left-hand upper corner of the Eastern Hemisphere, two Islands lying beside the sea.
I. lying beyond the sea
II. lying in the sea
III. lying on the sea

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

12) Answer (B)

Solution:

An island is surrounded by sea from all sides. Hence, both ‘beyond’ and ‘beside’do not make any sense for the given blank. Thus, only ‘in’ is correct. Hence, option II is the correct answer.

Question 13: The archeologist whose business it is to bring to light by pick and spade the relics of bygone ages, is often accused of devoting his energies to work which is of no material profit to mankind at the present day.
I. showcase
II. highlight
III. bring to knowledge

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

13) Answer (E)

Solution:

The given sentence is grammatically correct in its given form. Hence, option E is the correct answer.

Question 14: The magnificent civilization of Atlantis was shattered and plunged beneath the sea in February 1882.
I. was destroyed and dumped
II. shattered and plunged
III. had been shattered and dumped

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

14) Answer (B)

Solution:

I conveys the meaning that the civilization was destroyed by some person. This is wrong because civilization cannot be destroyed by some person. III also conveys a similar meaning and hence it is wrong. II is correct. Thus, option B is the correct answer.

Question 15: Many centuries of European history have been marked by war almost ceaseless between France and England when these two states first confronted each other in America.
I. had been marked
II. has been marked
III. is being marked

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

15) Answer (A)

Solution:

The sentence is talking about an event from the past. Hence, ‘had’ should be used in place of ‘have’. Thus, I is correct. Both II and III are in present tense and hence can be ruled out easily. Hence, only I is correct replacement for the given phrase. Thus, option A is the correct answer.

Question 16: The battle of Saratoga is included by Sir Edward Creasy among his fifteen decisive battles which have, by its result, affected the history of the world.
I. by their results
II. due to its result
III. by virtue of their results

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and II are correct

d) Both I and III are correct

e) No correction required

16) Answer (D)

Solution:

The sentence is talking about multiple battles. Hence, ‘their’ should be used instead of ‘it’. Thus, we can rule out II. Both I and III convey the same meaning. Hence, both can replace the phrase given in bold without distorting the desired meaning. Hence, option D is the correct answer.

Question 17: Although as they now stand none appear to be of earlier date than the ninth or tenth century, these stories all breathe the very breath of a primitive world.
I. Even as they now stand
II. Though as they now stand
III. Even though as they now stand

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only I and III are correct

d) Both I and II are correct

e) No correction required

17) Answer (E)

Solution:

The given sentence is grammatically correct in its correct form. Hence, no change is required. Thus, option E is the correct answer.

Question 18: At the time of the American Revolution most of the New World still belong to Spain and Portugal, whose captains and conquerors had been the first to come to its shores.
I. was still in possession of
II. yet belonged to
III. still belonged to

a) Only I is correct

b) Only III is correct

c) Only I and III are correct

d) Only I and II are correct

e) No correction required

18) Answer (C)

Solution:

The sentence is in past tense. Hence, it should be ‘belonged’ instead of ‘belong’. Hence, III is correct. I also conveys the same meaning without making the sentence grammatically incorrect. Hence, I and III are correct. II is wrong. Thus, option C is the correct answer.

Question 19: Revolutionary scientists designed varieties of strategies to make the will of the people discernible.
I. a multiple strategies
II. several strategies
III. multitude of strategy

a) Only I is correct

b) Only II is correct

c) Only III is correct

d) Both I and III are correct

e) No correction required

19) Answer (B)

Solution:

The given sentence is incorrect as it should be ‘a variety of strategies’ instead of ‘varieties of strategies’. I is not correct as ‘a’ is not needed before ‘multiple’. II is correct. III is also wrong since it should be ‘strategies’ instead of ‘strategy’. Thus, option B is the correct answer.

Question 20: Despite of his heroics in the under-19 world cup final, Manjot did not get a good IPL contract.
I. In spite of his heroics
II. Although he is playing magnificently
III. Even after playing brilliantly

a) Only I is correct

b) Only III is correct

c) Only I and III are correct

d) All three are correct

e) No correction required

20) Answer (C)

Solution:

‘Despite of’ is incorrect usage. It should either be ‘Despite’ or ‘In spite of’. Hence, I is correct usage for the given sentence.
II is inconsistent in terms of its tense structure. The first part is in present tense while the second part is in past tense. Hence, II is incorrect.
III is also grammatically correct. Hence, option C is the correct answer. Thus, the correct answer is only I and III.

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here