IIFT Blood Relation Questions PDF

0
225
_ Blood Relation Questions PDF

Blood Relation Questions for IIFT

Download Blood Relation Questions for IIFT PDF – IIFT Blood Relation questions pdf by Cracku. Practice IIFT solved Blood Relation Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Blood Relation topic in the IIFT exam. Top 20 very Important Blood Relation Questions for IIFT based on asked questions in previous exam papers.  The IIFT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Blood Relation Questions for IIFT

Get IIFT 2023 Mocks at Just Rs. 299

Question 1: if’ AxB’ means B is the father of A and ‘A+B’ means A is the wife of B and A /B means A is the brother of B , then what is the relation of J with L in the ‘ J + H / R x L ‘.

a) Daughter

b) Daughter in law

c) Sister in law

d) Cannot determined

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Expression : J + H / R x L

J is the wife of H, and H is the brother of R.

Also, L is the father of R, => H is the son of L.

Thus, J is the daughter-in-law of L.

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
• S is the sister of B. K is the brother of B.
• K is the son of L. L is married to Y. Y is the daughter of J.
• Y has only one daughter. J is married to C.
• K is the brother of D. D is married to T.

Question 2: If Z is the daughter of T, then how is B related to Z?

a) Uncle

b) Father

c) Aunt

d) Cannot be determined

e) Mother

2) Answer (A)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If Z is daughter of T and since, B is brother of T

=> B is uncle of Z.

=> Ans – (A)

Question 3: How is T related to S?

a) Brother-in-law

b) Cousin

c) Sister-in-law

d) Sister

e) Brother

3) Answer (C)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

Since, S is sister of D, who is husband of T.

=> T is sister-in-law of S.

=> Ans – (C)

Question 4: If P is the brother of C, then how is J related to P?

a) Brother

b) Cousin

c) Sister

d) Uncle

e) Cannot be determined

4) Answer (E)

Solution:

S,K,B and D are siblings where S is female and K is male.

Their father is L who is married to Y and Y has only one daughter,

=> B and D are males and D’s wife is T.

Also, J and C are parents of Y(female). Gender of J and C is unknown.

If P is brother of C, and since J is spouse of C, => J is either brother-in-law or sister-in-law of P, based on the gender of J.

=> Ans – (E)

Instructions

Study the following information:
carefully and answer the questions given below : H has two sons A and Y. A is married to M. M is the mother of P. N is daughter-in-law of H. S is mother-in law of H.

Question 5: Who among the following is the wife of Y?

a) N

b) H

c) P

d) S

e) M

5) Answer (A)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Clearly, N is the wife of Y.

=> Ans – (A)

Question 6: Who among the following is the uncle of P?

a) H

b) A

c) Y

d) M

e) None of these

6) Answer (C)

Solution:

A and Y are brothers and sons of H, whose gender is unknown.

A is married to M and their child is P.

Since, N is daughter-in-law of H, => N is wife of Y.

Also, S is mother-in-law of H.

Here, P is the child of A and Y is brother of A, => Y is uncle of P.

=> Ans – (C)

Instructions

(i) ‘S × T means ‘S is the brother of T’.
(ii) ‘S ÷ T means T is the father of S.’
(iii) ‘S + T’ means ‘S is the sister of T’.
(iv) ‘S – T means ‘S is the mother of T’.

Question 7: Which of the following means R is the paternal uncle of B?
(a)B × Q ÷ L × R
(b)B × D ÷ J × R × K
(c)R × P ÷ S × B

a) Only (a)

b) Only (b)

c) Only (c)

d) Both (a) and (b)

e) None of these

7) Answer (B)

Solution:

(a) B × Q ÷ L × R : B is brother of Q and L is father of Q. Also, L is brother of R.

=> R can be either male or female, thus we cannot say if R is paternal uncle of B or not.

(b) B × D ÷ J × R × K : B is brother of D and J is father of D. Also, J is brother of R, who is brother of K.

=> R is male and paternal uncle of B.

(c) R × P ÷ S × B : R is brother of P and S is father of P. Also, S is brother of B.

=> R is nephew of B.

Thus, only from (b), R is paternal uncle of B.

=> Ans – (B)

Question 8: Pointing to a boy, Meena said “He is the only grandson of my grandfather”. How is the boy related to Meena?

a) Brother

b) Cousin

c) Uncle

d) Data inadequate

e) None of these

8) Answer (D)

Solution:

The boy is only grandson of Meena’s grandfather.

Thus, the boy can be either Meena’s brother or cousin, hence data is inadequate.

=> Ans – (D)

Question 9: R is sister of M who is brother of H. D is mother of K who is brother of M. How is R related to D?

a) Sister

b) Daughter

c) Mother

d) Data inadequate

e) None of these

9) Answer (B)

Solution:

R,M,H and K are siblings, where R is female and M and K are males.

Gender of H is unknown. D is mother of K.

=> D is mother of R,M,H and K.

$\therefore$ R is the daughter of D.

=> Ans – (B)

Question 10: If ‘A * B’ means ‘A is father of B’, ‘A × B’ means ‘A is mother of A’ and ‘A # B’ means ‘A is husband of B’ then which of the following means ‘P is grandson of Q’ ?

a) Q # R × S * P

b) Q * N × P # R

c) Q * L # N × P

d) P # N × M * Q

e) None of these

10) Answer (B)

Solution:

(A) : Q # R × S * P = Q is husband of R, who is mother of S. S is father of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(B) : Q * N × P # R = Q is father of N, who is mother of P. P is husband of R, => P is grandson of Q.

(C) : Q * L # N × P = Q is father of L, who is husband of N. N is mother of P. P can be either grandson or granddaughter of Q.

(D) : P # N × M * Q = P is husband of N, who is mother of M. M is father of Q. P is grandfather of Q.

=> Ans – (B)

Enroll to CAT 2023 Complete Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here