IIFT Vocabulary Questions PDF [Important]

0
166
_ Vocabulary Questions PDF

IIFT Vocabulary Questions PDF [Important]

Download Vocabulary Questions for IIFT PDF – IIFT Vocabulary questions pdf by Cracku. Practice IIFT solved Vocabulary Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Vocabulary topic in the IIFT exam. Top 20 very Important Vocabulary Questions for IIFT based on asked questions in previous exam papers.  The IIFT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Vocabulary Questions for IIFT

Get IIFT 2023 Mocks at Just Rs. 299

Question 1: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
CAPTIVATE

a) DISTRACT

b) OBSCURE

c) IMPRISON

d) RELEASE

1) Answer (A)

Solution:

Captivate means to attract and hold the interest of. Distract is the antonym of Captivate from the given options.

Question 2: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
CUPIDITY

a) FEAR

b) FRIENDSHIP

c) GREED

d) LOVE

2) Answer (C)

Solution:

CUPIDITY means greed for money or possessions.

Question 3: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
PANACEA

a) PRAISE

b) CURE-ALL

c) POISON

d) AMBROSIA

3) Answer (B)

Solution:

‘Panacea’ means a solution or remedy for all difficulties or diseases.

Question 4: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
To avert

a) To abet

b) To deter

c) To forestall

d) To preclude

4) Answer (A)

Solution:

To avert is to stop beforehand. Forestall, preclude and deter mean the same.
To abet an activity means to facilitate it. Therefore, option A is the most opposite in meaning among the given options and hence, it is the right answer.

Question 5: In the following question, out of the four alternatives, select the word which is same in meaning to the word given.
To maneuver

a) To manipulate

b) To proceed

c) To cease

d) To machinate

5) Answer (A)

Solution:

Maneuver means to manage something with skill which also means to manipulate.

Question 6: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Perverse

a) Agreeable

b) Nefarious

c) Compliant

d) Willing

6) Answer (B)

Solution:

Perverse is a negative word which means to behave in a way that is unreasonable. The word nefarious also means the same.

Question 7: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exemption

a) Immunity

b) Accountability

c) Liability

d) Responsibility

7) Answer (A)

Solution:

Exemption means freeing some one from an obligation, which is the same as immunity.

Question 8: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Benediction

a) Criticism

b) Invocation

c) Beatitude

d) Approbation

8) Answer (A)

Solution:

Benediction means utterance of a blessing, especially at the end of a religious service. Criticism is the opposite and the only negative word among the options. Thus, A is the answer.

Question 9: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Incentive

a) Impetus

b) Stimulus

c) Enticement

d) Hindrance

9) Answer (D)

Solution:

Hindrance is the opposite of Incentive. Thus, D is the answer.

Question 10: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Indiscreet

a) Careless

b) Accurate

c) Attentive

d) Choosy

10) Answer (A)

Solution:

Indiscreet means unwise and irresponsible. Thus, option A Careless is the correct answer.

Question 11: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Belligerent

a) Antagonistic

b) Co-operative

c) Dandy

d) Delightful

11) Answer (A)

Solution:

Belligerent means hostile and antagonistic. Thus, A is the answer.

Question 12: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Supplant

a) Supersede

b) Surrender

c) Usurp

d) Oust

12) Answer (B)

Solution:

‘Supplant’ means to take over or replace. ‘Surrender’ means to give up. Hence, option B is correct.

Question 13: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Befuddle

a) Baffle

b) Daze

c) Fluster

d) Explicate

13) Answer (D)

Solution:

‘Befuddle’ means unable to think clearly. ‘Explicate’ means to think upon something in detail. Hence, option D is correct.

Question 14: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Cynicism

a) Conviction

b) Bitterness

c) Credence

d) Intuition

14) Answer (B)

Solution:

‘Cynicism’ is a negative word which means an inclination to believe that people are motivated only by self-interest. ‘Bitterness’ means anger and disappointment or resentment. Hence, option B is correct.

Question 15: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.To break up into small parts as the result of impact or decay

a) to disintegrate

b) disharmony

c) to disinherit

d) to denigrate

15) Answer (A)

Solution:

Disintegrate means to break into some parts.

Question 16: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
A trace or remnant of something that is disappearing or no longer exists.

a) memento

b) variable

c) glimmer

d) vestige

16) Answer (D)

Solution:

Vestige means trace amount  or remnant of something that is disappearing.

Instructions

Out of the four alternatives, choose the one which expresses the right meaning of the given word and blacken the appropriate rectangle in Answer Sheet.

Question 17: PROLIFERATE

a) Proletariat

b) Prohibit

c) Stipulate

d) Reproduce

17) Answer (D)

Solution:

Proliferate means increasing rapidly in number or reproduce, hence the last option best expresses meaning of above word.

Proletariat means working class, prohibit means to forbid and stipulate means demand or requirement.

=> Ans – (D)

Question 18: PARADOX

a) Paradise

b) Question

c) Puzzle

d) Challenge

18) Answer (C)

Solution:

Paradox means anomaly or puzzle, hence the third option best expresses meaning of above word.

Challenge and question are synonyms, and paradise means heavenly.

=> Ans – (C)

Question 19: COLOSSAL

a) Famous

b) Vigorous

c) Energetic

d) Enormous

19) Answer (D)

Solution:

Colossal means extremely large or enormous, hence the last option best expresses meaning of above word.

Vigorous and energetic are synonyms and famous means someone who is well known.

=> Ans – (D)

Question 20: INCEPTION

a) Argument

b) Perception

c) Destination

d) Origin

20) Answer (D)

Solution:

Inception means starting point or origin, hence the last option best expresses meaning of above word.

Initiative means to take charge, beginning means to start, and initial means the first letter.

=> Ans – (D)

Question 21: GRANDEUR

a) Magnificence

b) Admiration

c) Happiness

d) Awe

21) Answer (A)

Solution:

Grandeur means splendour or magnificence, hence the first option best expresses meaning of above word.

Admiration and awe are synonyms meaning to applause, and happiness is a feeling of joy.

=> Ans – (A)

Enroll to CAT 2023 Complete Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here