IBPS PO Prelims Order and Ranking Questions PDF

0
76
_Order and Ranking Questions
_Order and Ranking Questions

Order and Ranking Questions for IBPS PO Prelims

Order and Ranking is one of the key topics in the IBPS PO Prelims exam. Here you can download free Order and Ranking questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Order and Ranking questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which includes the answers in detail. Click on the below link to download the Order and Ranking MCQ questions PDF for IBPS PO Prelims 2022 for Free.

Download Order and Ranking Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Question 1: Which option represents the correct order of the given words as they would appear in an English dictionary?
1. Dovetail
2. Domestic
3. Dominate
4. Donate
5. Dorsal

a) 2, 3, 4, 1, 5

b) 2, 3, 4, 5, 1

c) 1, 3, 5, 4, 2

d) 2, 4, 3, 5, 1

1) Answer (B)

Solution:

First 2 letters of all words are same so verifying the third letter

The third letter of Donate, Dorsal, Dovetail are n,r,v which come after m respectively in alphabetical order. So Donate is placed third, Dorsal is placed fourth and Dovetail is placed fifth.

Among Domestic and Dominate, the fourth letter of Domestic is ‘e’ which comes before ‘i’ in alphabetical order. So Domestic is placed first and Dominate is placed second.

$\therefore\ $The order of words according to dictionary is Domestic, Dominate, Donate, Dorsal, Dovetail

Hence, the correct answer is Option B

Question 2: Which option represents the correct order of the given words as they would appear in an English dictionary?
1. Mankind
2. Manner
3. Manuscript
4. Management
5. Making

a) 5, 4, 2, 1, 3

b) 5, 1, 4, 2, 3

c) 5, 4, 1, 2, 3

d) 4, 1, 2, 3, 5

2) Answer (C)

Solution:

First 2 letters of all the words are same so verifying the third letter.

The third letter of Making is ‘k’ which comes before ‘n’ in alphabetical order. So Making is placed first in order.

The remaining four words are arranged according to the order of their 4th letter in the alphabetical order. So Management is placed second, Mankind is placed third, Manner is placed fourth and Manuscript is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the words as per English dictionary is 5, 4, 1, 2, 3

Hence, the correct answer is Option C

Question 3: Which one of the given responses would be the English dictionary orderofthe following words ?
1. Protein
2.Problem
3.Proverb
4. Property
5.Project

a) 2, 1, 4, 3,5

b) 1, 2, 3, 4,5

c) 3; 4, 5,.2, 1

d) 2,5, 4, 1,3

3) Answer (D)

Solution:

The first 3 alphabets are same for every word.
Change is from 4th alphabet onwards.
The alphabetical sequence is: b – j – p – t – v
Hence, 2,5,4,1,3

Question 4: Arrange the following words in the orderin which they occurin the Dictionary :
1. Interview
2. Inventory
3. Invention
4. Interval
5. Investment

a) 3, 5, 4, 1, 2

b) 2, 3, 5, 4, 1

c) 2, 5, 3, 1, 4

d) 4, 1, 3, 2, 5

4) Answer (D)

Solution:

Interval and Interview will be the first 2 ones in the dictionary because their 3rd letter “t” comes before third letter of other three words.
Also, Investment will come last as its fifth letter “s” comes before fifth letter of Invention and Inventory.

Hence, sequence would be 4,1,3,2,5

Question 5: Arrange the following wordsin the orderin which they occur in the dictionary. Which will appear fourth in the dictionary ?

a) Nucleosynthesis

b) Nucleoprotein

c) Nucleonic

d) Nuclearize

5) Answer (A)

Solution:

First word would definitely be Nuclearize as per the alphabetical order.

Then Nucleonic followed by Nucleoprotein. The last word in the order is Nucleosynthesis.

$\therefore\ $The word that will appear fourth in the dictionary is Nucleosynthesis.

Question 6: Arrange the following words as per order in the dictionary:
1. Emplane
2. Empower
3. Embrace
4. Elocution
5. Equable

a) 5, 1, 3, 2, 4

b) 4, 2, 1, 3, 5

c) 4, 3, 1, 2, 5

d) 4, 5, 2, 3, 1

6) Answer (C)

Solution:

Order as per dictionary,

Elocution $\rightarrow$ Embrace $\rightarrow$ Emplane $\rightarrow$ Empower $\rightarrow$ Equable

Question 7: Which item will appear third in the dictionary ?

a) pair

b) pain

c) page

d) pall

7) Answer (A)

Solution:

Oder according to the dictionary,

page, pain, pair, pall

$\therefore$ ‘pair’ will appear third in the dictionary.

