Important Current Affairs questions (19th Dec to 25th Dec 2022)

0
214
General Knowledge Current Affairs 19th Dec to 25th Dec 2022
General Knowledge Current Affairs 19th Dec to 25th Dec 2022

Important Current Affairs questions (19th Dec to 25th Dec 2022) | XAT, TISSNET, CMAT

Download Important Current Affairs for XAT, TISSNET & CMAT Exams PDF – Important Current Affairs questions (19th Dec to 25th Dec 2022) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 20 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Important Current Affairs questions 19th Dec to 25th Dec 2022

Enroll to XAT 2023 Crash Course

Question 1: Who became the Prime Minister of Ireland in December 2022?

a) Michael D. Higgins

b) Ashok Varadkar

c) Simon Coveney

d) Leo Varadkar

1) Answer (D)

Solution:

Leo Varadkar became the Prime Minister of Ireland in December 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: On 1st July 2023, who will become the president of Harvard University?

a) Claudine Gay

b) Lawrence Summers

c) Drew Gilpin Faust

d) Lawrence Bacow

2) Answer (A)

Solution:

On 1st July 2023, Claudine Gay (First African American) will become the president of Harvard University. Currently Lawrence Bacow is the president of Harvard University.
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: Who has been appointed as the first chancellor of Gati Shakti Vishwavidyalaya, Vadodara?

a) Dr. Manoj Chaudhary

b) Nitin Gadkari

c) Ashwini Vaishnaw

d) Anurag Thakur

3) Answer (C)

Solution:

Ashwini Vaishnaw and Dr. Manoj Chaudhary has been appointed as the first chancellor and vice chancellor of Gati Shakti Vishwavidyalaya, Vadodara.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Mission ‘SWOT’ for the Survey of Earth’s Water was launched by ______.

a) JAXA

b) NASA

c) DRDO

d) ISRO

4) Answer (B)

Solution:

Mission ‘SWOT’ (Surface Water and Ocean Topography) for the Survey of Earth’s Water was launched by NASA.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: Who won Mrs World 2022 title?

a) Shaylyn Ford

b) Kate Schneider

c) Sargam Koushal

d) Kaley Sparling

5) Answer (C)

Solution:

Sargam Koushal won Mrs World 2022 title.
Hence, option c is the correct answer.

Question 6: What is the global minimum tax adopted by European Union on Big Business?

a) 15%

b) 20%

c) 25%

d) 18%

6) Answer (A)

Solution:

The global minimum tax adopted by European Union on Big Business is 15%.
Hence, option a is the correct answer.

Question 7: The 599th Meeting of Central Board of RBI was held in which of the following cities?

a) New Delhi

b) Kolkata

c) Mumbai

d) Chandigarh

7) Answer (B)

Solution:

The 599th Meeting of Central Board of RBI was held in Kolkata. It was chaired by RBI Governor Shaktikanta Das.
Hence, option b is the correct answer.

Question 8: PETA India’s 2022 Person of the Year title was awarded to ____________.

a) Deepika Padukone

b) Alia Bhatt

c) Kangana Ranaut

d) Sonakshi Sinha

8) Answer (D)

Solution:

PETA India’s 2022 Person of the Year title was awarded to Sonakshi Sinha.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: The 13th WTO ministerial meeting in 2024 will be held in ________.

a) Switzerland

b) Qatar

c) UAE

d) Singapore

9) Answer (C)

Solution:

The 13th WTO ministerial meeting in 2024 will be held in Abu Dhabi, UAE.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: India’s first Surety Bond insurance for infrastructure projects was launched by _____________.

a) Nirmala Sitharaman

b) Nitin Gadkari

c) Narayan Tatu Rane

d) Narendra Modi

10) Answer (B)

Solution:

India’s first Surety Bond insurance for infrastructure projects was launched by Nitin Gadkari.
Hence, option b is the correct answer.

Question 11: India’s first Infantry Museum opened in which of the following states?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Rajasthan

d) Madhya Pradesh

11) Answer (D)

Solution:

India’s first Infantry Museum opened in Madhya Pradesh(Mhow, Indore).
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: A novel ‘Kaala Paani’ got Sahitya Akademi Award 2022 was written by M. Rajendran in which of the following languages?

a) Santali

b) Hindi

c) Tamil

d) Maithili

12) Answer (C)

Solution:

A novel ‘Kaala Paani’ got Sahitya Akademi Award 2022 was written by M. Rajendran in Tamil language.
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: The first ever WTT(World Table Tennis) Series event in India will be hosted by ________.

a) Goa

b) Kerala

c) Odisha

d) Maharashtra

13) Answer (A)

Solution:

The first ever WTT(World Table Tennis) Series event in India will be hosted by Goa.
Hence, option a is the correct answer.

Question 14: Who became the new prime minister of Nepal on 25th December 2022?

a) KP Sharma Oli

b) Sher Bahadur Deuba

c) Bidya Devi Bhandari

d) Pushpa Kamal Dahal

14) Answer (D)

Solution:

Pushpa Kamal Dahal became the new prime minister of Nepal on 25th December 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: Who was awarded the BBC sports personality of the year award 2022?

a) Vivianne Miedema

b) Lisa Evans

c) Beth Mead

d) Sarina Wiegman

15) Answer (C)

Solution:

Beth Mead was awarded the BBC sports personality of the year award 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: Who was awarded the VinFuture Special Prize 2022?

a) Thalappil Pradeep

b) Sudhir Kumar Jain

c) M. P. Ganesh

d) H. C. Verma

16) Answer (A)

Solution:

Professor Thalappil Pradeep was awarded the VinFuture Special Prize 2022.
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: Which of the following organization’s headquarters won Green Building Award of the GRIHA Exemplary Performance Award 2022?

a) SEBI

b) IRDAI

c) UIDAI

d) RBI

17) Answer (C)

Solution:

UIDAI’s headquarters won Green Building Award of the GRIHA Exemplary Performance Award 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: Which of the following players became the most expensive player of IPL 2023 after breaking all the previous records?

a) Ben Stokes

b) Cameron Green

c) Chris Morris

d) Sam Curran

18) Answer (D)

Solution:

Sam Curran became the most expensive player of IPL 2023 after breaking all the previous records.
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: Which of the following companies won the award of best globally competitive power company of India in 2022 in Hydropower and Renewable Energy sector?

a) GAIL

b) NHPC

c) BHEL

d) NTPC

19) Answer (B)

Solution:

NHPC won the award of best globally competitive power company of India (in Hydropower and Renewable Energy Sector) at PRAKASHmay ‘15th Enertia Awards 2022’.
Hence, option b is the correct answer.

Enroll to XAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here