Important Awards & Honours India & the World July-October 2018 Q&A PDF

0
2757
Important Awards & Honours India & the World July-October 2018 Q&A PDF
Important Awards & Honours India & the World July-October 2018 Q&A PDF

Important Awards & Honours India & the World July-October 2018 Q&A PDF:

Download the Important Awards & Honours India & the World July-October 2018 Q&A PDF PDF. This PDF covers Nobel Prize, Raman Magsaysay Award, Sports Awards including  FIFA Awards etc very useful for UPSC, BANKING, SSC & all competitive exams.

Download Important Awards & Honours PDF

All Banking/SSC/RRB Content @ Rs. 199

Download Daily & Monthly Current affairs quiz PDF

Download all General Knowledge Questions & Answers PDF

Download Current Affairs Questions & Answers PDF

Download General Science Notes And Q&A PDF

1.Who are the Indian recipients of the 2018 Raman Magsaysay Award ?

Ans: Sonam Wangchuk & Bharat Watwani

2.Who has been conferred with Tagore Award for Cultural Harmony 2016?

Ans: Sculptor Ram Vanji Sutar

3.Who has been conferred with Tagore Award for Cultural Harmony 2015?

Ans: Chhayanaut (a cultural organization of Bangladesh)

4.Who has been conferred with Tagore Award for Cultural Harmony 2014?

Ans: Manipuri dancer Rajkumar Singhajit Singh

5.Who is the recipient of 2018 Seoul Peace Prize?

Ans: Prime minister Narendra Modi

6.Which country has got the Commonwealth Association For Public Administration & Management Award, 2018?

Ans: India

7. Who was named the awardee of 2018 Maharshi Valmiki Jayanti Award?

Ans: HD Deve Gowda

8. Who was given the 19th Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence 2018 in Public Administration?

Ans: Fali S.Nariman

9.Who became the first Irish woman to win the 50th Man Booker Prize for the Novel Milkman?

Ans: Anna Burns

10.Who was named as the Wildlife Photographer of the Year 2018?

Ans: Dutch photographer Marsel van Oosten

11.Who was given the ‘ New Academy Prize’ in literature that was created after postponement of Nobel Prize in Literature following a rape scandal?

Ans: Maryse Conde (France)

12. In the Swachch Survekshan Grameen Awards 2018 awarded jointly by the Prime Minister Narendra Modi & Union Minister For Drinking water & Sanitation which state is awarded the top state?

Ans: Haryana

13.Who was awarded with Meryl streep Award for excellence at the 2018 WIFT Awards?

Ans: Aishwarya Rai

14.Who was the recipient of the 2018 Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science & Technology?

Ans: Thomas Pucaidil

15.Who was the recipient of the 2018 Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Physics?

Ans: Aditi Sen

16.Who was awarded with the most valuable player Award at the Asian games 2018?

Ans: Rikako Ikee

17.Who was awarded the 2018 Best FIFA men’s player?

Ans: Luka Modric ( Croatia )

18.Who was awarded the 2018 Best FIFA Women’s player?

Ans: Marta (Brazil)

19.Who is awarded the 2018 B.C.Roy National Award – eminent medical person of the year?

Ans: B.K.Misra

20.Who is the recipient of the 2018 Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?

Ans: Gopal Krishna Gandhi

21.which Indian army personnel is bestowed with Legion of Merit by the government of USA?

Ans: General Dalbir Singh Suhag

22.Who was awarded by the President with the Outstanding Parliamentarian Award 2013?

Ans: Dr.Najma Heptullah

23.Who was awarded by the President with the Outstanding Parliamentarian Award 2014?

Ans: Hukum Dev Narayan

24.Who was awarded by the President with the Outstanding Parliamentarian Award 2015?

Ans: Gulam Nabi Azad

25.Who was awarded by the President with the Outstanding Parliamentarian Award 2016?

Ans: Dinesh Trivedi

26.Who was awarded by the President with the Outstanding Parliamentarian Award 2017?

Ans: Bharthruhari Mahatab

27.Who is the Indian Australian Mathematician, who won prestigious ‘Fields medal’ at the International Congress of Mathematics in Rio de Janeiro?

Ans: Akshay Venkatesh

28.Who has won the Golden Booker Prize for the novel ‘The English Patient’?

Ans: Michael Ondaatje

29.Which airport was awarded with 2018 UN’s Top Environment Prize – Champion of Earth Prize?

Ans: Cochin International Airport Ltd

30.What is the name of the artist who was bestowed with National Kalidas Samman Award 2018?

Ans: Artist Anjolie Ela Menon

31.Which institution was conferred the NABARD Award 2018 for its service to self-help groups?

Ans: Repco Microfinance Ltd

32.Who was awarded with the 2018 AIFF Player of the Year Award?

Ans: Sunil Chetri

33.Who was the recipient of the 2018 Nobel Peace Prize for their efforts to end sexual violence as a weapon of war & armed conflict?

Ans: Denis Mukwege & Nadia Murad

34.Who was awarded with 2018 Nobel Physics Prize for their inventions regarding Optical tweezers & method of generating high intensity , ultra-short optical pulses?

Ans: Arthur Ashkin, Gerard Morou & Donna Strickland

35.Who are the awardees of 2018 Nobel Chemistry Prize for the directed evolution of enzymes & the phage display of peptides & anti-bodies?

Ans: Frances H.Arnold, George P. Smith & Gregory P.  Winter

36.Who was awarded with the 2018 Nobel Medicine Prize for the their cancer therapy by inhibiting the negative immune regulation?

Ans: James P. Allison, Tasuku Honjo

37.Who was the recipient of the 2018 Nobel Economy Prize for integrating climate change &  technological innovations into long-run macroeconomic analysis?

Ans: William Nordhaus & Paul M. Romer

38.Who is the Indian cricketer who has been inducted into ICC Hall Of Fame recently?

Ans: Rahul Dravid

IBPS Clerk Previous papers (download pdf)

Download Current Affairs App here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here