IIFT Verbal Logic Questions PDF [Important]

0
149
_ Verbal Logic Questions PDF

IIFT Verbal Logic Questions PDF [Important]

Practice IIFT solved Verbal Logic Questions paper tests, which are the practice question to have a firm grasp on the Verbal Logic topic in the IIFT exam. In this article, one can find the top 20 very Important Verbal Logic Questions for IIFT based on asked questions in previous exam papers. The IIFT question papers contain actual questions asked with detailed solutions. Download these important Verbal Logic Questions for IIFT PDF with detailed solutions. Click on the link given below to download the PDF.

Download Verbal Logic Questions for IIFT

Get IIFT 2023 Mocks at Just Rs. 299

Question 1: Select the most appropriate option to fill in the blank.
Today’s graduates should ______ their skills constantly to be able to excel in their career and life.

a) encourage

b) upgrade

c) dilute

d) active

1) Answer (B)

Solution:

The most appropriate word that fits grammatically and contextually is ‘upgrade’.

Question 2: Select the most appropriate option to fill in the blank.
The poor man was ______ entry to the restaurant.

a) derived

b) denied

c) devoid

d) deluded

2) Answer (B)

Solution:

The word that fits the best is ‘denied’.

Question 3: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

______ European was seen eating Kadi Chawal in New Delhi.

a) An

b) A

c) The

d) All

3) Answer (B)

Solution:

European does not have a vowel like sound

Question 4: He is_____the top of the class

a) on

b) upon

c) in

d) at

4) Answer (D)

Solution:

At the top of one’s class means getting highest grades in one’s class

Eg: He graduated at the top of his class

Hence, option D is the correct answer.

Question 5: Do congratulate him______his success

a) at

b) on

c) in

d) from

5) Answer (B)

Solution:

Only option B fit in the given sentence.

Question 6: _____of people come here to gossip

a) few

b) most

c) a lot

d) lot

6) Answer (C)

Solution:

Only option C fit in the given sentence.

Question 7: Women who swear___beauty products are in for a shock

a) with

b) for

c) in

d) by

7) Answer (D)

Solution:

Swear  by = Express great confidence in the use, value, or effectiveness of.

Question 8: _______ resigned, we would have been forced to sack him

a) he not had

b) had he not

c) hadn’t he

d) he had not

8) Answer (B)

Solution:

Only option B fit in the given sentence.

Question 9: He’s been bitten_____a dog

a) at

b) from

c) of

d) by

9) Answer (D)

Solution:

Only option D fits in the given sentence.

Question 10: Janet had always been afraid __ flying.

a) to

b) from

c) of

d) for

10) Answer (C)

Solution:

Janet is always been afraid of flying.

Question 11: Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.
A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God.

a) Scholar

b) Volunteer

c) Atheist

d) Prophet

11) Answer (D)

Solution:

A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God is called Prophet.

Question 12: Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who studies the working of the human mind.

a) Anthropologist

b) Psychologist

c) Neurologist

d) Ethnologist

12) Answer (B)

Solution:

Anthropologist – Persons who study humans within past and present societies.
Psychologist – One who studies the human mind.
Neurologist – One who studies the nervous system.
Ethnologist – One who studies different societies and culture.

Question 13: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
The remains of something that has been badly damaged

a) Pristine

b) Immaculate

c) Wreckage

d) Sterile

13) Answer (C)

Solution:

Wreckage means the remains of something that has been badly damaged. Hence, it is the answer.

Question 14: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
To move back and forth or sideways

a) Sojourn

b) Tarriance

c) Traverse

d) Breather

14) Answer (C)

Solution:

Traverse means to move back and forth or sideways. Hence, Traverse is the answer

Tarriance is an act of delaying something.

Sojourn is a temporary stay.

Breather is a break in a activity or rest or relief

Question 15: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
An arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave

a) Brier

b) Prickle

c) Wreath

d) Splint

15) Answer (C)

Solution:

Wreath is the arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave. Thus, C is the answer.

Question 16: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
Free from disturbance

a) Tranquil

b) Agitated

c) Chaotic

d) Violent

16) Answer (A)

Solution:

Tranquil means to be calm and free from disturbance. Thus, A is the answer.

Instructions

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Question 17: A person specially interested in the study of coins and medals.

a) medalist

b) coinist

c) numismatist

d) numerist

17) Answer (C)

Solution:

A person specially interested in the study of coins and medals is called numismatist.

Enroll to CAT 2023 Complete Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here