IBPS PO Prelims One Word Substitution Questions [PDF]

0
85
_One Word Substitution Questions
_One Word Substitution Questions

IBPS PO Prelims One Word Substitution Questions [PDF]

One Word Substitution/Word Usage is one of the key topics in the IBPS PO Prelims exam. Here you can download free One Word Substitution/Word Usage questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the One Word Substitution/Word Usage questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which includes the answers in detail. Click on the below link to download the One Word Substitution/Word Usage MCQ questions PDF for IBPS PO Prelims 2022 for Free.

Download One Word Substitution Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Question 1: Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
A person who draws or produces maps

a) Cartographer

b) Choreographer

c) Curator

d) Calligrapher

1) Answer (A)

Solution:

A person who draws or produces maps is called a Cartographer.

Choreographer: Person who composes the sequence of steps and moves for a performance of dance.

Curator : A keeper or custodian of a museum or other collection.

Calligrapher : a person who is skilled at the art of calligraphy (= producing beautiful writing, often with a special pen or brush).

Hence, option a is the correct answer.

Question 2: Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
A vigorous campaign for political, social or religious change

a) Bevy

b) Crusade

c) Oligarchy

d) Exonerate

2) Answer (B)

Solution:

A vigorous campaign for political, social or religious change is called Crusade.

Lets see the meaning of other given words :

Bevy : A large group of people or things of a particular kind.

Oligarchy : Small group of people having control of a country or organization.

Exonerate : release someone from (a duty or obligation).

Hence, option b is the correct answer.

Question 3: Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
A family of young animals

a) Grove

b) Horde

c) Shoal

d) Brood

3) Answer (D)

Solution:

A family of young animals is called Brood.
Hence, option d is the correct answer.

Lets see the meaning of the other given options

Grove – A small group of trees, especially of one particular type

Horde – Very large number of people

Shoal – A large group of fish that feed and swim together.

Question 4: Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words.
An examination of a dead body to determine the cause of death

a) Suicide

b) Post-mortem

c) Analysis

d) Homicide

4) Answer (B)

Question 5: Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words.
An incongruous or chaotic mixture

a) Harmony

b) Cacophony

c) Discord

d) Melody

5) Answer (B)

Question 6: Select the word which means the same as the group of words given.
A person who speaks several languages

a) Polyglot

b) Bilingual

c) Stoic

d) Curator

6) Answer (A)

Solution:

A person who speaks several languages is called a polyglot.

Question 7: Select the word which means the same as the group of words given.
A person who speaks several languages

a) Polyglot

b) Bilingual

c) Stoic

d) Curator

7) Answer (A)

Solution:

A person who speaks several languages is called a polyglot.

Question 8: Select the word which means the same as the group of words given.
A highly accurate timepiece

a) Chronometer

b) Chronology

c) Light Year

d) Ammeter

8) Answer (A)

Solution:

The one with highly accurate timepiece is called ‘Chronometer’.

Question 9: Select the word which means the same as the group of words given.
A government run by military

a) Theocracy

b) Plutocracy

c) Stratocracy

d) Dictatorship

9) Answer (C)

Solution:

Stratocracy means a government traditionally or constitutionally run by a military.

Question 10: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A person obsessed with his own personality

a) egotist

b) narcissist

c) introvert

d) None of the above

10) Answer (B)

Solution:

A narcissistic personality refers to a self-centered person who is obsessed with himself only.

Question 11: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A device used for measuring sugar level in human body

a) barometer

b) orifice meter

c) glucometer

d) None of the above

Take Free IBPS PO Mock Tests

11) Answer (C)

Solution:

A glucometer is used to measure the sugar of a person.

Question 12: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A group of fish swimming together

a) schooling

b) clowder

c) murmuration

d) None of the above

12) Answer (A)

Solution:

Schooling refers to a group of fish swimming together.
Murmuration refers to a group of birds flying together.
Clowder is known for group of cats.

Question 13: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A person suffering from sleeping disorder

a) depression

b) dyspnea

c) insomnia

d) None of the above

13) Answer (C)

Solution:

Insomnia refers to a person having sleeping disorders.

Question 14: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A device used for measuring blood pressure

a) barometer

b) sphygmomanometer

c) glucometer

d) None of the above

14) Answer (B)

Solution:

A sphygmomanometer is used to measure the blood pressure of a person.

Question 15: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
Someone with an obsession with power

a) megalomania

b) claustrophobic

c) dipsomaniacal

d) None of the above

15) Answer (A)

Solution:

Megalomania refers to a person or someone obsessed with his/her power.

Question 16: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A person who studies the history of languages

a) Philanthropist

b) Entomologist

c) Philologist

d) None of the above

16) Answer (C)

Solution:

Philologist refers to a person studying about the history of languages.

Question 17: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
One who compiles a dictionary

a) Lexicographer

b) Calligrapher

c) Graphology

d) None of the above

17) Answer (A)

Solution:

A lexicographer is the one who compiles a dictionary.

Question 18: Below one sentence or group of words is given followed by four options describing its meaning in one word. Identify the most appropriate word of the given sentence.
A person who follows more than one religion

a) Atheism

b) Polytheism

c) Antagonist

d) None of the above

18) Answer (B)

Solution:

Polytheism refers to a person or community that follows multiple religions.

Question 19: Select the most appropriate word for the given elaboration.
An entertainer who performs spectacular gymnastic feats.

a) Gymnast

b) Acrobat

c) Aerobics

d) Yoga

19) Answer (B)

Solution:

An entertainer who performs spectacular gymnastic feats is called an acrobat.

Question 20: Select the most appropriate meaning for the word given in bold .
Oxymoron

a) A figure of speech in which apparently contradictory terms appear in conjunction

b) A figure of speech in which apparently contradictory terms do not appear.

c) A figure of speech in conjunction

d) A figure of speech in which similar terms appear twice.

20) Answer (A)

Solution:

Oxymoron means a figure of speech in which apparently contradictory terms appear in conjunction.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here