MAH-CET Circular Arrangement Questions PDF

0
101
_ Circular Arrangement Questions
_ Circular Arrangement Questions

MAH-CET Circular Arrangement Questions PDF

Here you can download a free Circular Arrangement questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Circular Arrangement of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Circular Arrangement questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Circular Arrangement MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Circular Arrangement Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight friends P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some others are facing outside (i.e. in a direction opposite to the centre.)
Note :

(i) Facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
(ii) Facing the opposite directions means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
(iii) Immediate neighbours facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
(iv) Immediate neighbours facing the opposite directions means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
• R sits second to the right of Y. Only two persons sit between R and W.
• P sits to the immediate right of W. W faces outside.
• Only one person sits between P and Z. Immediate neighbours of P face opposite directions.
• Q sits third to the left of Z. Q is not an immediate neighbour of P.
• X faces a direction opposite to that of Y. X is an immediate neighbour of neither Y nor P.
• Immediate neighbours of S face same direction. P does not face outside.
• R and Q face a direction opposite to that of S.

Question 1: Which of the following is true regarding S as per the given seating arrangement?

a) R is an immediate neighnour of S.

b) S faces outside.

c) Only two persons sit between S and Q.

d) X sits second to the right of S.

e) None of the given options is true

1) Answer (E)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Clearly, none of the above options is true regarding S.

=> Ans – (E)

Question 2: What is Q’s position with respect to W?

a) Immediate left

b) Third to the left

c) Second to the left

d) Immediate right

e) Second to the right

2) Answer (C)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Q is sitting second to the left of W.

=> Ans – (C)

Question 3: Who among the following are immediate neighbours of Y?

a) Z, P

b) S, X

c) Q, S

d) W, Q

e) X, Z

3) Answer (D)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

W and Q are the immediate neighbours of Y.

=> Ans – (D)

Question 4: Who among the followings sit exactly between X and P when counted from the left of X?

a) Z, R

b) S, Z

c) R, Q

d) S, W

e) Q, Y

4) Answer (B)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

When counted from left of X, S and Z are sitting between X and P.

=> Ans – (B)

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way based on the direction they are facing and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) RW

b) QZ

c) PQ

d) YX

e) XP

5) Answer (A)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Apart from RW, all the pairs in the options are facing opposite direction. R & W are facing same direction.

=> Ans – (A)

Take Free MAH-CET mock tests here

Enrol to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight persons — E, F, G, H, Q, R, S and T — are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting at the corners are facing the centre and the ones sitting in the middle of the sides are facing outside (i.e. opposite to the centre). Q sits in the middle of one of the sides. Only two persons sit between Q and R. Only one person sits between R and E. E is an immediate neighbour of both T and F. S sits to the immediate left of F. Only one person sits between G and S.

Question 6: Which of the following pairs represent the persons sitting between Q and the one sitting second to the left of E, when counted from the left of Q?

a) F, S

b) T, S

c) F, G

d) H, G

e) R, T

6) Answer (D)

Solution:

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Persons sitting between Q and R (second t the left of E) are = H and G

=> Ans – (D)

Question 7: Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

a) Only three persons sit between E and Q.

b) Q is an immediate neighbour of S.

c) F sits second to the left of Q.

d) H sits at one of the corners of the table

e) None of the given statements is true

7) Answer (B)

Solution:

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

The only statement true is that Q is an immediate neighbor of S.

=> Ans – (B)

Question 8: How many persons sit between T and F when counted from the left of T?

a) One

b) None

c) Three

d) Two

e) More than three

8) Answer (A)

Solution:

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Only one person, E is sitting between T and F when counted from the left of T.

=> Ans – (A)

Question 9: What is the position of T with respect to R?

a) Second to the right

b) Third to the left

c) Immediate left

d) Third to the right

e) Immediate right

9) Answer (E)

Solution:

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

T is sitting to the immediate right of R.

=> Ans – (E)

Question 10: Who sits third to the left of G?

a) H

b) T

c) F

d) R

e) E

10) Answer (C)

Solution:

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Clearly, F sits third to the left of G.

=> Ans – (C)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight people – M, N, 0, P, Q, R, S and T — are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at the corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting at the corners are facing the centre and the ones sitting in the middle of the sides are facing outside. (i.e. opposite to the centre) O sits in the middle of one of the sides. Only two people sit between O and R. T sits to the immediate right of R. T and S face the same direction. N sits to the immediate left of S. P is an immediate neighbour of N. M sits third to the right of P.

Question 11: Who sits third to the left of O?

a) R

b) M

c) P

d) N

e) S

11) Answer (D)

Solution:

O sits in the middle of one of the sides, thus facing outside and only two people sit between O and R, => R sits third to the right of O.

T sits to the immediate right of R and face same direction as that of S, i.e. face outside.

N sits to the immediate left of S, => S sits opposite T and N to its immediate left.

Also, P is an immediate neighbor of N, => P sits between R and N.

M sits third to the right of P, => M sits to the immediate left of O and the remaining position is taken by Q.

The arrangement :

N sits third to the left of O.

=> Ans – (D)

Question 12: Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

a) None of the given statements is true

b) Q is an immediate neighbour of T.

c) S sits at one of the corners of the table

d) Only two people sit between M and Q.

e) R and N face opposite directions

12) Answer (B)

Solution:

O sits in the middle of one of the sides, thus facing outside and only two people sit between O and R, => R sits third to the right of O.

T sits to the immediate right of R and face same direction as that of S, i.e. face outside.

N sits to the immediate left of S, => S sits opposite T and N to its immediate left.

Also, P is an immediate neighbor of N, => P sits between R and N.

M sits third to the right of P, => M sits to the immediate left of O and the remaining position is taken by Q.