Question 8: According to dictionary, which of the following word will come at FOURTH position?
1. Rupture
2. Ruthless
3. Runner
4. Runaway
5. Rustic

a) Rustic

b) Rupture

c) Runaway

d) Runner

8) Answer (A)

Solution:

First two letters of all the words are same so verifying the third letter.

The alphabetical order of third letter of given words is n, p, s, t. Arranging the respective words in the same order, Rupture is placed third, Rustic is placed fourth, Ruthless is placed fifth.

$\therefore\ $Rustic will come at fourth position according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option A

Question 9: From the given alternatives, according to dictionary, which word will come at LAST position?

a) Shepherd

b) Shimmer

c) Shore

d) Shelter

9) Answer (C)

Solution:

First two letters of all the words are same so verifying the third letter.

The alphabetical order of third letter of given words is e, i ,o. Arranging the given words in the same order, Shimmer is placed third, Shore is placed Last.

$\therefore\ $Shore is placed last according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option C

Question 10: According to dictionary, which of the following word will come at FOURTH position?
1. Rupture
2. Ruthless
3. Runner
4. Runaway
5. Rustic

a) Rustic

b) Rupture

c) Runaway

d) Runner

10) Answer (A)

Solution:

First two letters of all the words are same so verifying the third letter.

The alphabetical order of third letter of given words is n, p, s, t. Arranging the respective words in the same order, Rupture is placed third, Rustic is placed fourth, Ruthless is placed fifth.

$\therefore\ $Rustic will come at fourth position according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option A

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Recent
2. Recall
3. Recipe
4. Reciprocal
5. Reason

a) 25134

b) 52134

c) 52431

d) 52314

11) Answer (B)

Solution:

First two letters of all the words are same so verifying the third letter.

The third letter of Reason is ‘a’ which is before ‘c’ in alphabetical order. So Reason is placed first in the dictionary order.

The alphabetical order of fourth letter of remaining words is a, e, i. Arranging the respective words in the same order, Recall is placed second, Recent is placed third.

Among Recipe and Reciprocal, the sixth letter of Recipe comes before Reciprocal in alphabetical order. So Recipe is placed fourth and Reciprocal is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the givens words according to English dictionary is Reason, Recall, Recent, Recipe, Reciprocal

Hence, the correct answer is Option B

Question 12: From the given alternatives, according to dictionary, which word will come at
LAST position?

a) Hobble

b) Historic

c) Hinder

d) Hold

12) Answer (D)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The second letter of Hobble and Hold is ‘o’ which comes after ‘i’ in alphabetical order. So Hobble and Hold are placed after Historic and Hinder.

Among Hobble and Hold, third letter of Hold comes after Hobble in alphabetical order. So Hobble is placed third and Hold is placed last in the order.

$\therefore\ $Hold will come at last position according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option D

Question 13: According to dictionary, which of the following word will come at THIRD position?
1. Emergence
2. Eminent
3. Eligible
4. Element
5. Elated

a) Eligible

b) Eminent

c) Element

d) Emergence

13) Answer (A)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The second letter of Eligible, Element, Elated is ‘l’ which comes before ‘m’ in alphabetical order. So Eligible, Element, Elated are placed before Emergence, Eminent.

Among Eligible, Element, Elated, the third letter of Eligible is ‘i’ which comes after ‘a’ and ‘e’. So Eligible is placed third.

$\therefore\ $Eligible will come at third position according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option A

Question 14: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Consideration
2. Consist
3. Conquer
4. Connect
5. Confusion

a) 45312

b) 54312

c) 31542

d) 13542

14) Answer (B)

Solution:

First three letters of all the words are same so verifying the fourth letter.

The alphabetical order of the fourth letters of the given words is f, n, q, s. Arranging the words in the same order, Confusion is placed first, Connect is placed second, Conquer is placed third.

Among Consideration and Consist, the sixth letter of Consideration comes before Consist in alphabetical order. So Consideration is placed fourth and Consist is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the givens words according to English dictionary is Confusion, Connect, Conquer, Consideration, Consist

Hence, the correct answer is Option B

Question 15: From the given alternatives, according to dictionary, which word will come at SECOND position?

a) Prodigy

b) Proceed

c) Product

d) Producer

15) Answer (A)

Solution:

First three letters of all the words are same so verifying the fourth letter.

