Indian Geography Important Questions & Answers PDF

0
22362
Indian Geography Important Questions & Answers PDF
Indian Geography Important Questions & Answers PDF

Download Indian Geography Questions & Answers PDF.This PDF covers Indian Physiography, Climate, Soils, Minerals, Industries and agriculture related questions very useful for UPSC, BANKING, SSC & all competitive exams.

Download Indian Geography Questions & Answers PDF

All Banking/SSC/RRB Content @ Rs. 199

Download Daily & Monthly Current affairs quiz PDF

Download all General Knowledge Questions & Answers PDF

Download Current Affairs Questions & Answers PDF

Download General Science Notes And Q&A PDF

Cracku Pass - All Banking/SSC/RRB Content

1.What is the southernmost point of India?

Ans: Pygmalion or Indira Point in Andaman & Nicobar Islands

2.What is the length of the coastline of the country including Lakshdweep and Andaman & Nicobar islands?

Ans: 7516 Km

3.What is the Standard Meridian of India ?

Ans: $82^\circ$ 30′

4.With which country India shares its longest border?

Ans: Bangladesh

5.Which channel separates Andaman and Nicobar Group?

Ans: 10 Degree Channel

6.Which is the only Indus river tributary which flows entirely in India?

Ans: River Beas

7.Where did the Ganga river originate from?

Ans: Gangotri glacier, Uttarakhand

8.What is the route of National Waterway 2 that is on Brahmaputra river?

Ans: Dhubri to Sadiya

9.In which soil is the process of self ploughing found?

Ans: Black soil

10.Red soils are red in colour due to the presence of ___

Ans: Iron Oxides

11.Which types of crops are mainly grown in Laterite soils?

Ans: Plantation Crops like tea, coffee

12.Where does the eastern ghats and western ghats meet?

Ans: Nilgiri

13.What is the highest peak in South India?

Ans: Anaimudi

14.What are the Coastal plains from Daman to Goa called?

Ans: Konkan coast

15.Which channel separates Minicoy island from the main Lakshadweep?

Ans: Nine Degree channel

16.Winter rain in Chennai is caused by____

Ans: North East Monsoon

17.Which type of climate has the characteristic of seasonal reversal of winds?

Ans: Monsoon Climate

18.Where is the Nokrek Biosphere Reserve located?

Ans: Meghalaya

19.How many biosphere reserves are in India?

Ans: 18

20.Where is the Kakrapara Nuclear plant located?

Ans: Gujarat

21.Where was the India’s first cotton textile mill setup?

Ans: Mumbai, 1854

22.Where was the India’s first Jute mill setup?

Ans: Rishra near kolkata in 1855

23.Which is the longest National Highway in the Country?

Ans: NH7 connecting Varanasi to Kanyakumari

24.Which state has the largest length of national highways?

Ans: Uttar Pradesh

25.Where is the headquarters of South-Eastern Railway zone?

Ans: Kolkata

26.Which state has the highest urban population?

Ans: Maharashtra

27.What are the left bank tributaries of river Godavari?

Ans: Penganga, Wardha, Wainganga, Indravati and Sabri.

28.Which direction flowing rivers generally form estuaries at their mouth?

Ans: West flowing rivers

29.Sardar sarovar dam is constructed on the river___

Ans: Narmada

30.Which country is separated from india through narrow Palk Strait?

Ans: Sri Lanka

31.Name the states through which the Tropic of Cancer passes through

Ans: Mizoram, Rajasthan, Jharkhand, Chattisgarh, West Bengal, Gujarat, Madhya Pradesh & Tripura

32.Where does the rivers Beas and Sutlej meet?

Ans: Harike

33.Which river originates from the northern hills of Dandakaranya, Raipur, Chattisgarh?

Ans: Mahanadi

34.Which state has the largest forest cover in the Country?

Ans: Madhya Pradesh

35.Where are the Naharkatiya and Digboi mines located in the country?

Ans: Assam

36.Which is the largest cotton producing state in the country?

Ans:Gujarat

37.Which states are drained by the Cauvery river?

Ans: Karnataka, Kerala, Puducherry and Tamil Nadu

38.Which coastal plains have backwaters locally called Kayals?

Ans: Malabar coast

39.What is the zone of low pressure called where Northeast trade winds and southeast trade winds converge?

Ans: Inter Tropical Convergence Zone

40.What type of crops are grown in Rabi season?

Ans: Wheat, gram, barley, potato, oil seeds such as linseed, rapeseed and mustard

IBPS Clerk Previous papers (download pdf)

Download Current Affairs App here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here