Linear Arrangements Questions for MAH – CET | Download PDF

0
377
Linear arrangements for MAH-CET 2022
Linear arrangements for MAH-CET 2022

Linear Arrangements Questions for MAH – CET 2022 | Download PDF

Here you can download CMAT 2022 – important Linear Arrangements Questions PDF by Cracku. Very Important Linear Arrangements Questions for MAH – CET 2022 based on asked questions in previous exam papers. These questions will help your MAH – CET preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Download Linear Arrangements Questions for MAH – CET

Instructions

Study the following information to answer the given questions.
Eight friends— J, K, L, M, S, T, U and V are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some are them are facing north while some face south.
♦ K sits second from the end of the line. U sits third to the left of K.
♦ T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line.
♦ Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line.
♦ J faces a direction opposite to that of V. (i.e. If V faces north then J faces south and vice­versa.)
♦ L sits second to the left of J.
♦ Immediate neighbours of K face opposite directions (i.e. if one neighbour faces north then the other faces south and vice­versa.)
♦ Persons sitting at extreme ends face opposite directions (i.e. If one person faces north then the other person faces south and vice­versa.)
♦ As many people sit between V and J as between U and S.
♦ Immediate neighbours of U face same directions (i.e. if one neighbour faces north then the other also faces north and vice­versa).

Question 1: Which of the following is true based on the given arrangement ?

a) V sits at one of the extreme ends of the line.

b) L faces north.

c) None of the given options is true

d) Only three people face north

e) S and U face the same directions

Question 2: Who amongst the following faces north ?

a) L

b) M

c) J

d) K

e) S

Question 3: Who amongst the following sits third to the left of S ?

a) K

b) J

c) V

d) L

e) No one as less than three people sits to the left of S.

Question 4: How many people sit exactly between T and U ?

a) Four

b) Three

c) Two

d) More than four

e) One

Question 5: Who among the following represent the persons sitting at extreme ends of the line ?

a) M, V

b) M, S

c) L, V

d) M, L

e) S, V

Take Free MAH-CET mock tests here

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
Eight persons – H, I, J, K, L, M, N and O – are standing in a straight line at equidistant. Some of them are facing north while others are facing south. M is standing third to the right to H. M is standing at one of the extreme ends. L is standing third to the left of H. The immediate neighbours of J face north. N is not an immediate neighbour of H. The persons standing at the extreme ends face the same direction (Both are facing either north or south). The immediate neighbours of H face just opposite direction as that of M. The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other. One of the immediate neighbours of L is K who is facing north. I is standing between J and M. Not more than four persons are facing north.

Question 6: Who among the following is third to the left of N?

a) K

b) J

c) H

d) I

e) O

Question 7: The immediate neighbours of L are :

a) M and N

b) N and O

c) K and N

d) N and H

e) J and H

Question 8: How many persons are standing exactly between I and O?

a) Three

b) Four

c) One

d) Two

e) None

Question 9: Who among the following is to the immediate left of H?

a) O

b) J

c) I

d) L

e) K

Question 10: Four of the following five are alike in a certain way based on the above arrangement and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?

a) N

b) L

c) O

d) J

e) K

Get 5 MAH-CET mocks at just Rs.299

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

K sits second from the end of the line and U sits third to the left of K, => Let K sits 2nd from left end, thus K faces south so that U sits 3rd to his left.

T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line, => T sits to the immediate left of K and V sits 2nd from right end.

Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line, => J sits between U and V, while both U and V faces north.

J faces a direction opposite to that of V, => J faces south direction.

L sits second to the left of J, => L sits at extreme right end.

As many people sit between V and J as between U and S, => S sits to the immediate left of U and thus M at left end.

Immediate neighbours of K face opposite directions, => M faces north.

Persons sitting at extreme ends face opposite directions, => L faces south.

Immediate neighbours of U face same directions, => S faces south direction.

The only true statement is that only three people face north.

=> Ans – (D)

2) Answer (B)

K sits second from the end of the line and U sits third to the left of K, => Let K sits 2nd from left end, thus K faces south so that U sits 3rd to his left.

T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line, => T sits to the immediate left of K and V sits 2nd from right end.

Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line, => J sits between U and V, while both U and V faces north.

J faces a direction opposite to that of V, => J faces south direction.

L sits second to the left of J, => L sits at extreme right end.

As many people sit between V and J as between U and S, => S sits to the immediate left of U and thus M at left end.

Immediate neighbours of K face opposite directions, => M faces north.

Persons sitting at extreme ends face opposite directions, => L faces south.

Immediate neighbours of U face same directions, => S faces south direction.

Among the given options, only M faces north.

=> Ans – (B)

3) Answer (C)

K sits second from the end of the line and U sits third to the left of K, => Let K sits 2nd from left end, thus K faces south so that U sits 3rd to his left.

T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line, => T sits to the immediate left of K and V sits 2nd from right end.

Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line, => J sits between U and V, while both U and V faces north.

J faces a direction opposite to that of V, => J faces south direction.

L sits second to the left of J, => L sits at extreme right end.

As many people sit between V and J as between U and S, => S sits to the immediate left of U and thus M at left end.

Immediate neighbours of K face opposite directions, => M faces north.

Persons sitting at extreme ends face opposite directions, => L faces south.

Immediate neighbours of U face same directions, => S faces south direction.

V sits third to the left of S.

=> Ans – (C)

4) Answer (E)

K sits second from the end of the line and U sits third to the left of K, => Let K sits 2nd from left end, thus K faces south so that U sits 3rd to his left.

T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line, => T sits to the immediate left of K and V sits 2nd from right end.

Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line, => J sits between U and V, while both U and V faces north.

J faces a direction opposite to that of V, => J faces south direction.

L sits second to the left of J, => L sits at extreme right end.

As many people sit between V and J as between U and S, => S sits to the immediate left of U and thus M at left end.

Immediate neighbours of K face opposite directions, => M faces north.

Persons sitting at extreme ends face opposite directions, => L faces south.

Immediate neighbours of U face same directions, => S faces south direction.

Only 1 person (S) sit exactly between T and U.

=> Ans – (E)

5) Answer (D)

K sits second from the end of the line and U sits third to the left of K, => Let K sits 2nd from left end, thus K faces south so that U sits 3rd to his left.

T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbour of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line, => T sits to the immediate left of K and V sits 2nd from right end.

Both the immediate neighbours of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line, => J sits between U and V, while both U and V faces north.

J faces a direction opposite to that of V, => J faces south direction.

L sits second to the left of J, => L sits at extreme right end.

As many people sit between V and J as between U and S, => S sits to the immediate left of U and thus M at left end.

Immediate neighbours of K face opposite directions, => M faces north.

Persons sitting at extreme ends face opposite directions, => L faces south.

Immediate neighbours of U face same directions, => S faces south direction.

M and L are sitting at extreme ends of the line.

=> Ans – (D)

Take MAH-CET Mock Tests

6) Answer (B)

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

J is third to the left of N.

=> Ans – (B)

7) Answer (C)

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

The immediate neighbours of L are K and N.

=> Ans – (C)

8) Answer (D)

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

2 persons (H,J) are standing exactly between I and O.

=> Ans – (D)

9) Answer (A)

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

O is to the immediate left of H.

=> Ans – (A)

10) Answer (E)

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

Apart from K, all are facing south.

=> Ans – (E)

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here