Important Questions of Linear Arrangement for MAH-CET

0
317
_Linear Arrangement Questions
_Linear Arrangement Questions

Important Questions of Linear Arrangement for MAH-CET

Here you can download a free Linear Arrangement questions PDF with answers for MAH MBA CET by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET exam that you need to find Linear Arrangement Tables answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Linear Arrangement questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Linear Arrangement Tables MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Important Questions of Linear Arrangement for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
Eight persons – H, I, J, K, L, M, N and O – are standing in a straight line at equidistant. Some of them are facing north while others are facing south. M is standing third to the right to H. M is standing at one of the extreme ends. L is standing third to the left of H. The immediate neighbours of J face north. N is not an immediate neighbour of H. The persons standing at the extreme ends face the same direction (Both are facing either north or south). The immediate neighbours of H face just opposite direction as that of M. The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other. One of the immediate neighbours of L is K who is facing north. I is standing between J and M. Not more than four persons are facing north.

Question 1: Who among the following is exactly between L and J?

a) N

b) O

c) H

d) I

e) None

1) Answer (B)

Solution:

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

O is exactly between L and J.

=> Ans – (B)

Question 2: Who among the following is fourth to the right of J?

a) N

b) I

c) H

d) L

e) K

2) Answer (D)

Solution:

M is standing third to the right to H and M is standing at one of the extreme ends, => let M is standing at right end, thus H is facing north direction.

L is standing third to the left of H, => L is standing 2nd from left end.

I is standing between J and M, => J is standing to the immediate right of H and I between J and M.

N is not an immediate neighbour of H and one of the immediate neighbours of L is K who is facing north, => O is standing to the immediate left of H.

The immediate neighbours of O face opposite directions with respect to each other, => since H faces north, the other neighbour has to face south (which can’t be K), thus N faces south direction and stands between L and O. Thus, K stands at extreme left end facing north.

The persons standing at the extreme ends face the same direction, => M faces north

The immediate neighbours of J face north, => I also face north.

Not more than four persons are facing north, => L, O and J face south direction.

L is fourth to the right of J.

=> Ans – (D)

Instructions

Study the following information carefully and answer the
questions given below :
Eight friends — C, D, E, F, N, O, P and Q — are sitting in a straight line facing north but
not necessarily in the same order. O is sitting second to the right of P. E is sitting third to
the left of Q. F is sitting fourth to the left of P. E does not sit on the extreme end of the
line. D is immediate neighbour of neither F nor P. C is not an immediate neighbour of P.

Question 3: Which of the following pairs represents the two persons sitting at the extreme ends of the line ?

a) F, C

b) D, F

c) C, Q

d) N, D

e) O, F

3) Answer (B)

Solution:

O is sitting second to the right of P and F is sitting fourth to the left of P, => Let F is sitting at extreme left end of the row, thus O sits 2nd from the right end.

E is sitting third to the left of Q, => E sits second to the right of F and Q sits between P and D.

D is immediate neighbour of neither F nor P, => D sits at the extreme right end.

C is not an immediate neighbour of P, => C sits to the immediate right of F.

F and D are sitting at the extreme ends of the line.

=> Ans – (B)

Question 4: Which of the following statements is definitely true as per the given arrangement ?

a) F and E are immediate neighbours of P.

b) C is sitting third to the right of Q.

c) There are only three persons between D and E.

d) N is sitting to the immediate left of P.

e) All the given statements are true

4) Answer (D)

Solution:

O is sitting second to the right of P and F is sitting fourth to the left of P, => Let F is sitting at extreme left end of the row, thus O sits 2nd from the right end.

E is sitting third to the left of Q, => E sits second to the right of F and Q sits between P and D.

D is immediate neighbour of neither F nor P, => D sits at the extreme right end.

C is not an immediate neighbour of P, => C sits to the immediate right of F.

The only true statement is that N is sitting to the immediate left of P.