The fourth letter of Proceed is ‘c’ which comes before ‘d’ in alphabetical order. So Proceed is placed first.

The alphabetical order of fifth letter of remaining words is i, u. So Prodigy is placed second.

$\therefore\ $Prodigy will come at second position according to dictionary order.

Hence, the correct answer is Option A

Question 16: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1.Loathe
2.Living
3.Locate
4.Local
5.Literate

a) 52143

b) 52134

c) 51234

d) 51243

16) Answer (A)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The third letter of Living and Literate is ‘i’ which is before ‘o’ in alphabetical order. So Living and Literate is placed before Loathe, Locate, Local.

Among Living and Literate, the third letter of Literate is before Living in alphabetical order. So Literate is placed first and Living is placed second.

The third letter of Loathe is ‘a’ which is before ‘c’ in alphabetical order. So Loathe is placed before Locate and Local. Hence Loathe is placed third.

Among Locate and Local, the fifth letter of Local is before Locate in alphabetical order. So Local is placed fourth and Locate is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the givens words according to English dictionary is Literate, Living, Loathe, Local, Locate

Hence, the correct answer is Option A

Question 17: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Heinous
2. Heavy
3. Herted
4. Heaven
5. Hefty

a) 15243

b) 54321

c) 42513

d) 43251

17) Answer (C)

Solution:

First two letters of all the words are same so verifying the third letter.

The alphabetical order of third letter of words are a, f, i, r. So Hefty is placed third, Heinous is placed fourth, Herted is placed fifth.

Among Heavy and Heaven, the fifth letter of Heaven comes before Heavy in alphabetical order. So Heaven is placed first and Heavy is placed second.

$\therefore\ $The order of the givens words according to dictionary is Heaven, Heavy, Hefty, Heinous, Herted

Hence, the correct answer is Option C

Question 18: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Lucid
2. Lunge
3. Lucrative
4. Lurch
5. Loyalty

a) 51324

b) 15243

c) 15234

d) 51234

18) Answer (A)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The second letter of Loyalty is ‘o’ which is before ‘u’ in alphabetical order. So Loyalty is placed first in the dictionary order.

The alphabetical order of fourth letters of remaining four words is c, n, r. So Lunge is placed fourth, Lurch is placed fifth.

Among Lucid and Lucrative, the fourth letter of Lucid comes before Lucrative in alphabetical order. So Lucid is placed second and Lucrative is placed third.

$\therefore\ $The order of the givens words according to dictionary is Loyalty, Lucid, Lucrative, Lunge, Lurch

Hence, the correct answer is Option A

Question 19: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Muted
2. Mystic
3. Mutual
4. Mutiny
5. Myth

a) 41325

b) 14325

c) 43152

d) 34152

19) Answer (B)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The second letter of Mystic and Myth is ‘y’ which is after ‘u’ in alphabetical order. So Mystic and Myth are placed after Muted, Mutual and Mutiny.

Among Muted, Mutual and Mutiny, the alphabetical order of fourth letters are e, i, u. Arranging the respective words in the same order, Muted is placed first, Mutiny is placed second, Mutual is placed third.

Among Mystic and Myth, the alphabetical order of third letters are s, t. Arranging the respective words in the same order, Mystic is placed fourth, Myth is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the givens words according to dictionary is Muted, Mutiny, Mutual, Mystic, Myth

Hence, the correct answer is Option B

Question 20: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Hurry
2. Hurdle
3. Hybrid
4. Hurtful
5. Hysteria

a) 12435

b) 21435

c) 43125

d) 34125

20) Answer (B)

Solution:

First letter of all the words are same so verifying the second letter.

The alphabetical order of second letters of the given words is u, y. So Hurry, Hurdle, Hurtful are placed before Hybrid, Hysteria.

The alphabetical order of fourth letters of Hurry, Hurdle, Hurtful is d, r, t. Arranging them in the respective order, Hurdle is placed first, Hurry is placed second, Hurtful is placed third.

Among Hybrid and Hysteria, the third letter of Hybrid comes before Hysteria in alphabetical order. So Hybrid is placed fourth and Hysteria is placed fifth.

$\therefore\ $The order of the givens words according to the dictionary is Hurdle, Hurry, Hurtful, Hybrid, Hysteria

Hence, the correct answer is Option B

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here