The arrangement :

The only statement true is that Q and T are neighbors.

=> Ans – (B)

Question 13: How many people sit between T and M when counted from the right of T?

a) More than three

b) Two

c) One

d) Three

e) None

13) Answer (A)

Solution:

O sits in the middle of one of the sides, thus facing outside and only two people sit between O and R, => R sits third to the right of O.

T sits to the immediate right of R and face same direction as that of S, i.e. face outside.

N sits to the immediate left of S, => S sits opposite T and N to its immediate left.

Also, P is an immediate neighbor of N, => P sits between R and N.

M sits third to the right of P, => M sits to the immediate left of O and the remaining position is taken by Q.

The arrangement :

When counted from right of T, 4 people sit between T and M, i.e. more than three.

=> Ans – (A)

Question 14: Which of the following pairs represent the people sitting between O and the one sitting to the immediate right of P, when counted from the left of O?

a) N, S

b) R, N

c) S, M

d) T, Q

e) R, T

14) Answer (C)

Solution:

O sits in the middle of one of the sides, thus facing outside and only two people sit between O and R, => R sits third to the right of O.

T sits to the immediate right of R and face same direction as that of S, i.e. face outside.

N sits to the immediate left of S, => S sits opposite T and N to its immediate left.

Also, P is an immediate neighbor of N, => P sits between R and N.

M sits third to the right of P, => M sits to the immediate left of O and the remaining position is taken by Q.

The arrangement :

People sitting between O and N (immediate right of P), when counted from the left of O are = S and M

=> Ans – (C)

Question 15: What is the position of P with respect to T?

a) Third to the left

b) Second to the left

c) Immediate left

d) Immediate right

e) Second to the right

15) Answer (E)

Solution:

O sits in the middle of one of the sides, thus facing outside and only two people sit between O and R, => R sits third to the right of O.

T sits to the immediate right of R and face same direction as that of S, i.e. face outside.

N sits to the immediate left of S, => S sits opposite T and N to its immediate left.

Also, P is an immediate neighbor of N, => P sits between R and N.

M sits third to the right of P, => M sits to the immediate left of O and the remaining position is taken by Q.

The arrangement :

P is sitting second to the right of T.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
Eight persons—A, B, C, D, M, N, 0 and P — are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting in the middle of the sides are facing the centre and the ones sitting at the corners are facing outside (i.e. opposite to the centre). A sits in the middle of one of the sides. Only one person sits between A and M. A sits third to the right of B. Only three persons sit between B and N. C sits second to the right of N. 0 and C face the same direction. M is not an immediate neighbour of 0. P sits second to the right of D.

Question 16: Who amongst the following sit exactly between B and the one who sits to the immediate right of N, when counted from the left of B?

a) O, D

b) M, P

c) C, P

d) M, C

e) A, C

16) Answer (C)

Solution:

A sits in the middle and third to the right of B, => B sits at a corner facing outside.

Only three persons sit between B and N, => N sits opposite B and C sits second to the right of N.

O and C face the same direction, => O also sits on one of the corners to the immediate right of A.

Only one person sits between A and M and M is not an immediate neighbour of O, => M sits second to the left of A.

P sits second to the right of D. The arrangement is :

Only 2 persons live between B and M (immediate right of N), when counted from the left of B, who are = C and P.

=> Ans – (C)

Question 17: As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

a) D

b) A

c) P

d) O

e) M

17) Answer (D)

Solution:

A sits in the middle and third to the right of B, => B sits at a corner facing outside.

Only three persons sit between B and N, => N sits opposite B and C sits second to the right of N.

O and C face the same direction, => O also sits on one of the corners to the immediate right of A.

Only one person sits between A and M and M is not an immediate neighbour of O, => M sits second to the left of A.

P sits second to the right of D. The arrangement is :

D,A,P and M are sitting in the middle while O is sitting at the corner.

=> Ans – (D)

Question 18: Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

a) None of the given statements is true

b) Only three people sit between O and D.

c) D sits third to the left of A.

d) M sits at one of the corners of the table.

e) M is an immediate neighbour of P.

18) Answer (A)

Solution:

A sits in the middle and third to the right of B, => B sits at a corner facing outside.

Only three persons sit between B and N, => N sits opposite B and C sits second to the right of N.

O and C face the same direction, => O also sits on one of the corners to the immediate right of A.

Only one person sits between A and M and M is not an immediate neighbour of O, => M sits second to the left of A.

P sits second to the right of D. The arrangement is :

Clearly, none of the given statements is true.

=> Ans – (A)

Question 19: What is the position of O with respect to P?

a) Fourth to the left

b) Third to the left

c) Third to the right

d) Immediate right

e) Immediate left

19) Answer (B)

Solution:

A sits in the middle and third to the right of B, => B sits at a corner facing outside.

Only three persons sit between B and N, => N sits opposite B and C sits second to the right of N.

O and C face the same direction, => O also sits on one of the corners to the immediate right of A.

Only one person sits between A and M and M is not an immediate neighbour of O, => M sits second to the left of A.

P sits second to the right of D. The arrangement is :

O is third to the left of P.

=> Ans – (B)

Question 20: Who is to the immediate left of M?

a) N

b) B

c) D

d) P

e) C

20) Answer (E)

Solution:

A sits in the middle and third to the right of B, => B sits at a corner facing outside.

Only three persons sit between B and N, => N sits opposite B and C sits second to the right of N.

O and C face the same direction, => O also sits on one of the corners to the immediate right of A.

Only one person sits between A and M and M is not an immediate neighbour of O, => M sits second to the left of A.

P sits second to the right of D. The arrangement is :

C is sitting to the immediate left of M.

=> Ans – (E)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here