=> Ans – (D)

Question 5: Who among the following is sitting third to the right of N ?

a) O

b) D

c) C

d) E

e) Q

5) Answer (A)

Solution:

O is sitting second to the right of P and F is sitting fourth to the left of P, => Let F is sitting at extreme left end of the row, thus O sits 2nd from the right end.

E is sitting third to the left of Q, => E sits second to the right of F and Q sits between P and D.

D is immediate neighbour of neither F nor P, => D sits at the extreme right end.

C is not an immediate neighbour of P, => C sits to the immediate right of F.

O is sitting third to the right of N.

=> Ans – (A)

Take Free MAH-CET mock tests here

Question 6: What is the position of C with respect to Q ?

a) Fourth to the right

b) Third to the right

c) Fourth to the left

d) Third to the left

e) Second to the right

6) Answer (C)

Solution:

O is sitting second to the right of P and F is sitting fourth to the left of P, => Let F is sitting at extreme left end of the row, thus O sits 2nd from the right end.

E is sitting third to the left of Q, => E sits second to the right of F and Q sits between P and D.

D is immediate neighbour of neither F nor P, => D sits at the extreme right end.

C is not an immediate neighbour of P, => C sits to the immediate right of F.

C is 4th to the left of Q.

=> Ans – (C)

Question 7: Four of the following five are alike in a certain way based on the givenarrangement and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group ?

a) FN

b) PD

c) EQ

d) CP

e) NQ

7) Answer (E)

Solution:

O is sitting second to the right of P and F is sitting fourth to the left of P, => Let F is sitting at extreme left end of the row, thus O sits 2nd from the right end.

E is sitting third to the left of Q, => E sits second to the right of F and Q sits between P and D.

D is immediate neighbour of neither F nor P, => D sits at the extreme right end.

C is not an immediate neighbour of P, => C sits to the immediate right of F.

Except for NQ, there are two persons sitting between each of the given pairs.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following information carefully to answer the given questions

Seven persons— A, B, C, D, K, L and N — are seated in a straight line facing north in ascending order of their salaries. N earns more than L and D. N earns more than A but he does not earn the highest. A earns more than L. The person who earns the second highest receives a salary of Rs. 35,000 while the third lowest earner receives Rs. 23,000. K earns less than L but more than D. C earns Rs. 18,000.

Question 8: Who among the following earn(s) more than Rs. 23,000 but less than Rs. 35,000?

a) Only A

b) Only L

c) A and L

d) K and L

e) A and N

8) Answer (C)

Solution:

N earns more than L and D. N earns more than A, => N > L, D, A

A earns more than L, => A > L

K earns less than L but more than D, => L > K > D

Also, N does not earn the highest and C earns Rs. 18,000, combining above statements, we get :

B > N > A > L > K > D , C

N earns = Rs. 35,000 and K earns = Rs. 23,000

A and L earn more than Rs. 23,000 but less than Rs. 35,000

=> Ans – (C)

Question 9: Who among the following may earn Rs. 21,000?

a) K

b) D

c) L

d) C

e) N

9) Answer (B)

Solution:

N earns more than L and D. N earns more than A, => N > L, D, A

A earns more than L, => A > L

K earns less than L but more than D, => L > K > D

Also, N does not earn the highest and C earns Rs. 18,000, combining above statements, we get :

B > N > A > L > K > D , C

N earns = Rs. 35,000 and K earns = Rs. 23,000

D may earn Rs. 21,000

=> Ans – (B)

Question 10: Who among the following earns more than K but less than A?

a) C

b) N

c) D

d) L

e) B

10) Answer (D)

Solution:

N earns more than L and D. N earns more than A, => N > L, D, A

A earns more than L, => A > L

K earns less than L but more than D, => L > K > D

Also, N does not earn the highest and C earns Rs. 18,000, combining above statements, we get :

B > N > A > L > K > D , C

N earns = Rs. 35,000 and K earns = Rs. 23,000

L earns more than K but less than A.

=> Ans – (D)

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here